גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"67% ממחיר הבנזין בישראל הוא מס. זו פשוט שערורייה"

כך אמר בשיחה עם "גלובס" מנכ"ל מכון האנרגיה, יוסי אריה ● הירידה החדה במחיר הדלק - של כמעט 70 אגורות בחודשיים האחרונים - תקזז את השפעת עליית מחיר החשמל על תקציב המשפחה הממוצעת ● מחלקת המחקר של הכנסת: מחיר הבנזין בישראל נמוך בכ-11% ממדינות אירופה

למרות העלאת תעריף החשמל החל מהיום, השנה האזרחית החדשה שנכנסה אמש נפתחה בבשורה צרכנית, לפחות מבחינת הוצאות סל האנרגיה לחודש הקרוב. הירידה החדה במחיר הדלק - של כמעט 70 אגורות בחודשיים האחרונים - תקזז את השפעת עליית מחיר החשמל על תקציב המשפחה הממוצעת ואף תתרום להוזלת סל האנרגיה שלה.

הוזלת מחיר הדלק שתכנס לתוקף הלילה נבעה בעיקר מהירידה המתמשכת במחירי הנפט בעולם והיא תתרום לחסכון ממוצע של כ-200 שקל למשק בית בשנה. ואילו ההתייקרות של תעריף החשמל בכ-2.9% תוביל לתוספת של כ-100 שקל בתקציב השנתי. כלומר, בחישוב כולל, לפחות בחודש הקרוב משפחה ממוצעת צפויה לחסוך 100 שקל בחשבון האנרגיה שלה. כך עולה מהניתוח שערך חן הרצוג, הכלכלן הראשי של פירמת הייעוץ BDO. בבסיס חישוביו נתונים הבאים: בישראל 3 מיליון רכבים ו-2.5 מיליון משפחות, כלומר בבעלות משפחה ממוצעת כ-1.2 רכבים.

"בעיית יוקר המחיה בישראל לא נובעת ממחירי האנרגיה. למעשה - תחום האנרגיה הינו אחד התחומים היחידים שבהם הצרכן הישראלי לא סובל מיוקר מחיה עודף ביחס לצרכנים באירופה. לישראל יתרון יחסי בתחום האנרגיה - בזכות מקורות יצור עצמיים ולא מזהמים - הגז הטבעי והאנרגיות המתחדשות. יש להאיץ את סגירת התחנות הפחמיות המזהמות, וכך לתרום גם להקטנת זיהום האוויר וגם להוזלת מחירי החשמל", מוסיף הרצוג.

נציין כי ההוצאה על אנרגיה מהווה חלק קטן יחסית בסל ההוצאה של משקי הבית בישראל - מדובר בכ-6% מסך ההוצאה על תצרוכת של משפחה בישראל, לעומת 16% משקל ההוצאה על מזון, ו-25% משקל ההוצאה על דיור. בעוד שמחירי האנרגיה בישראל דומים או נמוכים ביחס למקובל במדינות אירופה, הרי שמחירי הדיור ומחירי המזון בישראל, גבוהים יחסית.

מחיר הבנזין בישראל נמוך בכ-11% ממדינות אירופה

כדי להמחיש את נושא מחירי האנרגיה בישראל בהשוואה בינלאומית כדאי לעיין במחקר האחרון של מרכז המחקר והמידע של הכנסת בנושא מחיר הבנזין בישראל ובמדינות אירופה. המחקר פורסם בנובמבר השנה והוא מתייחס לנתוני מאי של השנה. נכון לחודש זה, מחיר הבנזין במונחי כוח קנייה נמוך בישראל בכ-10.9% לעומת הממוצע ב-15 מדינות מערב אירופה - המחיר בישראל עומד על כ-1.5 אירו (נכון לחודש מאי) ואילו הממוצע האירופאי עמד בתאוצה תקופה על 1.7 אירו לליטר.

למרות המחיר הזול יחסית של ליטר בנזין, שיעור המסים בישראל גבוה יותר מהממוצע באירופה - מדובר בכ-1 אירו לכל ליטר בנזין (נכון לחודש מאי) לעומת 0.9 אירו - באירופה. כיוון שגובה המיסים על הדלק בישראל נקבע במונחים אבסולוטיים, הרי שהחל ממחר כאשר ירד מחיר הדלק, שיעור המסים יעלה אף יותר - לכ-67% מסך מחיר הבנזין.

"67% ממחיר הבנזין בישראל הוא מס. זו פשוט שערורייה. רכיב המסים במחיר הדלק בישראל גבוה במיוחד, על אף שהוא לא מתגלגל להשקעה ציבורית בתשתיות או לקידום מערך התחבורה. רק החודש, שיעור רכיבי המס מתוך מחיר הדלק קפץ לרמה של קרוב ל- 67.2% שהיא הרמה הגבוהה מאז חודש אוגוסט 2016 ולאורך כל השנה הוא לא ירד את ה-60%.", אומר יוסי אריה, מנכ"ל מכון האנרגיה בשיחה עם "גלובס".

נתון מעניין נוסף שניתן למצוא במחקר של מחלקת המדע של הכנסת הוא שמחירי הבנזין בישראל ירדו ב-10% מתחילת העשור (ינואר 2011). ירידה זו קשורה בעיקר לירידה במחיר הנפט העולמי וכן לייסוף השקל.

בנוסף בתקופה המדוברת ירד מרווח השיווק בלא פחות מ-25% - וזאת בעקבות ההפחתות היזומות של שנעשו על ידי ועדת המחירים המשותפת של משרד האוצר ומשרד האנרגיה. מרווחה השיווק מהווה מקור פרנסה של תחנות הדלק, הוא נחשב נמוך יחסית לממוצע באירופה. הירידה של מרווח השיווק בשנים האחרונות אמנם תרם להוזלת מחיר הדלק לציבור המתדלקים, אולם חברות הדלק, בעיקר הקטנות שבהן, מלינות על כך שהפחתה משמעותית במרווח השיווק שוחקת את רווחיותן. הסיבה העיקרית לכך היא גידול בהוצאות של תחנות דלק - העלאת שכר המינימום ומחיר השכירות.

"מרווח השיווק שניתן לחברות הדלק נשחק בחמש שנים האחרונות בעשרות אחוזים ואינו מאפשר להתמודד עם ים של רגולוציה המוטלת עליהם", כך אריה.

עוד כתבות

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף־סוף לאור