גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במותו, כמו בחייו, עמוס עוז היה האליבי הליברלי של ישראל

בברזיל, ראש הממשלה היה רשאי לקוות שהוא יהיה הישראלי היחיד בעמוד הראשון ● אבל הוא נאלץ להתחלק בו עם תווי פניו של הסופר המת ● עיתונים באיטליה קראו לעמוס עוז "האור במדבר", ו"אויב השנאה" ● מותו היה הכותרת הראשית בעיתון בקולומביה ● במותו, כמו בחייו, עוז היה האליבי הליברלי ושוחר השלום של ישראל

הנשיא ריבלין באשכבת עמוס עוז /  צילום: REUTERS Amir Cohen
הנשיא ריבלין באשכבת עמוס עוז / צילום: REUTERS Amir Cohen

אין כל סיבה לדחות ידיים מושטות, כל זמן שמושיטות אותן ממשלות לגיטימיות, שאינן עוסקות בדיכוי מסיבי, או ברצח, או בשוד שיטתי של אזרחיהן. אפשר לטעון כי אפילו אלה השייכות לקטגוריות הלא-נעימות האלה אינן צריכות להידחות על הסף. מחמת "ההיגיון של המדינה", raison d'état, מוטב לשמור קשר גם עם אלה שאינם ראויים לקשר. אומנם קצת חשודים מניעיה של ממשלה המעדיפה מעשה שיגרה מדינות שראשיהן מתכחשים לערכי הדמוקרטיה הליברלית, במיוחד לפלורליזם ולשלטון החוק. אבל אם ראש ממשלת ישראל הוא אורח רצוי במעמד השבעתו של נשיא ברזיל, הארץ השנייה בגודלה ביבשת אמריקה, הדמוקרטיה הרביעית בגודלה בעולם (אם כי רק מס׳ 49 באינדקס החירויות הדמוקרטיות של השבועון "איקונומיסט"), מוטב שיהיה שם.

מה טוב שבברזיל יש, לפחות לפי שעה, עיתונות חופשית. שלושת העיתונים החשובים ביותר העניקו למר נתניהו את הסיקור המועיל ביותר שאפשר להעלות על הדעת: בלב עמודיהם הראשונים. אבל הם עשו עוד משהו: לצד צילום משותף של מר נתניהו עם הנשיא המיועד של ברזיל (שבינתיים הושבע), ז'ייר בולסונארו, הם נתנו את דיוקנו של עמוס עוז. בשניים מן השלושה, הדיוקן רכב על העמוד, לצד הלוגו של העיתון. לצד תמונתו, העיתונים הזכירו לא רק את הקריירה הספרותית שלו, כי אם גם את הטפתו רבת-השנים לשלום.

עוז, נתניהו ובולסונארו בשער של או גלובו הברזילאי

זו הייתה תזכורת סובטילית, שמר נתניהו אינו מייצג את כל ישראל, בדיוק כשם שהנשיא בולסונארו אינו מייצג את כל ברזיל; ושישראל האחרת, זו שהמנוח היה שייך אליה, נהגה לעורר אהדה, או לפחות הבנה. אינני יודע אם ראש הממשלה חרק שיניים, כאשר ראה את המארב שטמן לו הסופר המת.

אני חושד מפעם לפעם, אם כי אולי ללא יסוד, שבניגוד לאחרים במפלגתו, ראש הממשלה דווקא מתעניין בדעתם של אינטלקטואלים ושל אמנים. הוא אומנם ויתר זה כבר על תמיכתם, אבל לא מאותן הסיבות ששרת התרבות שלו ויתרה. אולי בסתר לבו עדיין חורה לו שהאינטליגנציה הליברלית התנערה ממנו. אומנם השלטון מצריך קולות, לא יוקרה תרבותית ולא לגיטימציה של סלונים ספרותיים, אבל במרוצת הקריירה שלו הוא רמז מפעם לפעם על התעניינותו בסלונים.

הוא היה רשאי לקוות שהוא יהיה הישראלי היחיד בעמודי החדשות בברזיל ביום היוועדותו עם הנשיא הנכנס. אבל לצון חמד לו הסרטן בערד.

ארבעה עמודים באיטלקית

תמונתו של עמוס עוז נקלעה לעמודים צפויים וצפויים פחות בין 29 ל-31 בדצמבר. מצאתי אותה בעמודים הראשונים של שני עיתונים בברצלונה, למשל. והיא התגנבה אל עמודי א' של עיתון אחד במקסיקו, ולפחות של אחד בארגנטינה. "קוריירה דה לה סרה" רב היוקרה של מילאנו ייחד ארבעה עמודים למותו של עוז. אולי את ההפתעה הגדולה ביותר זימן עיתון בבוגוטה, קולומביה. זו הייתה הידיעה המרכזית בעמודו הראשון של Espectador.

"מת ענק הספרות", הודיע "קוריירה" האיטלקי בעמודו הראשון. הכותרת בעמודי התרבות של העיתון הכריזה, "עמוס עוז, אויב השנאה" (Il nemico dell’odio). הכותרת ב"לה סטאמפה" של טורינו הייתה "עמוס עוז, האור במדבר" (la luce nel deserto). לא רע. אולי זה צריך להיות שמם של הרחוב/השדרה/הכיכר/הכפר/העיר אשר ייקראו יום אחד על שמו של עוז.

מה מעניין שהכינוי הזה, "האור במדבר" היה זקוק לעיתון איטלקי כדי להישמע. פעם, ניסוחים כאלה היו עניין טבעי בשביל סופדים עבריים. כאשר מת אחד העם, השבוע לפני 92 שנה, אחת הכותרות הייתה "כבה הנר"; וכאשר מת ביאליק, "נדם הכינור". כבה אפוא האור במדבר בסוף השבוע שעבר.

אני מרשה לעצמי להגיד, בהערצה רבה לעוז, כי ההספדים הנדיבים בעיתוני העולם לא היו תוצאה בלבדית של סגולותיו הספרותיות. הם נגעו בראש ובראשונה להתייצבותו העקיבה והנועזת נגד דעת הרוב בארצו בעניינים פוליטיים. זה היה ניכר באפיונים שהעיתונים העניקו לעוז. אחד העיתונים בברזיל, "אסטאדו דה סאו פאולו", הסמיך לתמונת עוז את הכותרת "קול הפציפיזם". הכותרת ב"ווינר צייטונג" האוסטרי הייתה "מורד ופציפיסט".

אנחנו יודעים מפי עוז, שהתואר הזה כלל לא נעם לו בחייו. כאשר אינטלקטואלים זרים היו מחבקים אותו, הוא סיפר, הוא ידע שלא פעם הם עושים כן מבלי לרדת לסוף דעתו. הוא מעולם לא התנגד למלחמות באשר הן. אלמלא היה לישראל מקל גדול, הוא אמר, "איש מאיתנו לא היה כאן".

מלחמת לבנון השנייה הייתה בעיניו מלחמה צודקת, מפני שהייתה מלחמת-מגן. הוא לא התנגד לאלימות בתור שכזאת. בזקנתו הוא דיבר בזכות "אלימות נגד תוקפנות".

מלחמת לבנון הראשונה הייתה מבחנו הגדול ביותר. בקיץ 1982 הוא כתב רשימה ב"ידיעות אחרונות" להזכיר למנחם בגין שיאסר ערפאת אינו היטלר. בגין העלה את היטלר באוב כדי להצדיק את ההפצצות הכבדות על מערב ביירות, שהמוני אזרחים נהרגו בהן. תשובתו הניצחת למבקרים הייתה שאילו היטלר היה בבניין הזה, האם היו אומרים לנו להימנע מלהפציץ אותו, רק מפני שיש בו 20 אזרחים חפים מפשע? עוז העז להזכיר לו, שבמשוואת לבנון אין היטלר, והגיע הזמן לחדול מלמצוא היטלר בכל אויב ומפגע.

התגובות לרשימת עוז היו קשות מאוד. זה היה לפני סברה ושתילה, וביקורת על המלחמה הייתה אקט של בגידה. מוטב לזכור שחבר כנסת אחד מן האופוזיציה אפילו כתב לשר הביטחון להציע לו להפסיק את אספקת המים למערב ביירות, בשיא הקיץ, כדי למוטט את התנגדות הפלסטינים. שמו של הח"כ היה יצחק רבין.

אלה היו שעותיו היפות של האינטלקטואל הציבורי עוז. אני חושב שאולי יפות מהן היו שעות ההארה הגדולה שלו לאחר מלחמת ששת הימים. בימים האחרונים התהלך על הרשת הישראלית מאמר שהוא כתב ב"דבר" ב-22 באוגוסט 1967. הכותרת לבדה הייתה עוצרת נשימה, "שר הביטחון ומרחב המחיה". זה היה רמז לא דק במיוחד לתפיסת ה-Lebensraum של היטלר, אבל היא לא נבעה מעטו של עוז. דיין עצמו הוא שהשתמש במלים "הבטחת מרחב-מחיה לישראל".

"אינני יודע כיצד לא רעד קולו", כתב עוז. "חוששני כי שיכרון של מנצחים מקיף אותנו, והוא השיכרון אשר כרסם בשורשיהן של אומות גדולות עד שהפך עליהן את הגלגל".

"יושביו של חבל ארץ זכאים להיות אדונים לגורלם", הוא כתב על הערבים בשטחי 1967. המושג פלסטינים, או פלשתינאים עדיין לא חדר אל לשון הדיבור והכתיבה. "הזכות המקודשת להגדרה עצמית ולקוממיות מדינית צריך שתישמר 'אפילו' לערבים, עד כמה שאמת יסודית זו נוטה להישכח אצלנו בשיכרון ניצחונותינו ובהשפעת ההשוואות הנלהבות לימי יהושע בן נון, אשר בהן מפרנסים עכשיו את 'המורל הלאומי'".

יום אחד הניסוחים האלה ישמשו את כל מבקרי הכיבוש, הסיפוח וההתנחלות. אבל מוטב לזכור שבקיץ 1967, אפילו חבר הכנסת אורי אבנרי תמך בסיפוח מזרח ירושלים (בעיתונו היומי קצר-המועד "דף"). דברי עוז לא היו מובנים מאליהם. אינני יודע איך הגיב דיין על פרסומם בעתון התנועה, אבל באותם הימים הוא תקף בגסות רוח מיוחדת את פרופ׳ יעקב טלמון, שהביע הסתייגויות דומות. הוא קרא לו "תולעת יעקב".

המתווכים בשירות ההיסטוריה

ישראל עדיין נהנתה בימים ההם מאשראי ניכר בשמאל הליברלי העולמי ורומנטיזציה של ישראל נמשכה במפלגות שמאל דמוקרטיות, כולל במפלגות שלטון. כאשר לגולדה מאיר היו תלונות על הגישה לישראל, היא הייתה מעלה אותן בפגישות של לשכת האינטרנציונל הסוציאליסטי, בטון של עלבון אישי, ואיך-אפשר-לעשות-לי-דבר-כזה.

ב-1977, ערב המהפך, כל מנהיגי הסוציאל-דמוקרטיה העולמית הגיעו להיכל התרבות בתל אביב, להשתתף בוועידת מפלגת העבודה. זו הייתה הזדמנות להביע לה אהדה ולהעניק לה ברכת דרך פומבית. במסדרונות ההיכל היה אפשר להיתקל בכל המי-ומי של אירופה, שבעיניהם מפלגת העבודה הייתה בשר מבשרם, אחות הראויה לאהבה (וגם ראויה לפצעי-אוהב).

מפלגת העבודה ההיסטורית סיפקה אליבי לישראל, גם כאשר חינה פחת והלך. זה אומנם לא מנע בידוד גובר מ-1973 ואילך, ולא הציל את ישראל מהחלטות נפסדות באו"ם, כמו "ציונות היא גזענות" (1975). אבל האליבי של חזון החלוצים והקיבוצים ומעטים-מול-רבים וקיבוץ הגלויות הגן על שמה הטוב של ישראל באופן שאינו ידוע לרוב הגדול של הישראלים.

את כל זה נשא הרוח. נשארו רק מתווכים אינדיבידואליים בין ישראל למחנה הדמוקרטי הליברלי. האליבי שלהם הוא תוצאה של העזתם ושל נכונותם המוכחת לשחות נגד הזרם. בין המתווכים האלה יש אחדים, המוכנים לטפול על ארצם כל חטא אפשרי, ולהציע את שירותיהם לזוממי הדה-לגיטימציה. הם מצוטטים בעונג מיוחד באינטרנט האיראני.

אבל המתווכים הצריכים לעניין אותנו הם בעלי הביקורת הקונסטרוקטיבית, אלה שאינם נמנעים מלבקר את ארצם בתוקף ("אני אוהב את ישראל, אם כי אינני מחבב אותה", אמר עוז למראיין אנגלי לפני שנתיים), אבל מטעימים את זכותה להתגונן ולהתקיים. השירות שהם עושים בזה לעניינה הוא מיוחד במינו, היסטורי. הם מצדיקים את התיימרותה להיות דמוקרטיה פתוחה וסובלנית; הם נאבקים נגד הדמוניזציה שלה; הם מעניקים לה דריסת רגל, וממילא אוזן כרויה, במקומות שבהם למנהיגי הרוב הפוליטי בישראל אין כל סיכוי להישמע ברצינות.

בנרטיב הפטריוטי של הימין הישראלי אין מקום לדיסידנטים, ממש כפי שאין להם מקום בעולמן של הממשלות הסמכותניות בהודו, בהונגריה, בטורקיה והחל מן השבוע גם בברזיל. הנשיא החדש בולסונארו הבטיח לנקות את ארצו מן "הבנדיטים האדומים" שקדמו לו. יהיה עליהם לעזוב את ברזיל - או ללכת לכלא, הוא הכריז. הוא אמר דברים הרבה יותר גרועים, והביע בוז למוסדות החוקתיים ולשלטון החוק. אולי הוא לא התכוון. בסופו של דבר הוא יישפט על מעשיו, לא על הכרזותיו.

ברזיל עתה זה התנסתה במהפך מסחרר. ב-2002 היא עשתה את אחת הפניות הרדיקליות ביותר שמאלה בעולם הדמוקרטי. 16 שנה אחר כך הא עשתה את אחת הפניות הרדיקליות ביותר ימינה. בשיא הפופולריות שלה, ממשלת השמאל בברזיל נהנתה משיעורי תמיכה כאלה עד שהיה מקום לתהות אם הימין יהיה מסוגל אי פעם לחזור לשלטון. הוא חזר, בגרסה הרבה יותר קיצונית.

באחד הראיונות האחרונים של חייו, ל"וושינגטון פוסט", עוז נשאל על הטענה שאבד הסיכוי לשתי-מדינות, מפני שהכיבוש הישראלי של השטחים הוא בלתי הפיך. "חייתי חיים ארוכים מאוד", הוא השיב, "וחזרתי וראיתי את הבלתי הפיך חוזר ומתהפך פעם אחר פעם. לא תמיד, אבל לעיתים קרובות מאוד".

הברזיליאנים יכולים להעיד על צדקתו. להפוך את הבלתי-הפיך, או לפחות להאריך את תוחלת חייה של האמונה בהפיכותו, היא משימת יורשיו ויורשותיו של עמוס עוז. יום אחד, הם אולי יספקו את האליבי הבא.

הכותרת הראשית בקולומביה

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק