גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלכלן האוצר: שוק העבודה לא השתנה

מי האינטרסנטים שמרוויחים ממיתוס "עולם העבודה החדש", ומי המפסידים?

לשדרג את הקריירה / צילום: shutterstock
לשדרג את הקריירה / צילום: shutterstock

לאחרונה פרסם הכלכלן הראשי של משרד האוצר סקירה שמוכיחה כי הטענות לשינויים משמעותיים בשוק העבודה הם לא יותר מעורבא פרח. מהסקירה עולה כי מספר השכירים במשק לא השתנה בעשור האחרון ונותר גבוה מאד (87.4%), העלייה בשיעור העצמאים זניחה (עומדת על נקודת אחוז אחת! ב-10 שנים), רק 2% משלבים בין עבודה כשכירים לעבודה כעצמאים, אין עליה בשיעור העובדים ביותר ממקום עבודה אחד, ואין עליה בשיעור התנודתיות בין מקומות עבודה. כנ"ל בארצות הברית, לפחות על-פי פרסום עדכני (יוני 2018) של הגוף שנראה כמוסמך ביותר לניתוח מגמות בשוק העבודה ( Bureau of Labor Statistics ) הקובע כי בין השנים 2005-2017 אין עלייה בשיעור המועסקים שלא בצורה הסטנדרטית.

העתק-הדבק

מדוע הסקר הזה כל כך חשוב? כי הוא טיפה בים הדיסאינפורמציה שמובילה יותר מידי אנשים לקחת יותר מידי החלטות שגויות המבוססות על ההנחה כי עולם העבודה הישן נפח נשמתו לטובת עולם חדש ומלא הזדמנויות. הם מתפתים להאמין שכבר לא חייבים השכלה, שכל אחד יכול להגשים את החלום אם רק יעז ליזום, שחברות שינו את טעמן וכעת הן מעדיפות גיוון ( Diversity ) על פני ניסיון, שאפשר לחדור לעולם ההיי-טק ללא כל השכלה או הכשרה רלוונטית ושאר פנטזיות, רק מה לעשות שאין לדברים אחיזה ממשית במציאות, לא מצד העובדים ולא מצד המעסיקים.

רוב יזמי העולם החדש חוזרים להתכרבל בשמיכת השכיר החמימה, מפנים מקום לבאים היוצאים אל הכפור וחוזר חלילה, בדיוק כמו בעולם הישן. רק שאז קראנו להם בעלי עסקים והיום הם קוראים לעצמם יזמים, אך הפרקטיקה לא השתנתה, וגם לא המספרים. העובדים מצביעים ברגליהם בעד צורת ההעסקה השמרנית של העולם הישן (שכירים עם מעסיק אחד) ולא בכדי, וגם המעסיקים נותרו שמרנים אדוקים כשהיו, ממשיכים לגייס במתכונת "העתק-הדבק" ופוסלים על הסף את כל מי שלא "נופל" למשבצת. מספיק להיכנס לקבוצות מחפשי העבודה ולקרוא את התלאות שעוברים עשרות אלפי אנשים, כדי להבין שכמעט כלום לא השתנה בעשורים האחרונים, אותן דרישות, אותם חסמים, אותה שמרנות, וכמעט אפס אפשרויות למי שמסלול הקריירה שלו חורג מהשבלונה.

הבלוף הגדול

ומה על ההזדמנויות שפותח העולם החדש? כאן מסתתר הבלוף הכי גדול, שכן מדובר על הרבה פחות מ 1% מהמשרות במשק, וגם זה בנדיבות. כמעט כל ההזדמנויות המכונות חדשות נמצאות בהיי-טק שמהווה כולו 8% מהשוק, כאשר יותר ממחציתו "סגורה" למהנדסים ולבוגרי מדעי-המחשב בלבד, מה שמשאיר במקרה הטוב 2%-3%. לזה תוסיפו פחות מ 1% הזדמנויות מחוץ להייטק (בעיקר שיווק דיגיטלי), והגענו לפלח תיאורטי של 3%-4% מהשוק שבתוכו מתחבאות הזדמנויות, אבל רק "על הנייר". מדוע? כי ההזדמנויות הריאליות הן בעיקר בתפקידי כניסה - כמה עשרות משרות בשנה לכל היותר, רובן ככולן זוטרות ובשכר נמוך, כשבחלק לא מבוטל מהן לא ברור לאן הן מובילות בצעד הבא.

אז איך זה שכמה עשרות משרות זוטרות עושות רעש כזה גדול, וכיצד המיתוס הצליח לחדור כל כך עמוק? כי לכ-ו-ל-ם יש אינטרס להעצים אותו, בתום לב או שלא.

זה מתחיל בעובדים שמאד רוצים להאמין שמחכות להם הזדמנויות חדשות, במיוחד אלה שכבר נפלו למלכודת (למשל מובטלת בת 43 מהמגזר הציבורי שנטשה קריירה ניהולית מתגמלת לטובת משרת חלומות בהיי-טק, וכבר למעלה משנתיים לא מוצאת עבודה ראויה), וממשיכים לאחוז בו כמעט בכל מחיר.

סבך האינטרסים

גם העוסקים בייעוץ תעסוקתי לסוגיו מאד אוהבים את המיתוס הזה, המשרת אותם עסקית (אנשים אוהבים שמשווקים להם חלומות), מקצועית (אם השוק משתנה כה מהר אין צורך ללמוד אותו) וכלכלית (כרוחב מניפת ההזדמנויות - אורך תהליך הייעוץ, וגובה הצ'ק), אם כי לזכותם ייאמר שרובם מאמינים בו בתום לב.

העתידנים למיניהם מתים על העולם החדש שפותח בפניהם כמעט כל במה אפשרית - אולפני טלוויזיה, כתבות צבע, ספרים, הרצאות, ימי עיון וכו' - אז מה אם מדובר בנבואות מיובאות שהרלוונטיות שלהן לשוק הישראלי קלושה עד לא קיימת? הם זוכים להרבה כבוד מבלי לקחת שום סיכון (יגיעו לבית אבות הרבה לפני התבדות התחזיות), אז פלא שהם מערערים על אמינותו של כל מחקר או סקר המראה תמונה הפוכה?

אליהם מתווספים כל מיני אינטרסנטים, למשל בעלי קבוצות פייסבוק גדולות הבנויות אך ורק על המיתוס הזה (למשל קבוצת "אנשי העולם החדש"), ועל כן דואגות לסנן כל בדל מידע שאינו תומך בו (ולסלק חברים שלא מתיישרים), כאשר על כל החגיגה הזו מנצחת התקשורת.

לחדש, לחדש, לחדש

היא קונה בחפץ לב את קונספט העולם החדש שמשרת את האינטרס הכי גדול שלה - רייטינג - אותו אם אפשר לייצר עם השעמום של העולם הישן. היא חייבת לחדש, לחדש, לחדש, ואכן הרבה יותר מרגש לספר על אקזיטים מדהימים, על מיליונרים בין לילה, על חללי עבודה חדשים ומעוצבים, אפילו נבואות הזעם בדבר רובוטים שיחליפו את כולנו הם חומר טוב (קטסטרופות ורייטינג עובד מצוין).

היחידים שמפסידים מהקרנבל הזה הם העובדים, ובמיוחד הצעירים שבהם, שמבצעים מהלכים המסכנים את יציבותם הכלכלית, את כושר הפרנסה העתידי שלהם וכמובן את מימוש הפוטנציאל המקצועי.

הכותבת היא מומחית לשוק העבודה. לתגובות: orna@rudi-cm.com

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים