גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית הסודית של שופרסל: כך נערכים בחברה ליום שאחרי אמזון

החברה בוחנת הקטנה דרמטית של השטח המסחרי שבו היא פועלת בהיקף של 100 אלף מ"ר, בעקבות המעבר לעולם האונליין • למהלך עשויה להיות השפעה על שוק הנדל"ן המסחרי - שכן שופרסל נחשבת לאחד השוכרים המשמעותיים בענף

מנכ"ל שופרסל, איציק אברכהן / צילום: איל יצהר
מנכ"ל שופרסל, איציק אברכהן / צילום: איל יצהר

האם השינוי באופן הצריכה של הציבור, עם המעבר המתגבר לעולם המקוון, יביא את רשת הקמעונאות הגדולה בישראל להקטין את שטחי המסחר הפיזיים שלה בשיעור ניכר, דבר שיביא לגלי הדף גם בעולם הנדל"ן המקומי? ל"גלובס" נודע כי רשת שופרסל, שבניהולו של איציק אברכהן, בוחנת תוכנית לצמצום שטחי המסחר שלה ב-20%, כך שהיא תקטין את השטחים הללו בכ-100 אלף מ"ר על פני 5 שנים. בשופרסל סירבו להתייחס.

אם וככל שהתוכנית הזו תקרה בפועל, יהיה מדובר בצעד משמעותי שינבע וגם ימחיש שינוי מגמה מבחינת רשתות הקמעונאות, ששנים נאבקו על מיקומים נוחים לממשק עם ציבור הקונים, כחלק ממגמת התחזקות הרכישות באונליין ואולי כניסת גופים אינטרנטיים כגון אמזון. אך לא רק זאת, צעד שכזה יהיה משמעותי גם לבעלי הנכסים ששופרסל תעזוב עתה ואולי גם בעתיד, ואולי גם מתחרותיה. זאת משום ששופרסל היא שוכרת משמעותית, ולעתים ממש שוכר העוגן, בקניונים, במרכזים מסחריים ו"סתם" בנכסי נדל"ן מותאמים בלב הערים ובפאתיהן.

על-פי גורמים בשוק, בימים אלה בוחנים בשופרסל תוכנית שהונחה על שולחן ההנהלה ושמדברת על ההיערכות העתידית לעוד 5 שנים מבחינת פריסת שטחי מסחר. על-פי התוכנית, ברגע שימצבו את האונליין בשיעור שאליו שואפים ברשת, יחלו בתוכנית צמצום שטחי המסחר הפיזיים, במסגרת תוכניות של הקטנת שטחים בכל רחבי הארץ בהיקף של 100 אלף מ"ר שטחי מסחר מתוך ה-520 אלף הקיימים היום, ויגבילו את גודל הסניפים לעד 4,000 מ"ר. "זאת כמובן רק לאחר שייווכחו שהם לא נפגעים במכירות למ"ר", כדברי גורם מעורה.

לשפר את המכירות למ"ר ואת היעילות התפעולית

זה מספר שנים שופרסל מנהלת תוכנית של צמצום שטחי מסחר והתייעלות נדל"נית, זאת על-מנת לשפר את היעילות התפעולית ואת המכירות למ"ר. בדוחותיה הכספיים לשנת 2017 ציינה הרשת, בין היתר, כי היא מתכננת "המשך פיתוח סניפים קטנים במרכזי ערים והמשך בחינה של סך שטחי המסחר המשמשים את פעילותה של הקבוצה", כשבנוסף צוין כי ההנהלה דנה ביחס לתוצאות 2017 גם ביחס ל"המשך התייעלות נדל"נית הכוללת התאמת שטחי מסחר".

נכון לסוף הרבעון השלישי השנה היו לשופרסל שטחי מסחר בשטח של כ-520 אלף מ"ר, כולל סניפי ניו-פארם וכ-500 אלף מ"ר ללא סניפי רשת הפארם שרכשה ושהיא מפעילה כיום תחת המותג Be. מדובר על גידול קל ביחס למצב בסוף השנה שקדמה, או אז היו לרשת שטחי מסחר בשטח של 487 אלף מ"ר בסוף 2017, וזאת לעומת 502 אלף מ"ר בסוף 2016, 514 אלף מ"ר בסוף 2015, 537 אלף מ"ר בסוף 2014 ו-558 אלף מ"ר בסוף 2013. למעשה, להוציא העלייה שנרשמה בשלושת הרבעונים הראשונים השנה, יש מגמה ממשית של צמצום שטחי מסחר ברשת.

התוכנית הזו מתיישבת היטב עם תוכניות הקמת מערך האוטומציה לאונליין ומחסנים לוגיסטיים שישמשו לייעול והרחבת פעילות האונליין של הרשת ב-4 השנים הבאות. לפני כחצי שנה דיווחה שופרסל על הסכם שלפיו היא צפויה להקים מרכז לוגיסטי בהיקף של 34 אלף מ"ר, אשר ישמש כמרכז אוטומטי לפעילות האונליין של החברה, זאת בנוסף למחסן בקדימה בשטח בנוי של כ-8,100 מ"ר, אשר ישמש כמרכז אוטומטי לפעילות האונליין שלה. סך ההשקעות בגין הקמת המרכזים האוטומטיים במודיעין ובקדימה מוערכות בכ-600 מיליון שקל, רובם בגין התשלום עבור ציוד האוטומציה והקמתו, והן ייפרשו על פני תקופה של כ-4 שנים.

באופן טבעי, צמצום שטחי נדל"ן מסחרי עשוי להשפיע במידה ניכרת לא רק על ענף הקמעונאות כי אם גם על בעלי הנכסים מהם שוכרת שופרסל נכסים, בסניפים שאינם בבעלותה. בין היתר מדובר בקניונים - אזוריים ועירוניים, במרכזים מסחריים פתוחים, ובחנויות רחוב. אם התוכנית אכן תתממש, בעלי הנכסים יידרשו להתמודד עם שטחים פנויים ולאכלס אותם, מה גם שמהלך כזה מצד מובילת שוק כמו שופרסל עלול לסמן את הדרך גם למתחרותיה, כגון קבוצת יינות ביתן, רמי לוי ואחרות, אשר גם הן מחזיקות בשטחי מסחר ניכרים.

צמצום שטחי המסחר של שופרסל מתווסף למגמה קיימת של פינוי שטחי מסחר של רשתות קמעונאות בעיקר מתחום האופנה, וזאת על רקע מגמה של פשיטות רגל, מיזוגים ורכישות של רשתות אחרות, בצל התחרות הגוברת, הגידול בהוצאות התפעוליות וההשפעה המכבידה מצד האונליין. כך למשל, לפני כשנה קרסה קבוצת קמעונאות האופנה והותירה אחריה עשרות חנויות ריקות בקניונים (כשחלקם האחר החליף ידיים ועברת להפעלת שחקנים אחרים).

למעשה, לשופרסל יש השפעה משמעותית אף יותר משום שהיא מאכלסת שטחים גדולים שלא מתאימים לרוב השוכרים, והשטחים שהיא תשחרר - בין אם בדרך של צמצום שטח הסניפים ובין אם דרך של סגירת סניפים - יצטרפו לעוד שטחים שמתפנים, כשמהצד השני נבנים בישראל עוד שטחי מסחר וקניונים.

נזכיר כי שופרסל היא רשת הקמעונאות הגדולה בישראל, והיא מפעילה כ-350 סניפים ברחבי ישראל, כשהם כ-280 סניפי שופרסל, והיתר שייכים לרשת הפארם שרכשה לפני שנה.

מציאות נפיצה עבור המרכזים המסחריים

מציאות זו רלוונטית בטווח הארוך, של מספר שנים לפחות, הן לקבוצות הקניונים והמרכזים המסחריים הגדולות, כגון עזריאלי, מליסרון וביג; והן לקניונים המשתייכים לקבוצות קטנות יותר, כגון אלה של צים. מבחינת בעלי נדל"ן מסחרי מעוגן סופרמרקט, כפי שקיים בשכונות ומרכזים אזוריים (שמאופיינים בסניפי דיסקאונט גדולים), מדובר בחדשות בעלות פוטנציאל נפיץ אף יותר בגלל המרכזיות של שופרסל כשוכרת וכגורם שמביא קהל למרכזים אלה.

מציאות נפיצה זו, גם אם רק לטווח ארוך יחסית ולא באופן מיידי, משמעותית אף יותר על רקע המגמות הגלובליות שמורגשות גם בישראל, ושנמצאות במוקד הנסיבות שמביאים את שופרסל לשקול את השינוי - ובראשן הגידול החד במסחר המקוון והצורך בפחות שטחי מסחר קמעונאיים ויותר מרלו"גים ומחסנים שמאפשרים להנגיש את הסחורה לרוכשים דרך האינטרנט.

עוד כתבות

יונתן לבנדר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

"האמנות האמיתית היא AI, וזה ישנה את עולם הבריאות"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, הציג סגן השותף וראש מערך הייעוץ של KPMG, את האופן שבו הטכנולוגיות החדשות, ובעיקר ה-AI, משנים ועתידים לשנות את חוקי המשחק ● לדבריו, ישראל מובילה באימוץ אך מעוכבת בידי רגולציה

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

פרופ' יצחק קרייס בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שיבא: "זו המהפכה הכי גדולה בבריאות מאז ימי היפוקרטס"

במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס אמר פרופ' יצחק קרייס כי הבינה המלאכותית יכולה "לשנות את כל הדרך שבה תחום הבריאות פועל" • לדבריו, אחוזי הצלת החיים בבתי החולים בישראל עומדים על יותר מ־99% • על השת"פ עם אנבידיה אמר: "פרויקט שיאפשר לנו לפצח 98% מה־DNA"

מייקל רפפורט, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: תמר מצפי

מייקל רפפורט: "ישראל צריכה להיפטר מהמושג הסברה, כי היא לא צריכה להסביר שום דבר"

"נעלבתי מכך ששחקנים לא יכלו לתמוך בישראל בזמן שהיו חטופים בשבי. זו מבוכה", אמר השחקן והאקטיביסט הפרו-ישראלי מייקל רפפורט בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים של גלובס ● בעוד כמעט כל שחקני הוליווד, לרבות היהודים שבהם, נאלמו דום או יצאו כנגד ישראל אחרי ה-7 באוקטובר, רפפורט היה בין אלה שהשמיעו קול צלול וברור בעד ישראל

ענת לוין, ליאת חזות ולימור בקר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מה יקרה לכסף שלכם ב-2026? שלוש מנהלות השקעות בכירות עונות

פאנל המנכ"ליות הבכירות בוועידת ישראל לעסקים של גלובס סימן את 2026 כשנה של הכרעות ● לימור בקר מהמילטון ליין צופה שחלק גדול מהצמיחה העתידית בכלל לא יקרה בבורסה - אלא בחברות הפרטיות ● ענת לוין מבלקרוק סבורה שבקרוב נבין באילו מחברות הבינה המלאכותית הסיכון עולה על כדאיות ההשקעה ● וליאת חזות מהפועלים אקוויטי חושבת שדווקא העובדה שהרבה רוכשים ישבו על הגדר בשוק המגורים מייצרת הזדמנות

מימין: אסף זגריזק, יודפת אפק-ארזי, ינקי קוינט ורועי כחלון בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

רועי כחלון: "עובדים מסביב לשעון על הנפקת התעשייה האווירית"

במסגרת פאנל "תשתיות לישראל" בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנהל רמ"י ינקי קוינט אמר כי "מחירי הדירות יכולים להגיע לרמה שזוג צעיר יוכל לרכוש דירה בעלות סבירה" ● יו"ר נת"ע, יודפת אפק-ארזי: "פרויקט המטרו זה גיים צ'יינג'ר עשורים קדימה"

דרור בין בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "נדרשת עליית מדרגה בהשקעות דיפטק, הן גל הצמיחה הבא של ההייטק בישראל ובעולם"

בהרצאה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר דרור בין מנכ"ל רשות החדשנות, כי 2025 רושמת כבר עתה את שיא האקזיטים בישראל בהיקף של 71 מיליארד דולר ● לצד זאת, בין הזהיר מפני הירידה במספר הסטארט-אפים החדשים וקרא לגוון את ההשקעות בהייטק כך שלא יתמקדו רק בסייבר ובתוכנה

אלונה בר און בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "גלובס, כמו הכלכלה הישראלית, הוא סיפור של חוסן מול האתגרים"

מו"ל גלובס אלונה בר און דיברה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על ימיו הראשונים של העיתון ב-1983 זמן קצר לאחר קריסת הבורסה, על האתגרים במציאות שמשתנה ללא הרף ועל ההתמקדות בסיקור מקצועי ואמין ● "הכלכלה הישראלית חשובה לנו מאוד, וזו גם התמה של גלובס", אמרה

עו''ד ג'ייסון גרינבלט / צילום: תמר מצפי

האם הפסקת האש תחזיק מעמד ומה הסיכוי לנורמליזציה עם סעודיה? יועצו של טראמפ לשעבר מדבר

ג’ייסון גרינבלט, לשעבר שליחו של הנשיא דונלד טראמפ למזרח התיכון ומאדריכלי הסכמי אברהם, הגיע כאורח מיוחד לערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים ● הוא מסביר כיצד 7 באוקטובר שינה את האזור, מה ישראל תיאלץ לעשות מול חמאס ועד כמה ריאלי חידוש המגעים עם סעודיה

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: שלומי יוסף

פרופ' רוני גמזו: "תמיד ארגיש החמצה שלא הייתי מנכ"ל הכללית"

יו"ר מגדל אחזקות, מנכ"ל בית החולים איכילוב בעבר, אמר עוד בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "הפער בין שיבא לאיכילוב הוא רק בכותרות; ברמת הרופאים והרפואה לא רק שאין פער - איכילוב מוביל"

פול דונובן / צילום: UBS

מה הקשר בין מחירי הדיור לביטקוין? ההסבר של הכלכלן הבכיר מ-UBS

במהלך יותר מ־30 שנה ב־UBS, פול דונובן, הכלכלן הראשי של חטיבת ניהול ההון הגלובלי בבנק, ראה לא מעט משברים היסטוריים ● בראיון לגלובס הוא מציע לשמור על גישה זהירה בנוגע ל־AI, מעריך שהזהב מיצה את העליות, וגם: הקשר בין הקושי לקנות דירה להשקעה בביטקוין

מנכ''ל דוראל, יוני חנציס, בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל קבוצת דוראל: "כל מתקן אנרגיה מתחדשת שנכנס לפעולה מוריד לכולם את חשבון החשמל"

יוני חנציס שוחח במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס על החשיבות של תחום האנרגיה המתחדשת למשק החשמל וכן על פעילותה של דוראל בארץ ובעולם ● "שוק החשמל העולמי חייב אגירה לשעות שאחרי שהשמש שוקעת. בלי זה, לא נוכל לוותר על התלות באנרגיה קונבנציונלית"

בנקים בישראל

הבנקים חילקו דיבידנד של 5 מיליארד שקל לציבור – אז מדוע בשוק לא מתלהבים?

הרווח של הבנקים צמח, התשואה על ההון רשמה נתונים מרשימים, וגם בחלוקת הדיבידנדים חלה עלייה חדה ● אך למרות זאת, בשוק מתריעים משינוי המגמה: "יש להיות ערים לשחיקה באיכות הנכסים ולתוצאות חלשות יותר בהמשך" ● ואיך דווקא דעיכת המלחמה עלולה לייצר קשיים כלכליים לבנקים?

ידין ענתבי בוועידת ישראל / צילום: רפי קוץ

מנכ"ל בנק הפועלים: "המערכת הבנקאית איבדה את הצעירים הסוחרים בשוק ההון. הגיע הזמן ליזום ולהחזיר אותם אלינו"

מנכ"ל הפועלים ידין ענתבי הזהיר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי המיסוי שהטילה הממשלה אינו פוגע בבנקים אלא בחוסכים ובקרנות הפנסיה וההשתלמות, וטוען שהרווחיות הגבוהה הייתה אמורה לחזור לציבור ● בנוסף הציג ענתבי צעדים חדשים של הבנק שנועדו להחזיר צעירים למסחר בשוק ההון

מו''ל גלובס, אלונה בר און, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און: "גלובס פועל מרצון אמיתי להיות גורם שמסייע בחוסן של הכלכלה הישראלית"

בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים שתיערך היום, מו"ל גלובס אלונה בר און התייחסה לאתגרים עמם התמודדה החברה הישראלית בשנים האחרונות, וכן לאתגרים עמם התמודד העיתון ● בר און: "יצירת תוכן נקי שהוא לא מלא בסימני קריאה, ולפעמים יש בו גם סימני שאלה, הייתה קשה לעיכול לרבים"

יבגני דיברוב בוועידת ישראל / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ארמיס: "יש לנו יש עוד עבודה קשה כדי להגיע להנפקה"

דיברוב הציב בועידת ישראל לעסקים של גלובס את היעד של החברה להנפקה: "600 או 700 מיליון דולר בהכנסות" ● לשאלה אם מהפכת ה־AI תוביל לצמצום מקומות העבודה בחברה, השיב: "היא תהפוך את הארגון ליותר יעיל"

חנן שטיינהרט בוועידת ישראל לעסקים / צילום: ש

חנן שטיינהרט: "שוק האג"ח האמריקאי הוא סכנת נפשות, הבינה המלאכותית לא תציל אותנו בזמן"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר חנן שטיינהרט כי החוב האמריקאי גדל בשני טריליון דולר בחודשים האחרונים, וכי הריבית על החוב גבוהה משמעותית מקצב הצמיחה הכלכלית ● "הריבית על כל החוב האמריקאי היא פי שלוש וחצי מהגידול בתל"ג בשנה", ציין בדבריו

הישראליות בוול סטריט / צילום: באדיבות נאייקס, אלן צצקין, נאבן

הישראלית שצנחה במעל 20% בעקבות הדוחות, וזו שהתאוששה מהשפל

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● פלטפורמת בניית האתרים Wix נפלה בכ-24% מאז שפרסמה את דוחותיה, על רקע ירידה שנרשמה בשולי הרווח ● מנגד, נאייקס קפצה בשיעור דו־ספרתי לאחר הדוחות ● נאבן התאוששה מעט, לאחר שנפלה במעל 40% מאז הנפקתה בחודש שעבר

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך, עמית גל, הממונה על שוק ההון ובצלאל סמוטריץ שר האוצר / צילומים: יוסי כהן, מארק ניימן(לע''מ), עמית שאבי(ידיעות אחרונות). עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השינוי במודל קופות הגמל להשקעה יחכה? המהפכה בתחום החיסכון יצאה מחוק ההסדרים

באוצר פרסמו את תזכיר חוק ההסדרים עם כניסת השבת, וממנו עולה כי המהלך להקמת חשבון השקעות שיאגד שורה של מוצרי חיסכון יחכה בינתיים ● בענף עוד מחכים לפרסום ההמלצות הסופיות של הצוות שמגבש את המהלך

נדב חנין, סמנכ''ל שיווק וחדשנות באל על, בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

סמנכ"ל אל על: "יש אנומליה בין ביקוש והיצע בעולם התעופה"

נדב חנין, סמנכ"ל השיווק והדיגיטל של אל על, הסביר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי מחסור עולמי במטוסים ובמנועים ● על הביקורת שהופנתה נגד החברה במהלך המלחמה: "שעות הטיסה שלנו טובות יותר, הצוותים כחול־לבן - ויש לזה ערך" ● על הקמת בסיס פעילות מקומי לוויזאייר אמר כי כללי הרגולציה השונים יוצרים אי־שוויון