גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טים קוק מאשים את טראמפ וסין, אבל מי באמת אחראי להרעה הדרמטית בתחזית ההכנסות של אפל

סופו של אפקט פיגמליון: לראשונה מאז השיקה את האייפון אפל הורידה את התחזיות ● האם הבעיה היא במערכת היחסים המתוחה עם ארה"ב, במיוחד מלחמת הסחר שהחל טראמפ? ● "אי הוודאות הפיננסית מצאה את דרכה מהשווקים אל הצרכנים" ● פרשנות

טים קוק/ צילום: רויטרס Stephen Lam
טים קוק/ צילום: רויטרס Stephen Lam

בהודעה יוצאת דופן חתכה אתמול (ד') אפל את תחזית ההכנסות שלה לרבעון הראשון של 2019 שהסתיים בדצמבר ל-84 מיליארד דולר. זו הפעם הראשונה מזה 15 שנה שאפל חותכת תחזיות, והראשונה אי-פעם מאז שהשיקה את האייפון.

מדובר על 5-9 מיליארד דולר פחות מטווח הציפיות שלה ו-4 מיליארד דולר פחות מהרבעון המקביל אשתקד. מדובר על ההכנסות מסעיף מכירת אייפונים, מכשירי הדגל של ענקית הטכנולוגיה.

המכתב רופד גם במעט חדשות טובות לכאורה. כך למשל ההכנסות משירותים לעומת זאת, צמחו ב-19% וצפויים להסתכם ב-10.8 מיליארד דולר. או ההכרזה כי במדינות אחרות מפתוחות - ארה"ב, קנדה, גרמניה, איטליה, ספרד, הולנד ודרום קוריאה - אפל צופה לרשום הכנסות שיא כל הזמנים - זאת מבלי לציין האם שיעור רכישת מכשירים חדשים בעלייה או בירידה.

בנוסף, החברה תרשום במאזן המזומנים לא פחות מ-130 מיליארד דולר, כר מזומנים מדושן שאפל מטפחת כבר שנים רבות. הון ישן שעוזר לעטר את המכתב בהילה של עושר וגם רווחי שיא למניה, אך לא ציינו כי החברה בעיצומה של מהלך אגרסיבי בהיקף 100 מיליארד דולר לרכישה חוזרת של מניות (62 מיליארד מתוכו השלימה במחצית הראשונה של 2018 לבדה).

החדשות הטובות לא יכלו להגיע בזמן בעייתי יותר. אמנם אפל היא עדיין חברת הטכנולוגיה הרווחית בעולם, הצהרות קוק נתפסו בו-ברגע כסופו של אפקט פיגמליון. כבר שנים שאפל מעלה בהדרגתיות את מחירי המכשירים הסלולריים שלה בזמן ששוק המכשירים הופך ליותר ויותר רווי, במיוחד בשחקניות שמציעות פתרונות טובים במכשירים זולים בהרבה. אסטרטגיה של הגדלת הכנסות על ידי העלאת מחירים שהתקבלה בסקפטיות.

חששות האנליסטים התגברו כשמפעילות הסלולר בארה"ב התחילו לקצץ בסובסידיות שהעניקו ללקוחותיהם, ועוד יותר כשבנובמבר הודיעה אפל שתפסיק לדווח על כמות האייפונים שהיא תמכור ברבעון. תפיסות אלו שולהבו בסנטימנט כללי כי מניות ה-FANG (פייסבוק, אפל, נטפליקס ואפל) בתמחור יתר. כך, שמנכ"ל החברה טים קוק לא יכול היה לבחור עת בעייתית יותר לקצץ בתחזיות.

רק בחודשיים האחרונים מחקה אפל עצמה רבע משוויה תוך שהיא איבדה את מקומה כחברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק. אותה אפל שרק באוקטובר האחרון נסחרה בשווי טריליון דולר - והייתה החברה הציבורית הראשונה בעולם לעשות זאת.

להאשים את סין

במכתב למשקיעים קוק ציין כי עדכון התחזיות מגיע לאחר שהחברה לא רשמה את כמות השדרוגים לה ציפתה. הירידה בביקושים נבעה, בין היתר מעיתוי השקה מוקדם יותר של דגמי האייפון XS וה-XS Max שהתקיימו ברבעון הרביעי של 2018, לעומת ההשקה שנה לפני כן של האייפון X - שהתרחשה ברבעון הראשון של 2018.

גורמים נוספים המשפיעים, לטענת קוק, על שורת ההכנסות הם הדולר החזק, ציפייה לחולשה כלכלית בשווקים המתפתחים ומכירות "מרוסנות" של המחשבים הניידים, השעונים החכמים, האייפדים והאוזניות. זאת אומרת - הכל חוץ משירותים.

בעוד שאפל צפתה את השפעת מרבית הגורמים על שורת ההכנסות ברבעון הראשון של 2019, ואלו לכאורה היו מגולמים בתחזיות הרווח לרבעון, אפל לא העריכה נכון את גודל האטה שתחווה בשוק הסיני שמהווה חמישית משוק הסמארטפונים של אפל. האטה בסין, הונג קונג וטאיוואן הסתכמה הרבעון בנפילה של 4.3 מיליארד דולר בהכנסות, יותר מהאטה במכירות אפל בעולם כולו. לפי אפל, הפגיעה בכלכלה הסינית, קצב הצמיחה החלש והתכווצות מגזר הייצור היו עמוקים משהעריכה.

עם זאת במבט לאורך השנים האחרונות עולה בבירור כי מדובר על דרך דו כיוונית. גם אם סין חווה האטה, כך גם אפל עצמה. ב-2015 היתה השנה האחרונה שבה היתה יצרנית הסמארטפונים השלישית בגודלה בסין, ומאז היא תופסת רק את המקום החמישי. וואווי מובילה את הטבלה הזו עם נתח שוק שגדול פי שניים.

בסין אגב השוק הקמעונאי צמח ב-8.1% ברבעון האחרון והצמיחה בתמ"ג על 6.5%, אמנם נמוכים יחסית לשנים האחרונות, אך נתונים אלו לא האטו את כולן. וואווי המתחרה המקומית הודיעה לאחרונה על זינוק של 21% בהכנסות והצפי לצמיחת. אם להאמין לנתונים שמפרסם המשטר הסיני, יכול להיות שעיקר הבעיה של אפל בסין הוא במערכת היחסים המתוחה עם ארה"ב, במיוחד מלחמת הסחר שהחל הנשיא טראמפ עם הטלת מכסי יבוא על סחורות סיניות בשווי 250 מיליארד דולר, גם היא על ידי קוק. "אי הוודאות הפיננסית מצאה את דרכה מהשווקים אל הצרכנים", הוא כתב.

מחזור השדרוגים

ואף שקוק עושה את המיטב להתרכז בסין ולהטיל את האחריות להאטה במכירות בגורמים שאינם תלויים באפל, הוא גם מציין כי שורת ההכנסות נפגעה גם מהכנסות נופלות מסובסידיות למכשירים על ידי מפעילים (בארה"ב צרכנים רוכשים, למשל, אייפון XS בחצי המחיר תמורת התחייבות למפעיל סלולרי) והנפילה במחיר החלפת סוללה לאייפון (מ-79 דולר ל-29 דולר) שביצעה אפל אחרי הפיאסקו האטת המכשירים בשלהי 2017 הביאה, כך נראה, להארכת מחזור השדרוגים של הלקוחות.

לפי הערכות בסיס המשתמשים של אפל - בכל סוגי המכשירים - צמח בשנתיים האחרונות ב-6% ברחבי העולם. מה שמטריד יותר הוא שבסיסי המשתמשים של מוצרי אפל המשומשים עלה בשנתיים האחרונות ב-13%.

אפל רחוקה מלהיות במצב ביש. לא רק שיש לה 130 מיליארד דולר במזומן שיעניק לה שנים של אורך רוח, אלא היא גם ממצבת את עצמה יותר ויותר כחברת שירותים. אם זה Apple Pay או אפל מיוזיק ואפילו הכניסה האחרונה שלה לתחום הטלוויזיה. אך אם היא מתכננת להמשיך להוביל את השוק העיקרי בו היא פועלת, היא צריכה לזכור שמשתמשים אולי עדיין אוהבים מאוד את מוצריה, אבל הם כבר לא עושים זאת בעיוורון כלכלי.

עוד כתבות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב