גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך להקפאת הליכים רשת זברה עברה בשוק האפור

מסגרות האשראי שצומצמו, התהפוכות בשוק האופנה שהשפיעו על המכירות והשותף בתת-הרשת שהגיע לפשיטת רגל • כך נקלעה רשת הדיסקאונט הוותיקה שפועלת קרוב ל-3 עשורים לקשיים תזרימיים ולחובות של למעלה מ-100 מיליון שקל

רשת זברה / צילום: תמר מצפי
רשת זברה / צילום: תמר מצפי

"מצבו החמור של שוק האופנה הישראלי הגיע גם לפתחה של החברה", כך כתבה רשת קמעונאות האופנה זברה בבקשת הקפאת ההליכים שהגישה לבית המשפט. הרשת פירטה את הגורמים המרכזיים לקריסה והפנתה אצבע מאשימה אל הבנקים ואל חברות האשראי. שלשום (א') נחשף ב"גלובס" כי רשת הדיסקאונט, שפועלת קרוב ל-3 עשורים, נקלעה לקשיים תזרימיים ולחובות בהיקף של 100 מיליון שקל, ונאלצה לפנות לבית המשפט המחוזי בבאר-שבע בניסיון למנוע פשיטת רגל.

אתמול (ב') בשעות הצהריים המוקדמות בית המשפט קבע דיון בנוכחות נושי הרשת, ביניהם 3 בנקים מרכזיים ועשרות ספקים בתחום הטקסטיל. עוד קבע בית המשפט איסור על ביצוע דיספוזיציה במלאי חברת זברה על-ידי צדדים שלישיים. משמעות הצו היא כי ספקים ונותני שירותים אינם יכולים לקבל את הסחורה שמכרו לחברה בחזרה בניסיון לצמצם את חובה אליהם.

בפנייתה לבית המשפט ביקשה זברה הקפאת הליכים לתקופה קצובה של 90 יום, לדבריה, לשם "מניעת קריסתה של החברה, הצלת כמה שיותר מקומות עבודה מתוך כ-485 עובדי החברה, ביצוע הליכי ייעול ובדיקת אפשרויות להכניס משקיע חיצוני או רוכש חיצוני". פעולות אלה, לדבריה, "עתידות לאפשר לה להמשיך פעילותה מבלי שתקרוס", וזאת במטרה "לגבש הסדר נושים ותוכנית הבראה". בעלי השליטה כבר החלו במגעים אחר רוכשים פוטנציאליים לרשת. נכון ל-10 בינואר מפרטים בחברה כי חנויות הרשת פועלות כסדרן, כי העובדים קיבלו את שכר חודש דצמבר 2018 במלואו, וכי "לא חזר שום צ'ק לחברה ללא כיסוי".

"רק מכירת הרשת כ'עסק חי' תניב לנושים החזר מירבי", כותבת זברה, שכן לטענתה מכירת העסק והפעילות בשלמותם ימנעו אובדן של המוניטין, שיפורים שנעשו בחנויות המושכרות השונות וימנעו מימוש המלאי במחירי חיסול. נכון לסוף 2018 עמד מלאי החברה על כ-27 מיליון שקל, אולם לדברי זברה הוא מהעונה שעברה, ועל כן, לאור אופי הפעילות, ערכו נמוך משווי רכישתו. "לאור אופי הפעילות רק מכירתו במסגרת הפעלת הרשת תניב תמורה ראויה לנושים". לצד זאת מדגישים בזברה כי "בהיעדר הפעלה של הרשת, שווי המלאי למכירה בסיטונאות הוא נמוך ביותר למלאי". 

אופנת זברה מוכרת בגדים לכל המשפחה במחירים מוזלים ומתמקדת בעיקר במכירת ביגוד וכן אביזרים דוגמת תיקים וחגורות. מייסדיה הקימו אותה בסוף שנות ה-80 כחנות דיסקאונט. מגמתם הייתה לפנות לפלח שוק חדש של חנויות דיסקאונט גדולות באזורי הפריפריה. עד 2006 הפעילה הרשת כ-7 סניפים בפריפריה, כאשר במהלך השנים נפתחו חנויות נוספות ומחזורי הפעילות גדלו.

כיום מפעילה הרשת חנויות בגדים ופרוסה בכ-31 סניפים או נקודות מכירה בישראל, מתוכן 23 חנויות בבעלות, 3 חנויות שמופעלות על-ידי זכיין תפעולי ו-5 סניפי פופ-אפ (סניפים זמניים לתקופה קצובה). מטה החברה ממוקם בצומת עד הלום באזור הדרום, ובו מועסקים 24 עובדים. כמו כן, בסניפים השונים מועסקים כ-485 עובדים, מתוכם 445 בהעסקה ישירה, והיתר על-ידי זכיינים. על-פי בקשת ההקפאה, מחזור המכירות השנתי של הרשת עומד על כ-150 מיליון שקל.

בנוסף, זברה מגלה בבקשה להקפאת ההליכים כי היא נמצאת בסכסוך מסחרי עם חברת מליסרון, ממנה היא שוכרת חנויות במספר מרכזים מסחריים. היא מפרטת כי החברה הגישה תביעה לפנות את אחת החנויות שלה בעקבות הסכסוך. כמו כן, מצורפת לבקשת ההקפאה תוכנית התייעלות לרבעון הראשון של 2019 שאמורה למנוע הפסדים בתקופה זו.

את הבקשה הגישו עורכי הדין איתמר כהן ואילן גלמן ממשרד נחום גלמן כהן ושות'. 

החובות של רשת זברה

נציין כי בקשת הקפאת ההליכים של זברה מתרחשת על רקע קריסה של רשתות נוספות בענף האופנה בכלל, ובתחום הדיסקאונט בפרט. כך, בחורף שעבר קרסה רשת האופנה המוזלת יפו תל-אביב, ובשנה החולפת נקלעו לקשיים תזרימיים רשתות נוספות בהן הוניגמן, רמי לי, מיש מיש, סליו ואחרות.

כיצד קרסה זברה? אלה הגורמים שהביאו את רשת הדיסקאונט הוותיקה להקפאת הליכים: 

1. צמצום מסגרות האשראי הובילו לקשיים 

"סגירה חד-צדדית של מסגרת אשראי לחברה הביאה אותה לקושי תזרימי אשר עתיד לסכן את המשך פעילותה, וללא כל יכולת לפרוע את חובותיה לנושים", מציינים בעלי זברה בבקשת ההקפאה. "בקשה זו מוגשת שעה שלחברה התחייבויות וצ'קים לספקים בגובה עשרות מיליוני שקלים אשר נסמכים על מסגרות האשראי שהועמדו לחברה ונגדעו באחת".

זברה מפרטת כי במהלך 2018, הפסיקו הבנקים וחברות האשראי החוץ-בנקאי להעמיד לה את מסגרת האשראי כפי שהייתה מועמדת משך עשורים, וכן דרשו לצמצמה. עוד מפרטת החברה כי אלה מנותני האשראי לחברה שעדיין לא סגרו או הקטינו את מסגרת האשראי דורשים לצמצמה לאלתר.

כך למשל, חברת גלובל פרקטורינג, שבבעלות קבוצת ישראכרט, שהעמידה לזברה אשראי בגובה של 4.5 מיליון שקל, הודיעה באמצע נובמבר 2018 כי היא "מסרבת להמשיך להעמיד אשראי לחברה". כמו כן, נכתב כי ישראכרט צמצמה את מסגרת האשראי במהלך השנה האחרונה מגובה מסגרת אשראי של 8.5 מיליון שקל עד ל-2016, והחל מ-2017 ועד היום הורידה את מסגרת האשראי לכ-4.2 מיליון שקל. 

הודעה דומה הגיעה מהבנקים, לפיה החברה נדרשת לצמצם את מסגרת האשראי. מסגרת האשראי של זברה התחלקה בין 3 בנקים: 8.2 מיליון שקל בבנק מזרחי, 9.3 מיליון שקל בבנק אוצר החייל ו-7.5 מיליון שקל בבנק דיסקונט.

2. "רכישות מועטות שיצרו לחץ תזרימי"

קושי נוסף שהביא את זברה לכותלי בית המשפט עוסק בירידה במכירות - "בתחום האופנה ישנם חודשים בהם הרכישות מועטות, ונוצר לחץ תזרימי". בחודשים אלה, מפרטת זברה, נדרשו בעלי המניות לקבל מימון ממקורות אשראי חוץ-בנקאי כגון האחים נאווי, קרגו וכן מלווים נוספים נוספים בשוק האפור "שאינם ממוסדים".

עוד היא מפרטת כי "ריביות האשראי ועלויות המימון יוצרים מחנק תזרימי בחברה", כשלדברי החברה עלויות המימון שלה לבדן עומדות על מעל ל-3 מיליון שקל בשנה.

במקביל לצמצום במקורות המימון, התהפוכות שחלות בענף האופנה פגעו אף הם בחברה. לצד אלה מפרטת זברה גורמים שכבר באו לידי ביטוי בבקשות הקפאת הליכים קודמות במסגרת קריסות בתחום האופנה, בהן המעבר לרכישות מקוונות באינטרנט, מדיניות השמיים הפתוחים, נסיעות לחו"ל לטובת רכישת בגדים, תחרות גוברת ועוד.

3. ניסיונות ההתרחבות נכשלו

גורם נוסף לנפילה של זברה הוא ניסיונותיה להרחיב את פעילותה לתחומים נוספים והכנסת שותף חיצוני. כך, חלק מחובותיה קשורים למימונים שניתנו לה בעבור פעילויות שנכשלו ולא לפעילויות הישירה של הרשת. כך, לצד מכירות האופנה במחירים מוזלים, בעלי הרשת הקימו תת-מותג נוסף לזברה למכירת מוצרים לבית תחת השם "זברה הום". מחזור המכירות של הפעילות הזו עמד ב-2016 על כ-10 מיליון שקל.

לצורך ההקמה נלקח אשראי מבנק אוצר החייל ששימש ליבוא הסחורה, אולם השותף השלישי שהכניסו הבעלים לטובת הפעילות הזו נקלע לקשיים ולפשיטת רגל. בבנק אוצר החייל דרשו החזר של כ-2 מיליון שקל. על-פי הבקשה, השותף, שנכנס לחדלות פירעון, הביא לקריסת המיזם החדש, משום שלא היה מי שיהיה אמון על יבוא הסחורות וכדומה. למרות הפסקת הפעילות של זברה הום, הבנק דרש להמשיך ולהחזיר את החוב מתוך הפעילות השוטפת של זברה.

לבקשת ההקפאה מצרפת הרשת תוכנית לסגירת סניפים מפסידים, בהם קניון לבד אשדוד (שגם ככה עתיד להיסגר במסגרת הריסתו הצפויה), סניף בפתח-תקווה, סניף בקריון, סניף בקניון מלחה בירושלים, סניף בכפר-סבא וסניף בעכו. 

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?