גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהשבתת הממשל ועד לדוחות בוול סטריט: 5 אירועים שצפויים לתת את הטון השבוע השווקים

המסחר בוול סטריט ייפתח ביום שלישי, לאחר יום מרטין לותר קינג ● האם סין וארה"ב יודיעו על התקדמות יחסי הסחר? ● הבנק המרכזי של יפן יפרסם החלטת ריבית ● סין צפויה לפרסם את נתוני הצמיחה הנמוכים זה 28 שנה ● ומה יחשוף פרוטוקול דיוני הריבית של בנק ישראל? תחזית השווקים השבועית של "גלובס" 

וול סטריט / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
וול סטריט / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

המסחר בשוקי העולם צפוי להיפתח מחר (ב') על רקע התקדמות שיחות הסחר בין סין לארה"ב, וכן על רקע המשך לעונת הדוחות לרבעון הרביעי. מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט בשל יום מרטין לותר קינג, והמסחר יחודש ביום שלישי.

ביום שישי האחרון המדדים בוול סטריט קפצו על רקע הדיווחים לפיו סין תפעל לאפס את הגירעון המסחרי מול ארה"ב לחלוטין על שנת 2024. מדד S&P 500  השלים זינוק של 14% מאז השפל שנרשם ב-24 בדצמבר. עם זאת, מדובר בציטוטים מ"מקורבים", ולא בהודעה רשמית מצד אחת המדינות

הנה כמה מהאירועים הכלכליים שירכזו עניין השבוע בשווקים. 

1. נתוני מאקרו ושביתת הממשל האמריקאי

בסין יפורסמו מחר נתוני הצמיחה של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, וזאת כשברקע מרחף החשש מפני האטה. הצפי הוא כי סין תציג צמיחה בשיעור של 6.4% ברבעון הרביעי של השנה, לעומת צמיחה של 6.5% ברבעון הקודם. מדובר בקצב הצמיחה הנמוך ביותר מזה 28 שנה. במקביל, יפורסם בסין מדד הייצור התעשייתי לשנה האחרונה, כאשר הצפי הוא לקריאה של 5.3% בחודש דצמבר לעומת 5.4% בנובמבר.

ביום שלישי יפורסם בגרמניה מדד התנאים הכלכליים של ZEW לחודש ינואר. הצפי הוא לירידה ל-43 נקודות לעומת קריאה של 45.3 בחודש דצמבר האחרון. באותו היום בארה"ב יפורסמו נתוני מכירות לבתים קיימים לחודש דצמבר. הצפי הוא לירידה של 1% בהמשך לירידה בשיעור דומה בחודש הקודם.

ביום רביעי הבנק המרכזי ביפן יפרסם את הצהרת המדיניות המוניטרית והתחזית השנתית. כמו כן תפורסם החלטת הריבית, כאשר הצפי הוא ללא שינוי, על מינוס 0.1%. הבנק המרכזי יערוך מסיבת עיתונאים לאחר הודעת הריבית.

ביום חמישי יפורסם בגרמניה מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור, וגם במגזר השירותים לחודש ינואר. הצפי הוא לקריאה של 51.3 נקודות (לעומת 51.5 נקודות), ושל 52.1 (לעומת 51.8 נקודות) בהתאמה. 

ביום שישי בארה"ב יפורסמו נתוני מכירות הבתים החדשים. הצפי הוא למכירות של 569 אלף בתים לעומת 544 אלף בחודש הקודם.

לגבי השבתת הממשל האמריקאי, שצפויה להימשך גם השבוע, כלכלני בנק פועלים כותבים, כי "ייתכן ויש כבר סימנים לפגיעה מסוימת של ההשבתה על חלקים של הכלכלה האמריקנית. נזכיר שמדובר בהשבתה של חלק מהפעילויות במהלך 30 הימים האחרונים, שהופכים אותה לארוכה ביותר בהיסטוריה האמריקנית. מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן רשם בינואר ירידה חדה לרמה של 90.7 נקודות מרמה של 98.3 נקודות בחודש דצמבר. סנטימנט הצרכנים נראה כיום נמוך משמעותית משיא כל הזמנים של 101.4 נקודות שנרשם במרץ 2018. אמנם מדד הייצור התעשייתי רשם עלייה של 0.3% בדצמבר האחרון, אך סקרים שונים כגון האמפייר והפילי מצביעים על ירידה בייצור התעשייתי בינואר".

2. מלחמת הסחר: קנה בשמועות, מכור בחדשות

השיחות בין ארה"ב לסין בנושא מלחמת הסחר קיבלו כותרות באתרים הכלכליים מעבר לים אך צריך לזכור כי אלו לא הודעות רשמיות אלא שמועות שהגיעו מ"מקורבים" לכותרות שהקפיצו את המדדים. בחמישי פורסם ב"וול סטריט ג'ורנל" כי בישיבות פנימיות, שר האוצר האמריקאי, סטיב מנוצ'ן, הציע לבטל את המכסים שהוטלו על סין על מנת לתמרץ את הסינים לבוא לקראת האמריקאים בשיחות. בעקבות כך נרשמו לרגע עליות חדות בשווקים אך מיד לאחר מכן משרד האוצר פרסם שלא היו דברים מעולם והשוק תיקן בחזרה את כל העלייה שעשה. יום לאחר מכן פורסם ב"בלומברג", כי הסינים מוכנים להגדיל את היבוא מארה"ב בטריליון דולר עד 2024 ובכך למעשה לאפס את מאזן הסחר בין שתי המעצמות. פרסום זה הוביל לעליות חדות בשווקים ביום שישי.

"עד כמה שהצבע הירוק על המסך מתאים לנו, אנו חייבים לשפוך קצת מים צוננים על החדשות האחרונות", כתב אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, בסקירתו השבועית. "ראשית, אין הגיון כלכלי מבחינת סין להגדיל את היבוא שלה מארה"ב באופן חד כל כך כפי שהתפרסם. מלבד לגידול אפשרי ביבוא נפט (על חשבון מדינות אחרות כמובן), המוצרים האמריקאים יקרים באופן יחסי לעומת אלו המיוצרים בסין. האם הממשל הסיני יכריח את התושבים לקנות רכבים אמריקאים? כנראה שלא. שנית, מהלך שכזה יחזק מאוד את הדולר מול היואן, שיהווה בעיה עבור הסינים וגם יגדיל כנראה את היבוא האמריקאי מסין, כך שמאזן הסחר לא בהכרח יצטמצם. בשורה התחתונה, מלחמת הסחר מורכבת מדי מכדי להיפתר על ידי החלטת הממשל הסיני להגדיל יבוא מארה"ב. מדובר במאבק על ההובלה בתחומים הטכנולוגיים בעשרות השנים הבאות בפרט, ועל ההגמוניה העולמית בכלל. מאבק כזה לא ניתן לסיים ב-90 יום של שיחות ובטח שלא שולחים "מקורבים" להדליף לעיתון על ההתקדמות בהן".

3. הודעת הריבית באירופה

הבנק המרכזי האירופי (ECB) צפוי לפרסם את החלטת הריבית כאשר הנגיד מריו דראגי יערוך מסיבת עיתונאים לאחריה. לדברי יניב חברון, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אלומות: "החלטת הריבית באירופה תגלה עד כמה הבנק מודאג מהצניחה בנתונים הכלכליים, כאשר ההערכות להעלאת ריבית נדחות כבר ליוני 2020. בנוסף יהיה מעניין כיצד ה-ECB יסביר את הטיפול במאזן".

4. עונת הדוחות בוול סטריט

עונת הדוחות לרבעון הרביעי בוול סטריט נמשכת. לאחר שבשבוע שעבר הבנקים הגדולים בארה"ב פרסמו דוחות - וסיפקו אנחת רווחה למשקיעים - ביום שלישי הקרוב ענקית הטכנולוגיה IBM צפויה לפרסם את דוחותיה לאחר המסחר, וכך גם ענקית התרופות ג'ונסון אנד ג'ונסון ובנק ההשקעות UBS; ביום רביעי לפני המסחר פרוקטר אנד גמבל, קימברלי קלארקר, אבוט, יונייטד טכנולוג'י וקומקאסט יפרסמו דוחות. עוד ידווחו השבוע: לאס וגאס סאנדס, יצרנית הרכב פורד וענקית המחשוב אינטל (לאחר המסחר). 

5. פרוטוקול הריבית של בנק ישראל

בשוק המקומי יתפרסמו השבוע הפרוטוקולים של דיוני הריבית בהחלטה האחרונה, והראשונה של הנגיד החדש, אמיר ירון. הפרוטוקולים עשויים לשפוך אור על האג'נדה הכללית של בנק ישראל תחת ההנהגה החדשה.

"אמנם בהחלטת הריבית האחרונה הטון של בנק ישראל היה יוני בהחלט, אבל צריך לזכור כי רק לפני חודש וחצי, אותה וועדה העלתה את הריבית בפעם הראשונה", אמר יניב חברון. "ובנוסף היה נראה כי הוועדה מאוד הושפעה מהירידות בשווקים ומהטון של הבנק המרכזי האמריקאי השאלה אם יהיה לזה חיזוק בפרוטוקולים".

עוד כתבות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-10%, רשת הרהיטים RH מזנקת ב-18%

בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "כנראה שעליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד ומנכ"ל בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה השנתית בארה"ב עמדה ברבעון האחרון על 3.4%, יותר מהצפוי ● האסטרטג של ג'יי.פי מורגן מזהיר: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר בחברת ה-AI אנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?