גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מובילאיי: פחות רכב אוטונומי, יותר מערכות בטיחות חכמות

המצגת השנתית של פרופ' אמנון שעשוע בתערוכת CES היא המקבילה האוטו-טקית של "נאום מצב האומה" הנשיאותי ● השנה כמעט לא הוזכר במצגת "רכב ללא נהג", ובמקומו סומנו כיוונים עסקיים חדשים ורווחיים ● וגם: למה במובילאיי לא אוהבים לפרגן לחברות ישראליות אחרות בתחום?

אמנון שעשוע/ צילום: Walden Kirsch/Intel Corporation
אמנון שעשוע/ צילום: Walden Kirsch/Intel Corporation

בכל פעם כשאנחנו סוקרים את עולם האוטו-טק הישראלי, אנחנו נפעמים שוב מגודל "הנס". כיצד קרה, שמדינה פקוקה, נטולת תרבות מוטורית ומוכת רגולציה ועיוותי מיסוי קשים, שהתחבורה הציבורית בה מפגרת בעשורים אחרי העולם המפותח, מובילה את מהפכת התחבורה העולמית. איך קורה שחברות הייטק, שלפני שנים ספורות עוד העדיפו לוותר על כריות אוויר ומערכות בקרת יציבות ברכבי העובדים שלהן כדי לחסוך קצת, הפכו להיות מובילות עולמיות בתחום הבטיחות לרכב. וכשאנחנו מדברים על "הובלה עולמית", זו אינה מליצה פטריוטית אלא ציון של עובדה עסקית ואמפירית.

מובילאיי ממשיכה לדהור

קחו, למשל, את המצגת השנתית המסורתית בת השעה שמגיש פרופסור אמנון שעשוע בתערוכת CES בלאס וגאס. המסורת החלה עוד כאשר מובילאיי הייתה חברה עצמאית ובורסאית, ולא חברה-בת של אינטל, והיא מספקת הזדמנות נדירה לקבל תמונת מצב עדכנית ולשמוע תחזיות לעתיד של החברה המסוגרת והחשאית הזו. אכן, גם המספרים שנחשפו השנה במצגת מרשימים בקנה-מידה גלובלי.

על פי המצגת, מערכות של מובילאיי מותקנות כיום בכ-32 מיליון כלי רכב ממודל 2014 ומעלה ברחבי העולם. בנוסף, בשנה האחרונה רשמה החברה צמיחה של 42%, די דומה לקצב הצמיחה הממוצע שלה בארבע השנים האחרונות.

הדבר הבולט ביותר שמצאנו במצגת השנה היה דווקא היעדר אזכור משמעותי ל"רכב ללא נהג", שרבים רואים בו מונח נרדף ל"רכב אוטונומי". אבל ב-2019, שנה לפני סוף העשור, לא קיבלנו ממובילאיי אפילו לוח זמנים משוער לעלייה מאסיבית של כלי רכב נטולי נהג על כבישי העולם. אפילו המונח המקצועי "אוטונומיה בדרגה L5 " כמעט לא זכה לאזכור.

בדרך ל"הסתברות אפסית לתאונות"

מה שכן מצאנו במצגת השנה, ובשפע, היה הדגשת העובדה שהפוטנציאל העסקי של מערכות הבטיחות והסיוע לנהיגה (ADAS) ברמות האוטונומיה הנמוכות עדיין רחוק מאוד ממיצוי. פרופסור שעשוע ציין שאימוץ מערכות ה-ADAS הוא עדיין טרנד גלובלי, שנמצא בעיצומו עם שיעור חדירה שזינק מכ-13% ב-2016 ליותר מ-26% ב-2018.

לדבריו, מערכות בטיחות מבוססות מצלמה נכנסות כיום בהדרגה גם לכלי רכב במדינות מתפתחות, עוברות לאופנועים, ואף יהפכו בעתיד לדרישת רגולציה מנדטורית של האיחוד האירופאי. שעשוע ציין שמערכות ה- ADAS, ברמות אוטונומיה נמוכות יחסית, הן אלה שמובילות כיום את "מהפכת הצלת החיים" בעולם הרכב, והן ממשיכות להתפתח.

הוא הוסיף כי ניתן להגיע למצב של "הסתברות אפסית לתאונות" גם בכלי רכב מאוישים עם מערכות ADAS. הוא הוסיף כי טכנולוגיות כמו "בלימה חכמה" אוטונומית, תפיסה סביבתית ושילוב של חיישני מצלמה היקפיים עם מודל מתמטי לניתוח נהיגה בטוחה (RSS), מאפשרים לייצר רכב "מאויש" שלא יאפשר לנהג להיכנס למצבים מסוכנים מלכתחילה - בתנאי שכל כלי הרכב יצוידו בטכנולוגיות כאלה. כל זה בעלות של כמה מאות דולרים ומבלי להיכנס לביצת הרגולציה והפסיכולוגיה הטובענית של "רכב ללא נהג".

ישראל היא שדה הניסויים

אזכור מפורש יחיד לנושא של רכב לא מאויש (אם כי ברמת האוטונומיה 4 המוגבלת יותר) מצאנו דווקא בחלק של המצגת, שהתייחס לפרויקט "הישראלי" המשותף של פולקסווגן, מובילאיי/אינטל וצ'מפיון מוטורס ובמסגרתו יופעל בישראל החל מ-2022 שירות הסעות ללא נהג על בסיס מוניות חשמליות של פולקסווגן.

כפי שכתבנו בעבר, מובילאיי עתידה להוביל את הפיתוח והאינטגרציה בפרויקט הזה, ומדברי שעשוע עולה כי החברה מתייחסת לנושא "המוביליות" האוטונומית (שינוע אנשים) בכללו כאל תחום פיתוח עסקי חדש עבורה ועבור אינטל.

ההתייחסות הזו מציבה את פרויקט הרכב האוטונומי "הישראלי" בקונטקסט הנכון. למרות שכל הגורמים הקשורים טוענים רשמית כי מטרת הפרויקט היא להיות "מסחרי ולמטרות רווח", די ברור, שכמה עשרות או אפילו מאות מוניות חשמליות, שיישחקו בתנאי התחבורה האלימים של כבישי ישראל, יתקשו מאוד להחזיר את עלות הפרויקט, שנאמדת בעשרות מיליוני דולרים. וזה בהנחה שהלובי הכול יכול של נהגי המוניות, עם גיבוי של השר ישראל כ"ץ, בכלל יתנו אי פעם ל"מוניות ללא נהג" להציב גלגל אחד על כבישי ישראל.

מנגד, אם הפרויקט "התל-אביבי" יספק למובילאיי ואינטל הוכחת היתכנות (POC) ליכולותיו בתחום, הוא עשויה להפוך לקבלן מיקור-חוץ לרכב אוטונומי בפרויקטים גלובליים של מיליארדי דולרים מול לקוחות כמו גוגל, אובר, באיידו ואחרים. למותר לציין, שהפרויקטים הללו יתבצעו במדינות "נורמליות" עם סבסוד ממשלתי עמוק שהוא תנאי לרווחיות בסוג "מוביליות" כזה.

לא יודעים לפרגן לקטנות

ונסיים בנושא שבכל שנה אנחנו מצפים למצוא לו אזכור במצגת של מובילאיי, אבל כל פעם מתאכזבים מחדש. מובילאיי היא חברה בעלת מעמד גלובלי רם ונישא בתעשיית הרכב העולמית. היא מתגאה בשיוך הישראלי שלה ובעבר (ובהווה) ניזונה היטב משוק הרכב המקומי ומהכתף התומכת של הרגולטור הישראלי.

לפיכך, היינו מצפים ממנה לשמש בתור "פותחת דלתות" בתעשיית הרכב בפני שלל חברות אוטו-טק ישראליות צעירות, שמציגות טכנולוגיות ייחודיות לרכב וזוכות להישגים בדרך הקשה. ואם לא להעניק להן קרש קפיצה עסקי אז לפחות לנצל במות גלובליות חשובות, כמו CES , כדי לפרגן קצת ל"אקו-סיסטם" המקומי.

אז נכון שהשנה ראינו במצגת של מובילאיי, לראשונה, אזכור של סטארט-אפ ישראלי שהוצג כדוגמה ליכולת של מובילאיי להרחיב את שימושיות המערכת שלה באמצעות פיתוחים של צד ג' - במקרה דנן מדובר בחברת " EYESIGHT " שפיתחה טכנולוגיה חזותית למעקב אחרי מצבו של הנהג בתוך הרכב.

אבל שאר הטכנולוגיות המקומיות לא זכו לאזכור. נהפוך הוא: תחומי מפתח באקו-סיסטם של האוטו-טק הישראלי, כמו פיתוח חיישני רדאר ולייזר מתקדמים, זכו להתייחסות די מתנשאת בעקיפין. 

קטונו מלהשיא עצות עסקיות לחברה של 15 מיליארד דולר, אבל היינו ממליצים לאנשי מובילאיי לבחון גם בגובה העיניים, ולא ממרומי מגדל השן, כמה מהטכנולוגיות הישראליות המשבשות שהוצגו ב-CES.

כמה דוגמאות: חיישני לייזר ורדאר רב ממדים עם "בינה", שנמצאים בדרך לייצור המוני במחיר יעד של מאות דולרים בודדות ופחות מכך; או אלגוריתמים מהפכניים לייעול בינה מלאכותית, שכבר עלו על צ'יפ בסטנדרטים של תעשיית הרכב; או מעבדים זולים, שעשויים להפוך את מפלצות העיבוד הרעבות של אינטל, NVIDIA ושות' לדינוזאורים נכחדים.

בקיצור, כל חברה "משבשת" מגיעה לשלב במחזור חייה שבו היא הופכת מטרה לשיבוש. ייתכן בהחלט שמובילאיי כבר שם. 

עוד כתבות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?