גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקצפת של אירופה: 20 המועדונים הגדולים ביבשת הכניסו 8.3 מיליארד אירו ב-2017/18

דוח "ליגת הכסף" השנתי של פירמת דלויט מציג - ריאל מדריד בראש המועדונים המכניסים בעולם עם 751 מיליון אירו בעונה, לפני ברצלונה ומנצ'סטר יונייטד ● 9 מועדונים מהפרמיירליג האנגלית ברשימת 20 הקבוצות המכניסות ● והטלוויזיה היא עדיין מקור הכסף המרכזי של הגדולות

גארת בייל, ריאל מדריד / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
גארת בייל, ריאל מדריד / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

לפני קצת יותר מעשרים שנה, כשהכדורגל התחיל להיות עסק מסחרי עם מספרים גדולים מאחוריו, החליטו בפירמת דלויט לבחון כמה מגלגלים המועדונים הבכירים ביבשת. הנתונים היו אדירים - 20 הקבוצות המכניסות באירופה העמידו אז מחזור שנתי מצטבר של 1.2 מיליארד אירו. ריאל מדריד שכבר אז הייתה קבוצה עשירה וגדולה הצליחה לייצר מחזור של קצת יותר מ-50 מיליון אירו.

ליגת

עשרים שנים קדימה. בסוף השבוע פרסמה דלויט את דוח "ליגת הכסף" השנתי שלה שמתייחסת לעונת 2017/18 - 20 המועדונים המכניסים בעולם כבר מגלגלים 8.3 מיליארד אירו. ריאל מדריד נותרה קבוצה עשירה, כמו לפני שני עשורים, רק שהיא מעמידה מחזור של 750.9 מיליון אירו. הנה כמה דברים שאפשר ללמוד מדוח "ליגת הכסף" החדש:

1. צמיחה בלתי פוסקת.

שמונה מועדוני כדורגל העמידו בעונת 2017/18 מחזור שנתי של מעל חצי מיליארד אירו. לפני שש שנים לא היה אפילו מועדון אחד שהגיע לרף הזה. קצב הצמיחה של הכדורגל הוא חסר תקדים ועמיד בפני כל משבר, מקומי או גלובלי: בעונה האחרונה רשמו 20 המועדונים המכניסים ביבשת צמיחה של 6%, והצמיחה השנתית הממוצעת בשלוש העונות האחרונות עומדת על 8%. חלק מהמועדונים שנראה כי מיצו כל חלקה אפשרית באיתור מקורות הכנסה ממשיכים להראות כי למשחק הזה יש דרישה - פעם זה ההתנפלות על השוק הסיני, אחר כך היה זה הבערת פחד אצל נותני חסות שיישארו בחוץ אם לא יגדילו הסכומים שהם משלמים, ולאחרונה הפלטפורמות הטלוויזיוניות החדשות שנכנסו למשחק (אמזון, פייסבוק) שמתחו את שוק הטלוויזיה עוד כלפי מעלה. אל אלו אפשר להוסיף את הלחץ התמידי של אופ"א להגדיל את הכסף למועדונים במפעלים האירופיים, בגלל איומים של מועדונים לפרוש לליגות מתחרות.

ומהפחד-תחרות הזה כולם צומחים. ריאל מדריד שעומדת בראש הרשימה של דלויט עם מחזור של 750.9 מיליון אירו, צמחה בשנה האחרונה ב-11%, למרות שלא הייתה קרובה לזכייה באליפות; ברצלונה מדורגת שנייה בטבלת "ליגת הכסף" עם הכנסה של 690 מיליון אירו, ולמרות הדחה מוקדמת יחסית מליגת האלופות (רבע גמר), הצליחה לצמוח ב-6%; שלישית מדורגת מנצ'סטר יונייטד עם 666 מיליון אירו. את החמישייה הראשונה משלימות באיירן מינכן עם 629 מיליון אירו, ומנצ'סטר סיטי עם 568 מיליון אירו. 17 מתוך 20 הקבוצות ברשימה רשמו השנה צמיחה, חלקן צמיחה פנומנלית - ליברפול למשל, עם זינוק של 21% להכנסת שיא של 514 מיליון אירו.

2. הקצפת של הקצפת.

קשה לדבר היום על תופעות כמו פורטו-מונאקו בגמר ליגת האלופות (2004). בעיקר כי הפערים של הקבוצות העשירות משאר היבשת הם עצומים. הקבוצות מרשימת ה-20 מובילות את הליגות שלהן, הן יזכו באליפות, הן אלו שמגיעות לשלבים המאוחרים של ליגת האלופות, הן אלו שיכולות לרכוש את השחקנים היקרים והאיכותיים.

הנתונים של קבוצות ליגת הכסף הם קיצוניים: 20 המועדונים המכניסים ביבשת "לוקחים" כשליש מכלל הכסף של תעשיית הכדורגל האירופית על מאות הקבוצות שלה. ואם מבודדים רק את חמש הליגות הבכירות ביבשת (אנגליה, ספרד, גרמניה, איטליה, צרפת), הרי ש-20 הקבוצות העשירות נוגסות ב-55% מהכסף שמתגלגל בליגות הללו. ככה אי אפשר לייצר תחרות.

3. הכסף האנגלי.

המועדון של הכסף הגדול ממשיך להיות מועדון סגור - רק קבוצות מחמש הליגות הגדולות נכללות ברשימת ה-20. הבלחות פה ושם יש יותר למטה: במקום ה-25 מדורגת זניט סנט פטרסבורג הרוסית עם הכנסה של 168 מיליון אירו, בשיקטש הטורקית מדורגת במקום ה-26 (166 מיליון אירו) ובנפיקה ליסבון במקום ה-30 (151 מיליון אירו). כסף שבעבר הספיק כדי להיות חלק מהצמרת לא מצליח כבר להביא הצלחה בזירה הבינלאומית - למשל, סלטיק הסקוטית שהגיעה ב-2017/18 לעונת שיא פיננסית עם 115 מיליון אירו. מחזור כזה היה מכניס אותה לפני עשור וחצי לצמרת הגבוהה של המועדונים המכניסים בעולם, אבל היום אין בזה אפילו אלא כדי להידחק לאזור העשירייה החמישית. עם תקציב של 15 ואפילו 25 מיליון אירו אפשר להבין מדוע הנגיעה של קבוצות ישראליות בליגת האלופות (ואפילו בליגת האירופית) נהייתה סיפור נדיר.

הליגה האנגלית היא סיפור בפני עצמו. קבוצות הפרמיירליג האנגלית נהנות מכספים עצומים שמקורם בהסכמי הטלוויזיה, וכך הן הולכות ומתרחקות מבחינה כלכלית מכלל היבשת. שישה מועדונים אנגלים נמצאים בין 10 הקבוצות המכניסות ביבשת, ובסך הכל תשעה מועדונים ברשימת ה-20. ואם רוצים להרחיב עוד - אז 13 אנגליות מתוך 30 הקבוצות המכניסות באירופה.

בהקשר הזה רק אפשר לתהות מדוע הכסף האנגלי לא מביא הצלחות אירופיות בליגת האלופות - בעשר העונות האחרונות זכתה רק פעם אחת בלבד קבוצה אנגלית בליגת האלופות (צ'לסי ב-2012). מה שמעלה את החשד שהכסף האנגלי העצום משמש להעברות שחקנים בסכומים גבוהים בהרבה ממחירי השוק ולתשלום משכורות מנופחות לשחקנים בינוניים.

איטליה שבעבר החזיקה לא מעט מועדונים בצמרת הרשימה נותרה היום אפילו ללא מועדון אחד בטופ-10 - יובנטוס הגדולה צנחה למקום ה-11 בגלל עונה גרועה בליגת האלופות שמנעה ממנה הכנסות משמעותיות. אגב, איטליה - מילאן מספרת את הסיפור הכלכלי של הכדורגל האיטלקי בעשור האחרון: מועדון הפאר מדורג במקום ה-18 בליגת הכסף עם הכנסה של 207 מיליון אירו, סכום פחות או יותר אותו הכניס לפני 15 שנה (200 מיליון אירו בעונת 2002/03). עם הכנסה כזאת היא הפכה להיות בליגה של קבוצות כמו ניוקאסל (201 מיליון אירו) או אברטון (212 מיליון) במקרה הטוב.

4. הטלוויזיה מלכת המשחק.

כל כך הרבה שינויים כלכליים עבר הכדורגל, הסכמי החסות שחתמו קבוצות הגיעו לסכומים דמיוניים, אצטדיונים הורחבו כדי לאפשר להגדיל את הכסף שנכנס ממכירת כרטיסים ומנויים - אבל דבר אחד לא משתנה: הכסף שנכנס מטלוויזיה וזכויות שידור ממשיך להיות המנוע של התעשייה. זכויות שידור הם המרכיב המרכזי בהכנסה של הקבוצות העשירות של היבשת, ובסך הכל עומד הנתח מזכויות שידור על 43% מסך הכנסות של המועדונים. הסכמי חסות והסכמים מסחריים אחראים ל-40% מהסך הכל, בעוד שמכירת כרטיסים והכנסות מימי משחקי אחראים לנתח של 17% בלבד מהסך הכל.

מכירת כרטיסים מהווה יחסית מרכיב נמוך בהכנסה הכוללת מאחר שקבוצות נזהרות שלא למתוח יותר מדי את החבל עם האוהדים. גם ככה מחירי הכרטיסים לא זולים, ועדיף להימנע מחרמות של אוהדים ותסיסה ביציעים. את הפער הזה מעדיפות קבוצות לסגור עם הסכמי חסות, חלקם הגיעו לממדים חסרי תקדים. רק לאחרונה חתמה ריאל מדריד על הארכת ההסכם עם אדידס ל-1.1 מיליארד אירו לעשר עונות.

אצל חלק מהקבוצות קיים חוסר איזון בולט במקורות ההכנסה - למשל, בקבוצות הקטנות באנגליה כמעט כל הכסף מגיע מזכויות שידור: ניוקאסל שמדורגת במקום 19 ב"ליגת הכסף" של דלויט עם הכנסה של 201 מיליון אירו - 70% ממנה מגיעה מטלוויזיה. אצל אברטון (מקום 17 ב"ליגת הכסף") 75% מההכנסה מקורם בכספי טלוויזיה, בעוד הקהל הוא מרכיב שולי ואחראי ל-8% בלבד. ריאל מדריד היא הקבוצה הכי ממוסחרת בעולם, ובסך הכל מכניסה מחסויות והסכמים מסחריים 356 מיליון אירו - 47% מהסך הכל. 

5. ברקזיט והענק שבדרך.

שווה לעקוב אחרי ההתפתחות הככלית של טוטנהאם. קבוצה שהופכת לאימפריה כלכלית לא בגלל בעלים ששפכו הון (כמו פריז סן ז'רמן או מנצ'סטר סיטי). טוטנהאם עושה את זה בזכות ההשתייכות לפרמיירליג האנגלית, במקביל לביצועים טובים על המגרש והצלחה עקבית לסיים עונה אחר עונה בטופ-4 שמעניק כרטיס כניסה לליגת האלופות. היא מדורגת במקום העשירי בדוח של דלויט עם הכנסה של 428 מיליון אירו, אחרי שהגדילה בתוך שנתיים את ההכנסות שלה ב-52%. והיא חודשיים לפני כניסה לאצטדיון חדש ועצום ממדים בלונדון, שירחיב עבורה את ההכנסות עוד.

מה יכול לעצור את טוטנהאם? כמו יתר האנגליות העשירות, אלו בעיקר סימני השאלה סביב המשמעות של הברקזיט. הכדורגל הוכיח אמנם שהוא חסין מכל אירוע כלכלי גלובלי או מקומי, אבל עם התחרות העזה והכסף שנשפך בפריז ומתגלגל במינכן, ברצלונה ומדריד - האטה ולו קלה ביותר בכלכלה של הכדורגל האנגלי בגלל הברקזיט יכולה להפוך את גמר 2008 של ליגת האלופות (מנצ'סטר יוניטד-צ'לסי) לאירוע של פעם בחיים. 

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר