גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרטיות, אבטחת מידע והתגוננות מפייק ניוז – איך לא תיפלו בפח?

וירוסי מחשב ניסו ומנסים לגנוב לנו את פרטי האשראי, ופייק ניוז מנסים לגנוב לנו את התודעה - אלה כללי הזהב שיעזרו לכם להילחם בהם ברשתות החברתיות ● וגם: כך תשמרו על פרטיותכם והמידע האישית שלכם בנייד ובמחשב בכל שאר התחומים ● גזרו, שמרו ושלחו להורים ולחברים

פייק ניוז / צילום: Shutterstock
פייק ניוז / צילום: Shutterstock

וירוסים, תולעים, סוסים טרויאנים ושאר מחלות של עידן האינטרנט נמצאות איתנו משחר ימי הרשת. הם נועלים מחשבים ומבקשים כופר כספי, שולחים הודעות אוטומטיות לכל אנשי הקשר, מנסים לפתות אותנו להסגיר סיסמאות או פרטי כרטיסי אשראי או סתם מתקינים לנו תוכנות מעקב על המחשב. פושעי הסייבר שמפעילים אותם מעוניינים בכסף שלנו, אבל עם הזמן הכלים משתנים ומשתכללים, וכך גם המטרות.

בשנים האחרונות פרטי כרטיס האשראי שלנו אינם המטרה היחידה: פושעי סייבר, מדינות, ואפילו חברות מנסות להגיע לתודעה שלנו. האמצעים הם פייק ניוז (ידיעות מזויפות) והן מופצות על ידי רשתות בוטים. כלומר, פרופילים מזויפים שפועלים באופן רובוטי ואוטומטי ברשתות החברתיות, או מופעלים על ידי מפעילים בשר שאחראים על מאות פרופילים. יש לא מעט גורמים שמנסים לגרום לנו להאמין למועמד פוליטי מסוים ולבחור בו, באופן שייצור פילוג בעם או ישרת את מטרותיהם בדרך אחרת. בסופו של דבר כולם מנסים לעשות עלינו סיבוב כך שמוטב להיות ערניים. 

נכון, בוודאי קראתם מדריכים פרטיות בעבר, אך כפי שכדאי להזכיר לקחת מטרייה כשאתם יוצאים מהבית וצפויה סופה, כך תמיד טוב לחזור על עצות הנוגעות להתגוננות מכוחות האופל (אלו שבמרחב הסייבר). הטיפים שלנו משלבים בין מספר תחומים הקשורים לחיים בעידן המידע: יש בהם כמה הקשורים לאבטחת מידע, אחרים יעזרו לכם בנושאי פרטיות, וגם תמצאו פה כמה טיפים כיצד לזהות פייק ניוז וכיצד להתמודד איתם.

4 כללי אצבע בסיסיים שרלוונטים תמיד

1. היו חשדניים: אל תפיצו ואל תאשרו בקשות חברות לפני בדיקה

עודף חשדנות עוד לא הרגה אף אחד: אם משהו נראה לא סביר - הוא כנראה לא סביר. אם קיבלתם בווטסאפ קישור לכתבה בעלת כותרת שערורייתית באופן קיצוני - למשל, שמשפחתו של ראש הממשלה מתנצרת - יש סיכוי גבוה מאד שזה לא קרה באמת. ולא, גם הכלבלבים החמודים לא יורדמו, זו הונאה שנועדה לסחוט כספים.

מפיצי חדשות מזויפות יעשו הכל כדי להטעות: הם מכינים צילומי מסך מזויפים של כתבות, יפנו לאתרים שבמבט ראשון הכתובת שלהם נראית תקינה אך אינה כזו (למשל, סיומת co במקום com), וכבר קרו מקרים שכתובות אינטרנט שנראו תקינות בהודעת SMS הסתירו כתובות שהובילו לאתרים מזויפים.

כדי לשוות לעצמם אמינות בפייסבוק וכדי שהרשת החברתית תתקשה לאתר ולמחוק אותם, הפרופילים המזויפים יבקשו מכם חברות. וכך, אם מישהו שנראה כמו דוגמן על יאכטה או מישהי שנראית כמו שחקנית הציעו לכם חברות, מדובר כנראה בתמונה שנגנבה ומשמשת פרופיל מזויף.

אל תאשרו חברים שאינכם בטוחים מיהם, אל תקליקו באופן אוטומטי על לינקים ואל תעבירו הלאה לחברים. מומלץ לבדוק חדשות באתרים המובילים משום שאם משהו נכון - הוא ככל הנראה יגיע לחדשות לאחר שאומת על ידי עיתונאים.

2. אל תסמכו באופן עיוור על אף אחד

ישנם מקרים בהם וירוס השתלט על חשבונם של מכרים ועתה הוא שולח הודעות בשמם, מבלי שהם מודעים לכך. בדרך כלל להודעות יהיה נוסח אמין ומסקרן, כדי לשכנע אותנו ללחוץ על הקישור. על פי רוב מומלץ להתעלם, אך אם אתם מעוניינים לוודא, חיזרו אל השולח וודאו איתו או הוא זה ששלח לכם את ההודעה, ואם בדק את אמיתותה לפני שהפיץ.

3. אל תיתנו פרטים אישיים, סיסמאות או את מספר כרטיס האשראי

בין אם מדובר בבנק, חברת ביטוח, סופרמרקט או מפלגה, אף אחד מהם לא יבקש מכם פרטים רגישים (סיסמאות, קודים סודיים, מספר כרטיס אשראי) בהודעת ווטסאפ או SMS, לא באימייל ובטח שלא ברשתות החברתיות - ולא משנה מה התירוץ. זו לא פרצת אבטחה שהם צריכים לתקן, תוקף הכרטיס לא פג, לא זכיתם בהגרלה ואף אחד לא רוצה לתת לכם פרס סתם ככה. אלו הונאות.

אל תלחצו בשום אופן על קישורים שכלולים בהודעות הללו. אם בכל זאת נדמה לכם שמדובר בהודעה אמיתית, פנו מיוזמתכם אל החברה דרך האתר הרשמי או דרך הטלפון, ובידקו מול נציג שירות במה מדובר. 

4. התנהגו באופן אחראי עם סיסמאות

רעננו והחליפו סיסמאות מדי מספר חודשים - ובטח שאל תשתמשו באותה הסיסמה שנים ארוכות, במיוחד אם מדובר בסיסמה לגוגל או לפייסבוק; אל תשתמשו סיסמאות קצרות או פשוטות שקל לנחש; אל תשתמשו באותה סיסמה להרבה אתרים או שירותים שונים; אל תרשמו את הסיסמאות במקום לא בטוח ואל תיתנו אותן לאף אחד.

אם יש לכם אפשרות, הירשמו לאתרים על ידי "הזדהות בשני שלבים" (Step Verification 2 או two-factor authentication) על פי ההוראות באתר. אמצעי זה מוסיף שכבת אבטחה נוספת, למשל אישור כניסה באמצעות הטלפון הנייד.

2 טיפים חשובים לחיי רשת טובים יותר

1. ביחנו האם האתר מאובטח

כשאתם גולשים לאתר ברשת, הביטו בכתובת שלו: אם היא מתחילה ב-http, ללא s בסוף זו סיבה לחשד. באתרים מאובטחים (https) יש סימן של מנעול לצד כתובת האתר. אם הוא לא נמצא, מומלץ לסגור את החלון ולא לגלוש באותו אתר.

2. ביחנו מי מבקש מכם חברות

אם קיבלתם בקשת חברות ברשתות החברתיות, היכנסו לפרופיל המבקש ובידקו: מתי הוא נפתח? רוב המשתמשים הצטרפו לפייסבוק בסביבות השנים 2007-2011. משתמש חדש מדי יהיה חשוד (עם זאת, פרופילים מזויפים רבים נפתחו לפני שנים בדיוק לצורך זה - ניצול הוותק המעניק אמינות).

כמו כן בידקו: כמה תמונות יש למבקש החברות? האם סגנון הלבוש שלו נראה מתאים לשמו, ובאותו אופן, האם החברים שלו נראים דומים לו? (למשל, אם יש לו שם ישראלי אבל תמונה של סיני או שהסביבה היא של הרים מושלגים, וכך גם שם ישראלי שכל רשימת חבריו אינדונזים); סימנים מחשידים אחרים יכולים להיות שגיאות בשפה (המעידות לפעמים על שימוש בתרגום האוטומטי של גוגל), שימוש באותיות כתב שפחות נפוצות במחוזותינו (למשל, אותיות מזרח אסייתיות בפוסט בעברית) או סגנון שפה לא מוכר.

4 טיפים חשובים למי שמכירים הכל

1. השתמשו באפליקציית ניהול סיסמאות

ברור לנו שמבחינה מעשית קשה מאוד לנהל את כל חייכם - כולל הבירוקרטיים והפיננסים - כשלכל אתר יש סיסמה שונה ארוכה ומורכבת. אמנם אפשר לשמור את רשימת הסיסמאות על פתק מנייר (פיזי או דיגיטלי), אבל זה מועד לפורענות ולא נוח. אם אתם רוצים שמישהו אחר יעשה עבורכם את העבודה, השתמשו באפליקציית ניהול סיסמאות, שזוכרת ומפעילה עבורכם את כל הסיסמאות (גרסאות הפרימיום מסנכרנות גם את הנייד והמחשב). שתי האפליקציות המומלצות ביותר הן 1Password וגם.LastPass.

2. השתמשו באפליקציית מסרים מאובטחת

עזבו את אפליקציית הסמסים המובנית ואת פייסבוק מסנג'ר, וואטסאפ ואפילו טלגרם. התקינו את אפליקציית סיגנל ודאגו שגם חבריכם יעשו זאת. והנה מדריך קצר לתכונות של האפליקציה ויתרונותיה שפרסמנו על סיגנל בשנה שעברה.

3.גילשו ללא פרסומות, כדי שלא ילמדו את הרגליכם

אם חשוב לכם להגן על עצמכם מכל הכיוונים ולגלוש ללא מעקב וללא פרסומות בכלל, החליפו את כרום, פיירפוקס, אופרה, ספארי או אדג' (לשעבר אקספלורר) ב"פיירפוקס פוקוס". זהו דפדפן שכל כולו פרטיות: הוא מונע שימשו בטראקרים - רכיבי תוכנה שנועדו לאפשר למפרסמים ללמוד את הרגלי הגלישה שלנו ולהציע פרסומות רלוונטיות, אבל גם באופן כללי להפוך את הגלישה שלנו לנוחה ורציפה. נכון לעכשיו, הגלישה בפוקוס שונה ויזואלית מגלישה בדפדפן רגיל משום שהוא לא מוריד פונטים מהאתרים אליהם הוא גולש וכך המילים קצת מטפסות אחת על השנייה. מצד שני, הוא אמור להיות מהיר יותר. בקיצור - ממש לא מתאים לכל אחד.

4. גילשו בפרטיות באמצעות VPN

השימוש ב-VPN הפך לאחרונה מכלי נישתי לגיקים שהיו עסוקים בהורדות לא חוקיות של תוכן ברשת, לשירות נפוץ יותר. השירות מאפשר לגלוש מבלי שיידעו מה ארץ המוצא שלכם והוא עוזר למי שמעוניינים להתגבר על החסימות המעצבנות בשירותים מסוימים של מוזיקה ווידאו, שמגבילים משתמשים ממדינות מסוימות. האירוניה היא, שלפחות לדברי מקורות עמם שוחחנו, שירותי VPN רבים - ובכך אנו כוללים אף חלק מהשירותים שבתשלום - מוכרים את המידע עליכם!

אחד השירותים הפופולריים עליהם אתם יכולים לסמוך הוא Protonvpn השוויצרי, ומאותו בית יוצר יש גם קליינט אימייל מאובטח בשם ProtonMail. 

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

ירידות קלות בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-11%

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"