גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רכישת אלרגן שאיימה על עתיד טבע ממשיכה לסבך אותה: הורחבה התביעה בגין העסקה

העסקה לרכישת חטיבת התרופות הגנריות של אלרגן בכ-40 מיליארד דולר כמעט הכריעה את טבע תחת נטל החוב העצום • בעקבות העסקה הגישו בעלי מניות מיעוט בקשה להגיש נגזרת נגדה טבע ובכיריה • השבוע אישר העליון לתובעים להוסיף עילות לתביעה, למרות התנגדות טבע

טבע / צילום: רויטרס - Ammar Awad
טבע / צילום: רויטרס - Ammar Awad

ההפסד לטבע באחת מהמערכות במאבק משפטי המתנהל נגדה בעקבות העסקה עם חברת אלרגן: בית המשפט העליון קבע השבוע כי יורחבו עילות התביעה הנגזרת שהוגשה נגד טבע   ובכיריה בגין נזקים לכאורה שנגרמו לחברה ולבעלי המניות בעקבות העסקה.

ביולי 2015 נחתמה עסקה בין ענקית התרופות לבין אלרגן, שעניינה רכישת חטיבת התרופות הגנריות של אלרגן, אקטביס, על-ידי טבע. העסקה הושלמה באוגוסט 2016. התמורה עמדה על סכום של כ-40.5 מיליארד דולר, מתוכו שולם במזומן כ-33.75 מיליארד דולר, והיתרה בגובה של כ-6.75 מיליארד דולר שולמה על דרך של הקצאת כ-10% ממניות טבע לאלרגן.

זאת הייתה הרכישה הגדולה ביותר בתולדות טבע. הקצאה המניות הפכה את אלרגן לבעלת המניות הגדולה ביותר בטבע. במסגרת העסקה חתמה אלרגן על הסכם בעלי מניות, שהתווה את האופן שבו תוכל להצביע באסיפה הכללית מכוח בעלותה במניות טבע.

בעקבות העסקה עמדה טבע בפני המשבר הגדול בתולדותיה, שאף איים על עתידה. רכישת אקטיבס כמעט הכריעה את טבע תחת נטל החוב העצום. כבר בשנה שעברה בין הדיווח על העסקה לבין השלמתה החלו להתגלות סימנים לכך שהשוק הגנרי בארה"ב נחלש, ועלו תהיות על המחיר הגבוה שטבע משלמת. אולם טבע המשיכה עם העסקה וגייסה חוב למימון הרכישה.

בתקופה שלאחר הרכישה, התברר כי החוב העצום שרבץ על המאזן של טבע (כ-35 מיליארד דולר), בשילוב עם לחץ המחירים בשוק הגנרי בארה"ב, היו יותר ממה שטבע יכלה לספוג. התרומה של אקטביס לתוצאות טבע הייתה נמוכה מהצפוי; מניית טבע ירדה; המנכ"ל שהוביל את העסקה, ארז ויגודמן, נאלץ לפרוש; ומחליפו בתפקיד, המנכ"ל הזמני והיו"ר לשעבר, יצחק פטרבורג, הוביל את החברה לרשום מחיקות חשבונאיות עצומות בגין עסקי אקטביס. במקביל, סוכנויות הדירוג הפחיתו את דירוג החוב של טבע לרמת "אג"ח זבל".

בנובמבר 2017 נכנס לתפקיד טבע המנכ"ל הנוכחי, קאר שולץ, שמוביל תוכנית קיצוצים אגרסיבית במטרה להתמודד עם החוב. 14 אלף עובדי טבע ברחבי העולם, מתוכם 1,750 בישראל, פוטרו או יפוטרו עד סוף 2019, במטרה לחסוך 3 מיליארד דולר בעלויות השנתיות. שולץ כבר הכריז כי טבע לא תבצע רכישות בשנים הקרובות, עד שתוריד את המינוף הגבוה שרכישת אקטביס הכניסה אותה אליו.

בעקבות עסקת אלרגן הגישו בעלי מניות מיעוט מן הציבור בטבע, בארי לנואל וד"ר עמרם אהרוני, לבית המשפט המחוזי בקשה לאשר הגשת תביעה נגזרת בשם טבע נגד החברה, נושאי משרה בכירים בחברה ודירקטורים, בהם ויגודמן, וכן נגד אלרגן. הבקשה עוסקת בעיקר בהסכם בעלי המניות בין טבע לאלרגן, שלטענת התובעים העניק לדירקטוריון טבע שליטה באופן הצבעת אלרגן באסיפת בעלי המניות, גם בנושאים הנוגעים לדירקטוריון במישרין. בתביעה נטען נגד מעשים ומחדלים של נושאי משרה בטבע ושל אלרגן בעת אישור העסקה, וכי הסכם בעלי המניות הפך כל אחד מחברי הדירקטוריון לבעל עניין אישי בעסקה.

הכבדה מיותרת

לאחר שהוגשו התגובות לבקשת אישור הנגזרת, הגישו התובעים בקשה לתיקון התביעה. זאת, בנימוק כי התגלה להם מידע חדש מן התגובות לבקשת האישור, שנוגע להליך הרכישה, ולפיכך יש להוסיף עילות לתביעה. במאי אשתקד קיבל המחוזי את הבקשה לתיקון התביעה הנגזרת, תוך שהוא מציין כי המדיניות הנוהגת בפסיקה היא להתייחס בדרך-כלל ברוחב לב לבקשות לתיקון כתבי טענות, "כך שבית המשפט יוכל להכריע בשאלות השנויות במחלוקת בין בעלי הדין".

בהחלטה צוין גם כי בקשת האישור ובקשת התיקון נוגעות לאותה עסקה, וטענות התובעים הופנו ברובן אל אותם נמענים. כן צוין כי הפרדת הדיון בתביעות (המקורית והמתוקנת) "תביא בהכרח לניהול שני הליכים מקבילים בקשר לאותה עסקה ובין אותם צדדים" - הליכים שהדיון בהם עשוי להיקבע במאוחד במועד מאוחר יותר מחמת קירבתם. לדברי המחוזי, ההפרדה תגרום הכבדה מיותרת, חוסר יעילות דיונית ופוטנציאל להכרעות סותרות. בנוסף ציין המחוזי כי הבקשה לתיקון התביעה הוגש בשלב מוקדם של ההליך.

עוד קבע המחוזי כי יש לקבל את הבקשה לתיקון נוכח הנחיתות האינפורמטיבית המובנית של בעלי המניות מקרב הציבור, וטענתם כי "התיקון המבוקש הוא תולדה של עובדות חדשות שלא היו בידיעתם במועד הגשת הבקשה המקורית לאישור הנגזרת".

הרחבת העילות

טבע ערערה לעליון על החלטת המחוזי, בטענה כי עילות התביעה בבקשה המקורית ובבקשת התיקון הן נפרדות, וכי בקשת התיקון היא ניסיון "לנהל הליך חדש לגמרי מאשר בקשת האישור הממוקדת והספציפית". אלרגן הצטרפה לעמדת טבע וטענה אף היא כי מדובר בהליכים שונים, שאיחודם יוצר "יצירה חדשה". 

מנגד, התובעים טענו כי העילות בשתי הבקשות כרוכות זו בזו, ועניינן בשני אופנים שונים של הפרת חובת הזהירות מצד נושאי המשרה באותה עסקה, כלפי אותם נתבעים (ברובם), באותן ישיבות דירקטוריון, וכאשר הנזק הוא אותו נזק.

השבוע נדחתה התנגדותה של טבע סופית, כאשר העליון קבע כי התובעים זכאים להרחיב את עילות התביעה נגד החברה, כך שיכללו גם את השלבים המקדמיים שהובילו לחתימה על העסקה. השופט נעם סולברג ציין כי יש לנקוט משנה זהירות בבחינת הדברים כאשר נראה שהתועלת הנובעת מהתיקון מאפילה על הנזק, אך במקרה זה צוין, כפי שקבע המחוזי, כי בקשת האישור ובקשת התיקון נסבות סביב אותה עסקה; הטענות שבהן מופנות ברובן המכריע כלפי אותם נתבעים ובקשר עם אותם נושאים ופעולות; בין העילות מתקיימת קירבה המדגישה את משקלם של אינטרס הציבור והתובעים - ואלה מטים לטובת בירור העילות יחדיו.

לדברי סולברג, "התיקון אכן נחוץ לשם בירור מלא של השאלות השנויות במחלוקת. התובעים תמי-לב בבקשתם, וסיבת האיחור בהעלאת הטענות טמונה בפערי מידע. אופיו של ההליך והשלב שבו הוגשה הבקשה לתיקון, בחינת האינטרס הציבורי 'המורחב' והתחשבות בפערי המידע, מטים לטעמי כולם את הכף לדחיית הערעור".

חברת טבע בחרה שלא להגיב.

תיקון התביעה הנגזרת: "הליך הרכישה בוצע כלאחר יד, באופן פזיז וברשלנות רבתי"

התביעה הנגזרת נגד טבע בעניין עסקת רכישת אלרגן מבוססת בעיקרה על הטענה כי נושאי המשרה בחברה העדיפו את טובתם האישית על פני טובת החברה, הפרו את חובת הזהירות וחובת האמונים כלפיה והסבו לה נזקים כספיים. עוד נטען בבקשה כי רכיב המזומן בעסקה היה גבוה מדי, דבר שחייב נטילת הלוואות בריבית גבוהה.

בנוסף, לטענת התובעים הנגזרים, בארי לנואל וד"ר עמרם אהרוני, ההחלטה להתקשר בהסכם בעלי המניות אינה חוסה תחת כלל "שיקול-הדעת העסקי" המוגן של הדירטוריון בחברה, שכן היא התקבלה בחוסר תום-לב סובייקטיבי ותוך ניגוד עניינים חריף. זאת, לדבריהם, הואיל וההסכם מעניק כוח לדירקטוריון להחליט על תנאי ההעסקה של הדירקטורים; לכוון את פעילות החברה בהתאם להעדפות הדירקטוריון ולעשות שימוש במנגנון המוסכם לשם הסרת איומים כגון השתלטות עוינת; ולהפוך את הדירקטוריון לגורם השולט בחברה במקום האסיפה הכללית.

בבקשה לתיקון התביעה הנגזרת שהתקבלה סופית השבוע בעליון, נטען כי לאחר קבלת תגובות נושאי המשרה בטבע לנגזרת, התברר לתובעים כי לחברה קיימות עילות תביעה מהותיות נוספות נגד נושאי המשרה שכיהנו בחברה במועד אישור העסקה.

לטענת התובעים, הליך הרכישה כולו בוצע כלאחר יד, באופן פזיז, ברשלנות רבתי ותוך הפרת חובות נושאי המשרה כלפי החברה. זאת, בין היתר, כיוון שלא נעשה הליך של בדיקת נאותות טרם הרכישה; מחיר הרכישה סוכם בין הצדדים בתחילת המגעים שבין הצדדים בלחיצת יד בין מנכ"לי החברות, והוא הועבר לדירקטוריון טבע כמעשה עשוי; לא נבחנו חלופות לעסקה; התקיים רק דיון אחד בדירקטוריון החברה; והליך הרכישה כולו בוצע בתוך 12 יום, שמתוכם היו רק 8 ימי עבודה. 

כעת, עם תיקון התביעה, תיאלץ טבע להתגונן גם מול טענות חדשות אלה. 

עוד כתבות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה