גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היום שאחרי הסכסוך המשפחתי: תוכנית ההתייעלות בטיב טעם נחשפת

התוכנית של הבעלים נחשפת: לצמצם 8% משטחי המסחר באמצעות הקטנת סניפי ענק ולפטר כ-25 עובדים חיצוניים של החברה • במקביל להקטנה של סניפים גדולים, צפויה הרשת לפתוח סניף חדש ברחוב יגאל אלון בת"א וסניף בחוצות המפרץ • ומה עשתה מניית טיב טעם מאז ההדחה?

חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם / צילום: יונתן בלום
חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם / צילום: יונתן בלום

בצל הרעה בתוצאות הכספיות והעימות המשפחתי החריף, שהגיע לשיא עם הדחת חתנו לשעבר עדי כהן מניהול החברה שבשליטתו - חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם ולאחרונה גם המנכ"ל של החברה, מתכנן לרשת השיווק תוכנית התייעלות לצד שינוי בדגשים הניהוליים-עסקיים. 

ל"גלובס" נודע כי חגי שלום, שמקווה להשיב את החברה שבשליטתו לקווים של צמיחה, בוחן צמצום של כ-8% שטחי המסחר שלה בסופרים גדולים במהלך החצי השנה הקרובה, מתוך כוונה להקטין עלויות שכירות מבלי לפגוע במכירות, וזאת לצד התרחבות בתוך הערים בסניפים עירוניים. 

עיקר הצמצום יתבצע באמצעות הקטנת סניפי ענק שבהם פעלה טיב טעם: הקטנה מצטברת של כ-4,000 מ"ר מתוך כ-50 אלף מ"ר שבהם פועלת הרשת כיום, שתתווסף לסגירת סניפי רשת עדן טבע והטמעתה בתוך סניפי הרשת הקיימים. כך למשל, יוקטן הסניף שבו פועלת טיב טעם בראשון-לציון ב-2,000 מ"ר: כיום פרוס הסניף על שטח של כ-8,500 מ"ר, ולאחר ההקטנה יעמוד על כ-6,500 מ"ר בלבד, כדי לצמצם עלויות שכירות. מיקומים נוספים שבהם תקטין טיב טעם את שטחה הם הסניף בסטאר סנטר באשדוד, שיוקטן בכ1,500-2,000 מ"ר, והסניף בבאר-שבע שצפוי לקטון באופן דומה. 

בסך-הכול, נכון לסוף 2017 היו לטיב טעם שטחי סניפים שאינם כוללים שטחים אשר השכירה בשכירות משנה לצדדים שלישיים, בשטח 39.3 אלף מ"ר. בנוסף היו לחברה שטחים תפעוליים של 16.3 אלף מ"ר נוספים. נכון לסוף 2017 היו לרשת 45 סניפים, בדומה למצב בסוף 2015 ולעומת 47 סניפים בסוף 2016. 

במקביל להקטנה של סניפים גדולים, טיב טעם גם צפויה דווקא להתרחב בסניפים עירוניים: במארס הקרוב צפוי להיפתח סניף חדש ברחוב יגאל אלון בתל-אביב, וסניף נוסף ייפתח במקביל בחוצות המפרץ. במקביל מחפשים ברשת מיקומים נוספים בתוך הערים. גם מבחינת אסטרטגיית הפריסה צפויה טיב טעם לשנות כיוון: ככל הידוע עד כה, הרשת התנהלה ללא מפת יעדים מבוקשים, וכעת היא מעוניינת לחפש מיקומים אסטרטגיים ולפעול לטובת כניסה אליהם. 

אחד המהלכים שפגעו בתוצאות החברה בשנים האחרונות היה הרכישה הכושלת של עדן טבע מרקט (שבהמשך הפכה לעדן טבע). הפעילות הזאת נרכשה בתמורה לכ-30 מיליון שקל, כשהיא נדרשה לשלם עוד כ-10 מיליון שקל על המלאי. לצד ההשקעות בהשקתה המחודשת, הסתכמו ההשקעות של טיב טעם ברשת בכ-100 מיליון שקל, מה שפגע בתוצאותיה הכספיות וגרר אותה בשנים קודמות להפסדים, אולם ככל הנראה עיקר הנזק ממהלך זה מאחוריה. 

לפי הערכות, הורדת דמי השכירות והעלויות הנלוות דוגמת חשמל וארנונה עשויים להביא לרשת חיסכון של כ-4 מיליון שקל בשנה. בנוסף לאלה, צפויים להתבצע צעדי התייעלות גם במטה של טיב טעם ובמטה של החברה-הבת שלה, ישרקו, שבמסגרתם יפוטרו כ-25 עובדים חיצוניים. נכון לסוף 2017 היו בטיב טעם 1,257 עובדים בסניפים ועוד 106 עובדים נוספים. כלומר, על-פי התוכנית החדשה מדובר על צמצום של כמעט רבע מהעובדים החיצוניים של החברה.

עוד נודע ל"גלובס" כי בנוסף לצעדים הללו, טיב טעם מעוניינת לשפר את התוצאות גם בתוך ישרקו. במסגרת זו בוחנים בחברה להעתיק לצפון את פעילות הדגים שלה, שלפי ההערכות אינה רווחית. כיום מפעל הדגים שבבעלותה, סנפיר ים, פועל ביפו, אך בחברה בוחנים להעתיק אותו לעמק חפר, המקום שבו נמצאות שאר הפעילויות של ישרקו. עלות העתקת המפעל, לפי הערכות, עשויה להגיע לכ-4 מיליון שקל, אך היא תייעל את הפעילות של ישרקו, משום שההפצה של הדגים תוכל להתבסס על הצי הקיים של כ-35 משאיות שמפעילה החברה כיום. 

כמו כן, בטיב טעם צפויים לנסות לייעל ולשפר את העבודה עם חברת ישרקו. כיום רשת טיב טעם מהווה כשליש מהפעילות של ישרקו, כשעד כה בין השתיים היו קשרי סחר הדוקים שלעתים סייעו לישרקו, אך הזיקו לרשת ולהפך. כעת, מעוניינים בקבוצה לייעל את מערכת היחסים בין השתיים ולתת לכוחות השוק לפעול, ללא מחויבות בין שתיהן. למה הכוונה? למשל, אם ישרקו מציעה עבור מסוים מחיר גבוה יותר מאשר מחיר שמציע מתחרה, לטיב טעם לא תהיה העדפה לרכוש דווקא אותו. 

שלום נכנס לגרעין השליטה בטיב טעם לקראת סופה של 2009, בעקבות קריסת השותפה הקודמת בחברה, אנטר הולדינגס של עמית ברגר, ורכש 38% ממניות הרשת בהשקעה של 38 מיליון שקל, לפי שווי חברה של כ-100 מיליון שקל, נוסף על הלוואה של 32 מיליון שקל שהעמידה חברת הארגז לטובת פירעון אג"ח.

בהמשך רכש חגי בנתחים את מניותיו של קובי טריביטש, שהיה השותף של אנטר הולדינגס בטיב טעם, בהשקעה של כמה עשרות מיליוני שקלים נוספים. כניסתו של שלום לרשת נעשתה בזמן שהחברה הייתה נתונה במצוקת מזומנים קשה, ומאז ביצעה טיב טעם כמה הליכי התייעלות, סגרה סניפים נוספים וביצעה עוד מהלכים לשיפור מצבה העסקי.

חגי מחזיק את מניות טיב טעם באמצעות חברת הארגז שבבעלותו. מדיווח לבורסה עולה כי 32% מהמניות שועבדו על-ידי הארגז בחלקים שווים לטובת תאגיד בנקאי ומוסד פיננסי לטובת הבטחת התחייבויות הארגז כלפיהם. 

מאז עדכנה טיב טעם על פרידתה המפתיעה ממנכ"ל החברה עדי כהן לפני כשבועיים, מנייתה, שכבר תקופה ארוכה סובלת מביצועי חסר ביחס למתחרות, מציגה התאוששות חלקית, עם עלייה של כ-9%, וזאת במחזורי מסחר קטנים שבדרך-כלל מסתכמים במאות אלפי שקלים בודדים, כפי שמאפיין את המסחר בה בדרך-כלל. אחרי עליות אלה, מניית טיב טעם  משקפת לה שווי הנע סביב 240 מיליון שקל, לעומת שווי של כ-220 מיליון שקל בעת ההודעה על הפרידה מכהן. 

בתקופה זו מניות המתחרות ויקטורי ורמי לוי התחזקו בכ-5.5%-3.5%, ומניית שופרסל שמרה על יציבות.
כאמור, מניית טיב טעם סובלת כבר תקופה לא קצרה מביצועי חסר ביחס למתחרות, ו-3 שנים אחורה מציגה ביצועי חסר משמעותיים, עם ירידה של יותר מ-20% - לעומת זינוק של כ-130% במניית שופרסל, קפיצה של כ-75% במניית ויקטורי ועליה של קרוב ל-30% במניית רמי לוי. 

בחודשים האחרונים נפוצו בשוק ההון ובענף המזון שמועות על כך שהחברה עומדת למכירה, אולם מנגד גורמים בענף מעריכים כי בשווייה הנוכחי לא יהיה אטרקטיבי עבור שלום למכור אותה, וכי סביר שירצה לשפר את שוויה באופן משמעותי לפני צעד כזה. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

"הרבעון החזק ביותר בתולדות למונייד": המניה מזנקת אחרי הדוחות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ●אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

נייס עקפה את התחזיות ומזנקת בת"א ובמסחר המוקדם בוול סטריט

חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן, מעט טוב יותר מאשר בשנה שהסתיימה ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.8% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים