גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שויד מממש והישראלים שמונו לבכירים באינטל: כל מה שקרה השבוע בהייטק הישראלי

חברת הסייבר שסירבה להימכר במעל מיליארד דולר, פערי השכר בתעשיית ההייטק ויום הולדת 15 לפייסבוק • כל מה שקרה בתעשיית ההייטק המקומית - חדשות, דעות קצרות, עדכונים והפניה לכתבות מעניינות • סיכום שבועי חדש

 

גיל שויד / צילום: יונתן בלום
גיל שויד / צילום: יונתן בלום

השבוע פייסבוק חגגה יום הולדת 15 שנה, זמן טוב לסיכומים ותהיות. לפני שבוע העברתי הרצאה לתלמידי מדעים בכיתות ז'-ט' (אגב, יותר מחצי מהם היו תלמידות), שעסקה ברלוונטיות של עיתונות בעידן הרשתות החברתיות. מיותר לציין שהתלמידים האלו לא נכנסים יותר לפייסבוק. רובם כן ידע שפייסבוק רכשה את ווטסאפ ואינסטגרם (לא מובן מאליו). כששאלתי אם הם מודעים לביקורת על פייסבוק - הרים תלמיד מכיתה ז' את היד ואמר שיש ביקורת על הפרטיות. כששאלתי איפה נחשף לביקורת - הוא ענה: בסדרה שבה צפה ביוטיוב התייחסו לכך בהערת אגב.

אז אם הדור הצעיר לא צורך תוכן בפייסבוק, באינטסגרם אין (כמעט) חדשות ועל אתרי חדשות אין בכלל מה לדבר - מה באמת הרלוונטיות של העיתונות? בהחלט לא מופרך שהם יצרכו הרבה פחות תוכן חדשותי מהמבוגרים של היום. לכל אחד (וספציפית לעיתונאים) זאת אפשרות מבאסת מאוד. כך או כך, אי אפשר להתעלם מהשאלות לגבי עתידה של הרשת החברתית והדינמיקה בתוך החברה (אינטסגרם מול פייסבוק, למשל).

מארק צוקרברג / צילום: shutterstock

את יום ההולדת של הרשת החברתית ציינו בגלובס בשני אייטמים של ויקי אוסלנדר: בכתבה היא מראה איך ההתבטאויות של מארק צוקרברג משקפות את השינויים שעברה החברה - מיהירות וצמיחה בכל מחיר שאפיינו את השנים הראשונות ועד לראייה מפוכחת ומורכבת יותר. נגיד הציטוט המשוגע מ-2004: "אתה יכול להיות לא אתי ועדיין חוקי, זו הדרך שבה אני חי".

בפרשנות טוענת ויקי כי פייסבוק רק תלך ותתחזק כשהמודל אליו היא פוזלת הוא של WeChat הסינית, שהתחילה כאפליקציית מסרים מידיים והיום מאפשרת תשלומים, הזמנת הסעות, משלוחי אוכל, בניית אפליקציות לעסקים ועוד ועוד.

עצות טובות לסטארט אפ

לפני כשבועיים ערכתי ראיון עם אבישי אברהמי, מנכ"ל Wix וממייסדיה, במיטאפ מיוחד עם עוד פודקאסט לסטארט-אפים. הראיון הוקלט ועלה לפודקאסט ולאתר גלובס. אברהמי נתן עצות מאוד מעניינות לסטארט-אפים, למשל שאחד הדברים הכי חשובים בבניית צוות זה להביא אנשים מעוררי השראה, שעושים את הסובבים אותם טובים יותר. הוא גם סיפר שאחת מענקיות הטכנולוגיה ניסתה לגייס מחלקה שלמה בוויקס, וגם התייחס לקשיים של מנכ"ל של חברה בצמיחה מהירה.

יש גם כמה גברים / צילום: שלומי יוסף

פערי מגדר בהייטק

הכלכלן הראשי באוצר פירסם בתחילת השבוע סקירה על הפערים המגדריים בתעשיית ההייטק. הסקירה מראה כי גם בהייטק הולכים ונוצרים פערי שכר בין נשים לגברים עם התפתחות הקריירה. נשים שעובדות בהייטק משתכרות 16% פחות מגברים, ואילו נשים שלמדו את מקצועות ההייטק (אך עובדות בתעשיות אחרות) מקבלות 26% פחות מגברים.

יש כאלו שחושבים שמדובר באפליה ישירה של נשים (כלומר הבוס נותן לנשים שכר נמוך יותר רק בגלל היותן נשים), אך הסיפור מורכב יותר - היחס השונה להורות בישראל הוא שמוביל לפערי השכר.

נשים עובדות פחות שעות לאחר שהן הופכות לאימהות, וגם חופשות הלידה מצמצמות את הוותק שלהן. באוצר חישבו את "קנס האימהות" וגילו כי הוא עומד על 9% לילד ראשון ו-15% לילד שני. שכר הגברים, לעומת זאת, לא הושפע כלל מהעובדה כי הפכו לאבות. פערי השכר לא ייחודיים לתעשיית ההייטק, ואף נמוכים כנראה בהשוואה לחלק מתחומים אחרים. ועדיין - זה מבאס. כאן צריך לתת קרדיט לחברות הייטק שנותנות חופשת לידה ארוכה גם לגברים (אני מכיר את פייסבוק וגוגל, אבל בטח יש עוד), אך פה כבר יש בעיה אחרת - מי שנהנה מכך הם העשירונים הגבוהים ואלו שתלויים במדינה, נאלצים להסתפק בחופשת לידה קצרצרה, אם בכלל. לכתבה שכתבתי בעבר על הסיבות לפערי השכר בין נשים לגברים, ולמה קשה להיפטר מהם.

עוד דברים מעניינים מהשבוע האחרון:

המנכ"ל של חברת סייבריזן הישראלית התראיין ל"גלובס" וגילה: הם סירבו להצעת רכש בסכום של למעלה ממיליארד דולר. בראיון הוא מסביר כי חברת סייבר שנמכרת - מתה, מספר איך הם מנסים להתחרות במק'אפי וסימנטק ואיך סופטבנק (שהשקיעה בחברה 160 מיליון דולר) רוצה שהם יבנו את חברת הסייבר הגדולה בעולם. (אם אתם שואלים אותי - ההשקעות של סופטבנק לא טובות לתעשיית ההייטק העולמית, אבל זה בפעם אחרת).

אחת מחברות הטכנולוגיה המסקרנות בשנים האחרונות היא אנבידיה האמריקאית, שפיתחה מעבדים גרפים מצויינים, אך גם היא לא חשבה שיום אחד הם יתגלו כמובילים בתחום של בינה מלאכותית. המניה נסקה במשך כמה שנים, אך בחודשים האחרונים נחתכה בחצי. אורי ברקוביץ התעמק בסיבות, אך מאחוריהן יש אמירה רחבה יותר: אם הרקע הכלכלי למלחמות ומשברים עולמיים מאז שנות השבעים של המאה ה-20 היה נפט, אז החל מהעשור הנוכחי, המשאב החשוב ביותר עליו נאבקות מעצמות הוא היכולת לעצב ולייצר שבבים.

- ברשות החדשנות בדקו וגילו כי רק 10% מהבקשות למענקים בשנתיים הקרובות הוגשו על ידי נשים, אז היא החליטה לתת להן מענקים גבוהים יותר.

גיוסים, מימושים, מינויים ואירועים בתעשייה

גיל שויד מכר ב-2018 מניות בכ-360 מיליון דולר (לפי מחיר ממוצע של המניה). זאת הפעם הראשונה מזה כמה שנים שהאחזקה של שויד בצ'ק פוינט מצטמצמת (ל-17.6%, לעומת 18.9% בסוף 2017). בשנים האחרונות הצליח שויד להגדיל את אחזקתו הודות לרכישה עצמית של מניות על ידי צ'ק פוינט (שמצמצמת את מספר המניות של החברה).

זהר זיסאפל חיסל את מניותיו בחברת אלוט תקשורת, 10 שנים לאחר שנכנס להשקעה בחברה. בתוך עשרה חודשים הוא ירד מאחזקה של 8.5% ל-0%, והסכום מוערך בכ-15-20 מיליון דולר.

זוהר זיסאפל / צלם: איל יצהר

אינטל הודיעה על שורה של מינויים של ישראלים: שגיא בן משה, מי שייסד בעבר את החברות אינויז'ון (Invision) ודיג'יסקרין (DGScreen), מונה לסגן נשיא תאגידי. שבעה ישראלים מונו לתפקיד סגני נשיא בחברה והחברה גם הוציאה נתון מעניין: מתוך כ-150 סגני נשיא של החברה, כמעט 20 הם ישראלים. שבעה סגני הנשיא החדשים הם קובי קשפיצקי, זיוית כ"ץ, אוהד זסלבסקי, איתי בר חן, ליז כהן ירושלמי, יוסי קריינין ואפי רותם.

אירועים: 17.2 - השקה של "פנתרה" - מועדון/פורום לנשים ברחוב הארבעה בת"א שמטרתו קידום עסקים בבעלות/שותפות של נשים (לא ספציפית להייטק).

27-28.2 - ועידת השלטון המקומי לחדשנות, בגני התערוכה בת"א. הוועידה תכלול גם תערוכה שבה יוצגו 170 מיזמים בתחום ניהול הערים.

גיוסי הון

חברת הסטארט-אפ קורטיגו (CoreTigo) הישראלית הודיעה השבוע על השלמת סבב גיוס A של 10 מיליון דולר (12 מיליון דולר בסך הכל). בהובלת קוואלקום ונצ'רס, זרוע ההשקעות של קוואלקום בישראל, וקרן ההשקעות Sierra Ventures מקליפורניה. החברה הוקמה ב-2017 על ידי ערן זיגמן, דן וולברג ועובר בללונסקי ומעסיקה 16 עובדים במשרד בקדימה-צורן. קורטיגו מפתחת מערכות תקשורת אל-חוטיות המתאימה לשימוש במערכות אוטומטיות תעשייתיות, למשל במפעלים. עוד השתתפו בסבב הקרנות קרדומן קפיטל ומירון קפיטל והמשקיעה הקיימת בחברה, מגמה ונצ'רס.

חברת Healthy.io, שפיתחה בדיקות שתן לביצוע בבית הלקוח כאשר הפענוח מבוצע דרך הטלפון, הודיעה על גיוס של 18 מיליון דולר. החברה הוקמה ב-2014 על ידי יונתן אדירי ומעסיקה 50 עובדים. את הסבב הובילה קרן הסיכון Aleph VC של מייקל אייזנברג ואדן שוחט. בסבב הגיוס השתתפה גם סמסונג נקסט, ובסבב הקודם השקיעה בה קרן ההון סיכון של עידן עופר. בכוונת החברה להשתמש בסכום בעיקר כדי להרחיב את פעילותה בבריטניה ולהתחיל במכירות בשוק האמריקאי. בכוונתה להקים מערך מכירות ישיר בארה"ב.

חברת Cathworks (קתוורקס), המפתחת טכנולוגיה לא פולשנית להדמיה של עורקים בדרך אל הלב בזמן צנתור, הודיעה על גיוס של 30 מיליון דולר (בסבב הקודם גייסה 16 מיליון דולר). קתוורקס הוקמה בשנת 2013 על גיא לביא, ד"ר יפעת לביא ופרופ' רן קורנובסקי. את הגיוס הובילה קרן Deerfield, המתמחה בתחום מדעי החיים.

עוד כתבות

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר