גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטראומה של משרד התקשורת ממשיכה לקבוע את ההתנהלות מול בזק

ההחלטה של משרד התקשורת נראית בקריאה ראשונה מבוססת ● אלא שמי שקצת בקי בהיסטוריה של המשרד, מבין שהנייר הוא לא יותר מאשר אוסף של סיסמאות שאפשר לשכפל לכל בקשה של בזק ● זה הנזק הכי גדול שנגרם לבזק כתוצאה מחקירות רשות ני"ע - היא משלמת על מעשי הבעלים שלה לשעבר ● פרשנות

נתי כהן, מנכ"ל משרד התקשורת / צילום: איל יצהר
נתי כהן, מנכ"ל משרד התקשורת / צילום: איל יצהר

ההחלטה של משרד התקשורת - לדחות את בקשת בזק למכור חבילה משותפת עם פלאפון - נראית בקריאה ראשונה מבוססת ונשענת על אדנים יציבים. יש בה את כל הסיסמאות הנכונות של חשש לפגיעה בתחרות, רצון לעידוד תחרות בשוק הסיטונאי, פגיעה בשוק הסלולר שמשמעותה פגיעה ברצון של חברות הסלולר להיכנס לתחומים נוספים וכו'.

בזק רצתה למכור חבילה משולבת עם פלאפון - משרד התקשורת דחה את הבקשה

אלא שמי שקצת בקי בהיסטוריה של המשרד, מבין שהנייר הוא לא יותר מאשר אוסף של סיסמאות שאפשר לקחת אותן ולשכפל אותן לכל בקשה של בזק, מבלי לבדוק לעומק האם הן רלוונטיות או לא. קחו את האמירות הללו לשוק הטלוויזיה, תעשו קופי פייסט - וזה אותו דבר. קחו את שוק האינטרנט, תעשו קופי פייסט - וזה אותו דבר.

רוצה לומר: הבקשה של בזק לא חשובה. היא תמיד תיתקל בקופי פייסט של המשרד. כמו ספר סיסמאות שפותחים כל בוקר ומשכפלים סיסמה מעמוד ההתנגדות לבזק. חומה בצורה לכל בקשה שמאחוריה עומד דבר אחד בלבד: טראומה וחרדה שמישהו יגיד שהמשרד נתן משהו לבזק.

זה משרד תקשורת שחי בפוסט-טראומה, ובלי שמישהו מבחוץ ישחרר את אנשי המשרד, הם ימשיכו לעשות את אותו הדבר: להתבצר בעמדות הישנות והמוכרות, כדי שיוכלו להוכיח בביקורת הבאה של מבקר המדינה שהם למדו את הלקח ותיקנו את דרכם.

זה הנזק הכי גדול שנגרם לבזק כתוצאה מחקירות רשות ניירות ערך ותיק 4000. בעיני המשרד, בזק כחברה משלמת על מעשי הבעלים שלה לשעבר, אף שלחברה כחברה אין ולא היה קשר לאירועים הנחקרים.

אין פלא שהניסיונות למכור את החברה נתקלים בקשיים כל-כך כבדים. המשקיעים פשוט לא מצליחים להבין את התנהלות המדינה. מנכ"ל משרד התקשורת, נתי כהן, יודע את זה. הוא נפגש עם משקיעים זרים ושמע מהם כיצד הרגולציה בישראל מעוותת. מוטלת עליו אחריות לאומית כבדה. יותר מכולם מצפים ממנו לא רק להקשיב לדרג המקצועי שלו ולעשות את מה שהוא רוצה, אלא לשמוע אותם ולהחליט בדרכו שלו כמנהיג שלוקח החלטות. לקחת את הנייר של המחלקה הכלכלית או המשפטית ולחתום עליו רק כי הוא מנוסח יפה וכולל את כל הסיסמאות, זו לא הדרך.

לעצם העניין, כשמחזיקים רק פטיש ביד, כל בעיה נראית כמסמר. מישהו זוכר בכלל ששר התקשורת אהוד אולמרט נתן לפני כ-12 שנה לערך לבזק אישור למכור באנדל פריק? הפריקות הייתה הכלי של המשרד לגשר בין הצורך להגן על המתחרות, לבין הניסיון להקל על הציבור בגלל הנזקים של ההפרדה המבנית, בהבינו שהציבור רוצה וצריך לקבל הצעה שלא מסבכת אותו, כלומר טריפל כזה או אחר בחשבונית אחת.

למרבה הצער, הפריקות לא הצליחה. הציבור אמנם משווע לביטול ההפרדה המבנית ולקבל את ההצעות בצורה פשוטה מכל חברת תקשורת, אך מכיוון שבהצעות של בזק לא הייתה שום הטבת מחיר, הוא המשיך וצרך את שירותי התקשורת שלו בצורה מעוותת, כלומר בנפרד מכל חברה.

"הבאנדל ההפוך" הומצא כי לבזק אסור להיות ספק אינטרנט (ISP) בגלל ההפרדה המבנית. זה מקור כל הטעות. ועכשיו במקום לתקן את הטעות, באים ואומרים ש"הבאנדל ההפוך" מסכן את התחרות בשוק הסיטונאי.

חברים שם במשרד התקשורת, הגזמתם. אתם פשוט לא מבינים מה אתם עושים. הגעתם למסקנה ש"הבאנדל ההפוך" הוא בעייתי? תבטלו אותו. תנו לבזק ולהוט להיות חברות ISP לכל דבר, ותפסיקו כבר עם השטויות האלה של הפרדה בין ספק לתשתית. בזק בינלאומי היא סוויץ', היא מתג לשיחות בינלאומיות. כך גם נטוויז'ן או 012. כל חברות ה-ISP בישראל הן המצאה מלאכותית ששירתה תכלית מסוימת לפני 20 שנה וזהו.

בואו נגיד את הדברים בצורה פשוטה: החלטתם שאתם רוצים לעזור לחברות הסלולר? אהלן וסהלן. בואו תפחיתו להן משמעותית את אגרות התדרים. בואו תאפשרו להן להרחיב את שיתוף-הפעולה ברשתות ולחשוב שאולי במצב הקיים צריך שתי רשתות ולא שלוש. תאפשרו להן למכור חבילות עם התחייבות מוגבלת כזאת או אחרת. העזרה והשיקום של השוק הסלולרי לא יכול לבוא רק דרך זה שתפגעו בהוט ובבזק. גם אם יש גרעין של אמת בטענות, זה כבר לא משנה באמת. הטון הוא שקובע.

חייבים להגיד לנתי כהן: את הטירונות במשרד התקשורת סיימת - הבנת מי נגד מי. עכשיו התפקיד שלך הוא להנהיג את המשרד למקום אחר. לא להמשיך את הקיים אלא לשנות את הפרדיגמה. 

עוד כתבות

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

"הרבעון החזק ביותר בתולדות למונייד": המניה מזנקת אחרי הדוחות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ●אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

הבעיה של טראמפ: איך מנצחים אויב שמודד ניצחון בהישרדות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

נייס עקפה את התחזיות ומזנקת בת"א ובמסחר המוקדם בוול סטריט

חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן, מעט טוב יותר מאשר בשנה שהסתיימה ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית