גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כחלון מחזר אחרי קולות ההורים, אבל קלף הבחירות החדש שלו מלא בחורים

השר כחלון חשף את תוכנית הדגל שלו לבחירות שמוערכת במיליארדי שקלים: סבסוד התשלום לגני ילדים בגילי 0–3 - לעד 1,300 שקל בחודש • התוכנית תקל משמעותית על הורים צעירים • אלא שניתוח "גלובס" מגלה שהמספרים לא תואמים נתונים ממשלתיים שהוצגו בעבר

משה כחלון / צילום: שלומי יוסף
משה כחלון / צילום: שלומי יוסף

שיפור חינוך לגיל הרך, סבסוד המסגרות הלימודיות וחיסכון של יותר מ-15 אלף שקל למשפחה בשנה - כך מבטיחים במפלגת כולנו לציבור הבוחרים בתוכנית שהוצגה הבוקר. "אני לא רוצה שהנכדה שלי בגיל שנה תהיה במעון של משרד הכלכלה או של משרד הרווחה, אלא שתהיה בפיקוח של משרד החינוך. הילדים יקבלו הרבה יותר פיקוח ללא פשרות", כך אמר שר האוצר ויו"ר המפלגה משה כחלון במסיבת עיתונאים שכינס הבוקר.

■ החשש מזליגת בוחרים לליכוד הניע את כחלון לפעולה | דני זקן

במפלגה שמים דגש על שני אלמנטים: המהות, כפי שאמר כחלון, היא העלאת הרמה החינוכית והפיקוח על גני הילדים; והתקציבים - סבסוד של גני הילדים כך שהעלות לכל ילד תהיה עד 1,300 שקל בחודש. כיום בגנים פרטיים העלות יכולה להגיע גם ל-4,000 שקל בחודש. לכן, התוכנית שהציגו במפלגת כולנו כוללת הגדלת התקציב ב-4.2 מיליארד שקל בכל שנה (לצורך סבסוד הגנים) באופן הדרגתי במשך ארבע שנים. כמו כן, יינתן תקציב של כ-4 מיליארד שקל לצורך בינוי מעונות יום, שזאת הוצאה חד פעמית.

ההשקעה בגיל הרך בישראל: שליש מממוצע ה-OECD

בכולנו רוצים למעשה לפתור את אחת האיוולות הגדולות בישראל - העובדה שהחינוך לגיל הרך מופקד במשרד העבודה מתוך תפיסה כי המטרה היא לעודד נשים לצאת לשוק העבודה, ולא מתוך תפיסה חינוכית כוללת. כמו כן, מתקיים בישראל אבסורד נוסף - ההוצאה בישראל על חינוך לגיל הרך, ציבורית ופרטית, היא 1.1% מהתוצר, נתון גבוה יחסית למדינות ה-OECD, אך שבוחנים את ההשקעה הציבורית מתגלה תמונה עגומה - ההוצאה בישראל ביחס לתוצר היא מהנמוכות במדינות.

גם במספרים אבסולוטיים ההוצאה היא נמוכה ועומדת בממוצע על 4,200 דולר לילד, כשליש מהממוצע ב-OECD. כלומר, הפער בין התקצוב הציבורי לפרטי נופל על ההורים ומגדיל את יוקר המחיה.

העיסוק בגיל הרך חשוב מכיוון שחלק מהותי מהפערים החברתיים נוצרים בגילאים אלו, ולפי מחקרים מדובר בהשקעה משתלמת - כך, כל דולר שהושקע יכול להניב החזר של בין 6 ל-17 דולר, לפי נתון שמוצג על ידי הבנק העולמי. נתון מעודכן יותר שמציג מכון הקמן האמריקאי הוא שהשקעה בגילאים 0-5 מניבה תשואה שנתית של 13%. למשל על ידי תשלומי מסים (בגין שכר גבוה יותר), צמצום הפשיעה וכו'.

מספר הילדים בגיל הרך בישראל בעלייה מתמדת

ואולם התוכנית שהציג כחלון רחוקה מלפתור את הבעיות שקיימות בחינוך לגיל הרך, בין השאר מכיוון שהמספרים לא מסתדרים עם נתונים שהציג משרד הכלכלה ב-2016.

1. כולנו לא מדייקים במספרים

לפי מפלגת כולנו, בכל שנתון יש בממוצע 180 אלף ילדים - כ-40 אלף ילדים נמצאים במסגרות מסובסדות; 40 אלף ילדים נוספים, להערכתם, לא ירצו גני ילדים; ו-100 אלף הנותרים צריכים מסגרות מסובסדות (מדובר בילדים שהיום נמצאים במסגרות פרטיות).

כלומר צריך לבנות מעונות חדשים ל-100 ילדים חדשים בשנתון ויש שלושה שנתונים. לפי משרד העבודה, בניית מעונות ל-100 אלף ילדים עולה מעל 4 מיליארד שקל, כלומר צריך 12 מיליארד שקל כדי לבנות מעונות ל-300 אלף ילדים. גם אם "נסתפק" ב-200 אלף ילדים, עדיין התקציב שמציג כחלון נמוך במיליארדי שקלים ממה שדרוש לצורך בינוי המעונות.

בכולנו מסבירים כי התקציב אף יהיה נמוך יותר מ-4 מיליארד שקל, כי הם יעודדו מסגרות פרטיות לבצע הסבה למוסדות מסובסדים.

לגבי התשלום החודשי - בכולנו מציינים כי כיום עומד הסבסוד על 1.3 מיליארד שקל בשנה. כאמור, היום רק רבע מהילדים מקבלים סבסוד. אם רוצים להגדיל את מספר הילדים במעונות המפוקחים מ-40 ל-140 אלף - העלות מגיעה ל-3.2 מיליארד שקל. ואולם כיום ההורים משלמים בין 2,000 ל-2,500 שקל בחודש, וכחלון רוצה להוריד את הסכום ל-1,300 שקל בממוצע. בחישוב גס, ההפחתה הזאת תביא את הסכום השנתי לכ-5 מיליארד שקל - 800 מיליון שקל יותר מהסכום שנקבה כולנו.

2. המצב במעונות עצמם לא ישתפר

בחודש אוגוסט האחרון שבתו הגופים שמפעילים את מעונות היום והמשפחתונים המפוקחים, במחאה על מצב הענף: "מדובר בענף שנמצא בקריסה מוחלטת. אנו דורשות תוספת תקינה לאלתר והצלת המעונות. אנו במצב של מצוקת כוח אדם חמורה עקב השכר הנמוך, העבודה הקשה מאד והאחריות הרבה", אמרה אז יו"ר נעמ"ת גליה וולוך.

מדובר למעשה בשתי טענות - התקינה בישראל, כלומר מספר הילדים לכל מטפלת, רחוק מלהיות אידיאלי. התוכנית הנוכחית של כולנו לא משפרת את המצב בהיבט זה. כלומר, התקציב שניתן ישמש להגדלת מספר הילדים במעונות המפוקחים - מטרה חשובה כשלעצמה - אבל המצב בכל מעון לא ישתפר. הדבר יכול להוביל הורים מהמעמדות הגבוהים להימנע מלשלוח את הילדים למעונות אלו. עם זאת, בכולנו מבטיחים להשקיע בהכשרת כוח האדם כדי להעלות את איכות הטיפול.

כמו כן, השכר הנמוך והתנאים הקשים מובילים לכך שיש תחלופה גבוהה של מטפלות, ולכן יש מחסור. לא ברור האם מעבר של גננות ומטפלות מהשוק הפרטי למעונות המפוקחים מספיק כדי לכסות על הגדלת מספר הילדים במעונות אלו, ולא ברור איך פותרים את המחסור. לפי גורמים בענף, כיום מעונות רבים נמצאים במצב גרעוני ולכן לא ניתן לבצע תוכנית לגיל הרך שלא כוללת בתוכנה את הגדלת התקציבים שהמוסדות מקבלים לכל ילד.

3. התוכנית תהיה קשה ליישום

אין ספק שמורכבות היישום לא צריכה למנוע מלנסות להוציא אל הפועל את התוכנית, במיוחד כשמדובר בתוכנית כל כך חשובה. ואולם צריך להבין במה תוכנית כזו כרוכה, כדי להעריך את סיכוייה. כך למשל, משרד העבודה, הג'וינט וקרן רש"י פתחו באחרונה פיילוט לתוכנית לשיפור החינוך לגיל הרך שמעבירה את האחריות לרשויות המקומיות.

מבחינה תקציבית, גם אם נצמדים למספרים שהציג כחלון, יהיה מאוד קשה להביא מיליארדי שקלים בכל שנה. אי אפשר להתעלם מכך שכחלון כשר אוצר היה יכול ללחוץ על הגורמים המקצועיים במשרדו לבצע תוכנית מקיפה לגיל הרך, אך לא עשה זאת.

מכשול נוסף שיש לתוכנית, גם אם פתיר, הוא המעבר המוצדק ממשרד העבודה למשרד החינוך - המדינה תצטרך למצוא את הדרך לבצע את המהלך הזה מבלי לפגוע בעידוד נשים לצאת לשוק העבודה. זה בעצם מה שהשאיר עד כה את המסגרות תחת משרד העבודה.

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו