גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ונצואלה: הנוקאאוט של העזרה ההומניטרית למדינה לא הגיע

אתמול עמד להיות ״יום ההכרעה״ במשבר המתארך בארץ עתירת הנפט ביותר עלי אדמות ● האופוזיציה וממשל טראמפ קיוו שהניסיון להכניס עזרה הומניטרית לאוכלוסייה הסובלת יחליש את תמיכת כוחות הביטחון במשטר. זה לא קרה לפי שעה ● ״כל האופציות פתוחות״, הכריז טראמפ לפני שבוע. האומנם?

אנשי אופוזיציה פורקים משאית עם סיוע הומניטרי.  / צילום: רויטרס Marco Bello
אנשי אופוזיציה פורקים משאית עם סיוע הומניטרי. / צילום: רויטרס Marco Bello

עשרים ושלושה בפברואר נועד להיות יום הדין במשבר ונצואלה. זה היום שבו האופוזיציה קיוותה להטות את המאזניים חד-משמעית נגד משטר מאדורו.

מאמצע החודש מטוסים של חיל האוויר האמריקאי מטיסים מכולות של ״עזרה הומניטרית״ לעיר קטנה בקולומביה, ששמה קוקוטה, על גבול ונצואלה. המשטר אמנם הודיע שלא ירשה לסיוע להיכנס, מפני שהוא שקול כנגד ״פלישה אימפריאליסטית״, אבל האופוזיציה קיוותה שתוכל לפרוץ את הגבול. כוונתה לא הסתייעה, לפחות במהלך יום אתמול (שבת).

יתר על כן, האופוזיציה וידידיה בארה״ב קיוו שביום הזה תתחיל קריסתו של צבא ונצואלה, משענתו של הרודן ניקולאס מאדורו. אם חיילים פשוטים וקצינים זוטרים יידרשו לירות באנשי האופוזיציה, הם ינצרו את נשקם, אולי אפילו יניחו אותו, ויצטרפו אל מתנגדי המשטר.

כדברים האלה אמר האיש המתואר כיועץ העיקרי של הנשיא טראמפ בעניין ונצואלה, הסנאטור הרפובליקאי מרקו רוביו ממדינת פלורידה. לפני שישה ימים הוא התנבא בביקור בקוקוטה, כי ״ב-23 בחודש, כמה אנשים במשטר יצטרכו לקבל החלטות גורליות - לדבוק בדיקטטור הלא-לגיטימי, שימיו ספורים, ולשלול מזון ותרופות מן העם. או שזו תהיה ההזדמנות להגיד, ׳עד כאן ולא עוד׳״.

מאדורו רקד סאלסה

מה שהתרחש אתמול על גבולות ונצואלה, בעיקר קולומביה אבל גם ברזיל, לא בישר טובות לאופוזיציה. הצבא עמד בדיבורם של מפקדיו, ומנע את כניסת הסיוע. מיליציות לא-סדירות הנאמנות למשטר השתמשו בנשק חם. גז מדמיע נורה. אמנם משאית או שתיים הצליחו להיכנס במעברי גבול מרוחקים, אבל עיקר הסיוע מוסיף להיות תקוע בקולומביה.

אמנם קומץ של חיילים ואנשי המשמר הלאומי הניחו את נשקם, וערקו אל האופוזיציה. אבל הרוב הגדול הוסיפו לעמוד על משמר המשטר. בקאראקאס הבירה הרחוקה, מאדורו ואשתו רקדו סאלסה לעיני מצלמות הטלוויזיה. לאחר שסיים לרקוד, מאדורו ניתק את היחסים הדיפלומטיים עם קולומביה, ותיאר את ממשלתה הדמוקרטית הנבחרת ״פשיסטית״.

זה אוצר הקלישאות הרגיל של השמאל הרדיקלי באמריקה הלטינית. למרבה הגיחוך והטרגדיה, מאדורו תובע לעצמו את התואר ״סוציאליסט״. ב-20 שנות הסוציאליזם הוונצואלי, הארץ בעלת עתודות הנפט והגז הגדולות ביותר עלי אדמות ירדה למדרגת קבצנית. האינפלציה בה עומדת על פי הערכה מקובלת על שני מיליון אחוזים בשנה, אם כי לא ברור איך מחשבים שיעורים כאלה בדרגה כלשהי של רצינות ושל דיוק.

הוונצואלים בורחים

שלושה מיליון ויותר מתושבי ונצואלה, או עשירית האוכלוסייה, נשאו את רגליהם ונמלטו אל מעבר לגבולותיה. חלקם עשו כן דרך שבילים צרים בהרי האנדים, שבהם ריאותיהם מועמדות במבחן דלילות החמצן. יום יום ונצואלים חוצים את הגבול ברגל, בהיחבא או בגלוי. מיליון ויותר נמצאים בקולומביה לבדה. השאר מפוזרים על פני כל אמריקה הלטינית. מספר ניכר חצו את האוקיאנוס לאירופה, בעיקר לספרד. עשרות אלפים, בעלי אמצעים ואשרות כניסה, עברו לארה״ב. למען האמת, כיסים של מהגרים ונצואלים בפלורידה מתחילים להשפיע על הדמוגרפיה הפוליטית של המדינה לטובת הרפובליקאים.

קנתה מהלכים הדעה שהתעניינותו הניכרת של הנשיא טראמפ בוונצואלה קשורה בסטטיסטיקה הפלורידיאנית. פלורידה היא המדינה השלישית במניין אוכלוסיה בארה״ב, הבחירות בה מוכרעות בהפרשים קטנים, והיא חיונית לחלוטין במאמצי טראמפ לחזור ולהיבחר ב-2020. דמוקרטים בפלורידה תולשים עכשיו את שערם לנוכח השתמטותם של רוב הטוענים הדמוקרטיים לנשיאות מלדבר על ונצואלה. ברני סנדרס, שהוא המוביל המוקדם במרוץ הדמוקרטי, נמנע במפגיע מלקרוא למאדורו ״דיקטטור״, ולהכיר בנשיאותו של חואן גוואידו, יושב ראש האסיפה הלאומית.

אהבת החיזבאללה

יותר מ-50 ממשלות זרות הכירו עד כה בגוואידו, בכללן ארה״ב, קנדה, כמעט כל דרום אמריקה, רוב ארצות אירופה וגם ישראל. לצד מאדורו עומדות בין השאר סין, רוסיה, טורקיה, איראן, סוריה וניקרגואה. בטאון החיזבאללה בלבנון הוא מן העיתונים האוהדים ביותר למאדורו בעולם.

אין פלא. בשבוע שעבר ערק מן הצד של מאדורו מי שהיה ראש המודיעין הצבאי הוונצואלי, אוגו קארוואחאל. הוא כשלעצמו איש מפוקפק, המבוקש בארה״ב בחשד של הברחת סמים והלבנת הון. הוא גילה בראיון ל"ניו יורק טיימס", כי לפני עשר שנים נכח בפגישה של שר בכיר בממשלת ונצואלה עם נציגים של החיזבאללה בדמשק. הוא אומר, שמשטר אוגו צ׳אווס, קודמו ופטרונו של מאדורו, הזמין את החיזבאללה לשלוח יועצים כדי לסייע ל-FARC, ארגון טרור קולומביאני שהתפרנס מהברחת סמים קשים, והיה בעל ברית של ונצואלה.

עצם הידיעות על נוכחות איראן וחיזבאללה בוונצואלה אינן חדשות. אבל זו הפעם הראשונה שניתן להן אישור פומבי מפי אחד מאנשי המפתח של המשטר.

מי רוצה נפט?

אין ספק שהמשטר נדחק אל הקיר במידה קריטית. העיצומים המוגברים שארה״ב הטילה בינואר מתחילים להכאיב מאוד. חברת Orbit Insight, המנתחת מידע על סמך צילומי אוויר ולוויין, מסרה בשבוע שעבר, כי מלאי הנפט במכליה של חברת הנפט הלאומית גדל בחודש שעבר עד 32 מיליון חביות, רמתו הגבוהה ביותר זה חמש שנים. המשטר אינו מצליח למכור את הנפט, שארה״ב חדלה לרכוש (הנתונים צוטטו ב"וול סטריט ג׳ורנל").

בחינה היסטורית של מהפכות מראה, כי משטרים לא פופולריים מצליחים להישאר בשלטון עד הרגע שבו מתמוטט הגרעין הקשה של כוחות הביטחון המגינים עליהם. בדרך כלל, הגרעין הזה מורכב מן היסודות הנאמנים ביותר, המאומנים ביותר והממומנים ביותר. המשטר בוונצואלה שקד במשך שנים על טיפוח הגרעין הקשה, עוד מזמן שהאופוזיציה כמעט הצליחה לחולל הפיכה צבאית, ב-2002. אז ההפיכה הייתה מחוסרת כל לגיטימיות ונכשלה במהירות.

מאז, הצבא עבר תהליך של פוליטיזציה מואצת. הוא נעשה כוח מפלגתי לכל דבר. בצבא של 100,000 משרתים 1,800 גנרלים. הגנרלים לבדם היו יכולים לכונן חטיבת-עילית. יש להם אינטרס מובהק בשיורו של המשטר, מפני שהם נהנים מטובות הנאה מפליגות.

אנטי-קליימקס

למי יש אורך נשימה גדול יותר, למשטר או לאופוזיציה? משימת המשטר כרגע אינה ליישב את המשבר הכלכלי והחברתי עצום הממדים. משימתו היא פשוט להיאחז בקרנות המזבח. משימת האופוזיציה מסובכת יותר: בשבועות האחרונים היא הוציאה מאות אלפים אל הרחובות. האומנם היא תוכל לסמוך על שיעור השתתפות כזה לאורך ימים?

מאורעות אתמול מעוררים את הרושם של חוסר הכנה. הדרמה שהבטיח הסנאטור רוביו הפכה לאנטי-קליימקס. לא ברור מה יחדש את תנופת האופוזיציה. לפני עשרה ימים, הנשיא טראמפ הבטיח חנינה לראשי הצבא אם יפרקו את עול המשטר, והזהיר אותם מפני נקם ושילם אם לא יפרקו. הוא גם אמר שארה״ב חותרת להעברת השלטון בדרכי שלום - אבל ״כל האופציות פתוחות״.

האומנם יש אופציה צבאית? קשה מאוד להאמין, גם מפני שטראמפ להוט פחות מקודמיו לשלוח צבא אל מעבר לים, גם מפני שהתערבות תעניק מעמד של קדוש מעונה למאדורו בעיני מיליונים באמריקה הלטינית. אם הציפייה הייתה לשינוי באמצעות נוקאאוט, עכשיו נראה כי מוטב לצפות לשווה ערך של מצור ממושך על כל אי-הוודאויות שמצור כזה מזמן, כולל ייסוריהם הגוברים של הנצורים.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה