גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתמודדים עם האתגרים: המדריך המלא לבניית תיק קרנות אלטרנטיבי

משקיעים רבים נתקלים ברמת השקעה נמוכה משמעותית מהמתוכנן גם לאחר שנים של השקעה עקבית בתחום ● בניית תיק אלטרנטיבי בקרנות השקעה דורשת תכנון ועקביות ביצוע לאורך שנים, כשהמפתח הוא הבנה של תהליך העבודה בקרנות והתזרים ● כללים מרכזיים לבניית תיק קרנות וכיצד ניתן לתכנן גודל תיק ועיתוי

אילוסטרציה: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
אילוסטרציה: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

בין אם אתם משקיעים פרטיים כשירים או משקיעים בשם גוף השקעות קטן או בינוני, בוודאי נתקלתם באתגרים המלווים בנייה של מרכיבי ההשקעות האלטרנטיביות כחלק מתיק ההשקעות הכולל. בניית תיק אלטרנטיבי בקרנות השקעה דורשת תכנון ועקביות ביצוע לאורך שנים. המפתח לבניית התיק הוא הבנה של תהליך העבודה בקרנות והתזרים הצפוי. אחד ה"קשיים" איתם מתמודדים משקיעים רבים בתחום הוא רמת השקעה נמוכה משמעותית מהמתוכנן גם לאחר שנים של השקעה עקבית. במאמר זה אנסה להציג את הכללים המרכזיים לבניית תיק קרנות וכן לתת מספר דוגמאות הקרובות למציאות ומאפשרות הבנה של תזרימי התחום וכיצד ניתן לתכנן גודל תיק ועיתוי.

למשקיעים שונים יתאים תיק אלטרנטיבי השונה בגודלו ומרכיביו בתלות במספר רב של פרמטרים השקעתיים עליהם לא נוכל לעמוד במאמר זה, יחד עם זאת ישנן מספר נקודות קבועות אליהן ניתן להתייחס.

בניית תיק קרנות השקעה - כללים מנחים

נזילות - חלק ניכר מהמוצרים האלטרנטיביים (קרנות השקעה, חוב, נדל"ן ועוד), אינם נזילים והם בעלי אופק השקעה ארוך ממועד ההחלטה ועד למימוש הסופי. במרבית קרנות ההשקעה יהיו החזרים לאורך שנות ההשקעה אך למשקיע אין יכולת ל"הנזיל" את השקעתו במועד המתאים לו. לפיכך, השקעות אלו מתאימות לתיק בעל טווח השקעות ארוך.

יחד עם זאת, מרבית קרנות ההשקעה יוצרות תזרים משמעותי לאורך חיי הקרן. קרן Buy-Out (BO) ממוצעת תקרא ל-60%-80% מההתחייבות בלבד ועד לשנה השמינית צפויים המשקיעים לראות את מלוא הקרן חוזרת כתזרים (דוגמה בהמשך).

גמישות - פרמטר נוסף הנשלל מהמשקיעים הוא הגמישות ההשקעתית שכן, במרבית המוצרים האלטרנטיביים, לא מתאפשרת "העברה" בין אפיקים גם אם נוצרת הזדמנות שוק. לקוחות רבים נוטים לטעות בין הגמישות לנזילות ולא כך הוא. לדוגמה, קרן פנסיה אינה נזילה, אך למשקיע יש גמישות השקעתית המאפשרת לו לשנות את מבנה התיק על פי רצונו ובכך לנצל הזדמנויות שוק כאשר אלו מתרחשות (לדוגמה, מעבר למסלול מנייתי לאחר ירידות בשוק).

פיזור - גופי ההשקעה המובילים מפזרים את ההשקעה האלטרנטיבית בין אפיקי השקעה (מניות, חוב, נדל"ן ותשתיות), אסטרטגיות השקעה, גיאוגרפיות ומנהלים. תיקי ההשקעות האלטרנטיביים בנויים לרוב ממאות החזקות כאשר קרן השקעות של מנהל בודד לא מהווה יותר מעשיריות אחוז בודדות מהתיק במקסימום. לבחירת המנהלים חשיבות גבוהה עליה אעמוד בהמשך.

פיזור בין שנות השקעה (Vintage) - תוצאות קרנות ההשקעה תלויות מאד בשנת ההשקעה, זאת עקב השלב במחזור הכלכלי בו מבוצעות ההשקעות לעומת השלב בו מבוצעים מימושים של השקעותיהן. ולכן, תוכניות ההשקעה בתחום הן רב-שנתיות ועקביות.

בחירת מנהלים -בחירת מנהלים היא אולי המשתנה הקריטי ביותר לתוצאות. קרנות מובילות מייצרות עודף תשואה של 7% על הממוצע הענפי. לעומתן, קרנות ברביע התחתון מייצרות תשואה הנמוכה ב-5% -7% מהממוצע. אלו פערי תשואה עצומים וחריגים ביחס לשוק הסחיר (בו הפערים בין מנהלים מצטיינים לחלשים נמוכים בהרבה).

הסתכלות על התנהגות גופי השקעה מובילים בתחום ומחקרים מדגישה מספר נקודות המאפשרות לשפר את היכולת בבחירת מנהלי קרנות ההשקעה: ב-67% מהמקרים קרנות המשך של קרנות מצטיינות ממשיכות לשמר את מיקומן בחצי העליון של טבלאות ההשוואה. לקרנות המשך של קרנות ברביע התחתון יש הסתברות דומה (67%) לסיים מתחת לממוצע. עובדה זו יוצרת העדפה למנהלים בעלי ותק הפועלים באותה אסטרטגיה ושהציגו תוצאות מצטיינות.

למה לצפות בבניית תיק קרנות השקעה

מקרה הקרן הבודדת: הגרף "תזרים נטו" מציג תזרים צפוי מהתחייבות השקעה של 10 שקלים בקרן BO ובקרן חוב. ניתן לראות כי במקביל לקריאות לכסף, ההנבה של הקרנות מובילה למצב על פיו ההשקעה המקסימלית (תזרימית) אינה עולה על 6 שקלים על כל 10 שקלים התחייבות וזאת רק לאחר כ-3.5 שנים מיציאת הקרן לדרך. יחד עם זאת, בניגוד לחשש מ"היעדר נזילות" הוחזרו 100% מהתזרימים שהושקעו בתום 7 עד 8 שנים.

אנו למדים מכך כי ההשקעה בפועל (חשיפה) לקרן השקעה (או התיק) אליה התחייבנו היא לרוב נמוכה משמעותית מסכום ההתחייבות ובנייתה נמשכת על 3-5 שנים, מנגד הקרנות הן תזרימיות ומניבות סכומים משמעותיים החל מהשנה ה-3-4, נקודות אליהן יש להתייחס בבניית רכיב אלטרנטיבי "קבוע" בתיק.

תכנון תיק קרנות השקעה: בקרנות השקעה קיים פער גדול בין מועד ההחלטה על ההשקעה (ההתחייבות), מועד ההשקעה בפועל וגודל ההשקעה בפועל ביחס להתחייבויות. במרבית המקרים תקופת ההשקעה תארך כ-4 שנים והחשיפה המרבית בפועל לקרן ההשקעה תעמוד על כ-80% מגובה הסכום אותו החלטנו להשקיע.

בגרף "סימולציה לקרנות השקעה" מוצג מבנה עקרוני של השקעה בתיק קרנות השקעה. הלקוח בדוגמה מעוניין בחשיפה של 20% לקרנות השקעה ומחליט על התחייבות שנתית קבועה של 4%. ניתן לראות כי לאחר כ-3 שנים תעמוד החשיפה בפועל על כ-4% בלבד. לאחר 10 שנים של עקשנות, צפוי הלקוח להגיע לחשיפה אותה תכנן. כ-20% מנכסיו יהיו מושקעים בקרנות ההשקעה כאשר ההחזר השנתי בשנה זו יעמוד על כ-5%. אחת הדרכים להאצת התוכנית היא הגדלה של ההשקעה בשנים הראשונות לרמה של 5%-6%.

ניתן לראות כי בשנים הראשונות קצב ההשקעה בפועל נמוך מההתחייבויות אך בטווח של 3-4 שנים קצב הקריאות לכסף מדביק את ההתחייבויות השנתיות. ההחזרים בשנים הראשונות נמוכים אך התוכנית מתחילה להניב החזרים הגבוהים מההתחייבויות השנתיות סביב שנה 8-9.

זוהי כמובן סימולציה פשטנית, אך כדי לייצר תיק מפוזר בין שנות השקעה ויציב בגודלו, עלינו לקבוע רמת השקעה שנתית קבועה (פחות או יותר) ומפוזרת בין אפיקים, אסטרטגיות מנהלים וגאוגרפיות. חוסר עקביות בנושאים אלו יגרור תיק שיסבול מתנודתיות בגודלו או מפגיעה בתוצאות כתוצאה ממיקוד בשנת השקעה, אפיק, אסטרטגיה או מנהל.

ללקוח מוסדי גדול יש לרוב את המשאבים לבחון מאות קרנות, להגיע למוצרים המובילים ולייצר פיזור ראוי בין אפיקים, אסטרטגיות השקעה, שנות השקעה, מנהלים וגיאוגרפיות. הפתרון הנפוץ בעולם למשקיעים מוסדיים קטנים או כשירים הן קרנות FOF (אגד של קרנות - Fund of Funds) או קרנות "אגרגטוריות" אחרות המאפשרות בניית תיק השקעות בצורה מקצועית, חשיפה, פיזור, הגעה למוצרים מובילים ורמת בקרה, בדיקת נאותות ואנליזה גבוהה.

הכותב הוא שותף מנהל וממייסדי קרן חושן קפיטל, קרן השקעות אלטרנטיביות. אין לראות באמור לעיל ייעוץ בדבר כדאיות ההשקעה בניירות הערך או בנכסים הפיננסיים ("המוצרים הפיננסיים") המאוזכרים בכתבה, או כשידול, במישרין או בעקיפין, לקנות, למכור או להחזיק את המוצרים הפיננסיים כאמור. אין באמור לעיל כדי להחליף שיקול דעת עצמאי ו/או התייעצות עם יועץ מומחה בקשר לעובדות מקרה פרטניות, לרבות שיקולי מס. לכותב או גורמים הקשורים עימו, יש או יכולות להיות החזקות או עניין אחר במוצרים הפיננסיים המאוזכרים לעיל.

עוד כתבות

מפלגת כחול לבן פרסום ברשת איקס, 14.01.26 / צילום: איל יצהר

גנץ נגד עבאס: רע"ם הכשילה את המלגות ללוחמים?

למה גנץ ישב עם רע"ם ועכשיו הוא כל־כך מתנגד לרעיון? הוא ומפלגתו סיפקו הסבר - אלא שהוא לא ממש מתיישב עם העובדות • המשרוקית של גלובס

כלי הטיס הבלתי מאויש של סטארלינג / צילום: קלע

בלי תלות בסינים: הסטארט-אפ הישראלי שיספק מערכת כטב"מים מארה"ב

חברת הדיפנס־טק הישראלית קלע חתמה על הסכם בלעדי, שבמסגרתו תטמיע במערכת שלה את הטכנולוגיה של הרחפן Pathfinder X של חברת סטארלינג האמריקאית ● המהלך נועד בין היתר לנתק את התלות בשרשרת אספקה לא מאובטחת ולהעניק לכוחות עצמאות מודיעינית

בית חולים יוספטל, אילת / צילום: שלומי יוסף

המל"ג אישרה, בן גוריון נסוגה: אוניברסיטה זרה בדרך לאילת

בהחלטה חריגה המל"ג אישרה שתי תוכניות להקמת בית ספר לרפואה באילת: של אוניברסיטת בן גוריון ושל קבוצה פרטית בהובלת ד"ר משה כהן ובשיתוף אוניברסיטת דברצן מהונגריה ● בבן גוריון הודיעו: אם הם בפנים, אנחנו לא מעוניינים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה בירידות בעקבות ההסלמה במלחמת הסחר העולמית

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5%, מדד ת"א 90 איבד 1.5% ● הדולר התחזק מול השקל בניגוד למגמה בעולם ● טופ גאם זינקה לאחר שדווח שתרכוש ב-30 מיליון דולר חברה אמריקאית בתחום; מנורה, הפניקס ומור מימשו בה אופציות ב-18 מיליון דולר ● משק אנרגיה זינקה בעקבות השקעה של הפניקס בה

בניין להב 433 / צילום: גלובס

פרשת השחיתות בהסתדרות: שני בכירים נוספים במנורה זומנו לחקירה

לאחר שבסוף החודש שעבר פשטה המשטרה על משרדי חברת הביטוח מנורה מבטחים וחקרה באזהרה שלושה מבכיריה במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות, כעת מודיעה מנורה כי הבוקר זומנו לחקירה שני נושאי משרה בכירים נוספים בקבוצה

עבודות על כבל תת־ימי בחוף זיילנד שבהולנד / צילום: Shutterstock

מצור הסיבים האופטיים סביב ישראל מתהדק: אלו הסיבות

שלושה פרויקטים של כבלי תקשורת תת־ימיים תוכננו בשנתיים האחרונות לעבור בישראל ומשם לחצי האי ערב ומזרחה - ובכך, לייצר גשר של זרימת מידע בין אירופה לסעודיה ומדינות המפרץ ● אולם, בעקבות המלחמה, במקביל לאתגרים בירוקרטיים - המהלכים הוקפאו

הפרויקט של רנט איט בשכונת הפרחים בקריית גת / צילום: מצגת החברה

למרות השוק הרותח: למה בוטלה הנפקת קרן הנדל"ן למגורים של נבחרת כוכבים

חרף הגאות בשוק ההנפקות ומעורבותם של אהרון פוגל, יובל כהן, משפחת יסלזון, כלל והפועלים, נסוגה רנט איט ממהלך לגיוס הון בבורסה ● בשוק תולים את הכישלון בעיתוי ההנפקה אבל גם בתחום השכרת הדירות שבו היא פועלת, הסובל מהריבית הגבוהה ● וגם: ההצלחה של צחי אבו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסת ת"א בהובלת מניות הביטוח והביטחוניות

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.7%, ת"א 90 מאבד כ-1% ● אתמול הושלמה ההנפקה הראשונה השנה בת"א - רמי לוי נדל"ן ● ממשלת בולגריה נכנסת כשותפה ברישיון של ניומד אנרג'י ● אמש בוול סטריט נרשם היום הכי גרוע מאז אוקטובר, הבוקר יש התאוששות קלה ● המשקיעים בורחים מסיכון: מחירי הסחורות בשיא, ירידות חדות נרשמו באג"ח ובמטבעות הקריפטו

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; היורש של באפט בדרך למהלך ראשון

מגמה שלילית באירופה, הדאקס מאבד כ-0.7% מערכו ● נטפליקס מאבדת כ-7%, גם מניית חברת המזון קראפט היינץ צוללת במסחר המוקדם בוול סטריט לאחר דיווח כי ברקשייר האת'ווי עשויה למכור את כל 325 מיליון מניותיה בחברה ● המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירידות חדות בעקבות איומי המכסים המחודשים של טראמפ נגד מדינות אירופה ● החוזים העתידיים נסחרים בעליות קלות ● מחיר הזהב קופץ במעל 2%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; אנבידיה, אמזון וטסלה נפלו בכ-4%

וול סטריט הגיבה לאיומי המכסים החדשים של טראמפ: נאסד"ק ירד ב-2.4% ● אנבידיה איבדה כ-170 מיליארד דולר בשווי שוק ● הדולר ירד בחדות מול האירו ותשואות האג"ח מזנקות לשיא של כ-4 חודשים ●  תשואת האג"ח של יפן ל-40 שנה חצתה לראשונה את רף ה-4% לאחר ההכרזה על בחירות בזק

לאיזה כיוון ילך השקל? / איור: גיל ג'יבלי

"הקשר לוול סטריט פחות מובהק": הגורמים החדשים מאחורי התחזקות השקל

באופן מסורתי, היה מתאם גבוה בין ביצועי מדדי המניות המובילים בארה"ב לשער הדולר־שקל ● מומחים מצביעים על כך שהקשר נחלש, וכי שורה של גורמים אחרים דוחפים להתחזקות השקל ● להערכתם: המוסדיים מפחיתים חשיפה למט"ח ופיזור השקעות גלובלי נרחב יותר מבעבר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

הנשיא טראמפ במסיבת עיתונאים: נראה שאנחנו יודעים איפה נמצא רן גואילי

צרפת ובריטניה מסרבות להצטרף ל"מועצת השלום" של טראמפ, ובמערב חוששים: גם פוטין הוזמן ● דיווח: מנהיגי חמאס נערכים לעזוב את רצועת עזה עם המעבר לשלב ב' של הפסקת האש; טורקיה תהיה בין המדינות שיקבלו אותם ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני נתניהו וכ"ץ על מחסור חמור בלוחמים ועל השלכותיו המיידיות על כשירות צה"ל ● דיווח: מועצת זכויות האדם של האו"ם תכנס בקרוב ישיבת חירום בנושא איראן ● דיווחים שוטפים

אופטימיות זהירה בשוק האג''ח / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק אג"ח החברות באופוריה: "כדאי לחכות להזדמנויות שיבואו ברגעי הפחד"

מרווח התשואות בין אג"ח ממשלתיות לקונצרניות צנח לרמת שפל, ובשוק מתריעים: "הפיצוי שמקבלים משקיעים בגין תוספת הסיכון הצטמצם דרמטית" ● במקביל, הסדרי החוב נעלמו כמעט לחלוטין ואג"ח זבל מהוות פחות מ–1% מהשוק — לעומת חמישית ממנו עם פרוץ המלחמה

סנאה טאקאיצ'י, ראשת ממשלת יפן / צילום: ap, Eugene Hoshiko

תשואות האג"ח ביפן בשיא של כ-20 שנה, ושרת האוצר מנסה להרגיע את המשקיעים

התשואה על אג״ח ממשלת יפן ל־40 שנה זינקה לשיא היסטורי, על רקע החשש שבחירות הבזק שזימנה ראש הממשלה יובילו להרחבה פיסקלית שתכביד על מצבה הפיננסי הרעוע גם כך של המדינה ● שרת האוצר: הממשלה מקפידה לשים דגש רב על קיימות פיסקלית בכל צעד שהיא נוקטת

אסדת הקידוח מול חופי לימסול / צילום: Shutterstock, Andriy Markov

כפי שנחשף בגלובס: משלחת ישראלית תצא לקפריסין לקדם את הסכם אפרודיטה-ישי

במשרד האנרגיה ציינו כי במסגרת ההסכמות, את פיתוח המאגר יבצעו בעלי הזכויות בצד הקפריסאי, ואילו בעלי חזקת ישי ומדינת ישראל יקבלו תגמול בגין חלקם במאגר, שיקבע מומחה בינלאומי ● מי שעלולה לזעום על המהלך היא טורקיה, שאינה מכירה בגבולות המים הכלכליים באזור בהתאם למשפט הבינלאומי

ענף האופנה העמיק מבצעים, והמכירות עלו / אילוסטרציה: איל יצהר

אחרי המהלך של סמוטריץ': ענף האופנה העמיק מבצעים, והמכירות עלו

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עליות ברוב הענפים - באופנה נרשמו מבצעים אגרסיביים במיוחד

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בתי המשפט כבר מתחילים להטמיע את התיקון להלכת אפרופים

בתוך שבוע ניתנו שני פסקי דין ברוח התיקון להלכת אפרופים, הקובע כי ברירת המחדל בחוזים עסקיים היא כי הם יפורשו לפי לשונם ● באחד מהם נקבע כי "ללשון החוזה שמורה בכורה בהליך הפרשני"

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

ביהמ"ש המחוזי: ארנון בר-דוד יוכל לחזור להסתדרות בתוך שבועיים

המחוזי קיצר את הרחקתו של יו"ר ההסתדרות בר-דוד מהארגון ל-60 יום, שייספרו החל מתחילת דצמבר, וזאת בניגוד להחלטת בימ"ש השלום להרחיקו ל-90 יום ● השופט דרור ארד-איילון ציין כי דרישת המשטרה להרחיק את בר-דוד מ"גופי ההסתדרות" היא עמומה מדי, וחלק על קביעת בימ"ש השלום כי חזרתו לתפקיד מהווה "סכנה לביטחון הציבור"

רחפן בשירות צבאי / צילום: Shutterstock

דוח חדש חושף היקף הזמנות חריג מסטארט-אפים ביטחוניים

דוח סיכום שנת 2025 של מפא"ת חושף כי חברות צעירות בשלבים מוקדמים מרכזות כמחצית מהעסקאות, עם דגש על פלטפורמות אוטונומיות ● ההזמנות מלקוחות זרים הסתכמו בכ־300 מיליון שקל

רשות המסים / צילום: איל יצהר

חשד: מכרו 8 דירות ב-11 מיליון שקל - וחמקו ממסי שבח ורכישה

מוכרי ורוכשי מקרקעין חשודים בדיווח כוזב על מכירת 4 דירות בבניין בתמורה לכ-6 מיליון שקל - כאשר בפועל נמכרו 8 דירות בשווי של כ-11 מיליון שקל ● עפ"י החשד, המוכרים התחמקו מתשלום מס שבח בסכום כולל של כ-1.9 מיליון שקל, והרוכשים התחמקו מתשלום מס רכישה של 400 אלף שקל