גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרשת המשפחתית מהדרום שהולכת להכפיל את גודלה בן-לילה

רשת המזון של משפחות נעמן וכהן, שרכשה את קואופ הקורסת תמורת 128.5 מיליון שקל, תגדיל את היקף פעילותה פי 2.5 • המשמעות: היא תיאלץ לעכל פעילות של כ–40 סניפים עירוניים ולמעלה מ-100 מכולות ולהשקיע כ-30 מיליון שקל בשיפוץ ובהטמעת הסניפים. האם היא תצליח? • "גלובס" ממפה את כל האתגרים

נעמן שלום, מחסני השוק / צילום: תמר מצפי
נעמן שלום, מחסני השוק / צילום: תמר מצפי

אחרי סאגה מתמשכת בבית המשפט שנמשכה כ-3 חודשים וכללה תחרות מול השועלים הגדולים של ענף הקמעונאות, הכריז השבוע (ג') בית המשפט המחוזי בירושלים כי הוא מאשר למחסני השוק לרכוש את רשת קואופ הקורסת בתמורה לכ-128.5 מיליון שקל, כשהתמורה הכוללת עבור הנושים מסתכמת בכ-148 מיליון שקל.

מבין המתמודדות, מחסני השוק הייתה הרשת היחידה שהצליחה לרכוש את אמונם של העובדים כשחתמה עמם על הסכם קיבוצי, וזאת בניגוד לרשתות המתחרות, ביניהן רמי לוי וויקטורי, שבחרו שלא לחתום על הסכם שכזה שאמנם אמור היה להיטיב עם העובדים, אבל בה-בעת גם להוות משקולת עבורן. 

האם הרשת שחזקה בדרום תצליח לעכל פעילות של עשרות סניפים עירוניים ולמעלה מ-100 נקודות של מכולות במרחב הכפרי? "גלובס" ממפה את האתגרים שעמם יידרשו להתמודד הבעלים - משפחות נעמן וכהן. 

תחילת הדרך: צמיחה הדרגתית 

מחסני השוק היא רשת מזון ותיקה בפריסה ארצית שמונה 27 סניפים, והיא נמצאת בבעלות משותפת המתחלקת באופן שווה בין משפחת נעמן מבאר-שבע לבין משפחת כהן מנתיבות שבראשה עומד חיים כהן. הרשת מנוהלת על-ידי האחים שלום ושאול נעמן, כשמשפחת כהן מעורבת בעיקר בסוגיות מאקרו והחלטות אסטרטגיות דוגמת הרכישה, אך אינה לוקחת חלק בניהול היומיומי. כיום, במסגרת המנכ"לות המשותפת, כל אחד מהאחים אחראי על חלק אחר מהפעילות: שאול (60) אחראי על הפיתוח העסקי והבינוי, ואילו שלום (56) על פעילות הסניפים הכוללות את עולמות התפעול והסחר.

משפחת נעמן עלתה לישראל מתוניס ב-1970 והתמקמה בבאר-שבע, שם פתחה מכולת ראשונה בעיר. במקביל, שותפתה לימים, משפחת כהן, שעלתה גם היא מתוניס, התמקמה בנתיבות ופעלה כסיטונאית מזון עם הפצה לחברות שונות תחת השם ח.כהן. היום היא מפעילה בנפרד ממחסני השוק גם סופרמרקטים עצמאיים בשדרות ובנתיבות, ובבעלותה גם אולמי חתונות, כשכל אחד מבני המשפחה מתמחה בפעילות אחרת.

שתי המשפחות התחברו לראשונה לטובת פעילות משותפת ב-1995, עת התפנה סופרמרקט למכירה בעיר באר-שבע, שהפך לימים לסניף הראשון של הרשת. בהמשך התרחבה הרשת לערים נוספות, בהן אופקים ודימונה, וגם הרחיבה את נוכחותה לסניפים נוספים בבאר-שבע. כיום מפעילה הרשת סניפים בכל רחבי הארץ, אך היא נחשבת לדומיננטית בנתח השוק שלה בדרום הארץ.

הצמיחה של מחסני השוק הייתה הדרגתית, כשב-2012 רכשה 6 סניפים מידי רשת מגה כשזו החליטה להרחיב אז את פריסתה לאזורים שבהם לא הייתה לה קודם פעילות. בנוסף, לרשת פעילות קייטרינג תחת השם "המטבח של ג'ולי", והיא מציעה אוכל מוכן בחלק מהסניפים.

עיכול מורכב: שיפוץ הסניפים והטמעת הפעילות החדשה

בענף המזון מכנים את האחים נעמן "אנשים טובים וישרים" ומפרגנים על אישור העסקה, אבל גם מזהירים כי מדובר בתהליך מורכב של עיכול מבחינה ניהולית, תפעולית ופיננסית. בנוסף למחיר שתשלם מחסני השוק, שמסתכם כאמור ב-128.5 מיליון שקל עבור הרשת, היא תידרש להשקיע לא מעט בסניפים המוזנחים של הקואופ, באיחוד מותגים מבחינת נראות הסניפים וגם באיחוד מערכות. לפי הערכות בענף, הסכום הראשוני שתידרש מחסני השוק להשקיע בנוסף לתשלום על העסקה עומד על 20-30 מיליון שקל שנדרשים לשיפוץ הסניפים והטמעת הפעילות החדשה, כשחלק מהסניפים שנרכשו נחשבים לחלשים ואף מפסידים.

נזכיר, כי בעבר מיזוגים בשוק הקמעונאות היו מאוד קשים ומורכבים וסבלו מחבלי לידה מתמשכים. כך למשל, נחום ביתן שרכש את כמעט חינם מידי האחים צים נדרש להשקעות עתק בשיפוץ סניפיה ושינוי מיתוגה, ובהמשך חווה זאת פעם נוספת עם איחוד המערכות והמטות כשרכש לפני כשלוש וחצי שנים את רשת מגה. גם לשופרסל, הענקית של שוק הקמעונאות הישראלי, לקח לא פחות משנה להטמיע את רכישת רשת ניו-פארם לאחר שקנתה אותה מידי המשביר.

כך, תידרש מחסני השוק להתמודד עם מיזוג מערכות המידע בין הרשתות השונות (חיבור וממשק בין מערכות העברת הנתונים), טיפול בהתאמת המגוון השונה וסנכרון העבודה מול הספקים השונים. סוגיה נוספת היא המבנה הארגוני בתוך כל חנות ודפוסי העבודה, כשבקואופ היה קיים מבנה פחות יעיל מהמתחרות עם מטה "שמן" יותר.

בכל אופן, מדובר בעסקה שכוללת הרבה יותר סניפים, כשלא בטוח שהיא תהנה מהפריבילגיה לפתוח אותם באופן הדרגתי כפי שעשתה עם מגה. כלומר, ייתכן שמחסני השוק תידרש לקלוט את כל הסניפים ביום אחד ולעשות את ההתאמות והשיפוצים על הדרך, תוך כדי הפעלתם. מדובר באתגר אדיר שמחסני השוק לא התמודדה עם דבר דומה לו עד היום. עם זאת, בענף גורסים כי מדובר באנשים שקולים וסבלניים עם הרבה מאוד ניסיון בתחום, שיידעו לעשות את הדברים באופן יסודי. האם זה יצליח או לא? השאלה הזו תישאר בינתיים פתוחה.

הדילמה: מחיקת המותג ופעילות ההפצה

אחת הדילמות שעמן יצטרכו להתמודד במחסני השוק היא כיצד ימותגו 40 הסניפים שנרכשו, האם לשמור על המותג הקיים (קואופ שופ), להסב אותם למחסני השוק או ליצור עבורם מותג חדש. לכל אחת מהאפשרויות יש חסרונות ויתרונות, כשברור שמיתוג מחדש כרוך בעלויות גבוהות.

בנוסף ל-40 הסניפים שמתווספים, העסקה כוללת גם את פעילות ההפצה למרכז הכפרי שמונה למעלה ממאה נקודות ברחבי הארץ במיקומים שמורכב יחסית להגיע אליהם. ואולם, לפי הערכות בענף, מחסני השוק לא תפעיל בעצמה את פעילות המרכז הכפרי, כשמי שתיקח לידיה את הפעילות הזו היא משפחת כהן, שמחזיקה כאמור בפעילות הפצה משלה, שצפויה להיות סינרגטית לפעילותה הנוכחית.

המודל העסקי: "משפחה שלמה שמנהלת"

בענף מתארים את מחסני השוק כעסק משפחתי ש"מזכיר בסגנון הניהול את חצי חינם במובן שכל המשפחה מעורבת בעסק", כש"שלום הוא הדמות הדומיננטית". לפי גורמים בענף, "בשונה מרמי לוי ומנחום ביתן שחלק מהמשפחה מעורבת, במחסני השוק מדובר במשפחה שלמה שמנהלת".

המודל של מחסני השוק מתבסס על זכיינים שמפעילים עבורה את שלושת המחלקות הדומיננטיות: חברת "מעדני גורמה" מפעילה את מחלקות הבשר והדגים, ואת מחלקת הירקות מפעילה "ביכורי שדה צפון". "אלו שלוש המחלקות הכי חזקות וברגע שהן לא שלך אתה בבעיה תמחורית", אומר ל"גלובס" גורף בענף המזון. גורם אחר מוסיף כי "זה יתרון כשאתה נותן למישהו שיודע לעשות עבודה מקצועית לנהל לך מחלקה, כשהחיסרון הוא בעלויות הגבוהות יותר".

אגב, לרשת ישנם סניפים שמאופיינים עם כשרות גבוהה יותר, בייחוד בסמיכות לריכוזי אוכלוסייה של המגזר החרדי דוגמת צפת, אשדוד, באר-שבע ואופקים. בדירוג החברות של דן אנד ברדסטריט מדורגת החברה בסיכון ממוצע, כשספקים מדווחים על תשלומים המתבצעים בדייקנות ומפרטים כי בשנה האחרונה לא נרשמו שעבודים כנגד נכסי החברה. 

תצליח להוריד מחירים ולחזק את התחרות? 

האם רשת מחסני השוק תצליח להוריד מחירים ולחזק את התחרות? לדברי תמיר בן שחר ממשרד הייעוץ צ'מנסקי בן שחר, "מי שייצג את העובדים עשה כאן עבודה מצויינת (עו"ד גלילה הורנשטיין - ש.מ), אבל מבחינת הצרכן לא נקבל מוצר תחרותי והמחירים בשוק ימשיכו לזחול כלפי מעלה. מדובר ברשת קטנה שנכשלה ושהעסקה לרכישתה כוללת עובדים 'יקרים'. אי-אפשר גם לקלוט עובדים יקרים וגם לצפות שהמחירים ירדו. במקרה הזה מישהו היה צריך לגרום לעובדים לרדת מהעץ שכן הם יהוו משקולת עבור הרוכשת. בתקופה שבה התחרות גם כך הצטמצמה, כששחקן בינוני גדל מעט נקבל תחרות עוד יותר מצומצמת".

עם זאת, בענף הדעות חלוקות: מצד אחד, יש כאלה שמשוכנעים שהצרכנים הפסידו מהנסיגה של רמי לוי, ומנגד אחרים סבורים שמחסני השוק תוכל להביא בשורה של מחיר. מה שבטוח הוא שה"איום" עבור המתחרות שהיווה רמי לוי, בהנחה שהיה רוכש את הקואופ, הוסר. 

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות