גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ הצליח: סין מלקקת את פצעי מלחמת הסחר

"אמרתי לכם", יכול הנשיא טראמפ להגיד (והוא כבר אמר, והוא עוד יגיד) ● למכסי העונשין שלו היו שיניים, ונשיכתם כאבה ● המשטר בבייג׳ין הודה בזה השבוע, אישר שיש נסיגה כלכלית בסין, והציע להיות יותר ליברלי, יותר פתוח, יותר הגון ● שתי היריבות האסטרטגיות האלה עדיין תלויות זו בזו

הנשיא שי / צילום: רויטרס Jason Lee
הנשיא שי / צילום: רויטרס Jason Lee

מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין מסתיימת והולכת, על פי רוב הסימנים. אין זה מן הנמנע שעוד לפני סוף החודש, נשיא סין, שי ג'ינפינג, יסור אל מועדון הגולף הפרטי של הנשיא טראמפ בפלורידה, כדי לחתום על הסכם סחר חדש. תמורת התחייבות סינית להרחיב את הרכישות בארה"ב, בייחוד במגזר החקלאי, ארה"ב תסיר את רוב מכסי העונשין שהטילה על סין במרוצת השנה שעברה.

ידם של האמריקאים הייתה על העליונה במלחמה הזו, אם כי לא לגמרי ברור היקף ניצחונם. הנשיא טראמפ מתפאר, שהמכסים לא רק השפיעו על נכונותה של סין להסכים לכללי משחק חדשים, אלא גם הניבו הכנסה של "מיליארדים על גבי מיליארדים" לאוצר האמריקאי. נייר שפירסמו בשבוע שעבר שלושה כלכלנים בארה"ב מראה, כי את המיליארדים האלה שילמו הצרכנים בארה"ב, לא היצרנים בסין.

אבל הנשיא השיג משהו שאיש מקודמיו לא התקרב להשיג: שינוי ממשי, או לפחות התחייבות לשינוי, בגישתה של סין למשקיעים זרים. טראמפ מתפאר שהוא אילץ את הסינים להשתנות; שהם לא היו עושים כן באופן וולונטרי. אין זה כלל מן הנמנע שהוא צודק, לפחות במידת מה.

הפעם לא הייתה שום אופוריה

הראיות מגיעות השבוע מ'קונגרס העם' הסיני, פרלמנט-הבובה של המשטר הקומוניסטי. 3,000 חבריו מתכנסים אחת לשנה בעיר האסורה של בייג'ין, כדי לאשרר ולהנהן.

בדיוק לפני שנה הם התכנסו שם באווירה של כמעט-אופוריה, והעניקו לנשיא שי את המנדט לשלוט לנצח: הם הסירו את ההגבלות על אורך כהונתו. שי התרומם למעלה קיסרית, ופולחן אישיות נרקם סביבו. הוא שפע ביטחון בעתידה של סין ובהשפעתה בעולם. הוא דיבר על כוונתו להשיג עצמאות טכנולוגית מלאה עד שנת 2025.

לא השבוע. ראש ממשלת סין, לי קצ'יאנג, האיש המופקד מסורתית על המדיניות הכלכלית, דיבר על שנה רבת קשיים. הצמיחה תהיה נמוכה בחצי אחוז מן המקווה. הממשלה תצטרך לעודד את הפעילות הכלכלית באמצעים המזכירים דמוקרטיות קפיטליסטיות במערב יותר מאשר "סוציאליזם עם תגים סיניים". היא תקצץ מסי חברות, היא תפחית מע"מ, היא תגדיל את האשראי לחברות ולעסקים, היא "תעביר לידי השוק הפרטי מה שהממשלה אינה מסוגלת לנהל".

טבעי בשביל כלכלה מתבגרת

עדיין, הצמיחה תעמוד על שישה אחוזים, וזו רמה שכלכלות המכונות "בוגרות" רק יכולות לחלום עליה. לשם השוואה, ארה"ב הובילה בשנה שעברה את הכלכלות הבוגרות עם צמיחה של שלושה אחוזים - ומעטים מאמינים שהיא תוכל לחזור על ההישג הזה בשנים הבאות.

הכלכלות המכונות "מגיחות" תלויות בשיעורי צמיחה מהירים בהרבה מאלה הידועים במערב. בסין, צמיחה דו-ספרתית חילצה מאות מיליונים מן העוני, ואיפשרה הגירה מסיבית של עובדים מן הכפר לעיר. בשביל משטר, החושש עד אובססיה מכל גילוי פומבי של אי שביעות רצון, הצמיחה הזו הבטיחה יציבות חברתית ופוליטית.

חברת חיזוי בעלת מוניטין, Capital Economics, מעריכה שהצמיחה בסין תפחת ותלך בשנים הבאות. לא אסון ולא מפתיע, מגיב בעל טור בשירות החדשות בלומברג, אין זה אלא עניין טבעי בשביל כלכלה מתבגרת. זה מה שקרה לדרום קוריאה, לסינגפור ולטייוואן. הוא חוזה, שהצמיחה בסין תרד לרמות המקובלות במערב ותהיה "זעירה" בהשוואה לצמיחה הדו-ספרתית של תחילת המאה.

"אי-הוודאויות של חיכוכי הסחר"

לא ברור כלל אם המשטר בסין מקבל את ההיגיון הזה. אמנם אין להניח שהוא יחזור על ההזרמות הלא-מבוקרות של ימי משבר הסאב-פריים לפני עשר שנים. אבל הוא מתכנן השקעות של רבע טריליון דולר ויותר בפיתוח תשתית תחבורה - רכבות, כבישים, נתיבי שיט - לשם יצירת מקומות עבודה.

ראש הממשלה לי אישר השבוע מה שטראמפ היה להוט לשמוע: ביסוד קשייה של סין עומדות, בין השאר, "אי-הוודאויות של חיכוכי הסחר עם ארה"ב". לשון אחר, למכסי העונשין של טראמפ יש שיניים, ונשיכתם כואבת.

ברשימת התיקונים של לי כלולים עניינים היקרים ללבה של ארה"ב. הוא הבטיח לפטור משקיעים זרים מן הצורך רב-השנים למצוא שותפים סיניים. במשך שנים, הזרים הוכרחו להסגיר סודות תעשייה לשותפיהם המקומיים. במסע הבחירות שלו ב-2016, המועמד טראמפ תיאר את הפרקטיקה הזו כ"גניבה הגדולה ביותר של כל הזמנים", והשווה אותה ל"אונס". גם מי שדעתם לא הייתה נוחה מדימוייו המחוספסים הסכימו שהסינים חצו גבולות של הגינות ושל שכל ישר.

"פשוט לא היה מקום לביטוי"

כנות השינוי בסין תועמד כמובן במבחן בלתי פוסק. יודעי סין קראו השבוע בין השורות, כדי לנסות ולפענח את רצינות כוונותיו של המשטר. הם מצאו סתירות מיניה וביה בין הכרזותיו הליברליות של ראש הממשלה לבין דוחות של רשויות ממשלתיות. בעוד שראש הממשלה דיבר על הקטנת התערבותה של הממשלה בכלכלה, דוח של הוועדה לפיתוח לאומי ורפורמה הטעים את תפקידה הנמשך של הממשלה בהדרכת הפעילות התעשייתית.

כיוצא בזה, ראש הממשלה נמנע מלהשתמש בביטוי שהקפיץ בשעתו את ממשל טראמפ, "ייצור בסין עד 2025", שעניינו הוא עצמאות טכנולוגית על חשבון תחרות הוגנת. ה"וול סטריט ג'ורנל" מדווח, שהשלטון המקומי בסין הצטווה שלא להשתמש עוד בביטוי הזה, "כי האמריקאים אינם אוהבים אותו". במסיבת עיתונאים שלשום, איש ממשל סיני בכיר המעיט מחשיבות השמטתה של "2025" מנאום ראש הממשלה. "פשוט לא היה מקום", אמר האיש.

מסילות אל לבו של הנשיא טראמפ

צריך להגיד שהגישה הסינית עברה שינויים לא מבוטלים. כאשר המכסים הוטלו בפעם הראשונה, סין איימה לגמול באמצעות הענשה של קהלי יעד בעלי רגישות פוליטית, בייחוד חקלאים באזורים של ארה"ב שהצביעו לטובת טראמפ ב-2016. הם אמנם עשו כן, אבל הלהיטות להעניש פחתה והלכה. בניגוד לרושם שניסו לעורר מלכתחילה, הסינים גילו עד מהרה שבמשוואת הכוחות הנוכחית הם המפסידים העיקריים. מסילות אל לבו של הנשיא טראמפ נעשו אפוא חשובות יותר מן הניסיונות להזכיר לו את מידת פגיעותו.

לאן מועדות פניה של מערכת היחסים הדו-צדדית החשובה ביותר של זמננו? גם אם מלחמה קרה כבר משתוללת בין סין לארה"ב, בעיקר על שליטה בנתיבי השיט של מערב האוקיאנוס השקט, ברור שיש גבולות לקור. התלות הכלכלית ההדדית היא עצומת ממדים, וזו בהחלט סיבה לריסון עצמי. פרשן אחד כתב השבוע, שחולשתה הכלכלית של סין צריכה להעניק לנשיא שי "סיבה לענווה".

ענווה או לא, מנאום ראש הממשלה עלה, כי סין מתכוונת להוסיף ולהגדיל את חלקו של תקציב הביטחון בסך כל הוצאותיה. השנה הוא עומד לגדול ב-7.5%, קצת פחות מן השנה שעברה אבל יותר מן הגידול בסעיפי הוצאות לא-צבאיים. גם אם סין מכירה עכשיו קצת יותר במגבלותיה, היא אינה מתכננת רוויזיה ממשית של יומרותיה האסטרטגיות. סיפור החיבה והטינה בין שתי הכלכלות הגדולות ביותר עלי אדמות רחוק מאוד מפרק הסיום.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד הנג סנג מזנק ב-1.3%

הניקיי עולה ב-0.9% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך גם השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים