גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקונצרט של הפד חוגג עשור: מה השתנה מאז ועד היום?

ב-9.3.2009 מרבית שוקי המניות בעולם הגיעו לנקודת השפל שלהם, אבל מאז נרשמה נסיקה של מאות אחוזים במדדים המובילים בעולם ● התודה מגיעה לנגידי הבנקים המרכזיים ובראשם ברננקי וילן ● עליות נאות מאוד נרשמו גם בשערי איגרות החוב הקונצרניות בישראל חרף כל הסדרי החוב ● בינתיים גוברים הקולות המדברים על סופו של הסייקל הכלכלי ושל הסייקל הבורסאי

ג'נט ילן (מימין) ובן ברננקי. "היד הנעלמה" שניצחה על תזמורת השווקים / צילום: רויטרס / Brian Snyder
ג'נט ילן (מימין) ובן ברננקי. "היד הנעלמה" שניצחה על תזמורת השווקים / צילום: רויטרס / Brian Snyder

בדיוק היום לפני 10 שנים שוקי המניות כמעט בכל העולם, ובראשם שוק המניות האמריקאי, הגיעו לנקודת השפל של המשבר הפיננסי הגלובלי הגדול בכל הזמנים.

מדדי המניות האמריקאים צנחו במהלך המשבר בשיעורים חדים ביותר, כמעט כמו אבן שצוללת למצולות. בתוך חצי שנה, מאז אותו יום שבו התברר שהממשל האמריקאי החליט שלא להציל את ליהמן ברדרס (15.9.2008) ועד 9.3.2009, חיו המשקיעים בסרט אימים ומדדי הדאו, ה-S&P 500, והנאסד"ק צנחו בשיעורים של 39%, 42%, ו-41% בהתאמה.

מדדי המניות האחרים בעולם החזיקו החרו אחריהם וצנחו בעשרות אחוזים, מי יותר ומי מעט פחות. כל העיניים הופנו לוול-סטריט והשווקים התיישרו על פי מה שקרה שם.

והנה, "לפתע" מתוך תהומות הייאוש, כאשר נדמה היה שהאבן תישאר במצולות לנצח, שוקי המניות החלו במסע התאוששות מופלא, שבדיעבד אנחנו יודעים שנמשך עשור שלם והניב תשואות פנומנליות למשקיעים הסבלנים, המתמידים, משקיעי הטווח הארוך.

ארה"ב והודו בולטות לטובה

"יד נעלמה" כאילו ניצחה על תזמורת השווקים שניגנה בהרמוניה גלובלית, אמנם עם חריקות פה ושם, אבל לא היה בהן כדי להרוס את הקונצרט. ה"יד הנעלמה" הזו הייתה הפד האמריקאי. מדיניות הריבית האפסית של הפד שבעקבותיה הלכו שאר הבנקים המרכזיים של המדינות המפותחות, יחד עם הזרקת כספים אדירה לשווקים מצד הפד, שגם אותה חיקו הבנקים המרכזיים האחרים, חלקם באיחור, ויחד עם מדיניות פיסקאלית מרחיבה, הביאו להתאוששות כלכלית ולנסיקה בשוקי המניות לגבהים שקשה היה לדמיינם בנסיבות הקשות של סוף 2008-תחילת 2009.

כך, למשל, מדד ה-S&P 500 שעמד על 676 נקודות ב-9.3.09 עומד כיום על כ-2,800 שמבטא תשואה פנומנלית תוך עשור של כ-409%, כולל הדיבידנדים שחולקו. מדד הדאו ג'ונס עשה תשואה דומה, והגדיל לעשות מדד הנאסד"ק עם תשואה של כ-574%, כלומר, כמעט פי 7 על ההשקעה. גם המדדים המובילים של שאר השווקים המפותחים לא איכזבו, אם כי תשואותיהם היו נמוכות בהרבה מתשואות המדדים המובילים בארה"ב. מדד הדאקס הגרמני השיג כ-210%, וכך גם בקירוב מדד ניקיי ביפן: 200%. כל זה מתבטא במדד המניות העולמי שהגיע לתשואה של כ-200%.

והשווקים המתעוררים פיגרו בתשואותיהם אחרי השווקים המפותחים ומדדיהם עלו בכ-120%, כאשר בולטת מאוד לטובה הייתה הודו עם 410% במדד המוביל. כל התשואות הן במונחי אותן מטבעות של השווקים.

אלו שסבלו מהתחזקות השקל

חשוב לומר, משקיע ישראלי שהשקיע במניות בארה"ב ולא גידר את הסיכון המטבעי, כלומר, נשאר חשוף לדולר האמריקאי, רכש את הדולר ב-9.3.09 בשער של 4.245 כאשר היום השער עומד על כ-3.62 שקל לדולר. כלומר, מצד אחד הוא הרוויח מההשקעה במניות, אבל רווח זה קוזז בשיעור של כ-15% , כך שתשואה דולרית של, נניח, 400% הופכת לתשואה שקלית של כ-326%. אבל, מי שהשקיע באירו סבל עוד יותר מהתחזקות השקל מול האירו שהגיעה לכ-23% ותשואה של 210% במדד הדאקס הופכת לתשואה שקלית של כ-139% בלבד.

ובישראל. שני המדדים המובילים: ת"א 35 ות"א 125 השיגו תשואה של כ-150% כל אחד, אבל שאר המדדים השיגו תשואות גבוהות בהרבה. מדד ת"א 90 עלה ב-200% ומדד היתר הרקיע ב-340%.
ברמה הענפית, שני הענפים שנהנו באופן מיוחד מההתאוששות הכלכלית, וזה היה צפוי, היו מניות הבנקים שעלו בכ-340% ומניות הנדל"ן שעלו בכ-280%.

 

חגיגה באג"ח הקונצרניות

הנתונים המרשימים האלה לא היו רק נחלת שוקי המניות. גם שוקי איגרות החוב נהנו מכך שהמשקיעים הגדילו את תיאבון הסיכון שלהם נוכח הריבית האפסית, כלומר, בהיעדר אלטרנטיבות סולידיות ראויות.

כאשר המשבר הפיננסי היה בעיצומו, המשקיעים נמלטו כל עוד נפשם בם מכל נכס סיכון, כולל איגרות חוב קונצרניות, לעבר איגרות חוב ממשלתיות - כמקלט בטוח. זה קרה בארה"ב, וזה קרה גם כאן בישראל. התוצאה הייתה שמחירי איגרות החוב הקונצרניות התמוטטו, פשוטו כמשמעו, והתשואות לפדיון שלהן נסקו לתשואות שנתיות דו-ספרתיות בדרך כלל, תוך שמחיריהן מגלמים פשיטת רגל רבתי של מאות פירמות בישראל!

אבל, הפחתת הריבית האגרסיבית בארה"ב ובישראל, והתשואות הנמוכות לפדיון שהעניקו מעתה איגרות החוב הממשלתיות (מחיריהן עלו, כאמור) לא הותירו למשקיעים ברירה והם "גילו מחדש" את שוק איגרות החוב הקונצרניות.

וכך, מנקודת השפל של שוקי המניות (9.3.09) ועד היום, איגרות החוב הממשלתיות העניקו בממוצע תשואה של כ-47% בעוד שאיגרות החוב הקונצרניות העניקו למשקיעים תשואה גבוהה בהרבה של 83%, וזה אחרי כל הסדרי החוב, והיו לא מעטים כאלה בעשור האחרון. ואם ניקח כנקודת המוצא למדידה את נקודת השפל של מדד איגרות החוב הקונצרניות ב-20.11.08, הרי שהפער גדול בהרבה. אג"ח ממשלת ישראל השיגו תשואה של 59% בעוד אג"ח קונצרניות השיגו בממוצע: 108%, וזה למרות שהמח"מ שלהן היה בממוצע קצר יותר בקרוב לשנתיים מהמח"מ של איגרות החוב הממשלתיות, ואיגרות החוב שהכי נהנו מהפחתות הריבית היו, כצפוי וכמתבקש, דווקא הארוכות. יותר מזה, בעשור החולף היו לא מעט הסדרי חוב של חברות ציבוריות או מדווחות, מה שלא הפריע למדדי איגרות החוב הקונצרניות לעלות בשיעורים נאים ביותר. מדדי התל בונד עלו בשיעור שבין 89% - תל בונד 20, לבין 127% במדד תל בונד 40.

חשוב גם לומר, שמהלך העליות המרשים בשוקי המניות בעולם, לא היה חלק לחלוטין. היו לא מעט פרקי זמן שבהם הא.ק.ג. של המשקיעים "ריצד על המסכים". כך היה ב-2010-2011 סביב המשבר ביוון שאיים לקחת איתו את גוש האירו, כך היה בסוף 2014 עם פלישת רוסיה לחצי האי קרים והסנקציות שהוטלו עליה, הנפילה בבורסה הסינית באוגוסט-ספטמבר 2015 שהדביקה את שאר שוקי המניות בעולם, ושוב נפילה במחירי הנפט ובשוקי המניות בעולם בראשית 2016, שנחשבת לפתיחת השנה הגרועה ביותר מזה עשרות שנים, משבר הברקזיט באמצע אותה שנה, ואחרי שנה רגועה וחיובית מאוד ב-2017, התחדשה התנודתיות ב-2018 סביב סדקים שנבעו בחומת החברות הטכנולוגיות המובילות וחששות מאופי התפתחות מלחמת הסחר ארה"ב-סין. בכל אחד מן המקרים האלה הבורסות ידעו להתאושש מהנפילות.

אז, היכן כל זה מעמיד אותנו, המשקיעים, אחרי עשור מדהים בשווקים הפיננסים?

עד השנים האחרונות היה מקובל לחשוב שמחזור עליות בשוקי המניות לא נמשך יותר מ-4-5 שנים רצופות. נכון להיום, זה מחזור העליות הרצוף הארוך ביותר בעשרות השנים האחרונות. כיום, גוברים הקולות שאומרים שאנחנו לקראת סיומו של הסייקל הכלכלי החיובי, ועימו אולי גם סופו של הסייקל הבורסאי החיובי, שכן למרות החגיגה בשווקים שהייתה מוזנת בעודפי כספים עצומים שתרו אחרי השקעות תוך הגדלת הסיכון, תוצאות הלוואי של משבר 2008 ותוצאות הלוואי של הדרים לפתרונו, כמו מינוף של הבנקים המרכזיים, מינוף מדינות והסקטור העסקי - עדיין איתנו, והדרך לחיסול הבעיות עוד ארוכה, ואולי גם כואבת. 

הכותב הוא בעלי בית ההשקעות מיטב דש ויו"ר מיטב דש קרנות נאמנות בע"מ. אין לראות באמור מתן ייעוץ/שיווק השקעות והאמור אינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים