גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת הענק נחתמה: מלאנוקס נרכשת על ידי אנבידיה תמורת 6.9 מיליארד דולר

חברת ציוד התקשורת הישראלית תירכש בידי ענקית המעבדים האמריקאית ● פרט למובילאיי, זו העסקה הגדולה בתולדות ההייטק הישראלי ● בין המרוויחים הגדולים: המייסד איל וולדמן וקרן סטארבורד, שהתכתשו בשנה שעברה על עתיד החברה ● לפי דיווחים, גם אינטל ומיקרוסופט התעניינו במלאנוקס, אך המגעים עמן לא הבשילו

אחרי 20 שנה כחברה עצמאית וכ-12 שנה לאחר שהונפקה בנאסד"ק, חברת הטכנולוגיה הישראלית מלאנוקס  נמכרת. ענקית המעבדים האמריקאית Nvidia  תשלם סכום של 6.9 מיליארד דולר תמורת מלאנוקס, כשהמחיר בעסקה - 125 דולר למניה - מהווה פרמיה של 14.2% על מחירה בנאסד"ק. המחיר בעסקה גבוה גם מהשיא שאליו נסקה מניית מלאנוקס בשנת 2012 (כ-120 דולר), ושאליו התקרבה בחודשים האחרונים על רקע ההערכות שהיא מהווה יעד אטרקטיבי לרכישה.

החברות מצפות שהעסקה תושלם עד סוף 2019, בכפוף לקבלת האישורים הנדרשים ובהם אישור בעלי המניות של מלאנוקס. בהודעת החברות על העסקה נכתב כי בכוונת אנבידיה "להמשיך ולהשקיע במצוינות המקומית ובכישרונות בישראל, המהווה את אחד ממרכזי הטכנולוגיה החשובים בעולם". לאחרונה פורסם ב"גלובס" על פתיחת מרכז מחקר של אנבידיה בישראל בתחום הבינה המלאכותית.

בין החברות קיים כבר היום שיתוף פעולה, ושתיהן השתתפו בבניית שני מחשבי העל המהירים ביותר בעולם, המופעלים על-ידי משרד האנרגיה של ארה"ב. לשתיים יש גם לקוחות משותפים, המשתמשים במעבדי אנבידיה ובקישוריות של מלאנוקס. החל מסוף השנה שעברה החלו להתפרסם דיווחים כי מלאנוקס מועמדת לרכישה: ראשית דווח שהרוכשת הפוטנציאלית היא Xilinx, אך לאחר מכן התברר שחברות נוספות, גדולות יותר, מתעניינות בה - ובהן מיקרוסופט ואינטל. לבסוף הייתה זו אנבידיה שהגישה את ההצעה שהתקבלה.

התאוששה מהמאבק עם סטארבורד

מלאנוקס מפתחת ומשווקת ציוד תקשורת להעברת נתונים מהירה בטכנולוגיות Ethernet ו-InfiniBand. בשנים האחרונות הייתה מגמת קונסולידציה משמעותית בשוק בו היא פועלת, שכלל גם עסקאות גדולות. מלאנוקס עצמה ביצעה רכישה גדולה (עבורה) כששילמה לפני שלוש שנים 811 מיליון דולר עבור חברת איזיצ'יפ הישראלית, שהכניסה את מלאנוקס לתחום המעבדים, ובשנה שעברה השיקה החברה את המוצר הראשון המבוסס על טכנולוגיות של שתי החברות יחד. ב-2018 עקפה החברה לראשונה את רף המיליארד דולר בהכנסות, והציגה רווח נקי של 267 מיליון דולר (בנטרול סעיפים חשבונאיים). בקופת מלאנוקס היו בסוף השנה כ-438 מיליון דולר.

החברה הוקמה ב-1999 על-ידי איל וולדמן, שפרש מחברת גלילאו, יחד עם מיכאל קגן, רוני אשורי ושי כהן. ב-2007 הונפקה החברה בנאסד"ק לפי שווי שוק של 510 מיליון דולר, ומחיר מניה של 17 דולר, שהאמיר כעבור חמש שנים לשיא של כמעט 120 דולר למניה. אך לאחר מספר אכזבות שסיפקה מלאנוקס למשקיעים בתוצאותיה הפיננסיות, היא ירדה מרמות השיא. בסוף 2017, כשהמניה נעה במחירים של 44-51 דולר, הקרן האקטיביסטית סטארבורד (Starboard Value) מארה"ב החלה לאסוף מניות והפכה לבעלת המניות הגדולה בחברה. סטארבורד שיגרה מכתבים להנהלה ולדירקטוריון ובהם העלתה טענות קשות על הרווחיות התפעולית הנמוכה של מלאנוקס ביחס למתחרות, סברה שהחברה מוערכת בחסר ודרשה להחליף את כל חברי הדירקטוריון, ובהם גם וולדמן.

מנגד, הדירקטוריון וההנהלה התנגדו לדרישות סטארבורד לקיצוץ בעלויות, וטענו שהדבר יחניק את הצמיחה. המאבק התנהל לאורך המחצית הראשונה של השנה שעברה, ולזמן מסוים נראה היה שוולדמן עלול לאבד את מעמדו בחברה שייסד. אסיפת בעלי מניות שנקבעה לחודש יולי נועדה להצביע מי יהיה חבר בדירקטוריון: הדירקטורים המכהנים, או אלו שהציעה סטארבורד. ואולם, חודש לפני האסיפה הגיעו הצדדים להסכם שסיים את הפרשה. שני דירקטורים בלתי-תלויים שהציעה הקרן מונו לדירקטוריון, ונקבעו יעדים תפעוליים שאם מלאנוקס לא תעמוד בהם - הקרן תוכל למנות דירקטור נוסף. לאחר ההסכם מניית מלאנוקס נחלשה, אך היא חזרה לעלות כשפורסם על הכוונה לרכוש אותה.

וולדמן צפוי להיות אחד המרוויחים באופן אישי מעסקה, משום שהוא מחזיק בכ-3.4% ממניות מלאנוקס, השוות כ-228 מיליון דולר. סטארבורד תרוויח גם היא: היא מחזיקה ב-5.8% מהמניות, וצפויה לקבל בעסקה 393 מיליון דולר. סטארבורד נכנסה להשקעה במלאנוקס במחירי מניה שנעו בין 44-51 דולר, ומכרה בחודשים האחרונים חלק ממניותיה ברווח נאה, במחירים של 85-101 דולר. בעלת מניות בולטת אחרת היא ענקית טכנולוגיה אמריקאית נוספת, אורקל, שמחזיקה מניות בשווי 276 מיליון דולר. אורקל השקיעה לראשונה במלאנוקס בסוף 2010 כשרכשה 10% ממניות החברה במחיר שנע סביב 20 דולר למניה, אך ניצלה את הגאות במניית מלאנוקס לפני כשנה למכור מניות תמורת 104 מיליון דולר. בין הגופים הישראלים, רק שניים הם בעלי מניות משמעותיים בחברה: כלל ביטוח עם החזקה של 3.5% בשווי 236 מיליון דולר, וקרן הגידור ION עם החזקה של 2.3%, כ-157 מיליון דולר.

ציפייה לתרומה מיידית לרווחיות

הרוכשת, אנבידיה, מפתחת ומשווקת מעבדים גרפיים, הכוללים רכיבי בינה מלאכותית ופונים לתעשיות הגיימינג, הרכב האוטונומי, שוק הקריפטו, מרכזי הדאטה ועוד. היא נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 91.3 מיליארד דולר אחרי ירידה של 38% במחיר המניה שלה בשנה האחרונה, בין היתר על רקע התנודות בענף הקריפטו. רכישת מלאנוקס צפויה להיות העסקה הגדולה של אנבידיה בשנים האחרונות: בסוף שנת הכספים שהסתיימה בינואר האחרון היו לחברה האמריקאית בקופה 7.4 מיליארד דולר, לאחר שהשתמשה בכספיה לרכישה עצמית של מניות וחילקה דיבידנדים. אנבידיה צופה שרכישת מלאנוקס תתרום לרווחיה באופן מיידי, וכך גם לתזרים המזומנים החופשי שלה.

בהודעת החברות נכתב כי "הרכישה תאחד בין שתיים מהחברות המובילות בעולם בתחום המחשוב עתיר הביצועים (HPC)". לדברי החברות, עיבוד הנתונים ועוצמת המחשוב בעומסי העבודה המודרניים של תחום הבינה המלאכותית, המחשוב המדעי וניתוח הנתונים גדל באופן אקספוננציאלי, ומציב דרישות ביצועים עצומות על מרכזי נתונים ארגוניים. "אנחנו חולקים את אותו חזון למחשוב מואץ כמו אנבידיה", מסר וולדמן. "שילוב שתי החברות מגיע כהרחבה טבעית של השותפות ארוכת השנים שלנו והוא מתאים מאוד בהתחשב לתרבות מונעת הביצועים המשותפת שלנו".

ג'נסן וואנג, מייסד ומנכ"ל אנבידיה, מסר כי "הופעת הבינה המלאכותית ומדעי הנתונים, כמו גם מיליארדי משתמשי מחשב בו-זמנית, מתדלקת את הדרישות מרקיעות השחקים של מרכזי הנתונים בעולם. אנו נרגשים לאחד את פלטפורמת המחשוב המואצת של אנבידיה עם פלטפורמת הרשת המואצת בעלת השם העולמי של מלאנוקס תחת קורת גג אחת, כדי ליצור את הדור הבא של פתרונות מחשוב בקנה מידה גדול". שר האוצר משה כחלון בירך על העסקה באומרו: "ההצלחה של מלאנוקס היא עוד אות כבוד לכלכלה הישראלית וגאווה גדולה לתעשיית ההייטק. עובדי החברה הוכיחו את הכישרון והיזמות שיש לעובד הישראלי". קרדיט סוויס וג'יי.פי מורגן ייעצו בעסקה למלאנוקס, והרצוג פוקס נאמן שימשו יועציה המשפטיים. גולדמן זאקס ייעץ לאנבידיה ומשרד עו"ד יגאל ארנון ליווה אותה משפטית בישראל.

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"