גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד בנקל: לכנס אסיפת בעלי מניות לאישור הגשת תביעה נגד ילדיו של פישמן

הנאמן לנכסי אליעזר פישמן טוען כי הרקע לתביעה המבוקשת הוא נזקי-עתק שנגרמו לחברת פישמן רשתות "כפועל יוצא ממעשיהם ומחדליהם של הדירקטורים, אשר במסגרתם העדיפו את טובתם האישית ו/או את טובתם של תאגידים אחרים שבשליטתם על פני טובת החברה"

אליעזר פישמן ועו"ד יוסי בנקל / צילום: שלומי יוסף
אליעזר פישמן ועו"ד יוסי בנקל / צילום: שלומי יוסף

הנאמן לנכסי החייב אליעזר פישמן, עו"ד יוסי בנקל, מבקש מבית המשפט המחוזי לאשר לו לכנס את אסיפת בעלי המניות של חברת פישמן רשתות בע"מ, כדי שזו תדון ותצביע האם תוגש תביעה נגד הדירקטורים שכיהנו בה בתקופה הרלוונטית, ובהם ילדיו של פישמן וכן רונית אבן.

לפי הבקשה שהגיש בנקל בשבוע שעבר (ג'), הרקע לתביעה המבוקשת הוא "נזקי-עתק שנגרמו לחברה כפועל יוצא ממעשיהם ומחדליהם (של הדירקטורים - מ' ש'), הנובעים כולם מניגודי עניינים בהם נמצאו, ואשר במסגרתם לא שמו הדירקטורים לנגד עיניהם את טובת החברה, אלא העדיפו את טובתם האישית ו/או את טובתם של תאגידים אחרים שבשליטתם... על פני טובתה של החברה".

בכפוף לאישור האסיפה הכללית את ההחלטה להגיש תביעה נגד הדירקטורים, מבקש עו"ד בנקל מהאסיפה (ומבית המשפט) לקבל החלטה, ולפיה תתקשר החברה עם משרד עורכי הדין ש. הורביץ ושות', לצורך ייצוגה בהליכים המשפטיים שיינקטו נגד ילדיו של פישמן ונגד רונית אבן. האחרונה כונתה בעבר ובהווה על-ידי עו"ד בנקל "אשת סודו ויד-ימינו של אליעזר פישמן".

לחלופין, ככל שהאסיפה הכללית תדחה את החלטותיו, הנאמן מבקש מבית המשפט להתיר לו, מכוח מעמדו כבעל מניות בחברה (עו"ד בנקל מחזיק ב-55.5% מהון המניות מכוח החזקותיו של פישמן בחברה), להגיש לבית המשפט המוסמך בקשה לאישור תביעה נגזרת נגד הדירקטורים, בה הוא ייוצג גם כן על-ידי משרד ש. הורביץ.

יצוין כי יתר בעלי המניות בחברה הם שלושת ילדיו של אליעזר פישמן - אייל פישמן, ענת מניפז ורונית פישמן-אופיר, המחזיקים יחד ב-44.5% מהון המניות של החברה.

לפי טענות הנאמן, חברת פישמן רשתות בע"מ מהווה למעשה תת-קבוצה במסגרת קבוצת פישמן, המחזיקה ביותר מתריסר חברות-בנות וחברות-נכדות. בכלל זאת מחזיקה פישמן רשתות באופן מלא בחברות טלפארמה בית המרקחת הישיר הראשון (1999) בע"מ, היפר טוי מרכז צעצועים בע"מ, זר פור יו (2000) בע"מ, פאואר כארד 200 בע"מ, מגה ספורט ציוד וספורט (1996) בע"מ ועוד.

לדבריו, "החברה מהווה הנכס הכלכלי המשמעותי ביותר מכלל נכסי קופת פשיטת הרגל, אשר אומדן שווי החזקות הנאמן בה עולה על סך של 100 מיליון שקל". עוד הוא מוסיף כי במשך שנים ארוכות למן מועד הקמת (ב-1995) ועד למועד היקלעותו של פישמן להליכי פשיטת רגל, כיהנו בה כדירקטורים ילדיו של פישמן ורונית אבן (בחלק מהתקופה). כיום מורכב דירקטוריון החברה מילדי החייב ומשרון זאורבך שמונה על-ידי הנאמן. מנהל החברה בפועל הוא אייל פישמן.

קיים חשש ממשי כי ילדי החייב ינצלו את כוחם

במסגרת הבקשה מציין הנאמן את חששו ממחטף של ילדי החייב וניסיון מצדם לסכל את כינוס האסיפה. זאת, לטענתו, עקב כוחם לפי תקנון החברה, אשר שונה על-ידם בחטף סמוך לקריסת החייב. לדברי בנקל, ללא התייצבות באסיפה של לפחות אחד מילידיו של פישמן לצד הנאמן, לא יהיה מניין חוקי לאסיפה, ובהתאם לא יעלה בידי הנאמן להעלות להצבעה בידי האסיפה את החלטותיו. בבקשתו מציין עו"ד בנקל כי זו מוגשת על-מנת להסיר חשש זה ולהבטיח את כינוסה של האסיפה.

עו"ד בנקל טוען כי מבדיקות שערך עולה כי לאורך השנים התקבלו בחברה "שורה של החלטות תמוהות, לשון המעטה שבהמעטה, אשר כבר במועד קבלתן היה ברור כי הן מנוגדות לטובתה, שכן המדובר בהחלטות שמטרתן היחידה היא גזילת נכסים וזכויות מידי החברה והעברתם לידי צדדים שלישיים, אשר לחברי הדירקטוריון הנגועים עניין ישיר או עקיף בהם".

בבקשה עצמה מתייחס עו"ד בנקל למספר החלטות של הדירקטוריון, ובהן: שיעבוד מניות חברת כרטיסי אשראי לישראל בע"מ (כ.א.ל), שהוחזקו על-ידי החברה ושימשו עד אותו מועד כבטוחה להבטחת חובות החברה לבנק דיסקונט; שיעבוד מניות חברת מגה ספורט וכן את המחאת זכותה של מגה ספורט לקבלת דיבידנד מחברת מ.ב.ס סוכנויות ספורט, לטובת הבטחת חובות חברת נכסי משפחת פישמן בע"מ; אישור הסכם להעברה ללא תמורה של החזקות החברה ברשת בסט ביי לחברת מינליין בע"מ, כאשר לצד זאת נטלה לכאורה החברה על עצמה את פירעון החובות הבלתי מובטחים לספקים של בסט ביי ואף המחתה למינליין, ללא תמורה את חובה של בסט ביי כלפיה הנאמד בעשרות מיליוני שקלים; ועוד.

לפי הנטען בבקשת הנאמן, בשורת החלטות אלה, שהתקבלו לאורך שנות פעילות החברה, הוברחו "נכסים וכספים מקופת החברה" בסך מאות מיליוני שקלים. זאת, "לטובת חברות אחרות הנמנות עם קבוצת פישמן", בין בשליטה ישירה ובין בשליטה עקיפה של בני משפחתו של פישמן.

טענה נוספת אליה יידרש בעתיד בית המשפט, נוגעת לבדיקה שערכו לפי הנטען עו"ד בנקל ועו"ד רונן מטרי (מפרק חברק נמ"פ - נכסי משפחת פישמן), ממנה "עולה כי לאורך השנים, נמ"פ מימנה את פעילותה של חברה זרה המצויה אף היא בבעלותם העקיפה של ילדי החייב, החייב ורעייתו - F.T.T. Investments B.V בהיקף מצטבר הנאמד בסך של למעלה מ-1.6 מיליארד שקל".

תביעה נגזרת?

ככל שבקשתו החלופית של הנאמן לנקוט בהליך של תביעה נגזרת בשם החברה תאושר, מבקש הראשון כאמור כי בית המשפט יאשר לו להתקשר עם משרד ש. הורביץ ושות', לצורך ייצוגו בהליכי התביעה הנגזרת. לפי הבקשה, שכר-הטרחה למשרד הורוביץ יעמוד על סך של 500 שקל לשעת עבודה של עורך דין (לרבות שותף) וסך של 200 שקל לשעת עבודה של מתמחה, כל זאת עד לתקרה של חצי מיליון שקל. בנוסף לתשלום האמור, מבקש בנקל מבית המשפט המוסמך לדון בתובענה הנגזרת לאשר למשרד שכר-טרחה נוסף בשיעור של 15% מכל סכום שייפסק לטובת החברה במסגרת התביעה הנגזרת או במסגרת הסדר פשרה.

עו"ד דוד לשם, בא-כוחם של ענת מניפז, אייל פישמן ורונית פישמן-אופיר, מסר בשמם: "מדובר שוב בבקשה חסרת בסיס של עו"ד בנקל, שגם אינה מתיישבת עם השכל הישר. למעלה משנתיים לאחר שמונה לתפקידו, "נזכר" לפתע עו"ד בנקל בעסקאות שרובן בוצעו לפני למעלה עשור. מדובר בעסקאות שאושרו על-ידי כלל בעלי המניות בחברה (מר פישמן וילדיו). אבסורד הוא שהבקשה מכוונת נגד ילדיו של מר פישמן, שהם היו הנפגעים היחידים מהעסקאות, שכן במקום למשוך כספים לכיסם הפרטי, הם הסכימו לאשר עסקאות שהיטיבו עם נושי החייב. ההליך הנוכחי מהווה המשך טבעי להתנהלותו של עו"ד בנקל כבעל מניות בפישמן רשתות, שכמעט הובילה לקריסתה, ורק בזכות מאמציהם של בני משפחת פישמן וניהולו של אייל פישמן, החברה יצאה מן הבוץ, ונוצר ערך לקופת פשיטת הרגל".

*** גילוי מלא: אלונה בר און היא יו"ר הדירקטוריון של חברת מוניטין המחזיקה ב"גלובס". מערכת "גלובס" מסקרת על בסיס ענייני ועל-פי אמות-מידה שנקבעו מראש כל עניין ונושא הקשורים לחברת מוניטין, לבר און, לבעל השליטה הקודם במוניטין, אליעזר פישמן, ולגורמים נוספים, שהם נושאי משרה או בעלי שליטה בעיתון בעבר או בהווה.

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם