גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איפה הייתם גרים אם היו לכם מיליארדים? זה מה שעשירי העולם בחרו

551 מהעשירים שהתברגו לרשימת המיליארדרים של "פורבס" בוחרים לגור בדיוק באותן 10 ערים ● בניו יורק יש הכי הרבה עשירים, במומבאי הקימו את אחד הבתים היקרים בעולם ואילו עשירי מוסקבה לא כל כך רצויים בארה"ב

מיליארדרים / צילום: Shutterstock
מיליארדרים / צילום: Shutterstock

אנשים עם חשבון בנק של 10 ספרות יכולים להרשות לעצמם לגור בכל מקום שרק ירצו. אך מתברר, שרבים מהם אוהבים בדיוק את אותם המקומות. 

ברשימת המילארדרים של "פורבס" ב-2019 יש 2,153 אנשים עשירים מאוד. 551 מתוכם מתגוררים ב-10 ערים מתוך 1,860 ערים בעולם (עיר מוגדרת ככזו כשיש לה לפחות 300 אלף תושבים). ההון המשותף של אותם 551 מיליארדרים עומד על 2.3 טריליון דולר.

ניו יורק היא העיר האהובה ביותר על העשירים. בתחומה גרים 84 מיליארדרים, שהונם המשותף עומד על 469.7 מיליארד דולר. העיר הגדולה ביותר בארה"ב מובילה בכמות המיליארדרים כבר חמש שנים ברציפות - מאז שניצחה את מוסקבה ב-2015. ברית רוסיה מסתפקת במקום ה-3 מאז 2016. ב-2014 עמד מספר המיליארדרים במוסקבה על 85 - 14 יותר מהיום. 

לסין יש את הכי הרבה נציגות ברשימת 10 הערים. 145 מיליארדרים סינים מתגוררים ב-3 ערים: בבייג'ינג' (מקום 4), בשנחאי (מקום 6) ובשנג'ן (מקום 8). מספר המיליארדרים בערים הסיניות אמנם ירד לעומת שנה שעברה, אך עדיין 45% מעשירי סין מתגוררים בהן. המספר הזה אף צפוי להעלות בעתיד. היקף האוכלוסייה שמתגורר בערים צמח מ-48% ב-2009 ל-59% כיום. מדובר בתהליך אורבניזציה שרק הולך ומתגבר. 

10 הערים שמובילת השנה היו גם הפופולאריות ביותר בקרב המיליארדים ברשימת "פורבס" בשנה שעברה. עם זאת, היו מספר שינויים בדירוגים. כך, סן פרנסיסקו עשתה את הזינוק הגדול ביותר - ממקום 10 במספר המיליארדרים ב-2018 למקום ה-7 השנה. 8 מיליארדרים עברו להתגורר בסן פרנסיסקו השנה, בהם מייסד פלטפורמת הקריפטו בריאן ארמסטרונג והיורשת של חברת ההלבשה לוי שטראוס, מימי האס.

מומבאי היא המפסידה הגדולה שצנחה מהמקום ה-7 למקום ה-10. 9 מתושבי העיר העשירים נפלטו מחוץ לרשימת המיליארדרים, ורק אחד חדש הצליח להיכנס לרשימה של "פורבס" השנה. 

אלו הן 10 הערים עם הכי הרבה מיליארדרים: 

מקום 10. מומבאי

מספר מיליארדרים: 37, ירידה של 8 לעומת 2018

שווי כולל: 184.4 מיליארד דולר

התושב העשיר ביותר: מוקש אמבאני עם 50 מיליארד דולר. 

אמבאני, מבעלי השליטה בחברת גז ונפט, מתגורר במומבאי באחד מהביתם היקרים ביותר בעולם: ארמון מודרני בן 27 קומות בעלות של מיליארד דולר. 

ביתו של מוקש אמבאני במומבאי / צילום: Danish Siddiqui, רויטרס

מקום 9. סיאול

מספר מיליארדרים: 38, ירידה של 3 לעומת 2018

שווי כולל: 99.9 מיליארד דולר

התושב העשיר ביותר: יו"ר סמסונג לי קון-הי עם 16.9 מיליארד דולר

כל עשירי דרום קוריאה, למעט אחד, מתגוררים בסיאול - העיר הגדולה במדינה. עשירי סיאול שולטים בחברות הענק של המדינה, בהם סמסונג ויונדאי. שוק משחקי האונליין של דרום קוריאה הוא הרביעי בגדולו בעולם והסקטור הצמיח 5 ממיליארדרי סיאול. 

מקום 8. שנג'ן

מספר מיליארדרים: 39, ירידה של 5 לעומת 2018

שווי כולל: 190.5 מיליארד דולר

התושב העשיר ביותר: מייסד ומנכ"ל Tencent מא הואטנג עם 38.8 מיליארד דולר

במהלך הרפורמות של שנות ה-1980, שנג'ן, שגובלת עם הונג קונג, עוצבה כ"אזור כלכלי מיוחד" וכיום היא הפכה לנקודה כלכלית ותיירותית מרכזית. כל מיליארדר משנג'ן הרוויח את הונו בעצמו. כך, למשל, איש העסקים שו ג'יאיין (התושב השני העשיר בעיר) עבד במשך עשור כטכנאי במפעל לפני שהקים את אחת מחברות פיתוח הנדל"ן הגדולות בסין. 

שנג'ן, סין / צילום: Shutterstock

 מקום 7. סן פרנסיסקו 

מספר מיליארדרים: 42, עלייה של 8 לעומת 2018

שווי כולל: 109.2 מיליארד דולר

התושב העשיר ביותר: המייסד השותף של פייסבוק, דסטין מוסקוביץ', עם 11.1 מיליארד דולר

סן פרנסיסקו היא ליבה של מהפכת ההייטק האמריקאית וענקי הייטק רבים מחליטים לגור בה. כך, למשל, היא ביתם של מייסדי אובר, Airbnb ופינטרסט. בכל אזור המפרץ של סן פרנסיסקו יש 82 מיליארדרים. חברות ההייטק הרבות שנמצאות בסן פרנסיסקו ובסביבתה הפכו אותה לעיר היקרה ביותר בארה"ב. מיליארדר אחד גם נטש את סן פרנסיסקו: המייסד השותף ותומך טראמפ פיטר ת'יל עבר ב-2018 ללוס אנג'לס. לפי דיווחים, הוא עשה זאת בשל המגוון הפוליטי הרחב יותר בלוס אנג'לס. 

מקום 6. שנחאי

מספר מיליארדרים: 45, ירידה של 5 לעומת 2018

שווי כולל: 110.7 מיליארד דולר

התושב העשיר ביותר: יזם המסחר האלקטרוני קולין הואנג עם 13.5 מיליארד דולר

ההון של הואנג, שייסד את חברת המסחר המקוון פינדואודואו, גדל ביחד עם עליית הפופולריות של הקניות ברשת. במקביל לצמיחת שוק המסחר המקוון, צמח גם שוק השליחויות. בשנחאי, שהנמל הגדול בעולם נמצא בה, יש 4 ענקיות שליחויות, בשליטת עשירי העיר. העשירים בהם, הם צמד יזמי הלוגיסטיקה, ששולטים בחברת Yunda Express. בני הזוג, שייסדו את החברה יחדו, שווים 5.1 מיליארד דולר. 

מקום 5. לונדון

מספר מיליארדרים: 55, ללא שינוי לעומת 2018

שווי כולל: 226 מיליארד דולר

התושב העשיר ביותר: איש העסקים הרוסי מיכאיל פרידמן עם 15 מיליארד דולר

ללונדון, שבתחומה יש הכי הרבה מלונות עם 5 כוכבים, מושכת אליה את עשירי העולם. מתוך 55 המיליארדרים שמתגוררים בה, 35 מגיעים מ-23 ממדינות מרחבי העולם, כמו הודו, איסלנד ורוסיה. מתגוררים בה 5 מיליארדרים שעזבו את שבדיה והמס הגבוה שלה, יש 4 רוסים, בהם גם האישה העשירה ביותר ברוסיה ילנה בטורינה. המיליארדר האמריקאי קן גריפין, שמתגורר כיום בשיקגו, רכש לאחרונה ב-122 מיליון דולר אחוזה בת 200 שנה, שממוקמת לא רחוק מארמון בקינגהאם. האחוזה, שמשתרעת על 1,858 מ"ר, כוללת, בין השאר, חדר כושר ובריכה. 

ארמון בקינגהאם / צילום: Shutterstock

מקום 4. בייג'ינג'

מספר מיליארדרים: 61, ירידה של 3 לעומת 2018

שווי כולל: 193.3 מיליארד דולר

התושב העשיר ביותר: איל הנדל"ן ואנג ג'יאנלין עם 22.6 מיליארד דולר

בייג'ינג' היא ביתם של 2 המיליארדרים הצעירים ביותר בסין: ג'יהאן וו (33), מייסד ענקית כריית המטבעות הדיגיטליים ביטמיין וג'אנג יי מינג (35), מייסד ויו"ר חברת ByteDance. ההצלחה של ענקית המדיה של יי מינג הזינקה אותו ממקום 13 של עשירי העיר למקום ה-2 בתוך שנה בלבד. טכנולוגיה (עם 17 מיליארדרים) ונדל"ן (עם 12) הם שני תחומי הפעילות הפופולריים ביותר של עשירי בירת סין. 

מקום 3. מוסקבה

מספר מיליארדרים: 71, ירידה של 6 לעומת 2018

שווי כולל: 336.5 מיליארד דולר

התושב העשיר ביותר: האוליגרך לאוניד מיכלסון עם 24 מיליארד דולר

כמעט 80% מהמיליארדרים של רוסיה מתגוררים בעיר הבירה, שהיא גם העיר המאכולסת ביותר במדינה. מוסקבה היא גם ביתם של חמישה מיליארדרים שחטפו סנקציות מארה"ב באפריל 2018: אולג דריפסקה, שחשוד בהתערבות בבחירות בארה"ב; ויקטור וקסלברג, ששמו נקשר לעו"ד לשעבר של טראמפ, מייקל כהן; איש העסקים אנדרי סקוץ'; ארקדי רוטנברג, שהיה שותפו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בג'ודו; ואיש העסקים סוליימאן קרימוב.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין והאוליגרך לאוניד מיכלסון / צילום: Alexei Druzhinin, ספוטניק

מקום 2. הונג קונג

מספר מיליארדרים: 79, עלייה של 2 לעומת 2018

שווי כולל: 355.5 מיליארד דולר

התושב העשיר ביותר: יו"ר תאגיד הענק תאגיד "האצ'יסון ומפואה" לי קה שינג עם 31.7 מיליארד דולר 

מחירי הדיור בעיר הוכפלו פי 4 מאז משבר 2008. אנשי נדל"ן בעיר, כמו לי שאו קי ו-30 מיליארדרים נוספים, הרוויחו מהזינוק במחירים. עם זאת, אולי התמונה צפויה להשתנות מעט. לפי סקר של סיטיגרופ, 57% מתושבי הונג קונג מצפים לירידה במחירי הנדל"ן ב-2019.

מקום 1. ניו יורק

מספר מיליארדרים: 84, עלייה של אחד לעומת 2018

שווי כולל: 469.7 מיליארד דולר

התושב העשיר ביותר: ענק המדיה מייקל בלומברג עם 55.5 מיליארד דולר

חלק מהמיליארדרים הניו יורקים נולדו וגדלו בעיר, בהם היורש של אסתי לאודר, רון לאודר, היו"ר והמנכ"ל של ג'יי.פי מורגן צ'ייס, ג'יימי דיימון והמייסד השותף של חברת הייברידג'-קפיטל, הנרי סוויקה. דיימון וסוויקה הם שניים מתוך 40 המיליארדרים של ניו יורק שהרוויחו את ההון שלהם בעולם הפיננסי - העשיר בהם הוא קרל אייקן, שהיה אחד ממנהלי הגידור היחידים שהרוויחו כסף ב-2018. בניו יורק מתגוררים כיום 17 מיליארדרים מתחום הנדל"ן. עם זאת, את הנכס היקר ביותר בניו יורק - ובארה"ב כולה - רכש דווקא קן גריפין, שכאמור מתגורר בשיקגו. המיליארדר רכש פנטהאוז במנהטן ב-238 מיליון דולר. הפנטהאוז, ששטחו עומד על 2,200 מ"ר, גדול פי 34 מגודלה של דירה רגילה במנהטן והוא משתרע על מספר קומות במגדל מגורים, בן 79 קומות, שעוצב על ידי האדריכל רוברט שטרן. הבניין נמצא כעת בבנייה וממוקם ממש ליד הסנטרל פארק בניו-יורק. 

מייקל בלומברג / צילום: Shutterstock

עוד כתבות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד