גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אילו כללים משפיעים על הכסף שלנו במדדים של בורסת תל אביב

כולנו מכירים מדדי אג"ח ומניות דרך ההשקעות שלנו בקרנות מחקות וקרנות סל, אבל רובנו לא יודעים מה קורה מאחורי הקלעים ● איך מדדים עובדים בפועל ומהם הכללים שמאפשרים לנהל אותם עבורנו ביומיום?

הבורסה בתל אביב / צילום: שאטרסטוק
הבורסה בתל אביב / צילום: שאטרסטוק

בשבוע שעבר הודיעה הבורסה בת"א על מספר שינויים שבכוונתה לבצע במסגרת מדדי האג"ח שלה. מדובר בהתאמות של כללי המדדים, מסוג הצעדים שהרוב המוחלט של ציבור המשקיעים אינו מודע, לא מבין או סתם נותר אדיש כלפיהם.

אדגיש ואבהיר שבניגוד לרפורמות משמעותיות שנעשו במדדים בשנים האחרונות, הפעם מדובר בעדכונים פחות מהותיים, כאלה המכונים "טכניים".

אולם, יחד עם זאת, לאור העובדה שההשקעה במוצרי מדד בארץ היא מפותחת למדי ומרכזת עשרות רבות של מיליארדי שקלים רק על נכסים שנסחרים בארץ (ועוד כמאה מיליארד שקל על מדדים בחו"ל), חשוב שנכיר את כללי המדדים השונים ואת השינויים המבוצעים בהם. בסופו של דבר, יש להם השפעה רבה על הכסף שלנו ועל התשואה שאנחנו נשיג.

מי צריך כללים במדדים?

לרוב, השקעה במוצרי מדד מכונה "השקעה פאסיבית", בניגוד להשקעה שמבוצעת על ידי קרן נאמנות מסורתית או קופת גמל, שנחשבת להשקעה אקטיבית. העניין הוא שהמונח "השקעה פאסיבית" מטעה ומסתיר את מה שקורה במדדים מאחורי הקלעים.

אין ספק שמשקיע שרוכש קרן סל או קרן מחקה על מדד מסוים, למשל S&P 500, הוא פאסיבי. הוא יכול לשכוח מההשקעה שביצע למשך שנה או שנתיים (או יותר) ואז אם יבדוק כמה הרוויח או הפסיד, יגלה שהשיג תשואה כמעט זהה לזאת של המדד עצמו (הפערים נובעים מעלויות השקעה).

לעומת זאת, השקעה בקרן אקטיבית עשויה להשיג ביצועים עודפים מעל המדד או להיפך - להניב ביצועי חסר. מסיבה זו, יש חשיבות רבה יותר לעקוב מקרוב אחר השקעות אקטיביות בשל השונות שלהן בביצועים.

עד כאן לגבי המשקיע, אבל מה קורה בתוך מכשיר ההשקעה עצמו? כאן הסיפור שונה בתכלית. מוצר מדד לרוב הינו מכשיר פעיל מאוד בשוק ההון, הן באופן אבסולוטי והן יחסית לרוב קרנות ההשקעה האקטיביות שיש. הסיבה לכך היא שבמקום מדיניות השקעות הנהוגה בקרנות אקטיביות, מדדים מונחים על פי כללים.

מה הרציונל העומד מאחורי אותם כללים? הרעיון הוא לגרום למדד להתנהג כמו תיק השקעות אמיתי ולא רק למדוד ביצועים של שוק או אפיק השקעה מסוים.

למשל, אם בבורסה נסחרות 100 מניות, מחציתן עלו החודש ב-20% והיתר נשארו ללא שינוי, אז בהנחה שאין שום כללים החלים על מדדים, נסיק שהשוק עלה בכ-10% החודש. למה? כי זה הממוצע.

אבל, מה אם נוסיף למשוואה את הנתון הבא: 80 מניות, בהן כל המניות שרשמו עליות החודש, הן מניות בשווי מזערי של עד כמה מיליוני שקלים. איך כעת תיראה תמונת המצב בשוק? מן הסתם, במצב כזה, המשמעות היא שהשוק "לא זז", כלומר, רשם ביצועים אפסיים.

אינפו

איזה כללים משפיעים על הכסף שלנו?

כללי המדדים נועדו למעשה, לקבוע מי ראוי להיכלל בהם ומי פחות. בין הכללים הבולטים ששולטים במדדי המניות בארץ ובעולם ניתן למנות שווי שוק מזערי לכל חברה, וכן שיעור ההחזקות במניה בקרב הציבור (מי שאינו בעל עניין/שליטה בחברה). בנוסף, מונהגים גם כללים שבוחנים את סחירות ניירות הערך דרך מחזורי המסחר המאפיינים אותם במהלך התקופה שקדמה לעדכון המדד.

מטרת כללים מסוג זה היא לסנן מניות שלא באמת ניתן להשקיע בהן סכומים משמעותיים ועל כן, הן לא באמת "מייצגות" את השוק.

כללים אחרים נוגעים ליצירת זהות ייחודית למדד. למשל, הגבלת כניסה של חברות זרות למדד מניות מקומי. כלל זה שהיה קיים מלכתחילה במדדים רבים בעולם כדוגמת ניקיי ביפן, קאק בצרפת ודאקס בגרמניה, הוחל בתחילת המילניום גם ב-S&P 500 ובמדדים ראשיים של מדינות נוספות, דוגמת בריטניה ואוסטרליה.

גם בישראל הוחל כלל של "זיקה מקומית" לפני מספר שנים במטרה לצמצם את הנוכחות של תאגידים זרים במדדי הדגל של הבורסה. כלל זה מיושם גם במסגרת מדדי אג"ח מקומיים במטרה למנוע נוכחות של אג"ח "אמריקאיות" בחלק מהמדדים המוצעים בשוק.

שימוש משמעותי שנעשה בכללים במסגרת מדדים נועד לצורך הגנה על המשקיעים. למשל, קביעת דירוג מינימלי לאגרות חוב במדדים כדי להקטין את הסיכון של הסדרות במדד להיקלע למצבים של הסדר חוב. או למשל, דרישה לרווחיות של חברות כתנאי סף לכניסה למדדי מניות.

לבסוף, בכל מדד מוגדרים גם כללים שהפרתם גורמת לגריעת נייר הערך מהמדד באופן מיידי; באיגרות חוב לרוב מדובר בהפחתת דירוג אשראי מהותית או ירידה חדה בשווי האיגרת; במניות זה יכול לנבוע מהחלטה שביצעה החברה, למשל בקשה להימחק ממסחר בבורסה, מיזוג או פיצול של החברה.

אז מה נשתנה בכללי הבונדים?

נחזור לשינויים שהבורסה ביצעה החודש בכללים של מדדי האג"ח. השינוי הבולט ביותר מתייחס לאופן הגריעה המיידית של סדרות אג"ח מהמדדים. כיום, במקרה של פדיון מוקדם שהוכרז על ידי מנפיק האיגרת הנכללת במדד, הסדרה נגרעת כעבור זמן קצר ממועד ההודעה, כאשר לעתים נוצרת אי בהירות בשוק ההון לגבי מועד הגריעה והשלכותיו.

בנוסף, ייתכנו מקרים שבהם ההיצע הנוצר בשלב המימוש באותו נייר ערך על ידי מוצרי המדד יביא לירידת ערכו, ולמעשה פוגע במשקיעי המדדים.

הפתרון שהוצע כעת הוא "להתעלם" מההכרזה על הפדיון המוקדם ולגרוע את הסדרה מהמדדים רק במועד הפדיון עצמו (במקרה של פדיון מלא) או במקרה של ירידת שווי האג"ח אחרי הפדיון לרמה נמוכה מאוד (75 מיליון שקל בכל המדדים, כאשר במדדים מסוימת כמו תל-בונד 20 ו-40 נקבע רף גבוה יותר).

שינוי ברוח דומה הוכרז בנוגע למקרים בהם מנפיקי האג"ח מבצעים הצעת רכש לסדרה שהנפיקו, כאשר כיום גריעת הסדרה מהמדד במקרה זה מתבצעת כעבור זמן קצר ממועד ההודעה וגם עלולה לפגוע במשקיעים. על כן, אותו כלל של גריעה על בסיס ירידת שווי יופעל בעקבות אירוע מסוג זה, כאשר האג"ח תיסחר מתחת לרף שנקבע (75 מיליון שקל) ולא כתוצאה מהצעת הרכש עצמה.

הנפגעת המיידית מכלל זה היא סדרת האג"ח מויניאן א', שלפני מספר חודשים פרסמה מנפיקתה על כוונתה לרכוש את כל הסדרה מידי המחזיקים, הודעה שגרמה לגריעה מיידית שלה מהמדדים, אולם המהלך עצמו כשל. כעת, מויניאן א' עומדת בכל תנאי הסף של הבורסה למדדי התל-בונד לעדכון הקרוב (מאי 2019), אך בעקבות יישום הכלל החדש, תיאלץ לחכות לבחינת תנאי הסף במועד העדכון הבא (נובמבר 2019).

בשורה התחתונה, עדכון כללי המדדים הוא נושא חשוב שנועד להתאים את המדדים להתפתחויות בשוקי ההון בארץ ובחו"ל ואנו, בתור משקיעים במדדים דרך מוצרי מדד, חשוב שנעקוב אחרי הודעות של מנהלי מדד בארץ ובחו"ל בנוגע לעדכוני כללים שהם מבצעים. במקרה הספציפי הזה, אין ספק שהשינויים הצפויים בכללי התל-בונד משפרים את מצב המשקיעים במדדי הבורסה. 

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל וכן, יובהר כי חלק מהמדדים המצוינים לעיל מוצעים כמוצר השקעה על ידי לקוחות החברה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?