גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בהמלצת בג"ץ: ועדת ההיתרים תקיים דיון נוסף בבקשת נתניהו לקבל מימון להגנתו המשפטית

(עדכון) - כך קבע הרכב של 3 שופטי בג"ץ, שדן היום בעתירה שהגיש רה"מ נגד החלטת ועדת ההיתרים שבמשרד מבקר המדינה לדחות את בקשתו לקבל מימון לצורך הגנתו המשפטית מאנשי העסקים נתן מיליקובסקי וספנסר פרטרידג'

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר

בהסכמת הצדדים ובהמלצת בג"ץ: ועדת ההיתרים תקיים דיון נוסף בבקשת ראש הממשלה בנימין נתניהו לקבל מימון להגנתו המשפטית.

הנשיאה אסתר חיות קבעה: "בשלב זה ובהמלצתנו, הודיע בא-כוח המשיבה 1, ועדת ההיתרים, כי אין למרשתו התנגדות לאפשר לעותר, ראש הממשלה, השלמת טיעון בעל-פה. בא-כוח העותר, עו"ד נבות תל-צור, הצהיר מצדו לפרוטוקול ולפסק הדין, שימציא כל פרט שדרוש למשיבה לצורך קבלת החלטתה".

במסגרת פסק הדין הוסכם כי לאחר קבלת הפרטים, תינתן החלטה חדשה על-ידי וועדת ההיתרים. 

מוקדם יותר היום פורסם כי המאבק של ראש הממשלה נתניהו לקבל מימון מאנשי עסקים להגנתו המשפטית בתיקים 1000, 2000 ו-4000, הגיע לבג"ץ. הרכב של 3 שופטי בג"ץ, בראשות הנשיאה אסתר חיות, דן היום (ב') אחר-הצהריים בעתירה שהגיש ראש הממשלה נגד החלטת ועדת ההיתרים שבמשרד מבקר המדינה, לדחות את בקשתו לקבל מימון לצורך הגנתו המשפטית מאנשי העסקים נתן מיליקובסקי (בן-דודו של נתניהו) וספנסר פרטרידג'. 

לאחר דחייה של שעתיים, החל הדיון עם נאום הפתיחה של עו"ד נבות תל-צור, בא-כוחו של נתניהו, שפתח את הטיעון בחזרה על הטיעונים שפורטו בעתירה.

"העתירה מעלה לשיטתנו ביקורת הן בפן הפרוצודרלי, אי-שמירה על כללי הצדק הטבעי לקראת יומו של העותר בפני המשיבה (המדינה); והפן השני נוגע לטיעונים והשיקולים שציינה הוועדה בהחלטתה, כנימוקים לדחייה, שלדעתנו הם שיקולים זרים", אמר עו"ד תל-צור. 

במסגרת דבריו התייחס עו"ד תל-צור לסמכות ועדת ההיתרים, דברים שגררו תגובה מצד השופט מני מזוז.

עו"ד תל-צור: "לוועדת ההיתרים יש חובת התייעצות עם מבקר המדינה לפי הכללים, והמבקר ליווה את ההליך. הוא שולט בהליך, ויש לו נוהג איך מתקיימים דיונים במוסד הביקורת".

השופט מזוז: "אדוני אומר בזה אחר זה דברים לא מדויקים. הוועדה לא כפופה למבקר המדינה, אלא חייבת להתייעץ. הוועדה קמה מהחלטת ממשלה ולא מכוח חוק מבקר המדינה. מיקמו אותה לצד המבקר, והיא צריכה להתייעץ איתו לגבי דברים מסוימים, וזה הכול. אדוני יורה את כל הדברים כאילו הם מובנים מאליהם".

עו"ד תל-צור: "כל הדברים שאני אומר הם מנקודת מבטי הסובייקטיבית. אני מזמין את כבודכם, שאם יש חובת התייעצות, אי-אפשר לטאטא חוות-דעת של מבקר המדינה מתחת לשטיח".

השופט מזוז: "זה לגבי זכות הטיעון". 

עו"ד תל-צור: "זכות הטיעון היא חשובה במשפט הישראלי, וזה גם קשור לסופיות הדיון". 

בנוסף אמר עו"ד תל-צור: "אנחנו מכירים פסיקות של העליון, שהתכלית היא העיקר, ולפעמים צריך לכופף את הטקסט. אחד הוא פרשנות של חקיקה. כבוד המבקר כותב בתשובתו שעמדתו היא לאור הדין הכללי. יש לפרש את המונח 'ניתן היתר' ככולל גם כסירוב לתת היתר. זו דומה לכיפוף הטקסט".

השופט מזוז: "אני חושב שזה די ברור שעיקרון סופיות לא חל על החלטות של טירבונאלים במקרה כזה. ועדיין זה לא אומר שכל החלטה אפשר לשנות. ועדיין יש נטלים שהם משתנים לפי מהות ההחלטה ומהות הגוף המינהלי.

"אדוני מנה שני סוגים של שינוי נסיבות. אחד זה גידול דרמטי בהיקף התיקים הרלוונטי, נקרא לזה. אדוני יידרש בהמשך למה זה שינוי נסיבות רלוונטי. שינוי נסיבות זה עובדה, אבל למה זה רלוונטי לטענות של אדוני לגבי ההנמקות של הוועדה. אם ההנמקה של הוועדה נכונה למגה-תיק ולא לתיק קטן... שינוי הנסיבות השני אומר 'אנחנו לא היינו בסדר, אבל תנו לנו הזדמנות נוספת'. הוועדה נתנה לכם הזדמנות נוספת, אבל לא נתנה לכם זכות שימוע".

עו"ד תל-צור: "לגבי אם אנחנו לא היינו בסדר, אני החמרתי איתנו".

השופט מזוז: "צד נוקט בקו מסוים בהליך משפטי". 

עו"ד תל-צור: "מדובר בהנהלה מינהלית שאמור לאשר או לדחות בקשות של שרים". 

השופט מזוז: "מול האינטרס הציבורי היה צריך לסלוח לנו, זה מה שאדוני אומר?"

עו"ד תל-צור: "לגבי ההבדל בין מגה-תיק לבין תיק רגיל. אני חושב שגוף מינהלי שבא לשקול בקשה, עליו קודם כל לשקול את כל השיקולים הרלוונטיים". 

השופטים שאלו את בא-כוח ועדת ההיתרים, עו"ד רנטו יארק מדוע לא תאפשר לראש הממשלה ולבאי-כוחו להשלים את הטיעון בעל-פה בפני ועדת ההיתרים. 

הנשיאה אסתר חיות: "הדלת נפתחה לכם, והיא נפתחה לטיעון בכתב. פתחו את הדלת ואמרו לא מספיק". 

עו"ד תל-צור: "ככל שהוועדה ביססה את התוצאה האופרטיבית לדחות את הבקשה על נתונים או הנחות עובדתיות שלא הוצגו בפני העותר במסגרת זכות הטיעון, דומה כי לוועדה כן יש לאפשר לעותר להגיב לכך".

השופטת חיות: "מבקר המדינה חושב שראוי היה לאפשר את השלמת הטיעון בעל-פה. היועמ"ש אומר דברים בהקשר הזה. אני שואלת אותך, עו"ד יארק (בא-כוח וועדת ההיתרים), מבלי להיכנס לטיעון שיש כאן פגיעה בכללי הצדק הטבעי, ולזה היועמ"ש לא מסכים, אני שואלת על דעת חבריי, האם נכון נוכח העמדות שהוצגו לאפשר את הטיעון בעל-פה".

השופט מזוז: "תוך שמירה על זכויות. לא תמיד צריך לעמוד על הדין".

עו"ד יארק: "כבודכם אולי לא יופתעו שאני לא מופתע מהשאלה, ואני עם חברי הוועדה בנושא. הדבר אפשרי, אבל כאן יש ויכוח מאוד עקרוני עם חבריי, האם הפרמטר שהעובדה שאדם לא חושף מה יש לו ומה הוא מבקש לתרום ורק מעבר לזה הוא צריך סיוע, הוא פרמטר לגיטימי, כן או לא. בעניין הזה אבקש את הדרכת בית המשפט, כי אני לא רוצה לחזור לכאן אחרי דיון חוזר שיטענו את אותו פרמטר".

השופט מזוז: "אם תיקבע הכרעה בשאלה הזו, למעשה זה קובע את העניין".

עו"ד יארק: "אני לא מסכים עם כבודו, אולי אני אשתכנע שראש הממשלה באמת זקוק לסיוע". 

השופטת חיות: "אנחנו ראינו שזו המגמה, וזה הכיוון. ואנחנו חושבים שכדאי למצות את המהלך הזה".

השופט ניל הנדל: "חוץ משאלת הסמכות שכבר לא רלוונטית".

השופט מזוז: "לא נכון שתהיה תחושה שההכרעה כאן התקבלה בסוף על טענות פרוצדורליות. זה נושא מספיק חשוב ומספיק רגיש כדי שתהיה בסוף תחושה שמוצו כל הטיעונים, וההחלטה ניתנה בלי להשאיר זנבות. כן רצו לשמוע או לא רצו לשמוע. ולא מדובר במחיר יקר לקיים עוד דיון".

רנאטו: "יש שאלה מי יהיו חברי הוועדה".

השופטת חיות: המבקר חושב שיש להשלים את זכות הטיעון, והוא ממנה, ויש עוד שני חברים מכהנים. והאם ראש הוועדה התפטר?

יורם רבין: "יו"ר הוועדה שלח מכתב התפטרות למבקר".

השופט הנדל: אבל גם זו לא סיבה למנוע את הדיון". 

השופטת חיות: "ראשית, למבקר יש סמכות למנות יו"ר אם הוא קיבל את ההתפטרות של יו"ר הוועדה".

רבין: "המבקר עדיין לא התייחס למכתב הפיטורים שהגיע אליו באיחור". 

השופטת חיות: "לכן ציינתי כי בדיון המשלים הוועדה תעלה פרטים שנדרשים לה. ואני מקווה שעו"ד תל-צור יאשר את זה. שהפרטים הללו, ככל שיראו שזה רלוונטי, הם יאשרו את זה".

עו"ד תל-צור: "כתבתי לוועדה הנכבדה. שככל שחסר כל פרט, שיפנו אליי. אנחנו נביא כל פרט שאפשר לתת. אנחנו לא יודעים את היקף החקירה וכו'".

רנאטו: "ושוב אני רוצה שזה יהיה ברור לחבריי, שראש הממשלה צריך להגיד מה הוא מתכוון לתרום מחלקו". 

השופטת חיות: "אני חושבת שהתשובה של עו"ד תל-צור עונה על כך". 

לבסוף החליט בג"ץ כי ועדת ההיתרים תשמע פעם נוספת את טיעוניו של ראש הממשלה נתניהו בכל הקשור לבקשתו לקבל ממנה היתר לקבל מימון כספי להגנתו המשפטית בתיקים 1000, 2000 ו-4000.

לפי קביעת בג"ץ, באי-כוחו של ראש הממשלה יוכלו להתייצב פעם נוספת בפני הוועדה ולטעון בפניהם את טיעוניהם בעל-פה. כאמור, בטרם ניתנה ההחלטה, פישרו שופטי בג"ץ בין הצדדים, כאשר הסכמת ועדת ההיתרים להצעת בג"ץ הגיעה בעקבות הצהרתו של עו"ד תל-צור, המייצג את ראש הממשלה, כי הם יספקו לוועדה כל פרט שאפשר לתת. 

לגבי השאלה האם נתניהו יכניס את ידו לכיס וישלם על חלק מההגנה המשפטית, כדרישת בא-כוח ועדת ההיתרים. התחמק עו"ד תל-צור מלהשיב, וציין בציניות כי "קודם כל דורשים שראש הממשלה יתפשט". עוד הוא ציין כי את התשובות ואת הפרטים לגבי ראש הממשלה הוא ייתן בוועדה. 

לגבי מיליקובסקי והטענה לגבי השותפות העסקית בינו לבין נתניהו, אמר עו"ד תל-צור כי הם כבר 10 שנים לא שותפים עסקיים, ואם ועדת ההיתרים הייתה מאפשרת להם להשמיע את דבריהם, אז היא גם הייתה יודעת את זה.

בתוך כך, לפי בא-כוחו של מבקר המדינה, המבקר ידון היום האם הוא מקבל את התפטרותו של יו"ר ועדת ההיתרים, השופט חבש. לדבריו, להחלטה זו עלולה להיות השלכה על חברותם של שני חברי הוועדה המכהנים.

דיון בצל ההתפטרות

הדיון היום התקיים כשברקע התפטרותו של יו"ר ועדת ההיתרים השופט ד"ר עוני חבש, לפני כשבועיים וכן ההתפתחויות בפרשת "הצוללות" (תיק 3000), הנובעות בין השאר ממידע שעלה מהחלטת הוועדה בנוגע לקשר העסקי שהיה בין ראש הממשלה נתניהו לבן-דודו מיליקובסקי.

נזכיר כי אותה החלטה של ועדת ההיתרים חשפה כי בשנת 2009 ביקש נתניהו - ואף קיבל - היתר מהוועדה לקבל הלוואה ממיליקובסקי לכיסוי חוב למס הכנסה שנוצר עקב החזקותיו, בשותפות עם מיליקובסקי ובני משפחתו בחברה העוסקת בתוספי פלדה. לפי הפרסומים, נתניהו מכר את מניותיו למיליקובסקי בחברה שהתמזגה מאוחר יותר עם חברת GrafTech International (גרפטק), אחת מספקיותיה טיסנקרופ, העומדת בלב פרשת הצוללות. עובדה זו שהצטרפה לחשיפת תאגיד השידור "כאן" ממרץ 2017, לפיה מיליקובסקי החזיק עד לפני כשנתיים, יחד עם אחיו דניאל ובני משפחה נוספים, ב-11% ממניות גרפטק, הן אלה שככל הנראה הובילו את הפרקליטות להודיע לאחרונה כי היא תבדוק את הקשר שבין המניות שהחזיק ראש הממשלה יחד עם מיליקובסקי לבין פרשת הצוללות. ראש הממשלה נתניהו איננו חשוד בפרשת הצוללות.

אם נחזור לנושא שעל הפרק היום, נראה כי מטרתם העיקרית של עורכי דינו של נתניהו, נבות תל-צור, טל שפירא ועמית חדד, היא לשכנע את שופטי בג"ץ מדוע החלטת ועדת ההיתרים "לוקה בחוסר סבירות קיצוני, הן בכל הקשור להתנהלותה בפן הפרוצדורלי והן בכל הנוגע לנימוקים ששימשו אותה לדחיית הבקשה", כנטען על-ידם בעתירה.

את ועדת ההיתרים מייצג עו"ד רנאטו יארק. את משרד מבקר המדינה ייצג בהליך היועץ משפטי למשרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור, עו"ד פרופ' יורם רבין.

משיב נוסף בעתירה הוא היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, אשר הגיש בשבוע שעבר לבית המשפט את עמדתו לקראת הדיון היום, הכוללת התייחסות אך רק לשאלה האם יש לוועדת ההיתרים סמכות להכריע בבקשה, ולא בכל הנוגע לשאלת אישור התרומות עצמן.

"אין אנו יכולים לקבל מודל של 'תרומות תחילה'"

נזכיר כי בחודש שעבר נדחתה טענתו של ראש הממשלה נתניהו כי לא יוכל לממן את הגנתו המשפטית בשלל הפרשיות הפליליות המרחפות מעל ראשו (תיקים 1000, 2000 ו-4000) ללא תרומות מבעלי הון מחו"ל.

הוועדה למתן היתרים במשרד מבקר המדינה דחתה את בקשת נתניהו להתיר לו להסתייע לצורך מימון הוצאותיו המשפטיות בספנסר פרטרידג' ובבן-דודו נתן מיליקובסקי, שניהם בעלי הון, תושבי חוץ; זאת תוך שהיא קובעת כי נתניהו צריך למצות את משאביו האישיים לפני שיפנה לקבל תרומות מאחרים למימון הגנתו.

הוועדה דחתה, בין השאר, את בקשת נתניהו לאפשר לו בשלב ראשון קבלת מימון הגנה ראשוני בסך חצי מיליון דולר מכל תורם - המיועד לייעוץ המשפטי שכבר ניתן לו עד כה וממשיך להינתן ועד לקבלת החלטת היועץ המשפטי לממשלה בתיקים השונים (לא כולל הליכי שימוע); ובהמשך הדרך ובמידת הצורך תוגשנה בקשות נוספות לקבל מאותם תורמים סכומים נוספים עד לתקרה כוללת של 2 מיליון דולר, כאשר ראש הממשלה עצמו גם ישתתף במימון.

"אין אנו יכולים לקבל מודל של 'תרומות תחילה' ואחר-כך השתתפות הנוגע בדבר עצמו במימון. הוועדה קבעה בעבר עיקרון הפוך - בטרם יפנה שר לנדבת תרומתם של בעלי ההון במימון, עליו למצות את יכולותיו ממשאביו והונו העצמי", נכתב בהחלטת הוועדה.

עוד נקבע כי "האפשרות לתת היתר פותחת פתח צר, במקרים מיוחדים, לפי שיקול-דעת הוועדה, לחרוג מהכללים ולתת היתר אישי לאי-קיום כלל מהכללים, בהתחשב בנסיבות המקרה ובתקינות הציבורית של מתן ההיתר. נפתח הפתח - הוא עלול להיסגר במקרה של שינוי נסיבות בולט; לא נפתח הפתח - יישארו הכללים בתוקפם באותו עניין וכלפי אותו שר, וההחלטה תהא סופית".

*** חזקת החפות: ראש הממשלה בנימין נתניהו וכל החשודים האחרים בתיקי ראש הממשלה מכחישים את המיוחס להם. יודגש כי גם לאחר ההחלטה על הגשת כתב אישום, בכפוף לשימוע, הם בגדר חשודים, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת לזכותם חזקת החפות.

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות