גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התמיכה הכספית, המניות והלו"ז: "המשרוקית" מפרקת את טענות נתניהו בראיון של חדשות 12

האם יכול להיות שרה"מ הופלה לרעה על-ידי ועדת ההיתרים, מה הכללים הפיננסיים שחלים על חברי כנסת ומה "פספס" נתניהו בלוח הזמנים של ראשי המל"ל ● המשרוקית של גלובס בעקבות תשובותיו של נתניהו לנושאים הבוערים

בנימין נתניהו / צילום: חברת החדשות קשת 12
בנימין נתניהו / צילום: חברת החדשות קשת 12

1. "כל איש ציבור שביקש, קיבל את האפשרות לבקש תמיכה"

האם ראש הממשלה הופלה לרעה כשבקשתו לקבלת מימון מבן-דודו נדחתה?

ראש הממשלה בנימין נתניהו סיפק אמש (מוצ"ש( מחזה נדיר כשהגיע בהפתעה לאולפן חדשות 12 להתראיין כאחד הפוליטיקאים. ברגע הזה היה חשוב לנתניהו להזכיר את היחס החריג שהוא מקבל. כשנשאל מדוע, בהיותו אדם אמיד, הוא מבקש היתר לקבלת סיוע במימון הוצאות המשפט שלו, הוא השיב: "לא נותנים לי את מה שנותנים לכל אזרח בישראל. כל איש ציבור בישראל קיבל את האפשרות לבקש תמיכה ועזרה מול מאמץ כביר שמשקיעים נגדי". אך האם נתניהו באמת קיבל יחס שונה?

כללי ועדת האתיקה של הכנסת לקבלת לגבי מימון הוצאות משפטיות חלים על חברי הכנסת בלבד, ומאפשרים להם לקבל תרומה ששווייה אינו עולה על 5,000 שקל מתורם בודד. חברי הממשלה כפופים לכללים מחמירים יותר. הכללים לגבי ניגוד עניינים של שרים וסגני שרים קובעים, בין השאר, כי מחובתו של השר לוודא ש"לא יהיה ניגוד עניינים בין מילוי תפקידו כשר לבין ענייניו האישיים" וכי "שר לא יקבל שכר או טובת הנאה, זולת שכרו שמשלמת לו המדינה". חברי הממשלה רשאים לבקש היתר אישי לחרוג מכללים אלה, באמצעות פנייה לוועדת ההיתרים במשרד מבקר המדינה.

ביולי 2018, בהתאם להנחיית היועמ"ש, פנו פרקליטיו של נתניהו לוועדת ההיתרים בבקשה להתיר לו לקבל סיוע ממקורביו נתן מיליקובסקי וספנסר פרטרידג’ במימון הגנתו המשפטית. בנובמבר החליטה הוועדה לדחות את הבקשה, על סמך הכללים לגבי ניגוד עניינים של שרים, כשההחלטה נשענה בין היתר על שלוש בקשות קודמות של שרים לקבל תרומות למימון הוצאות משפטיות, שנדחו כולן.

בינואר 2019 הגישו פרקליטי נתניהו בקשה מחודשת לוועדה, בה התחוור כי בני הזוג נתניהו כבר קיבלו ממיליקובסקי סיוע בסך כ-300 אלף דולר לסיוע במימון הוצאות המשפט שלהם, עוד בטרם הנחה היועמ"ש את נתניהו לפנות לוועדת ההיתרים. במכתב למבקר המדינה ציינו פרקליטיו של נתניהו כי עד לקבלת חוות-דעתו של היועמ"ש הם סברו כי קבלת סיוע כספי מבן-דוד מקרבה ראשונה אינו זקוק להיתר הוועדה, בין היתר לאור החלטת ועדת האתיקה של הכנסת שקבעה זאת.

ועדת ההיתרים דחתה את הבקשה החוזרת של נתניהו וקבעה כי עליו להשיב למיליקובסקי את הסכומים שקיבל ממנו, בהתאם להנחיית היועמ"ש. בהחלטת הוועדה נכתב כי פרקליטי נתניהו לא הזכירו את התרומה בבקשה הראשונה, ושפרקליטי נתניהו לא יכלו להסתמך על החלטת ועדת האתיקה של הכנסת, המוציאה מתחולתה במפורש חברי ממשלה.

■ בשורה התחתונה: אמירתו של נתניהו אינה נכונה. לא נמנעה ממנו שום זכות, והוא היה כפוף בדיוק לאותם נהלים שחלים על נבחרי ציבור.

 

2. "כשאני מחזיק [מניות] כח"כ, זה משול להחזקה כאזרח פרטי"

האם נתניהו היה אמור למכור את המניות שלו גם בהיותו ח"כ?

נתניהו טען בעבר שהחזיק במניות בחברת האחזקות של בן-דודו נתן מיליקובסקי, NMDM, בתור אדם פרטי. אלא שלפי הדיווחים הוא רכש אותן ב-2007, כשהיה יו"ר האופוזיציה. למה התכוון במלים "אדם פרטי"? בראיון לקרן מרציאנו הוא הסביר: "התכוונתי לומר שלא החזקתי אותן כשהייתי חבר בממשלה, ולכן כשאני מחזיק את זה כחבר כנסת, זה משול להחזקה של אדם פרטי". לפי הדיווחים, נתניהו מכר את המניות אחרי שהתמנה לראש הממשלה ב-2010.

החזקת מניות בידי חבר כנסת לא שקולה להחזקתן כאדם פרטי. לפי חוק חסינות חברי הכנסת, "חבר הכנסת לא יעסוק בכל עסק או בכל עיסוק נוסף". במקרה של חשד לניגוד עניינים, חבר הכנסת לא יעסוק ב"עיסוק הנוסף" גם בהתנדבות. החוק מחריג בין השאר "החזקה בלבד של מניות בתאגיד", אבל לא מגדיר מהי "החזקה בלבד".

ועדת האתיקה של הכנסת דנה ב-2009 בשאלה אם חבר כנסת רשאי לכהן כדירקטור בחברה או להחזיק בה מניות. פרוטוקול הדיון חסוי, אבל הוועדה הזכירה כי "שרים מחויבים להעביר את מניותיהם לנאמנות עיוורת", והוסיפה כי לדעתה "במקרים מסוימים מדובר בכלי שגם על חברי כנסת לאמץ, אם כי לעיתים אין בו די".

בבסיס ההחלטה של ועדת האתיקה עומדת ההודעה בדבר כללים למניעת ניגוד עניינים של שרים וסגני שרים שפרסמה הממשלה ב-2003, ומחייבת חברי ממשלה להעביר תיקי מניות לנאמנות עיוורת בתוך שישים יום מכניסתם לתפקיד. אם השר או הסגן הוא בעל שליטה בחברה (מחזיק לפחות 10% מהמניות או מהרווחים), הוא חייב למכור את התיק בתוך שישים יום לאדם שאינו קרוב משפחה. חבר ממשלה רשאי לקבל הכנסה שנובעת מהשקעותיו.

ב-2007 אישרה הכנסת בקריאה ראשונה, בתמיכת הליכוד, הצעת חוק המחייבת כל נושא משרה ציבורית, לרבות חברי כנסת, להעביר את תיק מניותיו לנאמנות עיוורת. ואולם בקריאה השנייה כמה מחברי הליכוד הצביעו נגדה - והיא נפלה. נתניהו לא נכח באף אחת מן ההצבעות.
בשורה התחתונה: דברי נתניהו אינם נכונים. לפי עמדת ועדת האתיקה, יש מקום שחברי כנסת יעבירו במקרים מסוימים את מניותיהם לנאמנות עיוורת, כמו חברי ממשלה, ובניגוד לאזרחים פרטיים.

לפרטים המלאים - היכנסו למשרוקית של גלובס »

3. "מי שעוד יודע [על האישור למכור צוללת למצרים] זה כמובן היועצים לביטחון לאומי, עמידרור ונגל"

האם לוחות הזמנים של כהונת ראשי המל"ל מסתדרים עם אמירת רה"מ?

כשנשאל נתניהו בראיון מדוע לא דיווח לשר הביטחון על האישור שנתן לטיסנקרופ למכור צוללות למצרים, הוא השיב כי שר הביטחון "לא חייב לדעת את זה", אבל הדגיש כי היועץ המשפטי ידע, ו"מי שעוד יודע זה כמובן היועצים לביטחון לאומי עמידרור ונגל, הם שותפים בזה...".

לפי הדיווחים, נתניהו נתן את אישורו למכירת הצוללות למצרים (או לפחות הסיר את התנגדותו) בשנת 2014. הנשיא ראובן ריבלין שמע על כך לראשונה מאנגלה מרקל כשביקר בגרמניה במאי 2015. אלא שבשעה שהאישור ניתן, יעקב עמידרור כבר לא עמד בראש המל"ל: הוא פרש בנובמבר 2013, שנה לפני אישור העסקה. יעקב נגל, היועץ השני שנתניהו ציין, טרם מונה לתפקיד בזמן אישור העסקה: הוא מילא אותו זמנית מראשית 2016 עד אפריל 2017, ואז הוחלף בראש המל"ל הנוכחי מאיר בן שבת. מי שעמד בראש המועצה בעת מתן האישור היה מחליפו של עמידרור, יוסי כהן, שלא הוזכר אמש בראיון.

והיה אדם נוסף שנתניהו בחר לא להזכיר - האיש שהוא-עצמו הודיע בפברואר 2016 כי יחליף את כהן בראש המועצה, וששימש כממלא מקום ראש המל"ל מאז 2009. האיש הזה הוא אבריאל בר יוסף, המשנה של יוסי כהן בימי אישור העסקה המצרית. בר יוסף לא התמנה לבסוף לראש המל"ל בשל פרשת שחיתות אחרת מ-2014, קידום פתרון יקר להנזלת גז של חברה בשם I.N.R.I בתמורה לטובות הנאה.

בסוף 2018 המליצה המשטרה להעמיד את בר יוסף לדין בפרשה הזאת על שוחד, מרמה והלבנת הון. סמוך מאוד לכך היא המליצה להעמיד אותו לדין, לצד חמישה אנשים נוספים, בפרשה נוספת: תיק 3000, פרשת הצוללות.
בשורה התחתונה: השמות שהזכיר נתניהו מעוררים תהיות. במועד שבו, לפי פרסומים, אישר מכירת צוללות למצרים, עמידרור ונגל לא היו ראשי המל"ל.

עוד כתבות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"