גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות החברות לחברת החשמל: לפתוח את מתווה הפיצוי למצרים

לאחר שדירקטוריון חברת החשמל אישר את מתווה הפשרה עם חברות הגז המצריות, שכולל תספורת של 85% על החוב שנפסק לטובת החברה, פנה מנהל רשות החברות אל יו"ר חברת החשמל ודרש לערוך דיון מחדש ● הנימוק: חוות הדעת שהוצגו לדיקרטוריון היו חלקיות

מנהל רשות החברות הממשלתיות, יעקב (ינקי) קוינט / צילום: שלומי יוסף
מנהל רשות החברות הממשלתיות, יעקב (ינקי) קוינט / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות הממשלתיות דורשת מדירקטוריון חברת החשמל לדון מחדש במתווה הפשרה עם חברות הגז המצריות - לאחר שהדיון הקודם שהסתיים באישור המתווה, התבסס לטענת הרשות על מצג חלקי ולא מדויק שהוצג לחברי הדירקטוריון.

במסגרת המתווה, מוותרת למעשה חברת החשמל על 85% מסכום הפיצויים שנפסק לה בבוררות בינלאומית. ב-2015 חייב בית משפט בשווייץ את חברות הגז המצריות לשלם לחברת החשמל פיצוי בסך 1.76 מיליארד דולר ועוד 600 מיליון דולר הוצאות משפט - הסכומים כוללים ריבית - בגין הפרת ההסכם לאספקת גז מ-2005.

הרשות נכנסה לתמונה בעקבות אישור מתווה הפשרה בדירקטוריון חברת החשמל ב-31 לינואר, אישור שהותנה בקבלת אישור רשות החברות (כנציגת הבעלים) ורשות החשמל (בגלל היבטים הקשורים לתעריף החשמל). בנוסף, מבקשת חברת החשמל מהרשות כתב שיפוי לבכירי החברה.

במכתב ששלח ליו"ר דירקטוריון החברה יפתח רון-טל ולמנכ"ל עופר בלוך, מתנה מנהל רשות החברות הממשלתיות, יעקב (ינקי) קוינט, את אישור המתווה ואת מתן כתב השיפוי בעריכת דיון חוזר בדירקטוריון החברה על-בסיס הצגת חוות-דעת משפטיות וכלכליות חדשות ומקיפות לחברי הדירקטוריון - זאת לאחר שההחלטה הקודמת התבססה לטענת הרשות על חוות-דעת חלקיות ורצופות אי-דיוקים.

על-פי פרסומים שלא אושרו על-ידי חברת החשמל, החברה אמורה לקבל, במסגרת ההסכם, פיצוי בסכום כולל של 500 מיליון דולר משתי חברות גז מצריות ממשלתיות, בגין שיבושים קשים באספקת הגז לישראל ב-2011 והפסקה מוחלטת של האספקה החל מ-2012.

מפיצוצים בצינור הגז ועד הסדר הפשרה

המשבר שאיים על עתיד החברה

חברת החשמל חתמה ב-2005 על הסכם לאספקת גז טבעי עם EMG, חברה שהקימו איש העסקים הישראלי יוסי מימן ושותפו המצרי חוסיין סאלם - שגברה על ספקי הגז הישראלי והפלסטיני במכרז שפרסמה חברת החשמל לרכש גז טבעי עבור תחנות הכוח שלה. לדרישת דירקטוריון, חברת החשמל נחתם גם מכתב כוונות בין שרי האנרגיה של ישראל ומצרים - מכתב שהוצג לדירקטוריון כמעין ערבות ממשלתית לביצוע ההסכם.

ב-2011 החלו שיבושים קשים באספקת הגז ממצרים בגלל פיצוצים מסתוריים לאורך צנרת ההולכה בסיני, וב-2012 הופסקה ההזרמה סופית והחברות המצריות הודיעו על ביטול ההסכם. כדי להמשיך ולייצר חשמל, נאלצה חברת החשמל לרכוש דלקים יקרים במקום הגז המצרי בעלות ישירה של כ-15 מיליארד שקל. המדינה נאלצה לבנות לחברת החשמל חבילת חילוץ כדי לאפשר לה לעמוד בעלויות, שאיימו להביא אותה לפשיטת רגל.

חבילת החילוץ כללה את העלאת תעריף החשמל בהדרגה ב-30% לתקופה זמנית ומתן ערבויות מדינה בהיקף של כ-10 מיליארד שקל לגיוסי החוב של חברת החשמל. משבר הדלקים הסתיים במארס 2013, כשמאגר הגז הישראלי "תמר" החל בהזרמת גז למשק.

בדיון שנערך בכנסת ביולי 2011 נשאל היו"ר יפתח רון-טל על-ידי ח"כ מירי רגב "איך אתה אוכף את ההסכם וכמה פיצוי תקבל?". הוא השיב כי "שנינו נהיה בפנסיה לפני שבית משפט ייתן שקל לאיזשהו גוף". ואולם חודשיים לאחר מכן, בספטמבר 2011, החליט דירקטוריון חברת החשמל להורות לחברה להיכנס להליך בוררות בינלאומית בשווייץ מול חברות הגז המצריות ו-EMG, לקבלת פיצוי בגין הנזקים הכבדים שנגרמו ושייגרמו לה עקב אי אספקת הגז המצרי.

חברת החשמל תבעה בבוררות סכום של כ-15.4 מיליארד דולר. פסק הבוררות שניתן ב-4 בדצמבר 2015 חייב את החברות המצריות לשלם לחברת החשמל 1.76 מיליארד דולר בתוספת ריבית והוצאות משפטיות, המוערכות, נכון ליום 31 בדצמבר 2018, בסך של כ-600 מיליון דולר.

החברות המצריות לא ויתרו וערערו לבית המשפט העליון בשווייץ, אך הערעור נדחה ב-27 באפריל 2017 והחברות המצריות חוייבו בתשלום הוצאות המשפט.

מאז דחיית הערעור מנהלת חברת החשמל מגעים בניסיון לאכוף את פסק הדין. במסגרת המו"מ ביקרו בכירים בחברה פעמים רבות במצרים. גורמים בסביבת החברה טענו כי מדובר במו"מ קשה במיוחד, וכי הסיכויים לאכוף את פסק הדין באמצעות בית משפט מצרי אפסיים.

מנהל רשות החברות קוינט אינו מציין סכום כלשהו במכתב, אך מעיר כי מדובר בסכום המהווה תספורת של כ-85% בערכים נומינליים (ללא הצמדה) לעומת הסכום שנפסק לטובת חברת החשמל במסגרת הבוררות הבינלאומית בשווייץ העומד על 2.6 מיליארד דולר. מדובר אפילו בסכום נמוך מהוצאות המשפט והריבית שנפסקו לחברה בסך 600 מיליון דולר. מצד שני, נטען כי הסיכויים לאכוף את פסק הדין היו נמוכים מלכתחילה וכי מדובר בסוגיה בעלת רגישות מדינית גבוהה.

במכתב ששלחה רשות החברות להנהלת חברת החשמל, נטען כי החברה הציגה לרשות מצג לפיו יש "דחיפות רבה" לאשר את הסכם הפשרה בסד זמנים שאינו מאפשר לרשות לגבש עמדה עצמאית ביחס לסבירות ההסדר המוצע. 

חברת החשמל מסרה בתגובה: "את התגובה צריכים לתת מי שהדליף את המכתב או מי שכתב אותו. חברת החשמל תמשיך לפעול באחריות בנושא זה, כפי שעשתה עד כה, והכל לטובת צרכני החשמל".

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים