גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוצאות של אלטשולר שחם, בית ההשקעות הצומח בישראל, נחשפות: עדיין רווחי - אבל פחות

בית ההשקעות, שנמצא בדרך להנפקת פעילות הגמל הגדולה בישראל, משלם מחיר על צמיחתו המהירה • מנתונים שהגיעו לידי "גלובס" עולה כי בעוד שההכנסות ב–2018 שמרו על יציבות, ברווחים חלה שחיקה • הסיבה: השקעה בהגדלת תיק הנכסים, שהיקפו תפח בשנה החולפת ל־110 מיליארד שקל • ויש גם דיבידנד של 9 מיליון שקל

גילעד אלטשולר / צילום: תמר מצפי
גילעד אלטשולר / צילום: תמר מצפי

בימים אלה בוחן בית ההשקעות אלטשולר שחם, שבניהול המנכ"לים המשותפים רן שחם וגילעד אלטשולר, הנפקה לציבור של מניות חברת הגמל והפנסיה שבשליטתו ובניהול השותף יאיר לוינשטיין. אם המהלך ייצא לפועל, בכך תונפק פעילות הגמל הגדולה בישראל כיום.

על רקע זה חושף "גלובס" את תוצאות בית ההשקעות עצמו לשנה החולפת. בניגוד לדוחות חברת הגמל והפנסיה, שהם פומביים, את הנתונים הללו אלטשולר שחם אינו נוהג לחשוף. לפי הנתונים שהגיעו לידינו, אף שאלטשולר שחם ממשיך להציג רווחים נאים - הם נמוכים מאלה שהציג בעבר, וגם מהרווחים שהציגו שישה בתי השקעות גדולים אחרים.

מדוחות בית ההשקעות, שבבעלות המייסדים גילעד אלטשולר וקלמן שחם (כ-90% יחדיו) ורוני בר בנין (10%), עולה כי הוא סיים את 2018 עם רווח נקי המיוחס לבעלי המניות בהיקף של 36.2 מיליון שקל, המהווה ירידה של 24% ביחס ל-47.4 מיליון שקל ב-2017. זוהי ירידה חדה יותר, של כ-32%, לעומת רווח של כ-53.2 מיליון שקל שנרשם ב-2016.

בניתוח תוצאות אלטשולר שחם בשנים 2013 עד 2018, ללא נטרול החלק שמיוחס לבעלי מניות המיעוט, עולה כי הרווח הנקי שלו בשנה החולפת הצטמק ל-43 מיליון שקל. זהו השיעור הנמוך בשנים האחרונות: ב-2013 הציג בית ההשקעות רווח נקי של 71 מיליון שקל, שתפח עד ל-90 מיליון שקל ב-2015, והצטמק לרווח של מעט יותר מ-50 מיליון שקל בשנים 2016 ו-2017. 

תוצאות אלטשולר שחם

הינשוף מפסיד, הסמארט בטא מרוויח

למרות השחיקה ברווחיות, אלטשולר שחם שהוקם ב-1990 נחשב לבית השקעות מוצלח מאוד ודומיננטי בשוק. בדוחות 2018 הדבר מתבטא בצמיחה מרשימה בהיקף הנכסים הכולל שהוא מנהל, בהמשך למגמה שניכרה בשנים קודמות. נכון לסוף השנה שעברה ניהל בית ההשקעות נכסים בהיקף של כ-110 מיליארד שקל, לעומת כ-90 מיליארד שקל בסוף 2017.

הודות לצמיחה מהירה זו מדובר כיום בבית ההשקעות השלישי בגודלו בישראל במונחי נכסים מנוהלים, אחרי פסגות ומיטב דש. הדבר חשוב במיוחד כיוון שמסך הנכסים המנוהל נגזרים הרווחים וההכנסות בעתיד, כך שצמיחה אחראית בשורה זו משפיעה לטובה על יתר התוצאות העתידיות. למעשה, שיעור הרווח בשנים שבין 2016 ל־2018 הושפע במידה רבה מההשקעה בהגדלת תיק הנכסים, שהתבטאה בין היתר בעמלות ששולמו לסוכנים.

גם ההון העצמי של בית ההשקעות גדל משמעותית בשנה שעברה ל-341 מיליון שקל, עלייה של 26% לעומת 2017. עוד חושף "גלובס" כי במהלך שנת 2018 חילק בית ההשקעות דיבידנד בסך 9 מיליון שקל.

בשורה העליונה שמר אלטשולר שחם על יציבות: בדוחות 2018 הסתכמו הכנסות בית ההשקעות מדמי ניהול ועמלות ב-268 מיליון שקל, ירידה של כ-4% ביחס להכנסות של כ-280 מיליון שקל ב-2017. בנטרול הפסדי השקעה ההכנסות דווקא עלו ב-4% לעומת 2017: 278 מיליון שקל לעומת 267 מיליון.

בהקשר זה חשוב לציין כי חברת הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם, שמנהלת את חלק הארי מנכסי בית ההשקעות, אינה חברה מאוחדת כי אם כלולה, כך שהכנסותיה לא נספרות בדוח המאוחד שהגיע לידינו. אילו אלטשולר שחם היה מאחד את תוצאות חברת הגמל והפנסיה, הוא היה מציג הכנסות בהיקף של יותר מ-800 מיליון שקל בשנה, שהיו ממצבות אותו בשלישייה המובילה בענף בתי ההשקעות.

מהדוחות עולה בנוסף כי במסגרת ההסכם בין מנורה מבטחים לבין אלטשולר שחם ניתנה לקבוצת הביטוח אופציה למכור לבית ההשקעות את כל החזקות המיעוט (20%) שבידיה בחברת קרנות הנאמנות של אלטשולר שחם. הדוחות מציינים כי "בהתאם לעבודת מעריך שווי חיצוני ובלתי תלוי", שווי ההתחייבות של אלטשולר שחם כלפי מנורה מבטחים באופציה זו עמד בסוף 2018 על כ-53.6 מיליון שקל, לעומת שווי של 79.4 מיליון שקל בסוף 2017.

עוד מוזכר בדוחות כי ינשוף, השותפוּת לניהול קרנות גידור שבשליטת אלטשולר שחם, הסבה לו ב-2018 הפסד של כ-9 מיליון שקל משיערוך ההחזקה, לעומת רווח של כ-10.9 מיליון שקל משיערוך ההחזקה בינשוף ב-2017.

לעומת זאת, יש שיפור בתרומה של פעילות קרנות הסמארט בטא - הקרנות העוקבות החכמות של אלטשולר שחם ושל קובי שמר וליאור כגן. ב-2018 הכניסה הפעילות 6.6 מיליון שקל, לעומת סך של 5 מיליון שקל ב-2017 ופחות ממיליון שקל ב-2016. הקרנות, ששומרות על רווחיות מאז 2015, הציגו ב-2018 רווח של כ-2.5 מיליון שקל.

חלק משמעותי מפעילות בית ההשקעות הוא תחום ניהול החיסכון לטווח ארוך - הגמל, ההשתלמות והפנסיה. נכון לסוף פברואר ניהלה חברת אלטשולר שחם גמל ופנסיה נכסים בהיקף כולל של כ-81.2 מיליארד שקל, שמיצבו אותה כחברה הגדולה בתחום זה, ובנוסף ניהלה נכסי פנסיה חדשה בהיקף של כ-4.3 מיליארד שקל נוספים. נתונים אלה הם חלק מהיקף הנכסים הכולל של בית ההשקעות.

כך, אלטשולר שחם גמל ופנסיה החזיקה בסוף פברואר בנכסים שהיוו 10.1% משני השווקים הללו יחדיו. על-פי הדוחות הפומביים של החברה, היא רשמה ב-2018 רווח נקי של כ-40 מיליון שקל על הכנסות של כ-527 מיליון שקל - עלייה נאה לעומת רווח והכנסות של 20 מיליון שקל ו-379 מיליון שקל בהתאמה ב-2017. 

הכנסות ורווח נקי, אלטשולר שחם

מנגנון להיפרדות עתידית מלוינשטיין

אתמול חשף בית ההשקעות כי הוא בדרך להנפקה לציבור של מניות חברת ניהול הגמל והפנסיה שלו, וזאת בצל הנפקת הענק של ישראכרט.

הדבר התברר בעקבות מכתב ששלח אתמול מנכ"ל אלטשולר שחם גמל ופנסיה יאיר לוינשטיין לעובדי החברה, ובו כתב: "החלטנו לבחון אפשרות להנפקה של מניות חברת הגמל והפנסיה בבורסת תל-אביב". על-פי הערכות, מהלך שכזה יסייע בעתיד למימוש החזקות המיעוט בחברת הגמל, שבבעלות לוינשטיין, שלא דרך הנפקה ומימוש של החזקות בחברה האם - בית ההשקעות עצמו.

לפי שעה אלטשולר שחם לא מדברים עדיין על שווי מבוקש לחברת הגמל והפנסיה, והם מתכננים להנפיק אותה על סמך דוחות הרבעון הראשון ב-2019. עם זאת, בדוחות אלטשולר שחם גמל ופנסיה מצוין כי על סמך הערכת שווי חיצונית שנעשתה לחברה, "הסכום בר ההשבה של הנכסים הבלתי מוחשיים", משקף לפעילות החברה "שווי שימוש שנאמד בכ-1.22 מיליארד שקל". בהתחשב ברווח שמציגה חברת הגמל והפנסיה, סביר שהשווי בהנפקה יהיה נמוך מהרף הזה.

במכתבו כתב עוד לוינשטיין כי "בשנים האחרונות הובלנו יחדיו מהלכים גדולים ששינו את פני השוק כפי שאנו מכירים אותו, ביניהם קופת גמל להשקעה, תוכנית חיסכון לכל ילד, רפורמת קרנות הפנסיה הנבחרות של משרד האוצר וגיוסי ענק שהביאו אותנו להיות חברת הגמל וההשתלמות הגדולה בישראל, המנהלת כספיהם של כמיליון וחצי לקוחות", וציין שבית ההשקעות בוחן את נושא ההנפקה "בהמשך להצלחות אלה". עוד הבהיר כי "יחד עם רן וגילעד נמשיך לשלוט בחברה ולנהל אותה", ושכלל עובדי אלטשולר שחם ייהנו מאופציות.

כבר היום מחויבת חברת הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם בפרסום הדוחות הכספיים שלה, תוך התנהלות כמעין חברה ציבורית, כולל שימוש בדח"צים - כמו כל הגופים המוסדיים שמנהלים חיסכון לטווח ארוך, ובכפוף לרגולציה של רשות שוק ההון. מניות אלטשולר שחם גמל ופנסיה נמצאות בידי בית ההשקעות אלטשולר שחם (61.75%), ופרפקט שוקי הון (38.25%), שמוחזקת בתורה על-ידי יאיר לוינשטיין (50.33%) ובית ההשקעות אלטשולר שחם. 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה