גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלי גרונר, מנכ"ל משרד רה"מ לשעבר, מבקר את מדיניות הנדל"ן של כחלון: "ניסיון האוצר לקבוע מחיר סופי לדירה - מוריד את הסטנדרטים"

גרונר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, שמונה לאחרונה לנציג זרוע ההון סיכון של האחים קוך: "אני מראה לאחים קוך טכנולוגיות ישראליות, לא רק בתחום הסייבר, והם נדהמים. חשוב שהממשלה הבאה תמשיך לעודד שוק חופשי, וכך נבטיח שהשוק העולמי יימשך אלינו, לא רק בגלל חוף וחיי לילה, אלא בגלל הזדמנויות לרווח ועסקים"

אלי גרונר / צילום: תמר מצפי
אלי גרונר / צילום: תמר מצפי

"אף מדינה בעולם לא עשתה יותר מישראל כדי להוריד חסמי רגולציה. מצד שני, תחום הנדל"ן, אשר נמצא כיום בשליטת האוצר, אינו נהנה מאותה הורדת חסמים. ועדות התכנון, הרשויות המקומיות והגופים האמונים על מדיניות המקרקעין אינם עובדים בתיאום וכל אחד מתנהל בקצב שלו. אותה שאפתנות ישראלית, שדווקא מצליחה בהייטק, פחות מתאימה לשוק הנדל"ן והניסיון של האוצר לומר לשוק החופשי מה יהיה המחיר הסופי של דירה, הביא להורדת סטנדרט הבנייה. זו יומרנות שמובילה מדינאים לחשוב שאפשר להמציא מנגנון מחירים" - כך אמר הבוקר (ד') אלי גרונר, לשעבר מנכ"ל משרד ראש הממשלה, בוועידת הנדל"ן הגלובלי של פירמת עורכי הדין הבינלאומית DLA PIPER. זוהי ההתבטאות פומבית ראשונה של גרונר מאז שמונה לעמוד בראש השלוחה הישראלית של Koch Disruptive Technologies - זרוע ההון סיכון של קוך אינדסטריז.

גרונר התייחס למינויו ואמר כי "בחודשים האחרונים, במסגרת התפקיד החדש, ראיתי המון הזדמנויות ליזמים שרוצים להתפתח לשווקים אחרים. נחשפתי למגוון טכנולוגיות חדשות. יזמים שמנסים לנצל שדה אלקטרומגנטי, כאלו שיכולים לזרז קצב גידול והנבטה של זרעים. אני מראה את זה לאחים קוך, והם נדהמים. מדובר במגוון טכנולוגיות חדשות ולא רק בתחום הסייבר".

גרונר אמר כי "אם רוצים לנחש לאן העולם יתקדם צריך להמציא - ויזמים ישראלים ממציאים כיום את העתיד ואין לי ספק שזה יגיע גם לנדל"ן. אני תקווה שהממשלה הבאה תעודד השקעות, משקיעים בינלאומיים ותמשיך לעודד שוק חופשי. כך נבטיח שהשוק העולמי יימשך אלינו, לא רק בגלל חוף וחיי לילה, אלא בגלל הזדמנויות לרווח ועסקים".

במסגרת הכנס, שעורכת DLA PIPER בארץ מזה 7 שנים, פורסם מחקר לפיו שנת 2018 היוותה שנת שיא בשוק הנדל"ן המסחרי, עם עסקאות בהיקף של 733 מיליארד דולר - הנתון הגבוה ביותר מאז שנת 2007, אולם המשיבים לסקר הביעו פסימיות באשר לאפשרות כי בשנת 2019 שיאי ההשקעות יימשכו.

הפירמה, שמעסיקה כ-4,500 עורכי דין בכ-100 משרדים ב-50 מדינות העולם, אף ביצעה סקר בקרב מאות בכירים מענף הנדל"ן בארה"ב, ממנו עולה תחזית מפתיעה במיוחד, לפיה ב-12 החודשים הקרובים, משקיעי הנדל"ן מישראל יעקפו את המשקיעים מסין בהיקף השקעותיהם בארצות הברית. הסקר אף העניק תשובות לחלק מהשאלות שמעסיקות כיום את כל ענף הנדל"ן: היכן כדאי להשקיע ובאילו ענפים?

58% ממשתפי הסקר חזו כי שוק הנדל"ן המסחרי צפוי להיות "דובי" לעומת 40% בלבד בשנה שעברה. זוהי הפעם הראשונה מאז 2011 שמרבית משתתפי הסקר, שנערך באופן קבוע מזה עשור, מביעים עמדה "דובית" לגבי שוק הנדל"ן העולמי. מהסקר עולה כי 30% מהנשאלים ציינו את חוסר הוודאות לגבי מדיניות הממשל האמריקאי בסוגיות של מדיניות פנים וחוץ כסיבה המרכזית לדאגה; סיבה נוספת נעוצה בחשש של 28% מהמשיבים מפני "תיקון" בשוק הנדל"ן לאחר שנים של עלייה ומתוך צורך בהתאמה לירידה ברמות הביקושים; ו-20% ציינו את העלייה בריבית כסיבה לדאגה. יצוין כי כמעט כל המשיבים (90%) ציינו כי הריבית תמשיך לטפס מעלה ב-2019, דבר שגם ישפיע ישירות על מחירי העסקות.

מבין הגורמים אשר ישפיעו על שוק הנדל"ן המסחרי, צוינה ההאטה הכלכלית בעולם בכלל (54%) ובארה"ב בפרט (52%); מלחמות סחר עם מדינות העולם (52%) ובפרט עם סין (49%) והברקזיט באנגליה (21%). מנגד, כשנשאלו באשר לסיבות לאופטימיות, 48% מהנשאלים הביעו אמונה כי עודף ההון הפנוי להשקעות ימשיך להניע עסקאות, וכן כי בסופו של דבר, העוצמה הכלכלית האמריקאית תגבר על חוסר הוודאות הפוליטית.

הסקר אף בחן את עמדתם של המשיבים באשר לערים האטרקטיביות ביותר להשקעה בשנה הקרובה וקבע כי למרות החששות מברקזיט, לונדון עודנה נתפסת כבירה המושכת ביותר להשקעות. אחריה מדורגות: ברלין, פרנקפורט (שאיבדה את מקומה המשותף בפסגה משנה שעברה), הונג קונג וסידני.

יש גם זווית ישראלית: מהסקר עולה כי המשקיעים הישראלים צפויים השנה לעקוף בפעם הראשונה את הסינים בהיקף ההשקעות בנדל"ן בארה"ב, עם 24% מסך ההשקעות במדינה, עלייה של 6% בהיקף ההשקעות לעומת 18% בשנה שעברה.

עוד כתבות

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

נגע בשיא, ואז ירד: האתר הישראלי שמנסה לחזות מתי תהיה התקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים