גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשובה נגד תשובה: הסכם חברת החשמל ולוויתן לא מבשר טובות לתחרות בתחום הגז

המאגרים לוויתן ותמר, שבשניהם מחזיק תשובה, התמחרו על הסכם אספקת הגז לחברת החשמל ● לוויתן זכתה ותספק לראשונה גז לחברת החשמל, במחיר מופחת, על חשבון הגז שתספק תמר ● ישראמקו, שותפתן של נובל אנרג’י ודלק במאגר הגז תמר, צפויה לערער על הזכייה

אסדת גז לוויתן / צילום: אלבטרוס
אסדת גז לוויתן / צילום: אלבטרוס

יממה סוערת בשוק הגז: המניות ויחידות ההשתתפות של החברות והשותפויות הקשורות לתמר ולוויתן רשמו ירידות חדות למדי בבורסה, בעקבות ההודעה על חברת החשמל כי מאגר לוויתן יתחיל לספק גז טבעי לחברה.

ישראמקו , שותפתן של נובל אנרג’י ודלק  במאגר הגז תמר, צפויה לערער על זכיית שותפי מאגר לוויתן בהתמחרות. במסגרת ההסכם, תרכוש חברת החשמל לראשונה גז ממאגר לוויתן, במחיר הנמוך בכ-20% מהמחיר שבו היא מחויבת לרכוש גז מתמר, על פי ההסכם השנוי במחלוקת מ-2012. במקביל, צפויה חברת החשמל להקטין את כמות הגז שתרכוש מתמר.

ישראמקו הודיעה כי פנתה עם שותפים אחרים לחברת החשמל וביקשה את מלוא המסמכים הקשורים להליך ואת הקפאת התוצאות למשך שבועיים לאחר הגשת המסמכים. זאת, "כדי לבחון את המשך צעדיה", לפי הודעת החברה.

האחזקות בתמר

מ-1 בינואר 2019, חברת החשמל מחויבת לרכוש 3 BCM בשנה ממאגר תמר, ירידה של כחצי BCM בשנה לעומת ההסכם המקורי, ולכן פתחה בהתמחרות על יתרת צורכי הגז שלה. החברה פנתה לשני מציעים - למאגר לוויתן, שבו השותפות העיקריות הן דלק קידוחים , בשליטת יצחק תשובה, ונובל אנרג’י, ולמאגר תמר, הנמצא בשליטת אותן חברות ממש, בשיתוף ישראמקו של קובי מימון וחיים צוף. אחרי חצי שנה של התמחרות הודיעה חברת החשמל כי בחרה במאגר לוויתן. עם תחילת ההזרמה המסחרית של גז מהמאגר, המאגר יתחיל לספק גז לחברה בהיקף של כ-4 BCM במשך כשנתיים. המחיר צפוי להיות כ-4.8 דולר ליחידת אנרגיה, נמוך בכ-20% מהמחיר שבו מחויבת חברת החשמל לרכוש גז ממאגר תמר, 6.15 דולר ליחידת אנרגיה. כך, ימכרו דלק ונובל אנרג’י 3 BCM בשנה במחיר גבוה יותר ממאגר תמר, ועוד כ-2 BCM ממאגר לוויתן - במחיר מופחת.

ההסכם בין חברת החשמל ושותפות לוויתן ייכנס לתוקף אחרי אישורן של רשות התחרות, רשות החשמל ורשות החברות. תקופת ההסכם היא מנובמבר 2019 או ממועד החיבור של מאגר לוויתן, המוקדם מביניהם, עד שנת 2021, אז צפוי להתחיל לפעול מאגר הגז השלישי "כריש". לפי הערכות החברה, הגז של חברת החשמל יוזל ב-145-175 מיליון דולר בשנה והדבר צפוי גם להפחית את מחיר החשמל לצרכן באחוזים בודדים.
מקורות בשוק מעריכים כי הצעות המחיר של שני המאגרים היו דומות ואף זהות, ולכן לא ברור מה הכריע את הכף לטובת לוויתן. למרות הניסיון להציג את העסקה כסממן ראשון של תחרות בשוק, הצעות מחיר זהות מעידות על כך שזהות הבעלים לא מאפשרת תחרות של ממש.

נהנו מתמר, ועכשיו גם מלוויתן

העסקה מסמנת את העתיד הבעייתי של התחרות במשק הגז. דלק ונובל זכו לרווחי עתק מתמר במשך יותר מחמש שנים, וכעת יתחילו ליהנות ממקור רווחים עצום נוסף - מאגר לוויתן.

שורשי המצב המוזר הזה נמצאים בהסכם השנוי במחלוקת כאמור שחתמה חברת החשמל עם שותפות תמר עוד ב-2012. היו מחירי הגז והנפט אז היו גבוהים יחסית, והחברה הסכימה למחיר בסיס גבוה (כ-5 דולר ליחידת חום) ולהצמדה למדד המחירים לצרכן בארה"ב במקום למדדי מחירי אנרגיה, מחשש שאלה יעלו. התוצאה הייתה שחברת החשמל, הלקוח הגדול ביותר של גז מתמר, משלמת את המחיר הגבוה ביותר עבורו ובגלל ההצמדה למדד האמריקאי המחיר רק ממשיך לעלות. מבקר המדינה בדק את הנושא ופרסם דו"ח שבו ביקר בחריפות את הבחירה בשיטת ההצמדה.

החוזה של חברת החשמל גם חייב רכישה של כמות מינימלית (מנגנון Take or Pay), כך שחברת החשמל לא יכולה הייתה לגוון את מקורות הגז ולרכוש במחירים נמוכים יותר. השנה, עם ירידת הכמות המינימלית ל- 3 BCM (מתוך צריכה שנתית של כ-4.8 BCM , אפשר יהיה למצוא מקורות זולים יותר לגז. הפעם, חברת החשמל למדה את הלקח, והחוזה עם לוויתן מוגדר כ"מזדמן", ללא כמויות מינימום או מקסימום. החברה מנסה גם לייבא, מפעם לפעם, גז טבעי נוזלי באוניות, במחירים נמוכים יותר מאלה שהיא קונה מתמר.

בינתיים, גם הבעלויות במאגרים השתנתה. מתווה הגז אישר לדלק ולנובל אנרג’י להותיר את החזקותיהן במאגר לוויתן, אך כדי לאפשר תחרות בענף ולמנוע מונופול, על דלק למכור את החזקותיה במאגר תמר עד 2021 והיא התחילה לעשות כן בהדרגה. גם על נובל להפחית את החזקותיה, מ-39% ל-25%, אך תישאר לה בעלות צולבת בשני המאגרים הגדולים. בלוויתן יש לדלק כ-45% ולנובל כ-40%, וכך הפך מאגר זה, הגדול יותר מתמר, לפוטנציאל גדול יותר לרווחים עבור שתי החברות. ישראמקו נותרה השותפה הגדולה ביותר בתמר, עם כ-29% מהבעלות, והמצב החדש הופך אותה למתחרה של שותפותיה - נובל ודלק.

יצחק תשובה / צילום ארכיון: גיל יוחנן

אנליסטים: "לא מדובר בדרמה"

לדברי לירן לובלין, מנהל מחלקת מחקר בבית ההשקעות IBI, "תמר ולוויתן מתמחרות סיכון שונה מתוקף הסכמי העוגן שלהן. ההסכם לשנתיים מול חברת החשמל לא משנה מהותית את הסיכון, אך מהווה חלק נוסף בפאזל החוזים של המאגר. מנקודת המבט של שותפויות לוויתן, המטרה הייתה לבצר את עמדתן מול חברת החשמל כשהפנים נשואות לעבר 2021 וההתמודדות הצפויה מול מאגרי כריש ותנין על חוזה ארוך יותר. מבחינת שותפויות תמר, אמנם המאגר מאבד כ-2 BCM מלקוח עוגן, אך ייתכן שאותן כמויות יוסטו כבר במהלך 2020 ללקוחות נוספים, ואם הכיוון אכן יהיה מצרים, התוצאה תהיה תמהיל מסוכן יותר אך גם רווחי יותר".

בשורה התחתונה, מעריך לובלין, משוואת הסיכון סיכוי לא השתנתה באופן מהותי, והעובדה שלוויתן זכה בחוזה אינה אמורה להפתיע. "התמחור מחדש של הסיכון בין שני המאגרים הגדולים הוא תהליך מתמשך שצפוי להתהוות באופן הדרגתי בשנים הקרובות - או במילים פשוטות האירוע קצת רע לתמר, קצת טוב ללוויתן, בינתיים לא מדובר בדרמה". 

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר חוששים: צה"ל בדרך למיצוי מכסת המילואים לכל 2026

לפי ההסכמות התקציביות בין משרד האוצר למערכת הביטחון, מילואימניקים ישרתו מספר מוגבל של ימים בשנה ● אולם, לוחמים קיבלו צווים לינואר 2026 שעוקפים זאת ● האם התקציב בדרך להיפרץ?

"מצרפת ועד אוסטרליה, מניו יורק ועד אמסטרדם": יהודים נאלצים להסתתר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: האנטישמיות זורעת פחד בקהילות היהודיות בעולם, האקרים האיראנים מציעים פרס כספי עבור מידע על ישראל, וקניה קיבלה מישראל מערכת הגנה אווירית של רפאל ● כותרות העיתונים בעולם

ריק וורסטר, מנכ''ל חברת הברוקראז' צ'ארלס שוואב / צילום: Reuters, Kylie Cooper

מנכ"ל חברת ברוקראז' מהגדולות בעולם משרטט את הגבול בין הימור להשקעה

ריק וורסטר, מנכ"ל חברת הברוקראז' צ'ארלס שוואב, רואה את המתחרה רובינהוד צוברת תאוצה וחושש מהנהירה למוצרים עתירי סיכון ● "אני באמת מודאג מהמסר שנשלח למשקיעים צעירים - שצריך להשיג רווחים מהירים"

שוק באנקרה. / צילום: ap, Burhan Ozbilici

בניגוד לכל הכללים: טורקיה הורידה ריבית בפעם הרביעית, למרות אינפלציה של 31%

נגיד הבנק המרכזי בטורקיה, פתיך קרהאן, הודיע לאחרונה על הורדת ריבית בפעם הרביעית בתוך שנה, וכעת היא עומדת על 38% ● זאת, על אף קצב האינפלציה השנתי שנותר גבוה ● בשנים האחרונות, הכלכלה הטורקית מתמודדת עם שורת אתגרים, בהם מחסור באנרגיה

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים, ויורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: נטי לוי, כדיה לוי

על מה ממליצים בחברת הביטוח שהשיגה לחוסכים את התשואה הכי גבוהה השנה בכל האפיקים

2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח, שמובילות את טבלת התשואות גם בנובמבר, ובראשן מנורה מבטחים וכלל ● החוסכים בישראל בדרך לשנה הטובה ביותר מאז 2009 ● במנורה דוגלים כעת בהשקעות סלקטיביות במניות טכנולוגיה, בעוד שבכלל מציעים להיצמד למדדים

אילוסטרציה: Shutterstock

יוקר מחיה? למה אתרי השוואות המחירים הישראליים לא מצליחים להתרומם

בישראל פועלות כיום רק שתי פלטפורמות פרטיות להשוואה בין מחירי מזון: Pricez ו-CHP ● ברשות להגנת הצרכן מבטיחים רפורמה שתמשוך שחקנים חדשים ותסייע לתחרות ● ובינתיים הפרדוקס נמשך: בשוק המזון מהיקרים במערב לא משתמשים בכלי השוואת מחירים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

מנכ"ל פאלו אלטו לגלובס: “אין חשש לפגיעה בתגמול עובדי סייברארק”

ניקש ארורה, שהגיע לביקור בישראל, התייחס לתקופת הביניים סביב אקזיט הענק שטרם הושלם, והבטיח בהירות לעובדים ● בדבריו ציין את החותם שהשאיר ניר צוק בחברה גם אחרי עזיבתו, וסימן את האתגרים הבאים של עולם הסייבר בעידן הבינה המלאכותית והמחשוב הקוונטי

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

מגה אור די סי של צחי נחמיאס במגעים להקמת מעבדות אנבידיה במעל למיליארד דולר

כפי שנחשף בעבר בגלובס, אנבידיה בונה חוות שרתים שנייה לשימוש פנימי בפארק התעשייה מבוא כרמל ● כעת נודע כי חברת מגה אור די. סי של צחי נחמיאס היא בין הנושאים ונותנים לבניית המבנה שבו תשוכן החווה, כאשר אנבידיה תהיה אחראית על ציודו והפעלתו של המרכז

תום ליבנה / צילום: אריק סולטן

תום ליבנה ואיל וולדמן מגייסים 200 מיליון דולר לספאק חדש

בשבועות האחרונים ליבנה מקדם גיוס של כ־200 מיליון דולר לחברת ספאק חדשה, המיועדת לרכישת חברה פרטית ישראלית בתחומי הסייבר או הבינה המלאכותית ● לחברה כבר צורפו חברי דירקטוריון כמו איל וולדמן ודייב דה-וולט

הדמיית פארק ''טבעון טק'' / הדמיה: Oilin

הסכום נחשף: כמה תשלם אנבידיה על הקרקע של הקמפוס היוקרתי שלה?

אנבידיה תשלם בשלב הראשון סכום של 90 מיליון שקל על הקרקע עליה יוקם מרכז הפיתוח ● הקמפוס אמור להשתרע על 160 אלף מ"ר, במרכז תעסוקה חדש בקריית טבעון בשם "טבעון טק" שנמצא כעת בשלבי תכנון ● עלותו צפויה להגיע למאות מיליוני שקלים לפחות

צילום: איל יצהר

רעיון נועז, כישלון קליני מכריע: חברת הביומד ביומיקס צפויה להיסגר

החברה הישראלית שפיתחה טכנולוגיה לטיפול בזיהומים חיידקיים הפסיקה ניסוי קליני בשל תופעות לוואי, פיטרה מעל מחצית מעובדיה ומתכוונת למכור פטנטים ● היום הגישה ביומיקס בקשה לצו פתיחת הליכי חדלות פירעון מניית החברה האם בניו יורק איבדה כמעט את כל ערכה מאז מיזוג ה-SPAC

יו''ר ועדת הכלכלה ח''כ דוד ביטן ועדת הכלכלה, 10.12.25 / צילום: איל יצהר

דוד ביטן ניהל דיון על מחיר ביטוח הרכב. האם הוא שולט בנתונים?

בוועדת הכלכלה בכנסת התנהל דיון סוער על התייקרות מחירי ביטוח הרכב ● יו"ר הוועדה דוד ביטן שלף נתונים חריגים, אבל האם הם נכונים? ● המשרוקית של גלובס

הציבור מעדיף פיקדונות על הקרנות הכספיות של רשות ני''ע / אילוסטרציה: Shutterstock

בין פיקדון לקרן כספית: המוצר החדש שאמור היה לייצר תחרות לבנקים, אבל מתקשה לגייס לקוחות

ברשות ני"ע קיוו שהשקת הקרנות הכספיות המתחדשות תסיט אליהן כספים מהפיקדונות, אלא שכחצי שנה לאחר מכן המצב עגום: רק שני בתי השקעות מוכרים את הקרנות, והמשקיעים מדירים את כספם מהמוצר, שמנהל מיליונים בודדים ● בקרנות טוענים: "הבנקים לא משווקים אותנו"

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

שחר סיני, סמנכ''ל קרנות נאמנות פרופאונד בית השקעות / צילום: עמי ארליך

"אחרי שנתיים פנומנליות במניות הפיננסים, זה הזמן להוריד רגל מהגז"

שחר סיני, סמנכ"ל קרנות נאמנות בפרופאונד, ממשיך להעדיף את שוק המניות המקומי על פני חו"ל, ומסמן את מניות הטכנולוגיה, התעשיות הביטחוניות והאנרגיה הירוקה לשנה הקרובה ● למרות השיאים בשוק, הוא מציע "לא להפריע לכסף לעבוד, אבל כן אפשר לצמצם סיכון"

רכבים בנמל אילת / צילום: איל יצהר

בדיקות כשירות והשלמות לוגיסטיות: נמל אילת נערך לחזרה לפעילות

למרות הפסקת האש, השנה פקדו את נמל אילת שש אוניות בלבד ● כעת בנמל נערכים לחזרה לפעילות מלאה, אחרי תקופה ארוכה של השבתה בעקבות האיום על נתיבי השיט בים האדום

שר התרבות והספורט מיקי זוהר המהדורה המוקדמת, קשת 12, 09.12.25 / צילום: לשכת עורכי דין

איך נקבע שכר חברי הכנסת, והאם הוא לא עלה בשנים האחרונות?

ההתנגדות להעלאת שכר הח"כים היא "פופוליסטית"? לפי מיקי זוהר, הח"כים בכלל לא נהנו מעליות שכר בשנים האחרונות ● הטענה אולי נשמעת מפתיעה, אבל מתברר שהיא לא שגויה ● המשרוקית של גלובס 

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

אחרי שלוש שנים חזקות: מה צופים מומחי ההשקעות בוול סטריט לשוק ב־2026?

מומחי השקעות בוול סטריט מנסים להעריך את כיוון השוק ב־2026 ● רובם מעריכים שנה חיובית, גם אם תנודתית, בזמן שאחד מזהיר מסיכון למיתון שידחוף את S&P 500 כלפי מטה ● BDO: "זה לא שוק לבעלי לב חלש. המניות מתומחרות לשלמות, ויש אפס מרווח לטעויות"

מנהיגים מאירופה וארה''ב ממתינים לדיונים בלשכת הקנצלר בברלין / צילום: ap, Markus Schreiber

הפסקת האש מתקרבת? הפסגה בברלין שמשרטטת איך תיראה אוקראינה

גרמניה כינסה שורת מנהיגים אירופיים יחד עם זלנסקי והמתווכים האמריקאים במטרה להציג חזית מאוחדת ולהשיב להצעת הבית הלבן ● לראשונה, שורטט מתווה ל"יום שאחרי" באוקראינה: שיקום במימון רוסי, כוח אירופי במדינה וערבויות אמריקאיות ● הכדור שוב במגרש הרוסי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; מגה אור קופצת בכ-7%, אלביט בכ-3.5%

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.4% ● הבורסה המקומית נסחרה אתמול בעליות שערים, בניגוד ליתר בורסות העולם ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, לאחר שדוח התעסוקה שפורסם בארה"ב הצביע על תמונת מצב מורכבת בשוק העבודה האמריקאי ● וגם: האנליסט שטוען - זו הסיבה שיש עדיין סיכוי לראלי של סוף שנה בוול סטריט