גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשובה נגד תשובה: הסכם חברת החשמל ולוויתן לא מבשר טובות לתחרות בתחום הגז

המאגרים לוויתן ותמר, שבשניהם מחזיק תשובה, התמחרו על הסכם אספקת הגז לחברת החשמל ● לוויתן זכתה ותספק לראשונה גז לחברת החשמל, במחיר מופחת, על חשבון הגז שתספק תמר ● ישראמקו, שותפתן של נובל אנרג’י ודלק במאגר הגז תמר, צפויה לערער על הזכייה

אסדת גז לוויתן / צילום: אלבטרוס
אסדת גז לוויתן / צילום: אלבטרוס

יממה סוערת בשוק הגז: המניות ויחידות ההשתתפות של החברות והשותפויות הקשורות לתמר ולוויתן רשמו ירידות חדות למדי בבורסה, בעקבות ההודעה על חברת החשמל כי מאגר לוויתן יתחיל לספק גז טבעי לחברה.

ישראמקו , שותפתן של נובל אנרג’י ודלק  במאגר הגז תמר, צפויה לערער על זכיית שותפי מאגר לוויתן בהתמחרות. במסגרת ההסכם, תרכוש חברת החשמל לראשונה גז ממאגר לוויתן, במחיר הנמוך בכ-20% מהמחיר שבו היא מחויבת לרכוש גז מתמר, על פי ההסכם השנוי במחלוקת מ-2012. במקביל, צפויה חברת החשמל להקטין את כמות הגז שתרכוש מתמר.

ישראמקו הודיעה כי פנתה עם שותפים אחרים לחברת החשמל וביקשה את מלוא המסמכים הקשורים להליך ואת הקפאת התוצאות למשך שבועיים לאחר הגשת המסמכים. זאת, "כדי לבחון את המשך צעדיה", לפי הודעת החברה.

האחזקות בתמר

מ-1 בינואר 2019, חברת החשמל מחויבת לרכוש 3 BCM בשנה ממאגר תמר, ירידה של כחצי BCM בשנה לעומת ההסכם המקורי, ולכן פתחה בהתמחרות על יתרת צורכי הגז שלה. החברה פנתה לשני מציעים - למאגר לוויתן, שבו השותפות העיקריות הן דלק קידוחים , בשליטת יצחק תשובה, ונובל אנרג’י, ולמאגר תמר, הנמצא בשליטת אותן חברות ממש, בשיתוף ישראמקו של קובי מימון וחיים צוף. אחרי חצי שנה של התמחרות הודיעה חברת החשמל כי בחרה במאגר לוויתן. עם תחילת ההזרמה המסחרית של גז מהמאגר, המאגר יתחיל לספק גז לחברה בהיקף של כ-4 BCM במשך כשנתיים. המחיר צפוי להיות כ-4.8 דולר ליחידת אנרגיה, נמוך בכ-20% מהמחיר שבו מחויבת חברת החשמל לרכוש גז ממאגר תמר, 6.15 דולר ליחידת אנרגיה. כך, ימכרו דלק ונובל אנרג’י 3 BCM בשנה במחיר גבוה יותר ממאגר תמר, ועוד כ-2 BCM ממאגר לוויתן - במחיר מופחת.

ההסכם בין חברת החשמל ושותפות לוויתן ייכנס לתוקף אחרי אישורן של רשות התחרות, רשות החשמל ורשות החברות. תקופת ההסכם היא מנובמבר 2019 או ממועד החיבור של מאגר לוויתן, המוקדם מביניהם, עד שנת 2021, אז צפוי להתחיל לפעול מאגר הגז השלישי "כריש". לפי הערכות החברה, הגז של חברת החשמל יוזל ב-145-175 מיליון דולר בשנה והדבר צפוי גם להפחית את מחיר החשמל לצרכן באחוזים בודדים.
מקורות בשוק מעריכים כי הצעות המחיר של שני המאגרים היו דומות ואף זהות, ולכן לא ברור מה הכריע את הכף לטובת לוויתן. למרות הניסיון להציג את העסקה כסממן ראשון של תחרות בשוק, הצעות מחיר זהות מעידות על כך שזהות הבעלים לא מאפשרת תחרות של ממש.

נהנו מתמר, ועכשיו גם מלוויתן

העסקה מסמנת את העתיד הבעייתי של התחרות במשק הגז. דלק ונובל זכו לרווחי עתק מתמר במשך יותר מחמש שנים, וכעת יתחילו ליהנות ממקור רווחים עצום נוסף - מאגר לוויתן.

שורשי המצב המוזר הזה נמצאים בהסכם השנוי במחלוקת כאמור שחתמה חברת החשמל עם שותפות תמר עוד ב-2012. היו מחירי הגז והנפט אז היו גבוהים יחסית, והחברה הסכימה למחיר בסיס גבוה (כ-5 דולר ליחידת חום) ולהצמדה למדד המחירים לצרכן בארה"ב במקום למדדי מחירי אנרגיה, מחשש שאלה יעלו. התוצאה הייתה שחברת החשמל, הלקוח הגדול ביותר של גז מתמר, משלמת את המחיר הגבוה ביותר עבורו ובגלל ההצמדה למדד האמריקאי המחיר רק ממשיך לעלות. מבקר המדינה בדק את הנושא ופרסם דו"ח שבו ביקר בחריפות את הבחירה בשיטת ההצמדה.

החוזה של חברת החשמל גם חייב רכישה של כמות מינימלית (מנגנון Take or Pay), כך שחברת החשמל לא יכולה הייתה לגוון את מקורות הגז ולרכוש במחירים נמוכים יותר. השנה, עם ירידת הכמות המינימלית ל- 3 BCM (מתוך צריכה שנתית של כ-4.8 BCM , אפשר יהיה למצוא מקורות זולים יותר לגז. הפעם, חברת החשמל למדה את הלקח, והחוזה עם לוויתן מוגדר כ"מזדמן", ללא כמויות מינימום או מקסימום. החברה מנסה גם לייבא, מפעם לפעם, גז טבעי נוזלי באוניות, במחירים נמוכים יותר מאלה שהיא קונה מתמר.

בינתיים, גם הבעלויות במאגרים השתנתה. מתווה הגז אישר לדלק ולנובל אנרג’י להותיר את החזקותיהן במאגר לוויתן, אך כדי לאפשר תחרות בענף ולמנוע מונופול, על דלק למכור את החזקותיה במאגר תמר עד 2021 והיא התחילה לעשות כן בהדרגה. גם על נובל להפחית את החזקותיה, מ-39% ל-25%, אך תישאר לה בעלות צולבת בשני המאגרים הגדולים. בלוויתן יש לדלק כ-45% ולנובל כ-40%, וכך הפך מאגר זה, הגדול יותר מתמר, לפוטנציאל גדול יותר לרווחים עבור שתי החברות. ישראמקו נותרה השותפה הגדולה ביותר בתמר, עם כ-29% מהבעלות, והמצב החדש הופך אותה למתחרה של שותפותיה - נובל ודלק.

יצחק תשובה / צילום ארכיון: גיל יוחנן

אנליסטים: "לא מדובר בדרמה"

לדברי לירן לובלין, מנהל מחלקת מחקר בבית ההשקעות IBI, "תמר ולוויתן מתמחרות סיכון שונה מתוקף הסכמי העוגן שלהן. ההסכם לשנתיים מול חברת החשמל לא משנה מהותית את הסיכון, אך מהווה חלק נוסף בפאזל החוזים של המאגר. מנקודת המבט של שותפויות לוויתן, המטרה הייתה לבצר את עמדתן מול חברת החשמל כשהפנים נשואות לעבר 2021 וההתמודדות הצפויה מול מאגרי כריש ותנין על חוזה ארוך יותר. מבחינת שותפויות תמר, אמנם המאגר מאבד כ-2 BCM מלקוח עוגן, אך ייתכן שאותן כמויות יוסטו כבר במהלך 2020 ללקוחות נוספים, ואם הכיוון אכן יהיה מצרים, התוצאה תהיה תמהיל מסוכן יותר אך גם רווחי יותר".

בשורה התחתונה, מעריך לובלין, משוואת הסיכון סיכוי לא השתנתה באופן מהותי, והעובדה שלוויתן זכה בחוזה אינה אמורה להפתיע. "התמחור מחדש של הסיכון בין שני המאגרים הגדולים הוא תהליך מתמשך שצפוי להתהוות באופן הדרגתי בשנים הקרובות - או במילים פשוטות האירוע קצת רע לתמר, קצת טוב ללוויתן, בינתיים לא מדובר בדרמה". 

עוד כתבות

אוטובוס של אגד

בלי מקור תקציבי: מחירי התחבורה הציבורית לא יעלו בינואר הקרוב

נציג האוצר אמר הבוקר בוועדת הכלכלה שעליית מחיר התחבורה הציבורית ל-9 שקלים, שהייתה מתוכננת לינואר, תידחה ● באוצר יעדכנו בימים הקרובים לגבי המקור התקציבי לכך

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

גיוס הון מגופים זרים והעלאת דמי ניהול: כך מנצל מיטב את הזינוק המטאורי במניה

זינוק של 1,000% במניית בית ההשקעות בשלוש שנים, תורגם לגיוס הון של חצי מיליארד שקל, בעיקר ממוסדיים זרים ● הדוחות של בית ההשקעות מלמדים כי הוא מעלה את דמי הניהול לכספים חדשים שנכנסים אליו בגמל, בניגוד למגמה בענף, אך עדיין הוא "זול" בממוצע

שר הכלכלה ניר ברקת פגוש את העיתונות, קשת 12, 22.11.25 / צילום: איל יצהר

ברקת אכן מממן לעצמו את כרטיסי הטיסה, אבל זה לא הכול

שר הכלכלה חוזר ואומר שהוא משלם על שלל טיסותיו לחו"ל • אבל העלויות לא מתמצות במושב במטוס • המשרוקית של גלובס 

תעשיות ביטחוניות / צילום: צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

למרות ההנחיות: חברות ביטחוניות שילמו מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות

מבקר המדינה פרסם דוח בנוגע לבקרה של משרד הביטחון על השימוש ב"משווקים" במסגרת עסקאות יצוא ביטחוני ● לפי הדוח, החברות הביטחוניות הישראליות התחייבו לשלם מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות בין השנים 2024-2022 ● עוד עולה כי לא הוקם מנגנון לביצוע ביקורות לעמידתן של החברות הביטחוניות בכללי הציות

שיגור טיל חץ 3 / צילום: משרד הביטחון

"הכפר הישראלי" שהוקם ליד ברלין והבקשה של הקנצלר: חץ 3 יושק היום בגרמניה

מהנדסים, חיילים ודיפלומטים פעלו בשנתיים האחרונות כדי להעביר את מערכת החץ 3 לאדמת גרמניה - והיום היא מוכרזת כמבצעית בטקס חגיגי ובנוכחות הצמרת הביטחונית משתי המדינות ● מאחורי הקלעים עומד שיתוף פעולה חסר תקדים, שהועמק דווקא בתקופה מתוחה ביחסים ● וגם: כיצד סייעה העסקה ההיסטורית בעת המבצע באיראן ביוני?

רינת אשכנזי כלכלנית ראשית הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

הכלכלנית שמסתכלת על השוק הישראלי ב־2026 ורואה "פיל בחדר"

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות, ממליצה לקראת השנה החדשה להגדיל החזקות מעבר לים, ולחפש שני נתונים מרכזיים בכל השקעה חדשה: מאזן חזק ורווחיות גבוהה ● וגם: מהו ה"פיל שבחדר" שמאיים על התשואות בישראל בעתיד?

יוסי לוי, מנכ''ל משותף במור בית השקעות / צילום: יח''צ

כאב ראש של עשירים: זינוק של 275% במניית מור פגע ברווחי החברה ברבעון

בית ההשקעות נאלץ להפריש 18 מיליון שקל לעדכון התגמול ההוני לעובדים, עקב העלייה המשמעותית במחיר המניה ● מאידך נאלצו שלושת בכירי מור להחזיר 1.67 מיליון שקל לקופת החברה, בשל התנגדות רשות ני"ע ל"פריסת" התגמול ההוני שאושר להם אשתקד

2025 צפויה להיות שנה חזקה לפנסיה של החוסכים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"השאלות החשובות השתנו": החוסכים זכו לשנה היסטורית, אבל איך תיראה 2026?

ביצועי הגמל והפנסיה בשנה הנוכחית בדרך לעקוף את שנת 2021 ולהפוך לטובים ביותר מזה עשור וחצי, הרבה בזכות הפריחה בבורסה המקומית ● במסלולי המניות התשואה מתחילת השנה כבר מתקרבת ל־23% ● ובכל זאת יש מי שמציע למשקיעים לעבור לאסטרטגיה זהירה

אפליקציית יד2 / צילום: Shutterstock, shutterstock

העסקה הגדולה בתולדות אתרי האינטרנט בארץ: האם יד2 שווה מיליארדים?

קרן אייפקס העולמית רוכשת את אתר היד שנייה תמורת 3.1 מיליארד שקל - פי ארבעה מהשווי שבו נמכר לפני עשור ● בשוק מביעים ספק לגבי היכולת של הקרן להשביח את האתר באופן דרמטי כמו רוכשיו הקודמים ● וגם: איך הכל התחיל ומתי הייתה הפריצה הגדולה?

ראש המל''ל לשעבר, צחי הנגבי / צילום: חיים צח / לשכת העיתונות הממשלתית

מבקר המדינה: למרות האיומים, המל"ל לא השלים את בחינת המיגון במתקנים חיוניים

מדוח מבקר המדינה עולה כי המל"ל טרם השלים את בחינת הצורך במיגון מתקנים חיוניים ותשתיות אסטרטגיות - אף שבמהלך מלחמת "חרבות ברזל" ניכר עד כמה אלה הפכו ליעדי תקיפה מרכזיים ● עוד ב-2020 פרסם המבקר דוח ביקורת בנושא ההיערכות להגנה על מתקנים חיוניים מפני טילים, אך אף ליקוי לא תוקן

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

דוח המבקר: מערכות התחבורה לא מוכנות כראוי לשעת חירום

כשלים במענה רפואי, היעדר מסגרות עבודה סדורות ותיאום לקוי: דוח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על פערים מרכזיים במוכנות מערכות התחבורה המרכזיות בישראל להתמודדות עם תרחישי חירום ● מה יקרה בשדה התעופה רמון במקרה של אירוע רב־נפגעים, ולמה ירדה כשירות המאבטחים בקו האדום?

כלי רכב חדשים בנמל אשדוד / צילום: Shutterstock

השיא של הסינים וההצלחה של "אפס ק"מ": מסירות הרכב מתחילת השנה

מנתוני המסירות הרשמיים עולה כי בחודש נובמבר נרשמה עלייה של 22.5% במסירת רכבים לעומת נובמבר אשתקד ● בנוסף, בענף מעריכים כי סך רכבי "אפס קילומטר" שנרשמו השנה נע סביב 50-40 אלף רכבים

פערים במחירי הדירות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אותו בניין בתל אביב, שתי דירות שונות. למה יש פער משמעותי במחיר?

רובעים 3 ו־4, שעברו גל של התחדשות עירונית ומזוהים עם "תל אביב של פעם", נחשבים למבוקשים במיוחד בשוק הנדל"ן ● אך בעוד שמחירי דירות מסוימות נשארים גבוהים, דירות בקומות נמוכות ועורפיות רושמות ירידות משמעותיות ויוצרות פערים גדולים בין דירות סמוכות

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים בהיקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

פלורנטין פינת מטלון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עיריית ת"א שלחה צווים, והעליון יכריע: האם מותר לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות הבתים

תושבים עולים לבית המשפט העליון כדי לעצור את דרישת העירייה לאחידות בחזיתות הבניינים ● לטענתם, העלות גבוהה ומדובר בהרחבה שגויה של חוק העזר העירוני: "מה עם הקשישים והחד־הוריות?" ● עיריית ת"א: עומדים על הזכות לשמור על מראה אחיד, נספק סיוע כלכלי

תל אביב. כבר לא עיר ללא תחליף / צילום: Shutterstock

תל אביב עדיין הכי יקרה בישראל, אבל מה קורה למחירי הדירות אצל השכנות?

ברבעון השלישי של 2025, הפער בין המחיר הממוצע של דירות בתל אביב לעיר השנייה בדירוג, גבעתיים, עמד על 5% בלבד ● בתקופה המקבילה ב־2022 הפער בינה לבין העיר השנייה בדירוג אז, רמת השרון, עמד על שליש ● גלובס בודק מה קרה למחירי הדירות ב־25 ערים מרכזיות בארץ

סנטה קלאוס מבקר ברצפת המסחר של הבורסה בניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

ראלי סנטה יגיע השנה? אנליסטים מאמינים שזה תלוי בנתון אחד

בשבוע החולף, שבו חל חג ההודיה, מדדי המניות האמריקאיים המובילים הציגו התאוששות שבין 3%־5%, אבל אולי היה זה רק "הנגאובר" ● לאחר פתיחה שלילית לדצמבר אנליסטים מנסים להעריך אם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

המסחר בבורסה ננעל בעליות שערים; ת"א 35 בשיא חדש, דוראל זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.9%, מדד ת"א 125 הוסיף לערכו כ-1.7% ● מניית דוראל הוסיפה 8% לערכה ● מדד הפחד המקומי עלה ב-2% והשלים עלייה של 9% בחודש החולף ● מניות הנדל"ן בלטו היום לרעה ● מחזור המסחר הסתכם בכ-3.7 מיליארד שקל ● וגם: התחרות ב-AI הולכת וגוברת - ואלפאבית וברודקום עשויות להתגלות כמובילות של השוק

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

מחנה קיץ בארה"ב ב־10,000 דולר: המגייסת החדשה בבורסת ת"א

סימד הולדינגס השלימה גיוס אג"ח של 610 מיליון שקל, שישמשו בעיקר לרכישת נכסים מידי בעליה ולפירעון הלוואות ● החברה מפעילה מחנות קיץ לנוער, בעיקר יהודי

עו''ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

עורכי הדין גזרו קופון מהמלצות על יועצים חיצוניים. עכשיו הלשכה שמה ברקס

ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין מרחיבה את האיסור להמליץ ללקוחות על יועצים חיצוניים תמורת תשלום, מעורכי דין בתחום ההתחדשות העירונית - לכלל התחומים ● איך בכל זאת אפשר להמליץ?