גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשובה נגד תשובה: הסכם חברת החשמל ולוויתן לא מבשר טובות לתחרות בתחום הגז

המאגרים לוויתן ותמר, שבשניהם מחזיק תשובה, התמחרו על הסכם אספקת הגז לחברת החשמל ● לוויתן זכתה ותספק לראשונה גז לחברת החשמל, במחיר מופחת, על חשבון הגז שתספק תמר ● ישראמקו, שותפתן של נובל אנרג’י ודלק במאגר הגז תמר, צפויה לערער על הזכייה

אסדת גז לוויתן / צילום: אלבטרוס
אסדת גז לוויתן / צילום: אלבטרוס

יממה סוערת בשוק הגז: המניות ויחידות ההשתתפות של החברות והשותפויות הקשורות לתמר ולוויתן רשמו ירידות חדות למדי בבורסה, בעקבות ההודעה על חברת החשמל כי מאגר לוויתן יתחיל לספק גז טבעי לחברה.

ישראמקו , שותפתן של נובל אנרג’י ודלק  במאגר הגז תמר, צפויה לערער על זכיית שותפי מאגר לוויתן בהתמחרות. במסגרת ההסכם, תרכוש חברת החשמל לראשונה גז ממאגר לוויתן, במחיר הנמוך בכ-20% מהמחיר שבו היא מחויבת לרכוש גז מתמר, על פי ההסכם השנוי במחלוקת מ-2012. במקביל, צפויה חברת החשמל להקטין את כמות הגז שתרכוש מתמר.

ישראמקו הודיעה כי פנתה עם שותפים אחרים לחברת החשמל וביקשה את מלוא המסמכים הקשורים להליך ואת הקפאת התוצאות למשך שבועיים לאחר הגשת המסמכים. זאת, "כדי לבחון את המשך צעדיה", לפי הודעת החברה.

האחזקות בתמר

מ-1 בינואר 2019, חברת החשמל מחויבת לרכוש 3 BCM בשנה ממאגר תמר, ירידה של כחצי BCM בשנה לעומת ההסכם המקורי, ולכן פתחה בהתמחרות על יתרת צורכי הגז שלה. החברה פנתה לשני מציעים - למאגר לוויתן, שבו השותפות העיקריות הן דלק קידוחים , בשליטת יצחק תשובה, ונובל אנרג’י, ולמאגר תמר, הנמצא בשליטת אותן חברות ממש, בשיתוף ישראמקו של קובי מימון וחיים צוף. אחרי חצי שנה של התמחרות הודיעה חברת החשמל כי בחרה במאגר לוויתן. עם תחילת ההזרמה המסחרית של גז מהמאגר, המאגר יתחיל לספק גז לחברה בהיקף של כ-4 BCM במשך כשנתיים. המחיר צפוי להיות כ-4.8 דולר ליחידת אנרגיה, נמוך בכ-20% מהמחיר שבו מחויבת חברת החשמל לרכוש גז ממאגר תמר, 6.15 דולר ליחידת אנרגיה. כך, ימכרו דלק ונובל אנרג’י 3 BCM בשנה במחיר גבוה יותר ממאגר תמר, ועוד כ-2 BCM ממאגר לוויתן - במחיר מופחת.

ההסכם בין חברת החשמל ושותפות לוויתן ייכנס לתוקף אחרי אישורן של רשות התחרות, רשות החשמל ורשות החברות. תקופת ההסכם היא מנובמבר 2019 או ממועד החיבור של מאגר לוויתן, המוקדם מביניהם, עד שנת 2021, אז צפוי להתחיל לפעול מאגר הגז השלישי "כריש". לפי הערכות החברה, הגז של חברת החשמל יוזל ב-145-175 מיליון דולר בשנה והדבר צפוי גם להפחית את מחיר החשמל לצרכן באחוזים בודדים.
מקורות בשוק מעריכים כי הצעות המחיר של שני המאגרים היו דומות ואף זהות, ולכן לא ברור מה הכריע את הכף לטובת לוויתן. למרות הניסיון להציג את העסקה כסממן ראשון של תחרות בשוק, הצעות מחיר זהות מעידות על כך שזהות הבעלים לא מאפשרת תחרות של ממש.

נהנו מתמר, ועכשיו גם מלוויתן

העסקה מסמנת את העתיד הבעייתי של התחרות במשק הגז. דלק ונובל זכו לרווחי עתק מתמר במשך יותר מחמש שנים, וכעת יתחילו ליהנות ממקור רווחים עצום נוסף - מאגר לוויתן.

שורשי המצב המוזר הזה נמצאים בהסכם השנוי במחלוקת כאמור שחתמה חברת החשמל עם שותפות תמר עוד ב-2012. היו מחירי הגז והנפט אז היו גבוהים יחסית, והחברה הסכימה למחיר בסיס גבוה (כ-5 דולר ליחידת חום) ולהצמדה למדד המחירים לצרכן בארה"ב במקום למדדי מחירי אנרגיה, מחשש שאלה יעלו. התוצאה הייתה שחברת החשמל, הלקוח הגדול ביותר של גז מתמר, משלמת את המחיר הגבוה ביותר עבורו ובגלל ההצמדה למדד האמריקאי המחיר רק ממשיך לעלות. מבקר המדינה בדק את הנושא ופרסם דו"ח שבו ביקר בחריפות את הבחירה בשיטת ההצמדה.

החוזה של חברת החשמל גם חייב רכישה של כמות מינימלית (מנגנון Take or Pay), כך שחברת החשמל לא יכולה הייתה לגוון את מקורות הגז ולרכוש במחירים נמוכים יותר. השנה, עם ירידת הכמות המינימלית ל- 3 BCM (מתוך צריכה שנתית של כ-4.8 BCM , אפשר יהיה למצוא מקורות זולים יותר לגז. הפעם, חברת החשמל למדה את הלקח, והחוזה עם לוויתן מוגדר כ"מזדמן", ללא כמויות מינימום או מקסימום. החברה מנסה גם לייבא, מפעם לפעם, גז טבעי נוזלי באוניות, במחירים נמוכים יותר מאלה שהיא קונה מתמר.

בינתיים, גם הבעלויות במאגרים השתנתה. מתווה הגז אישר לדלק ולנובל אנרג’י להותיר את החזקותיהן במאגר לוויתן, אך כדי לאפשר תחרות בענף ולמנוע מונופול, על דלק למכור את החזקותיה במאגר תמר עד 2021 והיא התחילה לעשות כן בהדרגה. גם על נובל להפחית את החזקותיה, מ-39% ל-25%, אך תישאר לה בעלות צולבת בשני המאגרים הגדולים. בלוויתן יש לדלק כ-45% ולנובל כ-40%, וכך הפך מאגר זה, הגדול יותר מתמר, לפוטנציאל גדול יותר לרווחים עבור שתי החברות. ישראמקו נותרה השותפה הגדולה ביותר בתמר, עם כ-29% מהבעלות, והמצב החדש הופך אותה למתחרה של שותפותיה - נובל ודלק.

יצחק תשובה / צילום ארכיון: גיל יוחנן

אנליסטים: "לא מדובר בדרמה"

לדברי לירן לובלין, מנהל מחלקת מחקר בבית ההשקעות IBI, "תמר ולוויתן מתמחרות סיכון שונה מתוקף הסכמי העוגן שלהן. ההסכם לשנתיים מול חברת החשמל לא משנה מהותית את הסיכון, אך מהווה חלק נוסף בפאזל החוזים של המאגר. מנקודת המבט של שותפויות לוויתן, המטרה הייתה לבצר את עמדתן מול חברת החשמל כשהפנים נשואות לעבר 2021 וההתמודדות הצפויה מול מאגרי כריש ותנין על חוזה ארוך יותר. מבחינת שותפויות תמר, אמנם המאגר מאבד כ-2 BCM מלקוח עוגן, אך ייתכן שאותן כמויות יוסטו כבר במהלך 2020 ללקוחות נוספים, ואם הכיוון אכן יהיה מצרים, התוצאה תהיה תמהיל מסוכן יותר אך גם רווחי יותר".

בשורה התחתונה, מעריך לובלין, משוואת הסיכון סיכוי לא השתנתה באופן מהותי, והעובדה שלוויתן זכה בחוזה אינה אמורה להפתיע. "התמחור מחדש של הסיכון בין שני המאגרים הגדולים הוא תהליך מתמשך שצפוי להתהוות באופן הדרגתי בשנים הקרובות - או במילים פשוטות האירוע קצת רע לתמר, קצת טוב ללוויתן, בינתיים לא מדובר בדרמה". 

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

מטוס של דלתא איירליינס / צילום: דלתא איירליינס

החברה האמריקאית שמבטלת טיסות לישראל בגלל הסופה בארה"ב

חברת התעופה דלתא איירליינס הודיעה על ביטול טיסות בקו תל אביב-ניו יורק ● זאת על רקע סופה הפוקדת את צפון-מזרח ארה"ב, שהובילה לביטול של אלפי טיסות במדינה

קמפיין של לוריאל

100 מיליון שקל על הכוונת: קבוצת לוריאל יוצאת למכרז פרסום ומדיה

תקציב הפרסום והמדיה של ענקית הטיפוח והיופי לוריאל הוא מהגדולים בשוק ומוערך בכ-100 מיליון שקל ● המכרז החדש הוא לשלוש שנים, כך נודע לגלובס ● כיום מטופל התקציב במקאן ת"א

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חגיגה בבנקים: כמה הכניסו להם העמלות במחצית הראשונה של 2025?

החגיגה בבורסה מנפחת את עמלות ניירות הערך בבנקים: דוח הפיקוח על הבנקים מגלה כי ההכנסות מהעמלות שגבו הבנקים ממשקי בית ומעסקים קטנים בששת החודשים הראשונים של 2025 הסתכמו ב-3.1 מיליארד שקל

יואב אמתי המנכ''ל (מימין) ורועי קאשי, מהמייסדים ומנהל הטכנולוגיה הראשי צילום: דוד גראב / צילום: דוד גראב

"היינו בזמן הנכון עם המוצר הנכון": כך הפכה חברה קטנה מאור יהודה למניה שזינקה 1,000% בשנה באוסטרליה

מניית אלסייט, משרידיו האחרונים של גל הנפקות ישראליות בבורסת סידני, טסה בשנה האחרונה בעקבות התמקדותה בתחום התקשורת לרחפנים ● המנכ"ל: "השוק חווה התפוצצות משמעותית, גם בעולמות האזרחיים וגם בביטחוניים, ואנחנו היינו שם רגע לפני, עם הרבה שעות מנוע" ● וגם: האם היא עומדת בפני רכישה?

המיתוג החדש של אגד / צילום: קבוצת אגד

קבוצת אגד יוצאת במהלך מיתוג מחדש בהשקעה של מיליוני שקלים

אגד משיקה זהות מותגית חדשה תחת המסר "Flexibility in Motion", במטרה לשקף את השינוי מקואופרטיב תחבורה ישראלי לקבוצה גלובלית עם מספר זרועות ● המהלך, שכולל גם לוגון חדש, בוצע באמצעות Eureka, יחידת המיתוג העצמאית מקבוצת גיתם BBDO

בודקים את המיתוס. ניצול המוח / איור: הנרי צ'רלטון בסטיאן, ויקיפדיה

אנחנו משתמשים בכל חלקי המוח שלנו - אז למה יש שמועות שלא?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לא 10% ולא 20% - האדם משתמש ב-100% מהמוח, ויש לזה הסבר אבולוציוני

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה

היטל השבחה / איור: Shutterstock

העליון: פטור מהיטל השבחה בשכונות שיקום - גם בעת מכירת דירה בפרויקט התחדשות עירונית

הרכב של שלושה שופטים דחה את מרבית טענות עיריית תל אביב־יפו, ואת חוו"ד היועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי כל עוד לא מדובר בבנייה חדשה – הפטור מהיטל השבחה תקף גם במכר ● השופט גרוסקופף אף קבע "עקרונות ליישום הוראת הפטור"

מי מגן על הקשישים? / צילום: Shutterstock

שבעה דברים שכדאי לוודא שעשינו - לקראת היום שבו נזדקק לטיפול סיעודי

תוחלת החיים מתארכת, ומספר המבוגרים הזקוקים למטפלים גבוה פי 20 מהערכות קודמות ● חברות הסיעוד, שנהנו מהבוננזה, נתקלות כעת בסטנדרטים חדשים של ביטוח לאומי, והזהירו מפני ירידה בהכנסות ● בינתיים, הקשישים נאבקים על זכויותיהם ונתונים לפגיעה וניצול ● כך תצליחו לנווט בסערה

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

71% צמודי קרקע: המתכון הבטוח לעיר בלי ביטחון, בלי תחבורה ובלי עתיד

בזמן שיתר הערים מצטופפות, בירת הנגב דבקה במודל פרברי שהולך נגד הזרם ● עם כישלון המכרזים בשכונת רקפות, מתברר שהמרדף אחרי בית עם גינה רק מייצר פקקים, פוגע בביטחון וחונק את פריון העבודה ● כך, הלקח שנלמד בתל אביב - נשכח בדרך לבאר שבע

אסתי פורטנוי / צילום: גבריאל סימן טוב

"כשהגעתי לראיון עבודה אצל מייקל ג'ורדן לא הבנתי כלום בכדורסל, אבל התקבלתי"

כשאסתי פורטנוי קיבלה הצעה לעבוד עם אגדת הכדורסל מייקל ג'ורדן, היא לא ממש התלהבה. אחרי הכול, כדורסל לא היה ספורט מועדף עליה. מאז חלפו כמעט 30 שנה שבהן היא משמשת כמנהלת השיווק והמנהלת האישית שלו ● בראיון מיוחד לגלובס היא מסבירה איך מתחזקים מותג שדור ה-Z מעולם לא ראה על המגרש, מה עומד מאחורי מותג הטקילה שלו סינקורו הנמכר גם בארץ, מה השיעור שלמדה ממנו, ואיך אפשר לשפר את תדמית ישראל בעולם

שלומי שבת בקמפיין בני עי''ש. האוכלוסייה צפויה לגדול פי ארבעה / צילום: צילום מסך יוטיוב

המועצה שתצמח פי 3, והעיירה שתגדל מפנינת יוקרה לעיר קטנה: היישובים שבדרך להפוך למרחבים אורבניים

בית דגן הסמוך לנתב"ג ובני עי"ש שליד אשדוד הם שני יישובים כפריים קטנים למדי, אשר צפויים להתרחב בצורה משמעותית מאוד בשנים הקרובות ● הם לא היחידים: כחלק ממגמת הצמיחה המתוכננת בישראל עד שנת 2040, יישובים רבים צפויים לשנות את פניהם ● גלובס בודק איך שינוי שכזה צפוי להשפיע

פסטיבל הפנסים בשנגחאי, סין. שפל ילודה / צילום: Reuters, Zhou junxiang

כלכלות במשבר דמוגרפי: מי יחליף את הילדים שלא נולדים

האוכלוסייה מזדקנת ובמקביל מיליוני עובדים חוששים שיוחלפו בבינות מלאכותיות ● ד"ר מריה וסאלו, ראש מחלקת המחקר בבנק פיקטה, סבורה ששני החזיונות הדיסטופיים האלה חייבים להיפגש: "לישראל כדאי להשקיע ברובוטים שמגבירים פריון, ולא רק מחליפים עובדים"

מנהל בתי המשפט, השופט צחי עוזיאל / צילום: דוברות הרשות השופטת

הנהלת בתי המשפט: לבלום את החוק שיפגע בשכר השופטים

ועדת הכנסת צפויה לדון השבוע בהצעת החוק של ח"כ בוארון, ולפיה ועדה ציבורית תקבע את שכר נושאי המשרה הבכירים במגזר הציבורי כאחוז משכר נשיא המדינה ● על רקע ההערכות כי ההצעה תוביל לפגיעה בשכר השופטים, בהנהלת בתי המשפט מתריעים: השכר מבטא את האינטרס בעצמאות השופטים, ופגיעה בו תשליך על איכות השירות לציבור"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מה צפוי מחר במסחר, והאנליסטים מעריכים - מניות הטכנולוגיה שירוויחו בגדול

השבוע ייפתח בצל הערכות הולכות וגוברות שארה"ב תתקוף באיראן ● עונת הדוחות בוול סטריט נכנסת למקטע קריטי, עם דיווחים של ארבע מתוך "שבע המופלאות" ● הפדרל ריזרב יפרסם את החלטת הריבית שלו, אך המשקיעים יתמקדו בחששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● וגם: במרקטוואץ' מסמנים חמש מניות טכנולוגיה שהאנליסטים צופים שירוויחו בגדול ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר 

קניון אם הדרך / צילום: בר - אל

קניון M הדרך עומד שוב למכירה, וזאת הסיבה

חברת אוסטרליה ישראל של האחים ניומן ושלומי עקריש העמידה למכירה את החזקותיה בקניון ובנכס מסחרי נוסף בעפולה ● על פי ההערכות, המכירה נובעת מרצון לנקות את החברה לקראת מיזוג אפשרי עם אספן, וכן למימון רכישת מניות השליטה בחברת הנדל"ן

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

סבב הפיטורים באמזון מתרחב: החל מהשבוע יפוטרו עוד 16 אלף איש

החל מהשבוע אמזון מרחיבה את גל הפיטורים שלה לעוד 16 אלף עובדים, בעיקר במשרות מטה ופיתוח ● מייל פנימי בחברה על עליית הבינה המלאכותית מספק הקשר לגל הקיצוצים הגדול בתולדותיה, אך המנכ"ל מנסה להרגיע את העובדים ולייחס את המהלך לעודף כוח אדם

ליאור פרנקל בשיחה עם אמיר פלד / צילום: אילן בשור

מצאתם 200 שקל על הרצפה? מתברר שהרווחתם הרבה יותר מזה

עם מי מדברים? אמיר פלד, מייסד ומנכ"ל טיים אקונומי - מיזם לניהול תמחור ומוניטיזציה של זמן ● על מה מדברים? כיצד להפיק את הערך המרבי מהזמן שלנו, איך נוכל להחליט אם פרויקט שווה את ההשקעה, ומה אפשר לעשות כדי להגדיל את ההחזר עליה?

רכב צה''לי בדרך לכיוון הגבול עם עזה / אילוסטרציה: Associated Press, Ohad Zwigenberg

בעלי החברה הביטחונית הכי חשאית בת"א מכר מניות ב-345 מיליון שקל

דניאל בלום, בעל השליטה בחברת מוצרי המיגון פמס, ניצל את הזינוק במחיר המניה כדי למכור נתח מהחזקותיו  ● גם לאחר המהלך ימשיך בלום להחזיק במעל מחצית מהמניות ובשווי של 1.35 מיליארד שקל ● בחודשים ינואר-ספטמבר רשמה פמס רווח של 31 מיליון דולר