גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תמיד אמרתי שנפרע את האג"ח שלנו - וזאת נעשה"

בעלי אקסטל גארי ברנט מספר בראיון ל"גלובס" על אתגרי המימון, התקדמות הפרויקטים בניו-יורק, ולמה המחיר של אג"ח ב' לא הגיוני בעיניו: "אנחנו פשוט נעשים יותר ויותר חזקים, אנחנו מוכרים יותר ויותר יחידות דיור" ● "ככל שאנחנו מתחזקים, ואחרי שנפרע גם את יתרת אג"ח א', אני מאמין שהשוק יבין את זה"

גארי ברנט, מנכ"ל ובעלי אקסטל / צילום: מצגת החברה
גארי ברנט, מנכ"ל ובעלי אקסטל / צילום: מצגת החברה

הפריחה שנרשמה בתחילת העשור בשוק מגורי האולטרה-יוקרה במנהטן, התחלפה בשנים 2015-2016 בהאטה שפגעה בעסקיה של חברת הנדל"ן הזרה אקסטל ושהלחיצה את מחזיקי האג"ח שלה בישראל. אלא שהתייצבות השוק ב-2017 ויכולתה של אקסטל להמשיך ולבצע את תוכניותיה על אף קשיי השוק, הולכות ומחזקות בשנה האחרונה את ביטחון המשקיעים ביכולתה לפרוע את התחייבויותיה.

אקסטל, העוסקת בתחום ייזום הבניה למגורים במנהטן ומתמחה בבניית מגדלי דירות בפלח היוקרתי, פרעה בדצמבר האחרון את תשלום הקרן ראשון למחזיקי אג"ח א' שלה בסך של כ-145 מיליון דולר. בדצמבר הקרוב אמורה החברה לפרוע תשלום שני ואחרון בסכום זהה למחזיקי אותה הסדרה, כשלאחר מכן היא תישאר עם שני תשלומים בני כ-80 מיליון דולר כל אחד למחזיקי סדרה ב', שישולמו בחודש דצמבר של השנים 2020-2021.

נכון להיום, נסחרת אג"ח ב' (בעלת מח"מ של 2.1 שנים) בתשואה שנתית לפדיון של 13%, המעידה עדיין על החשש שקיים אצל המשקיעים בנוגע ליכולות פירעון החוב של אקסטל. עם זאת, מדובר על שיפור משמעותי ביחס לתשואה של 25% אליה הגיעה האג"ח במהלך חודש דצמבר האחרון, עת ספג השוק הקונצרני כולו ירידות שערים חדות, ובדיעבד לא תמיד מוצדקות.

בדרך לחצי מיליארד דולר בקופה?

אקסטל, שבבעלות ובניהול גארי ברנט, דיווחה השבוע כי רשמה ב-2018 הפסד של 46 מיליון דולר, וזאת לאחר שהציגה רווח נקי של 16 מיליון דולר ב-2017. אלא שאת מחזיקי האג"ח מעניינים פחות הפסדיה החשבונאים. עיקר התעניינותם קשורה לפעילותה התזרימית וליכולתה הפיננסית לשרת את חובותיה במועדם.

דוח תזרים חזוי שפרסמה אקסטל לשנתיים הקרובות, מעלה כי להערכת דירקטוריון החברה אין כל סיבה לחשש אצל מחזיקי האג"ח הישראלים. מהדוח עולה כי בינואר השנה היו בקופת החברה 40 מיליון דולר, אולם מאז היא כבר הספיקה לתפוח של ב-55 מיליון דולר נוספים, בעקבות עסקה למימון מחדש של נכס ברחוב ברודווי 1710.

על הנכס רבצה עד כה הלוואה של 56 מיליון דולר, שהוחלפה כעת בהלוואה חדשה על סך של 122 מיליון דולר. מהלך זה אפשר לחברת הנכס לפרוע הלוואה הקודמת ואף לחלק כאמור 55 מיליון דולר לאקסטל.

מדובר במהלך ראשון מתוך חמישה מהלכים של מימון מחדש שמתוכננים ב-2019 ושיזרימו לקופת אקסטל מזומנים בהיקף כולל של 149 מיליון דולר. בנוסף, צופה החברה לקבל ב-2019 עוד 65 מיליון דולר ממכירת דירות, כאשר סכום גבוה במיוחד של 611 מיליון דולר אמור להגיע ממקור זה ב-2020, בעיקר בזכות השלמת בנייתו הצפויה ואכלוסו של מגדל האולטרה-יוקרה, סנטרל פארק טאואר (CPT).

אם תוכניות אלו יתגשמו אכן במלואן, הרי שאת 2020 תסיים אקסטל עם סכום עצום של 493 מיליון דולר בקופה, וזאת לאחר שכבר פרעה את סדרת אג"ח א' במלואה, וכן מחצית מקרן אג"ח ב' בסך של כ-80 מיליון דולר.

החברה: כל הפרויקטים ממומנים במלואם

מדוחות אקסטל לסיכום 2018 עולה כי בשנה שחלפה נמכרו 35 דירות בפרויקטים שבנייתם הסתיימה, בתמורה כוללת של 210 מיליון דולר. כמו-כן, בפרויקטים של החברה הנמצאים בבנייה, נחתמו בשנה החולפת 216 חוזי מכירה בתמורה כוללת צפויה של 478 מיליון דולר. לדברי החברה, כל הפרויקטים היזמיים של החברה ממומנים כעת במלואם, לאחר שבמהלך 2018 נחתמו הסכמי מימון חדשים בהיקף כולל של כ-1.17 מיליארד דולר.

בנוסף, ציינה אקסטל כי ברבעון הראשון של 2019 מכרה עוד 6 דירות תמורת 76 מיליון דולר, ואף חתמה על חוזה מכירה לדירה נוספת. כמו-כן, היא החלה באכלוס פרויקט וואן מנהטן סקוור (OMS) ואף מסרה 16 דירות ראשונות לרוכשים.

ברנט, המכהן בתפקידי נשיא ויו"ר אקסטל, אמר לאחר פרסום התוצאות כי "החברה נמצאת בעמדת זינוק טובה מאוד בתום שנת 2018 ובתחילת השנה הנוכחית. קצב הבנייה בפרויקטים היזמיים הממומנים במלואם והמכירות בפרויקטים האחרים מתקדמים יפה. הסכמי המימון שנחתמו בשנת 2018 יצרו לחברה עודפים משמעותיים. שילמנו את החצי הראשון של אג"ח א' לפני הזמן ואיני רואה בעיה בתשלום החצי השני והאחרון השנה".

בתוך כך אישר השבוע דירקטוריון אקסטל עסקת בעלי עניין בין החברה לבעל השליטה, במסגרתה העביר ברנט לאקסטל את חלקו (83%) בנכס מניב למגורים הממוקם ברחוב 14 בניו-יורק, באזור האיסט ווילג'.

לדברי אקסטל, מוערך שווי הנכס ב-275 מיליון דולר, והעברת חלקו של ברנט אליה תתרום להגדלת ההון העצמי של החברה ב-53 מיליון דולר. מנגד, העבירה החברה לבעל השליטה שני נכסים בשווי כולל של 16.6 מיליון דולר.

הנכס שקיבלה אקסטל מורכב משני בניינים בני שבע קומות כל אחד, בעלי 159 דירות להשכרה, שבנייתם הושלמה ב-2018. על הנכס, שאמור לייצר בעתיד רווח גולמי מהשכרה (NOI) של יותר מ-10 מיליון דולר בשנה, רובצות הלוואות בסך של 214 מיליון דולר.

"אנחנו כמו צב, נעים באיטיות וביציבות"

בשיחה טלפונית עימו מניו-יורק לאחר פרסום הדוחות הכספיים לסיכום 2018, נשמע גארי ברנט שמח ונינוח. כשאני מבקש ממנו לספר על המצב העסקי של החברה, הוא פותח דווקא בסיפור על העבר.

"במבט של ארבע שנים לאחור זה אפילו קצת מצחיק, כי מעולם לא הייתי כל כך מוצלח בלנבא את העתיד", מספר ברנט. "אני מניח שהיינו בתחילתו של הרוד שואו ואני זוכר שאמרתי אז לאנשים כמעט בדיוק את כל מה שעלול לקרות ולמעשה קרה בפועל. אני זוכר שאמרתי שיש לנו הון עצום, כרית עצומה, יחס כיסוי גבוה על החוב, אבל זה לא אומר שאין סיכון. ישנם סיכונים, כגון סיכוני ביצוע וסיכוני מימון, אבל אם אלו יגיעו, אנחנו נדע איך להתמודד איתם, כי יש לנו כאמור הון עצום, מינוף נמוך ונגישות לשוק".

לדברי ברנט, זה אכן מה שבאמת קרה מאז. "היו כמה שיהוקים בשוק לפני כשנתיים, שוק ההלוואות הפך קשה יותר, מחירי האג"ח נפלו והלחיצו את המשקיעים וגם אותנו המצב קצת הדאיג. אבל כמו שאמרתי, ידענו איך לטפל בכך, באמצעות מכירת נכסים, הזרקת הון, מימון מחדש של הלוואות במספר פעמים ובפרויקטים שונים. בשנים הללו יצרנו גם ערך אדיר באמצעות הקמה של בניינים".

"את פרויקט OMS אנחנו נפתח רשמית בימים הקרובים, ואילו בפרויקט CPT נגיע בתוך חודשיים לגג בבניית השלד וכבר כעת הוא הבניין השני בגובהו בניו-יורק אחרי בניין מרכז הסחר העולמי החדש (One World Trade Center). כל הפרויקטים שלנו ממומנים במלואם, ככה שהשגנו הישגים עצומים ביצירת ערך, גייסנו מימון מתי שנדרשנו לכך, כולל קו אשראי מג'יי.פי מורגן, כך שיש לנו את כל הכסף שאנחנו צריכים, וגם פרענו את התשלום הקרן הראשון של אג"ח א'. אנחנו כמו צב, נעים באיטיות וביציבות".

על פי דוח התזרים החזוי, אקסטל תסיים את שנת 2020 עם יותר מ-490 מיליון דולר בקופה אחרי פירעון מלא של אגח' א' ואחרי פירעון של מחצית אג"ח ב'. ועדיין, מחיר אג"ח ב' עומד על 89 אגורות, מגלם תשואה גבוהה של כ-13%, זה קצת מוזר.

"אני מסכים איתך ובביקור האחרון שלי בישראל, כשאג"ח א' נסחרו ברמות מחיר של מעל 90 אגורות ואג"ח ב' נסחרו סביב מחיר של 70 אגורות, אמרתי שזה לא הגיוני. מאז הן עלו ואנשים עשו הרבה כסף מכך, אבל גם היום המחיר של אג"ח ב' לא הגיוני לדעתי, כי אנחנו פשוט נעשים יותר ויותר חזקים, אנחנו מוכרים יותר ויותר יחידות דיור. וככל שאנחנו מתחזקים, ואחרי שנפרע גם את יתרת אג"ח א', אני מאמין שהשוק יבין את זה ושאג"ח ב' ימשיכו לעלות.

ואם אכן זה יקרה, והתשואה על אג"ח ב' תרד דרמטית, האם תשקלו בעתיד לבצע עוד גיוסי אג"ח בישראל בעתיד?

"אני לא יודע. אני לא יכול בוודאות להגיד שלא, אבל כרגע אני לא רואה סיבה ספציפית שבגללה נצטרך את הכסף. מצד שני, ייתכן שבעתיד נצטרך את הכסף לצורך מימון פרויקטים ספציפיים, כי יש לנו בחברה עוד שלושה פרויקטים שעדיין בפיתוח. ככה שאני עדיין לא יודע כי יש לנו רעיונות שונים לגביהם.

"יש לנו גם תזרים מזומנים שמתחיל להיכנס לחברה מפרויקטים מניבים שהסתיימו ויסתיימו בקרוב, כך שהחברה שונה היום ממה שהיא הייתה בעבר כשהיא עסקה רק בפיתוח פרויקטים בתחום הדיור למכירה. ככה שקשה לי לדעת מה נעשה בעתיד, אבל מה שאני יכול לומר זה שהחישובים שלי בעת הנפקות אג"ח הם איך לפרוע אותן בזמן, ואת זה אנחנו עושים.

"אני לא יודע להגיד עכשיו אם ננפיק בעתיד עוד אג"ח. זה תלוי בצרכים של החברה. אמנם יש לנו עוד כמה פרויקטים בצנרת, אבל גם יהיה לנו הרבה מאוד מזומן בקופה. אני בכל מקרה לא מחפש למחזר את החוב הקיים. אמרתי תמיד שנפרע את האג"ח שלנו ואת זה נעשה". 

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל