גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כנסיית נוטרדאם שרדה את השריפה, האם לנצרות באירופה יש סיכוי?

צירוף מקרים הסמיך את הדליקה בכנסיית נוטרדאם לשבעת ימי חג הפסחא, שבהם הנוצרים מציינים את צליבת ישו ואת תחייתו ● נס היה לנוטרדאם: הקתדרלה בערה, אבל לא אוכלה ● בזמן של נסיגת הדת המאורגנת בכל אירופה, צרפתים כרעו ברך ברחובות פריז, מחו דמעה, והתפללו ● היש לנצרות סיכוי?

הצלב שנשאר עומד על כנו בתוך כנסיית נוטרדאם ההרוסה. / צילום:  רויטרס Christophe Petit Tesson
הצלב שנשאר עומד על כנו בתוך כנסיית נוטרדאם ההרוסה. / צילום: רויטרס Christophe Petit Tesson

כנסיית נוטרדאם, מבטיח הנשיא מקרון, תחזור ותיבנה בתוך חמש שנים. יודעי דבר מנידים ראש בספקנות ניכרת. מניסיונם הם אומרים שלהשלמת השיפוץ, החיצוני והפנימי, יידרשו אולי עשרים שנה. אבל מה הן עשרים שנה לעומת אלף.

הכבאים, אומרים לנו, הצילו את הכנסייה המפורסמת ביותר בעולם מקריסה בזכות פעולת הצלה זהירה ומדוקדקת. הם גיבורי היום. מזלה של צרפת הוא שאת פעולת הכיבוי לא ניהל דונלד טראמפ. בהתקף ציוצים זחוח, נשיא ארה"ב שיגר עצות לכבאי פריז. השתמשו-נא במפציצי מים, הוא צייץ. "עליכם למהר!" מחלקת הכיבוי השיבה לו באנגלית, בעקיפין, שלא-תודה, אנחנו עושים כל מה שעלינו לעשות.

מפציץ המים הגדול ביותר, הסופר-טאנקר של בואינג, יכול להטיל כמעט 75,000 ליטר במכה אחת. לשון אחר, הוא יכול היה להטביע את נוטרדאם. השבח לאל, המומחים חזרו והתעלמו מן הנשיא הצייצן.

בעניין השבח, הבה נדבר קצת על האל. הצלמים שנכנסו אל היכל הכנסייה בעקבות הכבאים נדהמו לגלות את הצלב על קיר הבמה תלוי ועומד. הזרקורים האירו אותו באור יקרות, ושיוו לו חזות מיתית. גם אתאיסטים גמורים, או לפחות מי שהאוואנגליון אינו מדבר אל לבם, נאלצו לבלוע את רוקם. נפילתה של כנסיית גבירתנו הקדושה הייתה מלווה במוטיב של תחייה, והצלב הזוהר העמיד את התחייה בקונטקסט המדבר אל לבם של נוצרים מאמינים.

סוף סוף הנצרות לא הייתה נצרות אלמלא מת ישוע מנצרת על הצלב וקם לתחייה שלושה ימים אחר כך כיזוס כריסטוס, מלך המשיח, בן האלוהים. בעיני מאמיניו, כמובן.

ליל הסדר של שנת 33

האנלוגיה הייתה מפתה כשלעצמה בכל זמן ובכל עונה. אבל השבוע הזה אינו ככל השבועות. זה 'השבוע הקדוש' בנרטיב הנוצרי, השבוע האחרון בחיי-העולם-הזה של ישו. הוא קדוש בעיני כל הנוצרים, אבל הוא מצוין בדרמטיות מיוחדת בארצות קתוליות.

יום א' השבוע היה "יום ראשון של הדקלים", שבו ציינו המאמינים את כניסת ישו לירושלים, רכוב על חמור, כיאה למשיח בן דויד. הערב, יום ד', הוא יום השנה ה-1,986 ל'ארוחה האחרונה' של ישו עם שליחיו ('האפוסטולים'), שאולי לא הייתה אלא סעודת ליל הסדר של שנת 33 לספירה. מחרתיים, יום ו', 'יום שישי הקדוש', ישוחזר מסעו של ישו אל הצלב, בווייה דולורוזה, הלוא היא דרך הרחמים. וביום א' יצוין חג הפסחא, שבו התחולל הנס המכונן של הנצרות.

הנה כי כן, בשבוע הזה הייתה כנסיית נוטרדאם צריכה לעלות באש, להיפצע אנושות, אבל להינצל ממוות; ובשבוע הזה היה הצלב צריך להאיר את חשיכת היכלה, ולהעניק תקווה של התחדשות. זו דרמה כל כך מפליגה ומסעירה, עד שכמעט צריך לבדוק אם לא נשארו עליה טביעות האצבעות של הפקה הוליוודית. שאון עצמותיהם של חיילי צבא הלילה טבע במשק כנפיהם של דרקונים מעופפים, או משהו כזה.

חילוניותה של הרפובליקה הצרפתית אינה צריכה ראיות. ברוב גלגוליה היא אסרה מלחמה על הדת המאורגנת, ולבסוף הפרידה את הדת מן המדינה ברבע האחרון של המאה ה-19. הדת התנגדה בתוקף, ולפעמים הרחיקה לכת בתמיכה באויבי הרפובליקה. אבל היא הפסידה.

המנוסה מן הדת המאורגנת

מחקר על נטיות דתיות באירופה (של Pew Center האמריקאי, בשנה שעברה) הראה, כי 28% מן הצרפתים אינם שייכים לשום דת מאורגנת. רק 18% מבקרים מפעם לפעם בכנסייה. 46% מגדירים את עצמם 'נוצרים', אבל אינם משתתפים בפעילות דתית. סקר אחר, של אוניברסיטת סנט מרי בלונדון, מראה כי בערך שני שלישים של הצרפתים "אינם מתפללים".

צריך להגיד שסקרים בצרפת מעמידים את הנוכחות בכנסיות על שיעור עוד יותר נמוך, בין 5% ל-8%.

אבל סקר של מכון Ipsos יצר קטגוריה נוספת של השתתפות: אלה המזהים את עצמם עם הכנסייה הקתולית באמצעות צדקה, או פעילות חברתית. לפי הסקר, הקבוצה הזו כוללת 23% של האוכלוסייה. זה ציון מעניין, מפני שביומיים האחרונים שמענו על היענות ניכרת לבקשת הממשלה שהצרפתים יתרמו כסף להצלת נוטרדאם.

האיום החמור ביותר לנצרות המאורגנת באירופה הוא כפול: התמוטטות העניין בדת בפלח האוכלוסייה הצעיר, גילאי 29-16; והירידה בריבוי הטבעי, שבחלק מן הארצות נפל בהרבה מן השיעור הדרוש לשמירת הרמה הקיימת (2.1 ילדים למשפחה).

בכמה ארצות, אדישות הצעירים מעמידה בספק את שיורה של הדת המאורגנת. בצ'כיה, למשל, 91% מן הצעירים אינם שייכים לשום דת. בשבדיה ובהולנד המספר עומד על 80%. בבריטניה, רק 7% מבני קבוצת הגיל הזו מסווגים את עצמם 'אנגליקנים', זאת אומרת חברי הכנסייה הרשמית, שבראשה עומדת המלכה. 10% מסווגים את עצמם 'קתולים'. 6% הם מוסלמים, ובהתחשב בהתחזקות הנטיות הדתיות אצל מוסלמים ברור למדי כי לא ירחק היום ואיסלאם תהיה הדת המאורגנת הגדולה ביותר בבריטניה, לא מפני שיהיו יותר מוסלמים מנוצרים, אלא מפני שהנוצרים מאבדים את העניין בנוצריותם.

הנצרות זקוקה לנס לשיקום האמון

השאלה היא אפוא איך לחדש את העניין. זה לא פשוט, בייחוד בין קתולים, כאשר הכנסייה מגיעה לחדשות בעיקר בזכות אונס ילדים בידי כמרים והחיפוי עליו בידי בישופים. ריחה של הכנסייה לא הובאש בן לילה. אפשר לייחס את שקיעת האמון והעניין למאורעות המאה ה-20. אנשים היו הרבה יותר דתיים ופטריוטיים לפני שתי מלחמות העולם, שבהן הכנסייה והלאומיות מילאו תפקידים נפסדים. אפשר לייחס את השקיעה גם לשינוי ערכים בלתי נמנע של העידן המודרני.

אבל מעשי הנבלה של צמרת הכנסייה הקתולית כלפי ילדים גדשו את הסאה. קשה לדעת איך הכנסייה הזו, שתחת כנפיה חוסים, לפחות נומינלית, 1.3 מיליארד בני אדם, תוכל לחזור ולזכות באמון. בלשון הכנסייה אפשר להגיד שהיא זקוקה לנס. נס, על פי הקוד הכנסייתי, זקוק להתגלות כדי להיחשב לנס; למשל, האש הלוחכת את הכנסייה מבלי להבעיר אותה, והצלב הבוער ואיננו אוכל. אני מניח, או מקווה, שהקוראים אינם חושדים בי בתעמולה נוצרית. אני כותב כאן רק לתפארת המליצה.

שיטת הבנייה: קמרון צלעות

נראה שהנס הגדול של נוטרדאם קשור בכישרונותיהם של מהנדסים מן המאה ה-12 ובהעדפותיהם האסתטיות. כיאה לאדריכלות גותית, נוטרדאם נבנתה קשתות, קשתות בסגנון שקוראים "קמרון צלעות". בנאי ימי הביניים השתמשו בהרבה יותר לבנים ממה שנחוץ. הקירות והתקרה היו עבים ממה שנחוץ. איש לא היה בונה כך בימינו. העובי והכובד הגנו על הכנסייה מפני התופת שכילתה את הגג ואת הצריח, אם כי עדיין ייתכן שהנזק רב ממה שנראה.

אולי הנס הגדול ביותר של השבוע היה הופעתם של המוני פריזאים, שכרעו ברך, התפללו ושרו מזמורי כנסייה. ביניהם היה אפשר למצוא מספר ניכר של צעירים. הרפובליקה החילונית אימצה את נוטרדאם הבוערת אל לבה. "אמנו", קראו לה הצרפתים, והתייפחו. כנסיית גבירתנו הפכה למטאפורה על כאבי צרפת. מי יודע, אולי מן האסון הזה תצמח רוח חדשה. אולי ב-2019 צרפת תחווה נפילה לשם תקומה. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ● השקל מתחזק בכ-0.6% ונסחר סביב 3.76 שקלים ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח