הלב של פריז עלה בלהבות: המספרים מאחורי כנסיית נוטרדאם

התיירים, הכבאים, החוקרים, צופי הטלוויזיה, המיליארדרים שהתגייסו ועלויות השיפוץ הצנועות יחסית שנסקו בן לילה בגלל שריפת הענק בכנסיית נוטרדאם

כנסיית נוטרדאם  / Shutterstock אס אי פי  קריאייטיב,
כנסיית נוטרדאם / Shutterstock אס אי פי קריאייטיב,

18:40 

במשך שעות ארוכות צפו אתמול רבבות פריזאים בלהבות המכלות חלקים מכנסיית נוטרדאם ובעשן המיתמר מעל מרכז פריז, לאחר שדליקה פרצה בעליית גג בקתדרלה קצת לפני שבע בערב. השריפה התפשטה במהירות, כשהיא מכלה את מבנה העץ המורכב שתמך בצריח הגותי המפורסם של הכנסייה ואז את גג העץ שלה. עץ יבש בן מאות שנים בער במהירות. בעוד צרפת כולה חיכתה לעדכונים לגבי עתידה של הקתדרלה - "הלב של פריז", כפי שהגדיר אותה הנשיא עמנואל מקרון - זרמו הודעות התמיכה מרחבי העולם.

במהלך הערב צלצלו פעמוני כנסיות ברחבי פריז, כדי לעודד את התושבים להתפלל בעבור הקתדרלה ולהביע סולידריות במאבק מכבי האש להציל אותה. רק סמוך לחצות הגיעה הידיעה המעודדת הראשונה, שלפיה "השריפה נמצאת תחת שליטה" ולא התפשטה או הרסה את מבנה האבן המסיבי של הכנסייה הגותית.

  • כנסיית נוטרדאם - ההתחלה / shutterstock

    כנסיית נוטרדאם - ההתחלה / shutterstock

  • קתדרלת נוטרדאם לפני השריפה / צילום: Shutterstock

    קתדרלת נוטרדאם לפני השריפה / צילום: Shutterstock

  • קתדרלת נוטרדאם לפני השריפה / צילום: Shutterstock

    קתדרלת נוטרדאם לפני השריפה / צילום: Shutterstock

  • קתדרלת נוטרדאם נשרפת / צילום: Benoit Tessier, רויטרס

    קתדרלת נוטרדאם נשרפת / צילום: Benoit Tessier, רויטרס

  • קתדרלת נוטרדאם נשרפת / צילום: Benoit Tessier, רויטרס

    קתדרלת נוטרדאם נשרפת / צילום: Benoit Tessier, רויטרס

  • קתדרלת נוטרדאם נשרפת / צילום: Philippe Wojazer, רויטרס

    קתדרלת נוטרדאם נשרפת / צילום: Philippe Wojazer, רויטרס

  • קתדרלת נוטרדאם לאחר שהשרפה כובתה / צילום: Gonzalo Fuentes, רויטרס

    קתדרלת נוטרדאם לאחר שהשרפה כובתה / צילום: Gonzalo Fuentes, רויטרס

  • קתדרלת נוטרדאם נשרפת / צילום: Benoit Tessier, רויטרס

    קתדרלת נוטרדאם נשרפת / צילום: Benoit Tessier, רויטרס

  • קתדרלת נוטרדאם נשרפת / צילום: Charles Platiau, רויטרס

    קתדרלת נוטרדאם נשרפת / צילום: Charles Platiau, רויטרס

  • קתדרלת נוטרדאם לאחר שהשרפה כובתה / צילום: Gonzalo Fuentes, רויטרס

    קתדרלת נוטרדאם לאחר שהשרפה כובתה / צילום: Gonzalo Fuentes, רויטרס

 

1163  - ההתחלה

השנה שבה החלה בנייתה של כנסיית נוטרדאם, על האי הקטן (והמוגן יחסית) שסביבו זורם נהר הסיין, ושבו צמחה בימי הביניים פריז ההיסטורית. הבנייה נמשכה קרוב ל-200 שנה, והכנסייה הפכה ברבות הימים לסמל של צרפת הקתולית. זו גם הייתה הסיבה שהיא הושחתה שוב ושוב בימי המהפכה הצרפתית, כולל הריסת חלקים מהצריח והשחתת פסלים שמוקמו בחזיתה. הצריח נבנה מחדש בעבודת מחשבת, וגם הגג העצום של הכנסייה הוחלף במהלך השנים, לאחר שניזוק מהגשם, מהרוחות ומהזנחה מתמשכת.

1831  - הספר

הייתה השנה שבה פורסם ספרו של ויקטור הוגו "הגיבן מנוטרדאם" שסייע להפוך את הכנסייה למוקד משיכה תרבותי, וגם הצביע על מצבה הרעוע. הכנסייה הפכה לסמל של פריז, זירת ההתרחשות של סרטי פעולה וסרטי אנימציה. בסוף המאה ה-19 שוחזר הצריח הגותי שפורק בימי המהפכה הצרפתית, והוא זה שקרס אתמול בלהבות. גם הגג וחלקים אחרים מהכנסייה שוחזרו במאמץ מקיף שנמשך שני עשורים, ושאחראי לצורה שבה הכיר רוב העולם את הכנסייה עד אתמול.

קילומטר אפס

כנסיית נוטרדאם היא נקודת ההתחלה והייחוס לכל המרחקים בצרפת - ה"קילומטר אפס". הנקודה עצמה ממוקמת ברחבה שמול הכנסייה ומצוינת בה. הכנסייה הייתה המקום שבו נפוליאון הוכתר כקיסר צרפת ב-1804. פעמוני הכנסייה שבשני המגדלים של נוטרדאם צלצלו על מנת להביע שמחה ביום שבו פריז שוחררה מהנאצים על ידי בעלות הברית, ב-24 באוגוסט 1944, וגם על מנת להביע עצב ב-6 במאי 2015, אחרי הטבח במערכת העיתון הסטירי "שארלי הבדו". נכון לעכשיו, הפעמונים והמגדלים שבהם הם מאוכסנים ופועלים, שרדו.

התיירים - 14 מיליון איש

 ביקרו בשנה האחרונה, לפי הערכות רשות התיירות הצרפתית, בכנסיית נוטרדאם. מדובר בקרוב לחצי מ-30 מיליון התיירים שהגיעו בשנה האחרונה לפריז, העיר הפופולרית ביותר בעולם. זהו המונומנט הפופולרי ביותר בבירת צרפת, וכ-40 אלף המבקרים בו בכל יום יכולים להשתתף בטקסים או במיסות המתקיימות בכנסייה באופן שוטף.

השיפוץ - 6 מיליון אירו

 זו הייתה עלות השיפוץ הנוכחי של הצריח הגותי המחודד של הכנסייה, שכללה גם שימור ועבודה על מוצגים ופסלים בקתדרלה, לצד עבודה נוספת על הגג. סכום זה הוא רק חלק מתוך 160 מיליון אירו שהיו נחוצים, לפי הערכות, על מנת לשפץ באופן כולל את המבנה, שלפי מומחים היה זקוק לכך באופן מיידי. הם ציינו כי חלקים מהפסלים קרסו, וכי אבן הגיר שהרכיבה חלקים מהמבנה התפוררה במגע. ההחלטה על שיפוץ כולל - בחלקים - התקבלה אחרי שתקציב השימור השנתי של הכנסייה, כ-2.3 מיליון אירו בשנה, אותו מימנה עיריית פריז, התברר כלא מספיק.

השיקום - 360 מיליון אירו

כבר הובטחו על ידי שורה של גורמים עסקיים וציבוריים כדי לשפץ את הכנסייה אחרי החורבן שהותירה השריפה אתמול. 200 מיליון אירו תתרום חברת העל של מותגי היוקרה לואי-ויטון, מואט והנסי (LVMH). מנכ"ל החברה, ברנאר ארנו, הודיע במסיבת עיתונאים הבוקר כי התרומה היא הבעת "סולידריות מול הטרגדיה הלאומית הזו שהיכתה בכנסייה - סמל של צרפת, בעברה ובאחדותה". סכום זה מתווסף ל-100 מיליון אירו שמיהרה לתרום משפחת פינו, בעליה של קבוצת קרינג שבבעלותה המותגים גוצ'י, איב סן לורן ואלכסנדר מקווין. פינו, אספן אמנות שהונו מוערך ב-19 מיליארד דולר, הוא גם בעליה של חברת ארטמיס, בעלת המותגים סמסונייט, קונברס ובית המכירות הפומביות כריסטיז.

10 מיליון אירו כבר הוקצו על ידי הרובע שבו ממוקמת הכנסייה, ועיריית פריז הודיעה כי תזרים מיידית 50 מיליון אירו לטובת שיפוצים, שבוודאי יתווספו לכספים נוספים שיוקצו ברמה הממשלתית. גורמים בפריז הציעו לקיים ועידת תורמים בינלאומית בעיר. נשיא הפרלמנט האירופי, אנטוניו טג'אני, קרא לחברי הפרלמנט לתרום את משכורתם היומית לטובת שיפוץ הקתדרלה. מקרון, מצדו, הבטיח אתמול בערב "לבנות מחדש את נוטרדאם, מכיוון שזה מה שהעם שלנו רוצה".

הרייטינג - 75%

מתושבי צרפת צפוי בטלוויזיה בשידור חי בשריפה המשתוללת בכנסייה. לפי נתונים שפורסמו היום, החל מהשעה שמונה צפו 8.1 מיליון בני אדם בערוץ TF1, בעוד 6.6 מיליון בני אדם צפוי בערוץ הציבורי France 2.

400 כבאים

השתתפו במאמצי כיבוי השריפה. החקירה בנוגע למקור השריפה החלה כבר אתמול בלילה, וארבעים חוקרים משתתפים בה. בשלב הנוכחי פסלו הרשויות אפשרות של טרור, אך גורמים במשטרה הבהירו ל"לה מונד" כי "כל האפשרויות על השולחן". חלק מכלי התקשורת דיווחו כי השריפה פרצה באזור הנקרא "היער" - רשת של קורות עץ התומכות בצריח המחודד והצר. פיגומים רבים הוצבו סביב הצריח ומתחתיו, והעובדים הלחימו בין השאר רצועות עופרת על מנת להפוך את הגג לאטום למים.

שעה עברה מאז שתמונות של השריפה שודרו ברחבי העולם ועד שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, תהה באופן פומבי בטוויטר מדוע הצרפתים אינם משתמשים במטוסי כיבוי הנושאים מים כדי לכבות את השריפה בכנסייה הבוערת. שירותי החירום הצרפתיים ענו לו בטוויטר, באנגלית (!), כי הפלת מים בכמות גדולה מגובה רב מיתרגמת למשקל של כמה עשרות טונות שינחתו על הכנסייה, וכי הדבר עשוי למוטט את המבנה. "סוג כזה של כיבוי אינו מתאים לדליקה הנוכחית", כתבו. נשיא צרפת מקרון, מצדו, מיהר לזירת האירוע כבר חצי שעה אחרי שנודע על הדליקה, כשהוא מבטל נאום חשוב שתוכנן לשעה שמונה בערב בנושא כלכלה.

היום ב-08:00 בבוקר

התקיימה בכנסייה פגישה ראשונה של מומחים לשימור, ארכיטקטים וכבאים, כדי להעריך אם מבנה הכנסייה עצמו עדיין יציב ושרד את השריפה שכילתה את רוב הגג, הצריח וחלקים נוספים. רק במצב כזה יוכלו הכבאים להיכנס פנימה לתוך המבנה ולנסות לראות מה עלה בגורלם של פריטים היסטוריים רבים שמוצגים בו דרך קבע. כמה מהבולטים שבהם - העתק של כתר קוצים שישו חבש לפי האמונה בזמן צליבתו, שביב עץ מהצלב ופיסה מבגד של המלך הצרפתי לואי ה-9 - ניצלו ותמונות שלהם פורסמו בכלי התקשורת הצרפתיים הבוקר. גם העוגב המפואר של הכנסייה - הגדול ביותר בצרפת לפי הערכות - ניצל, לפי הדיווחים. בצהרי היום דיווחו מכבי האש של צרפת באופן רשמי כי "השריפה כובתה כליל, ואין יותר מוקדי אש בכנסיית נוטרדאם".