גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמוטריץ' ולוין מבטיחים להילחם בביהמ"ש העליון, אבל בג"ץ כלל אינו אימתני כמו שהוא נראה

המועמדים המובילים לתיק המשפטים, בצלאל סמוטריץ' ויריב לוין, מציגים עמדה לוחמנית ומבקשים לקצץ את כנפיו של ביהמ"ש העליון • טענתם המרכזית היא שהשופטים פוגעים ביכולת המשילות של הממשלה כשהם פוסלים חוקים • חזרנו לחוקים הגדולים שנפסלו – ומצאנו שלא כצעקתה ● פרשנות

יריב לוין / צילום: איל יצהר
יריב לוין / צילום: איל יצהר

אומנם עדיין לא ברור כיצד יסתיימו המגעים להרכבת הממשלה, אבל לפי המסתמן, תיק המשפטים, אחד מהתיקים הבכירים והנחשקים בממשלה הבאה, ילך לאחד משני הפוליטיקאים שמציגים עמדה לוחמנית מאוד נגד בג"ץ - לשר התיירות יריב לוין או לחבר הכנסת בצלאל סמוטריץ'.

שניהם מבטיחים לרסן את כוחו של בג"ץ, לכרסם בסמכויותיו ולצמצם את השפעתו. הם עושים זאת איש-איש בדרכו ובסגנונו, תוך שהם מזהירים את הציבור שבג"ץ הוא "שמאלני" ורב-עוצמה ופוגע ביכולת הממשלה למשול על-פי דרכה.

ואולם בניגוד לדימוי שמנסים לשוות לו לוין, סמוטריץ' ואחרים, ההיסטוריה מוכיחה כי בג"ץ אינו כה אימתני, דומיננטי, מהפכני ומשנה מציאות כפי שהם מציירים אותו. זה נכון שלבג"ץ יש השפעה רבה, ושהוא חולל לעתים שינויים חשובים. למשל, כשסלל את הדרך לנשים להשתתף בקורס טייס, או כשאסר על הפרטה של בתי הסוהר.

אבל לצד הפסיקות החשובות ומשנות המציאות שלו, ניתן לאבחן פער עצום לאורך השנים בין היומרה של בג"ץ לשנות את המציאות הישראלית בפסיקותיו - לבין המציאות בשטח. יתר על כן, ההיסטוריה מלמדת כי במידה רבה, בית המשפט העליון של טרום "המהפכה החוקתית" של 1992 היה משפיע לא פחות מבית המשפט העליון של אחרי המהפכה החוקתית.

כביש בר-אילן כמשל למגמה הכוללת

דוגמה לפער בין הדימוי האימתני שמבקשים הפוליטיקאים לתת לבג"ץ לבין המציאות, אפשר למצוא בפסק הדין בעניין כביש בר-אילן.

ב-13 באפריל 1997, לפני 22 שנה, סערה וגאתה הארץ בעקבות פסק דין שנתן בג"ץ בשאלת תוקפה של החלטת משרד התחבורה לסגור את כביש בר-אילן בירושלים בשבתות לסירוגין בשעות התפילה. פסק הדין המעניין השתרע על פני 170 עמודים ודיבר באריכות על האיזון הראוי בין הערכים והאינטרסים המתנגשים - מחד גיסא, האינטרס החברתי של מניעת פגיעה ברגשות של האוכלוסייה הדתית המתגוררת באזור ורוצה לשמור על אורח חיים דתי; מאידך גיסא, האינטרס לשמור על חופש התנועה של כל אזרח.

השופטים התווכחו ונחלקו בדעותיהם. בסופו של דבר התקבלה עמדת הנשיא דאז, אהרן ברק, כי החלטת משרד התחבורה לסגור את הכביש בשבתות לסירוגין היא סבירה. עוד נקבע כי שר התחבורה צריך לקבל החלטה חדשה שתיקח בחשבון גם את האינטרסים של התושבים החילוניים הגרים בשכונות העוטפות את בר-אילן ומבקריהם.

פסק הדין הזה נלמד עד היום בבתי הספר למשפטים, אבל את המציאות בירושלים הוא לא שינה. מאז ועד היום כביש בר-אילן ריק ממכוניות בשבת. החילונים שנאבקו על זכותם העקרונית לנסוע בו בשבת, התעייפו ממאבקם, וממילא יש להם אלטרנטיבות ראויות.

גם האפליה בקבלה ליישובים עדיין כאן

דוגמה טובה נוספת לפער בין הדימוי האימתני שמבקשים הפוליטיקאים לתת לבג"ץ לבין המציאות, אפשר למצוא בפסק הדין של בג"ץ בעניין קעדאן שניתן בתחילת שנת 2000. באותו מקרה הכיר העליון לראשונה בזכות של ערבים לבנות ביישובים יהודיים, ואסר על היישובים הקהילתיים להפלות בין יהודים לערבים בקבלה אליהם.

פסק הדין שכתב נשיא העליון דאז, השופט אהרן ברק, הרעיד את אמות הספים ועורר ביקורת נוקבת מצד גורמים שונים, בעיקר מהימין הפוליטי. אבל במבט של כמעט שני עשורים אחורה, אפשר לומר כי ההלכה המשפטית שנתן העליון ונועדה לשנות מציאות של אפליה, לא חוללה שום שינוי. אולי אפילו להפך: פסק הדין של העליון בעניין קעדאן - שהתיימר לקדם את השוויון בחברה הישראלית - רק הביא לריאקציה, למכת נגד של הכנסת ושל רוב הציבור היהודי בארץ.

בעקבות פסק דין קעדאן עיגנה הכנסת בחוק את הזכות של יישובים יהודיים קהילתיים וקיבוצים (עד לגודל של 400 בתי משפחה) בנגב ובגליל לכונן ועדות קבלה. ועדות הקבלה רשאיות לדחות מועמד או מועמדת המבקשים לרכוש קרקע או בית ביישוב, בין היתר אם הן מוצאות "חוסר התאמה של המועמד למרקם החברתי-תרבותי של היישוב הקהילתי, שיש יסוד להניח כי יהיה בו כדי לפגוע במרקם זה". או במילים קצת פחות מכובסות: אם הוא ערבי.

כמו במקרה כביש בר-אילן, גם פסק דין קעדאן הוא פסק דין יומרני ופורץ דרך תאורטי של בג"ץ שהתנפץ על קרקע המציאות הישראלית.

רשת הגנה למדינה בנושאי ביטחון

דוגמה אחרת אפשר לראות בסוגיית הפליטים/מהגרי העבודה/מסתננים שהגיעו לכאן בשנים האחרונות מסודן ומאריתריאה. בג"ץ פסל שתי גרסאות של החוק למניעת הסתננות, שאיפשר לכלוא מסתננים במתקן חולות בדרום, בשל פגיעתו המוגזמת והלא מידתית בזכויות אדם.

ובכל אחת מהפעמים שבהן בג"ץ דן והתערב בנושא הזה, צעקו והילכו אימים השרים יריב לוין, איילת שקד, מירי רגב וחבריהם שפסיקת בג"ץ תמיט אסון על תושבי דרום תל-אביב - האזור שבו חיים רוב הפליטים.

והנה, למרות הבכי והנהי ומסע ההפחדה של הפוליטיקאים, המציאות הוכיחה שאין צורך לכלוא את העובדים הזרים במשך שנים במתקן בדרום הארץ כדי לצמצם את הבעיה. שפסקי הדין של בג"ץ לא באמת מונעים מהממשלה למשול. שההפחדה וההסתה של הפוליטיקאים נגד בג"ץ לא רק שהייתה מוגזמת, אלא מיותרת.

כשמדברים על האקטיביזם של בית המשפט העליון, שווה לזהיר את הנתונים ההשוואתיים הבאים: מאז שנת 1992 פסל בית המשפט העליון בישראל 18 חוקים שחוקקה הכנסת. בתקופה דומה פסלו בתי המשפט בארצות-הברית 50 חוקים פדרליים, באירלנד נפסלו 38 חוקים, בגרמניה נפסלו 206 חוקים פדרליים וחקיקת משנה, ובדרום אפריקה נפסלו מאז 1995 בסך-הכול 82 חוקים.

בגץ פסל בסהכ 18 חוקים

יתר על כן, בניגוד לדימוי שמבקשים לוין, סמוטריץ' וחבריהם לתת לבג"ץ, ברוב הסוגיות הרגישות שבהן עוסקת הממשלה, בעיקר בנושאי ביטחון, הוא עומד לצדה ומעניק לה מטרייה משפטית חוקתית (וטוב שכך).

ממוצע בשנה

כך, למשל, הגן בג"ץ בשנה האחרונה על הדרך שבה יושמו הוראות הפתיחה באש של צה"ל נגד המפגינים הפלסטינים בגבול הרצועה, הפגנות שבהן נהרגו עשרות פלסטינים. בפסק דין נוסף דחה השנה בג"ץ את העתירות שהוגשו נגד "חוק ההדחה", שמאפשר לכנסת להדיח מבית המחוקקים חבר כנסת שהסית לגזענות או תמך במאבק מזוין נגד המדינה. החוק אינו אומר זאת, אבל הוא נועד לפלח מאוד מסוים של בית המחוקקים - חברי הכנסת הערבים.

במקרה אחר דחו השנה שופטי בג"ץ עתירה שהוגשה נגד סמכות צה"ל לתפוס ולהחרים רכוש השייך לערבי מחברון, שהוא שווה-ערך לכספים שקיבל העותר מידי ארגון טרור. גם כאן עמדו השופטים לצד הממשלה.

שלוש ההחלטות הללו מצטרפות לפסקי דין והחלטות רבות לאורך 20 השנה האחרונות שבהן בג"ץ "השמאלני" לכאורה, עמד לצדן של ממשלות ישראל ונתן גיבוי לחוקים ולהחלטות, גם כשאלה פגעו בזכויות אדם של פלסטינים. הדוגמה הבולטת ביותר אולי היא פסקי הדין שבהם דחה בג"ץ עתירות שהוגשו נגד החוק השולל מתן אזרחות או תושבות בארץ לפלסטינים שהם בני זוג של אזרחים ישראלים במסגרת "איחוד משפחות".

מה סמוטריץ' ולוין היו אומרים על "קול העם"?

נקודה נוספת ששווה לשים אליה לב נוגעת למידת השפעתו של בג"ץ בהווה לעומת העבר. בניגוד לרושם שאפשר לקבל כאילו עד ימי המהפכה החוקתית של 1992, בג"ץ היה מרוסן ולא דומיננטי, במובנים רבים, בג"ץ של טרום 1992, השפיע על הממשלה והכנסת במידה רבה יותר מאשר בג"ץ של היום.

נזכיר לשם הדוגמה כי כבר ב-1953, 8 שנים אחרי הקמת המדינה, בג"ץ הרהיב עוז לבטל החלטה של ממשלת ישראל. באותו מקרה, הידוע כ"בג"ץ קול העם", קיבלו השופטים את העתירה שהגישו העיתונים "קול העם" ו"אלאיתיחאד" נגד החלטת שר הפנים, ישראל רוקח, לסגור אותם ל-10 ו-15 ימים, בהתאמה, עקב הביקורת שמתחו על הממשלה. נותר רק לדמיין מה היו אומרים היום יריב לוין או בצלאל סמוטריץ' על החלטה דומה של בג"ץ. 

עוד כתבות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

שיתוף הפעולה החדש של איראן שמדאיג את ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"