גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחרות בשוק החלב עולה שלב: שטראוס נכנסת לשוק הגבינות הקשות

החברה תנסה לספק את התיאבון של הצרכנים הישראלים לגבינות פרימיום ע"י כניסה לשוק הגבינות המיוחדות באמצעות מותג חדש ● מדובר בשוק צומח שבו הרגישות למחיר נמוכה ● שטראוס תתחרה בתנובה ובגד

גבינות / צילום: REUTERS, Charles Platiau
גבינות / צילום: REUTERS, Charles Platiau

קבוצת שטראוס מרחיבה את פעילות המחלבה שלה בישראל ונכנסת לתחום הגבינות הקשות - כך נודע ל"גלובס". שטראוס תחל לייבא גבינות קשות ובכך תפתח תחום נוסף בו תתחרה "ראש בראש" (מעבר לחלב ולמעדנים) בתנובה, בטרה של החברה המרכזית למשקאות (קוקה-קולה ישראל) וגם במחלבות גד.

מדובר במהלך משמעותי בשוק שכבר חווה בשנים האחרונות שינויים, עם כניסת גבינות מיובאות על-ידי שופרסל ועל-ידי ויליפוד, ואם באמצעות צמיחה מואצת מצד גד. עד כה שטראוס לא נכחה בשוק זה, הגם שהיא מחזיקה באחת משלוש המחלבות הגדולות בשוק וגם במחצית ממניות מחלבת יטבתה.

עוד נודע כי שטראוס תחל להפיץ בישראל את הגבינות שתייבא כבר בחודש מאי הקרוב - לקראת חג השבועות. שטראוס תיכנס לתחום בהדרגה ובכפוף להתפתחות המכסות, ככל שהמדינה תמשיך במתווה הרחבת היבוא. כלומר, ההשפעה של שטראוס על שוק הגבינות הקשות לא תהיה במלוא הפוטנציאל הקיים כבר בפתיחה.

כך, כפי שנודע ל"גלובס", הגבינות שתייבא שטראוס יימכרו תחת מותג חדש בשם "אנסמבל" שיופיע לצד הלוגו שלה. בין הגבינות ששטראוס צפויה לייבא: גבינת גאודה הולנדית, גבינת מנצג'ו ספרדית, גבינת פטה יוונית, גבינות ברי וקממבר של המותג קסטלו מדנמרק (כששתי האחרונות יימכרו תחת המותג "ארלה") וגבינת ענבר, שהיא למעשה הגבינה היחידה שאינה מיובאת אלא מיוצרת בישראל במחלבת שירת רועים שבגליל התחתון.

מכירות שוק הגבינות בישראל מסתכמות בכ-2.5 מיליארד שקל בשנה, כשהנתח הגדול ביותר מהמכירות הוא של מכירות גבינה צהובה במדף, ואחריה גבינת הקוטג' וגבינה לבנה. אלא שבשנים האחרונות הרווחיות בקטגוריות הללו נשחקה, בין היתר על רקע היותם מוצרים מפוקחים, שלא התייקרו כשמחיר החלב הגולמי עלה. במקביל גם צמיחת הרווחיות על הקוטג' נבלמה, כשמאז המחאה החברתית בקיץ 2011 הוא הפך לסמל ליוקר המחיה, כך שהחברות זהירות יותר לגבי התמחור שלו.

מבחינת שטראוס ניתן להעריך כי היא מסמנת כעת את הקטגוריה הזו משתי סיבות מרכזיות - הצמיחה בשוק והעובדה שהרגישות למחיר בו נמוכה. עבור המחלבה שנמנעה עד כה מלייקר את מוצריה על רקע התייקרות חומר הגלם המשמעותי - חלב גולמי - מדובר בקטגוריה בה היא תוכל ליהנות ממרווחים גבוהים יותר.

במה מדובר? בעבר הרחוק, מחלבת שטראוס התמחתה בייצור גבינות מיוחדות, אך אלה לא היו פופולריות מספיק עבור הצרכן הישראלי, והיצור הופסק בשנות ה-70. מאז ועד היום שיחקה שטראוס רק בקטגוריית של גבינות רכות, כמו גבינה לבנה שהינה מפוקחת, ובשל כך הרווחיות עליה נמוכה ונשחקת, כשמחיר החלב הגולמי מתייקר כפי שקרה בשנתיים שחלפו; ובגבינת שמנת תחת המותג "סימפוניה" ומאז ינואר האחרון גם תחת המותג "ארלה" הדני.

כיום מי שמובילה את קטגוריית הגבינות המיוחדות היא תנובה, שמהווה כרבע מהמכירות בקטגוריה (25%); גד, שאוחזת בנתח שוק של כ-21%; נטו עם קרוב ל-16%; והיתר מתחלק בין ספקים קטנים יותר.

עד כמה משמעותי פוטנציאל המכירות בקטגוריות הללו? ב-2018 היקף המכירות בקטגוריית הגבינות המיוחדות הסתכם בכ-253 מיליון שקל. נכון להיות 62% מבתי-האב קונים גבינות מיוחדות, כשבין 2017 ל-2018 נרשמה עלייה של 3% בבסיס הלקוחות שצורכים גבינות מיוחדות. גם גודל הסל הממוצע בקטגוריה נמצא במגמת עלייה, כשב-2018 הוא צמח בשיעור של 6% לעומת השנה הקודמת ועומד כיום על 25 שקל.

קטגוריה נוספת ששטראוס תיכנס אליה במסגרת המהלך היא הגבינות המלוחות, שמכירותיה עמדו ב-2018 על כ-317 מיליון שקל, ונמצאת גם היא בצמיחה. מי שמובילות את הקטגוריה נכון להיום הן גד, שמהווה 41% מהמכירות; תנובה, שאוחזת בנתח שוק של 40%; וטרה, שחקנית קטנה יחסית שפועלת תחת המותג "צוריאל" ואוחזת בנתח שוק של כ-9%. כמו כן פועלים בקטגוריה זו גם יבואנים ומחלבות קטנות. כיום ההפצה של שטראוס לא מגיעה לנקודות כמו מעדניות או חנויות מתמחות אלא לרשתות השיווק הגדולות, ולכן היא לא תמכור את מוצריה מחוץ לשוק הקמעונאי, אך גם בהיבט זה קיים פוטנציאל התרחבות בעתיד.

המהלך הזה הוא למעשה אקורד הסיום של 3 השנים בהן עמד אלי איצקין בראש המחלבה, בסיומן יעבור לנהל את הפעילות של שטראוס במערב אירופה. באופן סימבולי, רגע לפני שבועות, החג של המחלבות שבו צריכת הגבינה מזנקת, יתפוס את מקומו בראש המחלבה רענן קובלסקי, מי שהיה סמנכ"ל המכירות של שטראוס ישראל.

מדובר למעשה בצעד האחרון שממצב את הירושה שישאיר איצקין לקובלסקי. הפוטנציאל שקיים בשוק כרגע אומנם מוגבל, אך התמונה הזו צפויה להשתנות בטווח של מספר שנים עם צמצום משמעותי של המכס על יבוא גבינות קשות. במשרד האוצר, כמו גם בתעשייה, נראה כי כבר ישנן הסכמות ברורות, שבאו לידי ביטוי בהסכם שנחתם בחודשים האחרונים בין בכירי האוצר לבין הנהגת הרפתנים, כי שוק הגבינות ייפתח ליבוא במכסות משמעותיות יותר מאלה שקיימות היום, והשאלה היא בעיקר כמה ומתי.

על פניו, אם משה כחלון ימונה מחדש לעמוד בראשות משרד האוצר, ההסכם להסדרת משק החלב עליו חתם עם הרפתנים שנדחה על רקע הבחירות יאושר בחקיקה, וגובה המכסות על יבוא גבינות קשות לישראל ירד באופן משמעותי. כך שכל המחלבות הגדולות נדרשות לשקול לייבא גבינות במהלך השנים הבאות. גם בתנובה סימנו את שוק הגבינות המיוחדות כשוק יבוא פוטנציאלי ופועלים כדי לבצע עם מהלך דומה בעצמם. 

עוד כתבות

מטוס של לופטהנזה קרגו בפרנקפורט / צילום: Shutterstock, SHutterstock

דווקא כשהקנצלר בארץ, לופטהנזה קרגו הטילה אמברגו נשק על ישראל

זרוע המטען של חברת התעופה הגרמנית לופטהנזה מטילה אמברגו מיידי על הובלת ציוד צבאי לישראל - ומסבירה כי היא כפופה להגבלות יצוא וסנקציות בריטיות ● בקבוצה מדגישים: "פועלים למצוא פתרון למשלוחים אינדיבידואליים"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ חושש מרכישת הענק של נטפליקס. האם הוא יתערב?

בסוף השבוע נטפליקס הכריזה על רכישת חטיבת האולפנים והסטרימינג של וורנר ברדרס, וכעת דונלד טראמפ מביע חששות: "גודלן המשותף יכול להוות בעיה" ● הנשיא האמריקאי אף ציין כי הוא יהיה מעורב באופן אישי בהחלטה אם לאשר את העסקה

מודעת גיוס בסנט פטרסבורג / צילום: ap, Dmitri Lovetsky

נשים ברוסיה מתחתנות עם גברים שהן בקושי מכירות. מה עומד מאחורי הטרנד?

במאמץ לגייס לוחמים מבטיחה רוסיה מענק של 200 אלף דולר למשפחות נופלים ● אלא שיש מי שרקמו מזה משימה זדונית במיוחד: נשים שנישאות להם - במטרה להרוויח ממותם ● ברשתות קמו עשרות קבוצות שמסייעות להן בחיפוש אחר גברים משרתים, והרשויות מדווחות על מעורבות של כנופיות פשע

הציור ''החלום (מיטה'') של פרידה קאלו מוצג בסותבי'ס, ניו יורק. נכס לאומי / צילום: Reuters, Lev Radin

על פער המחיר בין אומן לאומנית, בין פרידה קאלו לגוסטב קלימט

על אף השיא המרשים ששברה פרידה קאלו עם מכירת הציור היקר ביותר של אומנית אי־פעם, שוק האומנות רחוק מלהעניק לנשים מקום שוויוני ● דוחות מצביעים על עלייה במספר האומניות הפעילות, אך הן עדיין מהוות רק כרבע מהשוק, בעוד שהמכירות הגבוהות ביותר נותרות ברובן נחלתם של גברים ● ד"ר רות מרקוס מסבירה: "זהו לא פער של כישרון, אלא תוצאה של הדרה מערכתית רבת שנים"

תכנון פרישה / צילום: Shutterstock

המומחה לתכנון פרישה ואשתו תכננו את הפנסיה המושלמת. ואז היא חלתה

יותר משלושה עשורים עיתונאי הוול סטריט ג'ורנל גלן רופאנאך כתב וערך מאמרים על פרישה ותכנון לקראתה, ואפילו כתב על זה ספר - ואז הקלפים נטרפו ● בטור אישי הוא חושף מהם הלקחים הקשים, הדברים שהיה רוצה לעשות אחרת, ובמיוחד מה הוא מצטער שדחה

ג'וני סרוג'י / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דיווח: ג'וני סרוג'י, הישראלי הבכיר באפל, הודיע שבכוונתו לעזוב

הישראלי הבכיר בחברה, ג'וני סרוג'י, שמנהל את פיתוח השבבים בענקית האלקטרוניקה, הודיע לקוק כי הוא שוקל ברצינות לעזוב את החברה בעתיד הקרוב, כך על פי דיווח בבלומברג ● עזיבה אפשרית של סרוג'י, עלולה להוות מכה למרכז הפיתוח הישראלי של החברה, שהוקם בזכותו ותחת הנהגתו

רכישת הענק של נטפליקס (בעיגול: טד סרנדוס, מנכ''ל נטפליקס) / צילום: Reuters, USA TODAY Network

רכישת הענק של נטפליקס: החשש בשוק, המתחרה הגדולה ואיך זה יעבוד

נטפליקס הודיעה על כוונתה לרכוש את אולפני וורנר ברדרס תמורת 72 מיליארד דולר ● בדרך היא תיקח על עצמה חוב של כמעט 11 מיליארד דולר, תצטרך לשכנע את הרגולטור, ולהחליט כיצד יעבוד השירות המשולב

דמי ניהול בקרנות נאמנות יעלו. איך אפשר להיערך? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

גל של העלאות בדמי ניהול מגיע לקרנות הנאמנות. כך תוכלו להיערך אליו

גורמים בשוק קרנות הנאמנות מעריכים כי בקרוב צפויה עלייה רוחבית בדמי הניהול ● אחרי שנה של תשואות פנומנליות, למנהלי הקרנות קל למכור התייקרות ● המשקיעים בפלונטר: אם יעבירו את הכסף, ישלמו 25% מס על הרווח, אבל אם יישארו מה ימנע העלאה נוספת בשנה הבאה?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מציג את תקציב 2026 / צילום: מירי שמעונוביץ

בשוק חוששים: הנחות היסוד מאחורי התקציב אופטימיות מדי, יחס החוב ייפגע

הצעת התקציב עברה משוכה משמעותית בדרך לאישורה הסופי בכנסת בחודשים הקרובים ● המחלוקת על תקציב הביטחון נפתרה, לפחות זמנית, והסוגייה שמדאיגה את הכלכלנים כעת היא שיעור הגירעון ● החשש: צעדי התכנסות יצומצמו, הטבות יורחבו ויחס החוב תוצר ייפגע ● ההשלכות האפשריות: הפחתות הריבית יידחו

כריסטיאן נולטינג עם דורון אברבוך, מנכ''ל דויטשה בנק ישראל / צילום: יח''צ

מנהל ההשקעות של דויטשה בנק ביקר בישראל. זה מה שהוא חושב

מנהל ההשקעות של דויטש בנק הציג בפני לקוחות מובילים את תחזית שוקי ההון של הבנק לשנת 2026 ● בנק מרכנתיל משיק כרטיס אשראי שמעניק 10% ברשתות מזון נבחרות ● מנהלי התעשיות הביטחוניות ויזמי טכנולוגיה נפגשו בכנס הגילדה השנתי ● וזה הצעד השיווקי החדש של פרטנר tv+ ● אירועים ומינויים

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP - ניקולס מדורו

הפתרון של טראמפ לסיום העימות עם ונצואלה: הגליית הנשיא מדורו מהמדינה

לצד הלחץ הצבאי הגובר באזור הים הקריבי כחלק מהמאבק בהברחות סמים לשטח ארה"ב, נבחנים גם פתרונות דיפלומטיים ● בין השאר, עלתה על השולחן האפשרות להגליית הנשיא ניקולס מדורו לאחת ממדינות המפרץ ● בינתיים, האוכלוסייה בוונצואלה נערכת לקראת מצב חירום

מגדל דה וינצ'י הצפוני. ''פגיעה בשלד'' / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה משלמת 70 אלף שקל לחודש על דיור חלופי לפנטהאוז בבניין שנפגע במלחמה עם איראן

עברו כחמישה חודשים מאז נפגע מגדל דה וינצ'י בתל אביב מטיל איראני, אך עבודות השיקום של המגדל הצפוני טרם החלו ● בינתיים משלמת המדינה כחצי מיליון שקל בחודש על דיור חלופי לדיירי המגדל

מגמות סוף השנה בבורסות / צילום: Shutterstock

מה יעשו הדואליות היום בתל אביב, וההחלטה הגורלית של הפד השבוע

חודש דצמבר נפתח באווירה חיובית בשווקים, ומחר מניות השבבים צפויות לעלות בת"א ● נטפליקס תרכוש את וורנר ברדרס ופעילות הסטרימינג שלה, ולפי דיווחים יוון אישרה עסקת ענק עם אלביט ● ומה צפוי בהחלטת הריבית ביום רביעי הקרוב?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

ארית עצרה הנפקה לאחר הפיאסקו שמחק מיליארד שקל משווי החברה

לאחר צניחה של 20% במניית החברה הביטחונית ביום ה', הודיעה ארית על עצירת ההנפקה של החברה הבת רשף טכנולוגיות ובחינת מתווה חלופי לגיוס הון עבורה ● המניה הגיבה בזינוק של 9%

משגר רקטות של חברת אלביט בתערוכת נשק ביוון, מאי 2025 / צילום: Reuters, Louiza Vradi

וול סטריט ג'ורנל: מדינות שהטילו סנקציות על ישראל - רוכשות ממנה נשק כעת

משלחות אירופאיות, אמריקאיות ואסיאתיות הגיעו לכנס במימון משרד הביטחון ● מערכות שנוסו בלבנון, עזה ואיראן הוצגו לבכירים, שהתרועעו לצד גנרלים ישראלים במדים והצטלמו ליד "קרן הברזל" ● זאת, על אף הביקורת הרבה נגד ישראל במהלך המלחמה עצמה ואמברגו הנשק

תאונת דרכים / צילום: Shutterstock

התקנות מתעכבות ורישיונות שמאי הרכב יפקעו בסוף השנה: "יהיה כאוס"

משרד התחבורה מתעכב בחתימה על תקנות חדשות, ויותיר 800 שמאים ללא רישיון החל מינואר ● המשמעות: הם לא יתנו חוות דעת, חברות הביטוח לא ישלמו - ומוסכים לא יתקנו את כלי הרכב

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניות בת"א שזינקו ביותר מ-100% – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בבורסה בת"א מעריכים כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר למימוש רווחים ● הכלכלנית שממליצה להגדיל החזקות מעבר לים ● מבט על גוגל ואנבידיה מגלה דינמיקה חדשה בשוק ● והאם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו?

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים? / צילום: שירי נועה חסון

פער של שנתיים ו־200 אלף שקל פחות: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים?

בשכונת דרום־מערב בבת ים, נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 111 מ"ר, תמורת 2.63 מיליון שקל ● הבניין משופץ עם מעלית ונמצא בקו שלישי לים ● לפני כשנתיים נמכרה דירה זהה בבניין, בקומה הרביעית, תמורת 2.8 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

שועל אדום בעיר / צילום: Shutterstock

כמו חזירי הבר והצבועים: החיות שגילו את היתרונות של העיר - ובייתו את עצמן

ביות עצמי הוא תהליך שבו חיית בר לומדת לנצל את הסביבה האנושית לטובתה ● הדביבונים של צפון אמריקה והשועלים האדומים באנגליה הציגו שלל שינויים, פיזיים והתנהגותיים, נוכח החיים בעיר, מהקטנת מבנה גופם כי המזון תמיד זמין ועד ירידה באגרסיביות

מחבלי חמאס בעזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

בכיר חמאס בחו"ל: "מוכנים לדון בהקפאה או אחסון של הנשק"

באסם נעים טען כי ארגון הטרור מוכן להניח את נשקו במסגרת תהליך שמטרתו להוביל להקמת מדינה פלסטינית ● ישראל, קטאר וארה"ב קיימו פסגה משולשת בניו יורק. על הפרק: שיקום היחסים אחרי התקיפה הכושלת ● במהלך פעילות התקפית של צה"ל בכפר בורקין, מחבל ניסה לדרוס את הלוחמים; אין נפגעים לכוחותינו ● עדכונים שוטפים