גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחרות בשוק החלב עולה שלב: שטראוס נכנסת לשוק הגבינות הקשות

החברה תנסה לספק את התיאבון של הצרכנים הישראלים לגבינות פרימיום ע"י כניסה לשוק הגבינות המיוחדות באמצעות מותג חדש ● מדובר בשוק צומח שבו הרגישות למחיר נמוכה ● שטראוס תתחרה בתנובה ובגד

גבינות / צילום: REUTERS, Charles Platiau
גבינות / צילום: REUTERS, Charles Platiau

קבוצת שטראוס מרחיבה את פעילות המחלבה שלה בישראל ונכנסת לתחום הגבינות הקשות - כך נודע ל"גלובס". שטראוס תחל לייבא גבינות קשות ובכך תפתח תחום נוסף בו תתחרה "ראש בראש" (מעבר לחלב ולמעדנים) בתנובה, בטרה של החברה המרכזית למשקאות (קוקה-קולה ישראל) וגם במחלבות גד.

מדובר במהלך משמעותי בשוק שכבר חווה בשנים האחרונות שינויים, עם כניסת גבינות מיובאות על-ידי שופרסל ועל-ידי ויליפוד, ואם באמצעות צמיחה מואצת מצד גד. עד כה שטראוס לא נכחה בשוק זה, הגם שהיא מחזיקה באחת משלוש המחלבות הגדולות בשוק וגם במחצית ממניות מחלבת יטבתה.

עוד נודע כי שטראוס תחל להפיץ בישראל את הגבינות שתייבא כבר בחודש מאי הקרוב - לקראת חג השבועות. שטראוס תיכנס לתחום בהדרגה ובכפוף להתפתחות המכסות, ככל שהמדינה תמשיך במתווה הרחבת היבוא. כלומר, ההשפעה של שטראוס על שוק הגבינות הקשות לא תהיה במלוא הפוטנציאל הקיים כבר בפתיחה.

כך, כפי שנודע ל"גלובס", הגבינות שתייבא שטראוס יימכרו תחת מותג חדש בשם "אנסמבל" שיופיע לצד הלוגו שלה. בין הגבינות ששטראוס צפויה לייבא: גבינת גאודה הולנדית, גבינת מנצג'ו ספרדית, גבינת פטה יוונית, גבינות ברי וקממבר של המותג קסטלו מדנמרק (כששתי האחרונות יימכרו תחת המותג "ארלה") וגבינת ענבר, שהיא למעשה הגבינה היחידה שאינה מיובאת אלא מיוצרת בישראל במחלבת שירת רועים שבגליל התחתון.

מכירות שוק הגבינות בישראל מסתכמות בכ-2.5 מיליארד שקל בשנה, כשהנתח הגדול ביותר מהמכירות הוא של מכירות גבינה צהובה במדף, ואחריה גבינת הקוטג' וגבינה לבנה. אלא שבשנים האחרונות הרווחיות בקטגוריות הללו נשחקה, בין היתר על רקע היותם מוצרים מפוקחים, שלא התייקרו כשמחיר החלב הגולמי עלה. במקביל גם צמיחת הרווחיות על הקוטג' נבלמה, כשמאז המחאה החברתית בקיץ 2011 הוא הפך לסמל ליוקר המחיה, כך שהחברות זהירות יותר לגבי התמחור שלו.

מבחינת שטראוס ניתן להעריך כי היא מסמנת כעת את הקטגוריה הזו משתי סיבות מרכזיות - הצמיחה בשוק והעובדה שהרגישות למחיר בו נמוכה. עבור המחלבה שנמנעה עד כה מלייקר את מוצריה על רקע התייקרות חומר הגלם המשמעותי - חלב גולמי - מדובר בקטגוריה בה היא תוכל ליהנות ממרווחים גבוהים יותר.

במה מדובר? בעבר הרחוק, מחלבת שטראוס התמחתה בייצור גבינות מיוחדות, אך אלה לא היו פופולריות מספיק עבור הצרכן הישראלי, והיצור הופסק בשנות ה-70. מאז ועד היום שיחקה שטראוס רק בקטגוריית של גבינות רכות, כמו גבינה לבנה שהינה מפוקחת, ובשל כך הרווחיות עליה נמוכה ונשחקת, כשמחיר החלב הגולמי מתייקר כפי שקרה בשנתיים שחלפו; ובגבינת שמנת תחת המותג "סימפוניה" ומאז ינואר האחרון גם תחת המותג "ארלה" הדני.

כיום מי שמובילה את קטגוריית הגבינות המיוחדות היא תנובה, שמהווה כרבע מהמכירות בקטגוריה (25%); גד, שאוחזת בנתח שוק של כ-21%; נטו עם קרוב ל-16%; והיתר מתחלק בין ספקים קטנים יותר.

עד כמה משמעותי פוטנציאל המכירות בקטגוריות הללו? ב-2018 היקף המכירות בקטגוריית הגבינות המיוחדות הסתכם בכ-253 מיליון שקל. נכון להיות 62% מבתי-האב קונים גבינות מיוחדות, כשבין 2017 ל-2018 נרשמה עלייה של 3% בבסיס הלקוחות שצורכים גבינות מיוחדות. גם גודל הסל הממוצע בקטגוריה נמצא במגמת עלייה, כשב-2018 הוא צמח בשיעור של 6% לעומת השנה הקודמת ועומד כיום על 25 שקל.

קטגוריה נוספת ששטראוס תיכנס אליה במסגרת המהלך היא הגבינות המלוחות, שמכירותיה עמדו ב-2018 על כ-317 מיליון שקל, ונמצאת גם היא בצמיחה. מי שמובילות את הקטגוריה נכון להיום הן גד, שמהווה 41% מהמכירות; תנובה, שאוחזת בנתח שוק של 40%; וטרה, שחקנית קטנה יחסית שפועלת תחת המותג "צוריאל" ואוחזת בנתח שוק של כ-9%. כמו כן פועלים בקטגוריה זו גם יבואנים ומחלבות קטנות. כיום ההפצה של שטראוס לא מגיעה לנקודות כמו מעדניות או חנויות מתמחות אלא לרשתות השיווק הגדולות, ולכן היא לא תמכור את מוצריה מחוץ לשוק הקמעונאי, אך גם בהיבט זה קיים פוטנציאל התרחבות בעתיד.

המהלך הזה הוא למעשה אקורד הסיום של 3 השנים בהן עמד אלי איצקין בראש המחלבה, בסיומן יעבור לנהל את הפעילות של שטראוס במערב אירופה. באופן סימבולי, רגע לפני שבועות, החג של המחלבות שבו צריכת הגבינה מזנקת, יתפוס את מקומו בראש המחלבה רענן קובלסקי, מי שהיה סמנכ"ל המכירות של שטראוס ישראל.

מדובר למעשה בצעד האחרון שממצב את הירושה שישאיר איצקין לקובלסקי. הפוטנציאל שקיים בשוק כרגע אומנם מוגבל, אך התמונה הזו צפויה להשתנות בטווח של מספר שנים עם צמצום משמעותי של המכס על יבוא גבינות קשות. במשרד האוצר, כמו גם בתעשייה, נראה כי כבר ישנן הסכמות ברורות, שבאו לידי ביטוי בהסכם שנחתם בחודשים האחרונים בין בכירי האוצר לבין הנהגת הרפתנים, כי שוק הגבינות ייפתח ליבוא במכסות משמעותיות יותר מאלה שקיימות היום, והשאלה היא בעיקר כמה ומתי.

על פניו, אם משה כחלון ימונה מחדש לעמוד בראשות משרד האוצר, ההסכם להסדרת משק החלב עליו חתם עם הרפתנים שנדחה על רקע הבחירות יאושר בחקיקה, וגובה המכסות על יבוא גבינות קשות לישראל ירד באופן משמעותי. כך שכל המחלבות הגדולות נדרשות לשקול לייבא גבינות במהלך השנים הבאות. גם בתנובה סימנו את שוק הגבינות המיוחדות כשוק יבוא פוטנציאלי ופועלים כדי לבצע עם מהלך דומה בעצמם. 

עוד כתבות

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח איראני: "חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי מחשש לתקיפה אמריקאית"

על רקע פריסת הכוחות של צבא ארה"ב במזרח התיכון, גורם איראני בכיר מזהיר: "אנו מקווים שהתגבור הצבאי הזה אינו מיועד לעימות ממשי" ● בחברת התעופה הצרפתית אייר פראנס החליטו להמתין עם ההחלטה הסופית לגבי ביטול הטיסות לישראל והערכת מצב סופית תתקיים היום ● דובר משרד ההגנה האיראני: "כוח הטילים של איראן גדל מאז מלחמת 12 הימים" ● חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי, בנו קיבל לידיו את הניהול השוטף ● דיווחים שוטפים 

בית הזיקוק פונטה קרדון בוונצואלה. בעיגול: דלסי רודריגס, נשיאת ונצואלה הזמנית / צילום: Reuters, Jesus Vargas, ULAN

קורצת לטראמפ: ונצואלה בדרך לרפורמה דרמטית בשוק האנרגיה

ההנהגה החדשה במדינה מקפלת את מדיניות ההלאמה ומקדמת את שחרור האחיזה הממשלתית בנכסים ● בתוכנית: קיצוץ מאסיבי במיסוי וויתור על ריבונות משפטית מול ענקיות האנרגיה ● לוונצואלה עתודות הנפט הגדולות בתבל, האם עתה סוף סוף יתממש הפוטנציאל?

ידין קאופמן / צילום: יח''צ תמורה

למד בישיבה, היה בן בית אצל אהרן ברק - והופך אופציות של חברות לתרומות במיליונים

"כמה שנים אחרי האינתיפאדה השנייה גייסתי קרן לסטארט־אפים ברמאללה. עזרנו בהקמה, והשקענו בחברות פלסטיניות. שום חברה לא שרדה" ● שיחה קצרה עם ידין קאופמן, מייסד קרן תמורה, שמתרימה אופציות מסטארט־אפים למטרות אימפקט

מה הקשר בין הגיטריסט של הרולינג סטונס בריאן ג'ונס לפו הדב? / צילום: AI

מה הקשר בין הגיטריסט של הרולינג סטונס בריאן ג'ונס לפו הדב?

היכן בגופו של חזיר היבלות נמצאות היבלות, מהו הענף העתיק ביותר במתמטיקה, ואיך נקרא החלק הירוק בתות שדה? ● הטריוויה השבועית

הומנואידים. סין משקיעה בהם הרבה משאבים / צילום: Shutterstock

בלי ששמנו לב, זירת הרובוטים דמויי אדם עשתה קפיצת מדרגה

השבוע התריע מנכ"ל גוגל DeepMind בוועידת דאבוס כי סין רחוקה רק כחצי שנה מהישגי המעבדות המערביות המובילות בגזרת ה–AI ● באילו תחומים סין כבר עוקפת את היתר, ולמה זה כל כך מפחיד את המערב

ליאור פרנקל בשיחה עם אמיר פלד / צילום: אילן בשור

מצאתם 200 שקל על הרצפה? מתברר שהרווחתם הרבה יותר מזה

עם מי מדברים? אמיר פלד, מייסד ומנכ"ל טיים אקונומי - מיזם לניהול תמחור ומוניטיזציה של זמן ● על מה מדברים? כיצד להפיק את הערך המרבי מהזמן שלנו, איך נוכל להחליט אם פרויקט שווה את ההשקעה, ומה אפשר לעשות כדי להגדיל את ההחזר עליה?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: AP, Charles Rex Arbogast

המניה שלה לא זזה: מה עובר על מיקרוסופט והאם היא תצליח לסגור את הפער

איך קורה שמיקרוסופט, שהייתה מהראשונות לזהות את מהפכת הבינה המלאכותית, מוצאת את עצמה משתרכת מאחורי גוגל ואמזון? ● בין הסיבות: עיכובים קריטיים בפיתוח שבבים עצמאיים, תלות גוברת ב–OpenAI של סם אלטמן וצניחה בנתח השוק של קופיילוט ● האם המודל העסקי המנצח יצליח להציל את המניה המדשדשת?

בדיקה טכנולוגית / צילום: באדיבות HBO MAX, Giulia Parmigiani/Netflix

מהלוטוס הלבן עד "קרב רודף קרב": בדקנו את HBO Max

החל מהחודש מציעה HBO MAX שירות סטרימינג עצמאי בישראל, עם קטלוג תכנים עצום ● החיבוריות עובדת היטב, אבל כל היסטוריית הצפייה אינה קיימת וצריכה להיכתב מחדש, וגם המחיר גבוה יחסית

חגיגות פתיחת 2016. חזרה שהיא מקלט / צילום: Reuters, Darren Ornitz

הטרנד שלא מפסיק ברשתות: איך שוב הגענו ל-2016

בוודאות נתקלתם בטרנד שמחזיר את 2016 לפיד שלכם: תמונות מלפני עשור, פילטרים ישנים, ותחושה מוזרה של "כבר היינו פה" ● זה לא סתם געגוע נוסטלגי אלא ניסיון אנושי לברוח מהעומס של חדשות רעות, פוליטיקה וחששות מבינה מלאכותית

"המשטר האיראני אכזרי כי אם הוא ייפול הוא יהיה הראשון בתור לנקמה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ישראל תומכת במילציות החדשות ברצועת עזה שמתנגדות לחמאס, המשבר של השלטון באיראן, הסגר של צה"ל בחברון פוגע כלכלית בעיר, והאנטישמיות שסובלים מורים יהודים בארה"ב • כותרות העיתונים בעולם

בודקים את המיתוס. ניצול המוח / איור: הנרי צ'רלטון בסטיאן, ויקיפדיה

אנחנו משתמשים בכל חלקי המוח שלנו - אז למה יש שמועות שלא?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לא 10% ולא 20% - האדם משתמש ב-100% מהמוח, ויש לזה הסבר אבולוציוני

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

ועדת החקירה בפרשת הצוללות מצאה: ליקויים ברכש במיליארדים והחלטות שסיכנו את ביטחון המדינה

ועדת החקירה הממלכתית לפרשת הצוללות וכלי השיט, בראשות נשיא העליון לשעבר אשר גרוניס, מצאה "ליקויים מערכתיים היורדים לשורשם של תהליכי בניין הכוח וקבלת ההחלטות ברכש ביטחוני, בעלות של מיליארדי שקלים, ובתהליכים ביטחוניים-מדיניים רגישים אחרים" ● על המוקד: המל"ל, חיל הים, משרד הביטחון והקבינט המדיני-ביטחוני

שלומי שבת בקמפיין בני עי''ש. האוכלוסייה צפויה לגדול פי ארבעה / צילום: צילום מסך יוטיוב

המועצה שתצמח פי 3, והעיירה שתגדל מפנינת יוקרה לעיר קטנה: היישובים שבדרך להפוך למרחבים אורבניים

בית דגן הסמוך לנתב"ג ובני עי"ש שליד אשדוד הם שני יישובים כפריים קטנים למדי, אשר צפויים להתרחב בצורה משמעותית מאוד בשנים הקרובות ● הם לא היחידים: כחלק ממגמת הצמיחה המתוכננת בישראל עד שנת 2040, יישובים רבים צפויים לשנות את פניהם ● גלובס בודק איך שינוי שכזה צפוי להשפיע

KLM / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה: חברות התעופה שמבטלות טיסות עד יום ראשון

על רקע המתיחות הביטחונית, חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו הערב על ביטול הטיסות לישראל במהלך סוף השבוע הקרוב ● מדובר בביטול של טיסות בודדות, אך הוא עלול להתרחב אם אי-היציבות במזרח התיכון תימשך

ביקוש גבוה ברשתות. מבחר פוסטים של אספני דמויות ''חברים'' / צילום: צילומי מסך מפייסבוק

מי הם ה"קידולטס", ולמה הם מסתערים על הבובות של "חברים" במקדונלד'ס

מבוגרים וצעירים בגילאים שונים עסוקים כרגע בדבר אחד: השלמת סדרת הדמויות של כוכבי הסדרה "חברים", שמוענקות במתנה עם ארוחה במקדונלד'ס - ומוכנים גם להשקיע בכך מאות שקלים ● מומחים מסבירים מאיפה מגיע הטרנד, ולמה הוא תפס כל־כך

דונלד טראמפ וראש ממשלת קנדה מארק קרני / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מאיים במכס של 100% על קנדה אם תחתום על הסכם סחר עם סין

הנשיא מחריף את המתיחות עם קנדה, מכנה את ראש הממשלה קרני "מושל" ומאיים במכסים של 100% במידה ואוטווה תחתום על הסכם עם הסינים ● האיום של טראמפ מגיע שבוע לאחר שהציג עמדה מפויסת ואמר כי על קנדה להגיע לעסקה עם סין

לו הנג / אילוסטרציה: AI

היזם שגילה 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש - וגרף רווחים עצומים

לו הנג, יזם מכפר דייגים בסין, גילה באפריקה אוצר בלום: 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש ● אז הוא החל להשכיר אותן מחוץ ליבשת ● ההזדמנות שזיהה הפכה לעסק מצליח שגרף רווחים עצומים ● כשספקיות האינטרנט התעוררו, הוא הואשם בפעילות לא חוקית - והצדדים יצאו לקרב

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

מתחת לצפי אך עדיין גבוה: יחס החוב לתוצר עמד על 68.6% ב-2025

יחס החוב לתוצר של הממשלה עמד ב-2025 על 68.6% - עלייה של 0.9% משנת 2024 ● העלייה, מטבע הדברים, מיוחסת להוצאות הכבדות של המלחמה, אך נראה כי הדרך לירידה משמעותית, גם בזמן הפסקת האש, עוד ארוכה ● נגיד בנק ישראל: "אנחנו לא ארה"ב ולא יכולים להתנהל עם חוב כפי שהם מתמודדים איתה"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"המוכרת הייתה לחוצה": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשכונת יד אליהו בתל אביב?

דירת 4 חדרים בשטח של 80 מ"ר בשכונת יד אליהו בתל אביב נמכרה תמורת 2.4 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

71% צמודי קרקע: המתכון הבטוח לעיר בלי ביטחון, בלי תחבורה ובלי עתיד

בזמן שיתר הערים מצטופפות, בירת הנגב דבקה במודל פרברי שהולך נגד הזרם ● עם כישלון המכרזים בשכונת רקפות, מתברר שהמרדף אחרי בית עם גינה רק מייצר פקקים, פוגע בביטחון וחונק את פריון העבודה ● כך, הלקח שנלמד בתל אביב - נשכח בדרך לבאר שבע