גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחרות בשוק החלב עולה שלב: שטראוס נכנסת לשוק הגבינות הקשות

החברה תנסה לספק את התיאבון של הצרכנים הישראלים לגבינות פרימיום ע"י כניסה לשוק הגבינות המיוחדות באמצעות מותג חדש ● מדובר בשוק צומח שבו הרגישות למחיר נמוכה ● שטראוס תתחרה בתנובה ובגד

גבינות / צילום: REUTERS, Charles Platiau
גבינות / צילום: REUTERS, Charles Platiau

קבוצת שטראוס מרחיבה את פעילות המחלבה שלה בישראל ונכנסת לתחום הגבינות הקשות - כך נודע ל"גלובס". שטראוס תחל לייבא גבינות קשות ובכך תפתח תחום נוסף בו תתחרה "ראש בראש" (מעבר לחלב ולמעדנים) בתנובה, בטרה של החברה המרכזית למשקאות (קוקה-קולה ישראל) וגם במחלבות גד.

מדובר במהלך משמעותי בשוק שכבר חווה בשנים האחרונות שינויים, עם כניסת גבינות מיובאות על-ידי שופרסל ועל-ידי ויליפוד, ואם באמצעות צמיחה מואצת מצד גד. עד כה שטראוס לא נכחה בשוק זה, הגם שהיא מחזיקה באחת משלוש המחלבות הגדולות בשוק וגם במחצית ממניות מחלבת יטבתה.

עוד נודע כי שטראוס תחל להפיץ בישראל את הגבינות שתייבא כבר בחודש מאי הקרוב - לקראת חג השבועות. שטראוס תיכנס לתחום בהדרגה ובכפוף להתפתחות המכסות, ככל שהמדינה תמשיך במתווה הרחבת היבוא. כלומר, ההשפעה של שטראוס על שוק הגבינות הקשות לא תהיה במלוא הפוטנציאל הקיים כבר בפתיחה.

כך, כפי שנודע ל"גלובס", הגבינות שתייבא שטראוס יימכרו תחת מותג חדש בשם "אנסמבל" שיופיע לצד הלוגו שלה. בין הגבינות ששטראוס צפויה לייבא: גבינת גאודה הולנדית, גבינת מנצג'ו ספרדית, גבינת פטה יוונית, גבינות ברי וקממבר של המותג קסטלו מדנמרק (כששתי האחרונות יימכרו תחת המותג "ארלה") וגבינת ענבר, שהיא למעשה הגבינה היחידה שאינה מיובאת אלא מיוצרת בישראל במחלבת שירת רועים שבגליל התחתון.

מכירות שוק הגבינות בישראל מסתכמות בכ-2.5 מיליארד שקל בשנה, כשהנתח הגדול ביותר מהמכירות הוא של מכירות גבינה צהובה במדף, ואחריה גבינת הקוטג' וגבינה לבנה. אלא שבשנים האחרונות הרווחיות בקטגוריות הללו נשחקה, בין היתר על רקע היותם מוצרים מפוקחים, שלא התייקרו כשמחיר החלב הגולמי עלה. במקביל גם צמיחת הרווחיות על הקוטג' נבלמה, כשמאז המחאה החברתית בקיץ 2011 הוא הפך לסמל ליוקר המחיה, כך שהחברות זהירות יותר לגבי התמחור שלו.

מבחינת שטראוס ניתן להעריך כי היא מסמנת כעת את הקטגוריה הזו משתי סיבות מרכזיות - הצמיחה בשוק והעובדה שהרגישות למחיר בו נמוכה. עבור המחלבה שנמנעה עד כה מלייקר את מוצריה על רקע התייקרות חומר הגלם המשמעותי - חלב גולמי - מדובר בקטגוריה בה היא תוכל ליהנות ממרווחים גבוהים יותר.

במה מדובר? בעבר הרחוק, מחלבת שטראוס התמחתה בייצור גבינות מיוחדות, אך אלה לא היו פופולריות מספיק עבור הצרכן הישראלי, והיצור הופסק בשנות ה-70. מאז ועד היום שיחקה שטראוס רק בקטגוריית של גבינות רכות, כמו גבינה לבנה שהינה מפוקחת, ובשל כך הרווחיות עליה נמוכה ונשחקת, כשמחיר החלב הגולמי מתייקר כפי שקרה בשנתיים שחלפו; ובגבינת שמנת תחת המותג "סימפוניה" ומאז ינואר האחרון גם תחת המותג "ארלה" הדני.

כיום מי שמובילה את קטגוריית הגבינות המיוחדות היא תנובה, שמהווה כרבע מהמכירות בקטגוריה (25%); גד, שאוחזת בנתח שוק של כ-21%; נטו עם קרוב ל-16%; והיתר מתחלק בין ספקים קטנים יותר.

עד כמה משמעותי פוטנציאל המכירות בקטגוריות הללו? ב-2018 היקף המכירות בקטגוריית הגבינות המיוחדות הסתכם בכ-253 מיליון שקל. נכון להיות 62% מבתי-האב קונים גבינות מיוחדות, כשבין 2017 ל-2018 נרשמה עלייה של 3% בבסיס הלקוחות שצורכים גבינות מיוחדות. גם גודל הסל הממוצע בקטגוריה נמצא במגמת עלייה, כשב-2018 הוא צמח בשיעור של 6% לעומת השנה הקודמת ועומד כיום על 25 שקל.

קטגוריה נוספת ששטראוס תיכנס אליה במסגרת המהלך היא הגבינות המלוחות, שמכירותיה עמדו ב-2018 על כ-317 מיליון שקל, ונמצאת גם היא בצמיחה. מי שמובילות את הקטגוריה נכון להיום הן גד, שמהווה 41% מהמכירות; תנובה, שאוחזת בנתח שוק של 40%; וטרה, שחקנית קטנה יחסית שפועלת תחת המותג "צוריאל" ואוחזת בנתח שוק של כ-9%. כמו כן פועלים בקטגוריה זו גם יבואנים ומחלבות קטנות. כיום ההפצה של שטראוס לא מגיעה לנקודות כמו מעדניות או חנויות מתמחות אלא לרשתות השיווק הגדולות, ולכן היא לא תמכור את מוצריה מחוץ לשוק הקמעונאי, אך גם בהיבט זה קיים פוטנציאל התרחבות בעתיד.

המהלך הזה הוא למעשה אקורד הסיום של 3 השנים בהן עמד אלי איצקין בראש המחלבה, בסיומן יעבור לנהל את הפעילות של שטראוס במערב אירופה. באופן סימבולי, רגע לפני שבועות, החג של המחלבות שבו צריכת הגבינה מזנקת, יתפוס את מקומו בראש המחלבה רענן קובלסקי, מי שהיה סמנכ"ל המכירות של שטראוס ישראל.

מדובר למעשה בצעד האחרון שממצב את הירושה שישאיר איצקין לקובלסקי. הפוטנציאל שקיים בשוק כרגע אומנם מוגבל, אך התמונה הזו צפויה להשתנות בטווח של מספר שנים עם צמצום משמעותי של המכס על יבוא גבינות קשות. במשרד האוצר, כמו גם בתעשייה, נראה כי כבר ישנן הסכמות ברורות, שבאו לידי ביטוי בהסכם שנחתם בחודשים האחרונים בין בכירי האוצר לבין הנהגת הרפתנים, כי שוק הגבינות ייפתח ליבוא במכסות משמעותיות יותר מאלה שקיימות היום, והשאלה היא בעיקר כמה ומתי.

על פניו, אם משה כחלון ימונה מחדש לעמוד בראשות משרד האוצר, ההסכם להסדרת משק החלב עליו חתם עם הרפתנים שנדחה על רקע הבחירות יאושר בחקיקה, וגובה המכסות על יבוא גבינות קשות לישראל ירד באופן משמעותי. כך שכל המחלבות הגדולות נדרשות לשקול לייבא גבינות במהלך השנים הבאות. גם בתנובה סימנו את שוק הגבינות המיוחדות כשוק יבוא פוטנציאלי ופועלים כדי לבצע עם מהלך דומה בעצמם. 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עלו ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכו ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

סיור בשוק הכרמל / צילום: שלומי יוסף

כיצד תשתיות במרכזי ערים נדרשות להתמודד עם המציאות המשתנה


משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור עירוני שיצא מאזור הבורסה והתקדם ברגל דרך רחוב גרוזנברג, נחלת בנימין ועד לשוק הכרמל ● הסיור הדגיש עד כמה קיים הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

מתוך קמפיין הפועלים / צילום: צילום מסך

הדאבל הראשון לשנת 2026: בנק הפועלים אחראי לפרסומת הזכורה והאהובה ביותר

בשבוע שעבר התברגה הפרסומת של הפועלים בכיכובן של ליאת הר לב והילה קורח כזכורה ביותר, והשבוע היא גם האהובה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● חברות התקשורת yes ו–HOT ממשיכות לככב עם הפרסומות לקידום HBO MAX

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

יתחלקו ב-2 מיליארד דולר: היזם שמכר לאפל חברה פעמיים והקרן הישראלית

אביעד מייזלס עומד מאחורי אקזיט ענק: מכירת הסטארט-אפ Q.ai לאפל בכמעט 2 מיליארד דולר ● מייסדי החברה והעובדים יתחלקו בכמיליארד דולר, בעוד משקיעים עיקריים בחברה צפויים לרשום החזרים של מאות מיליונים ● העסקה, השנייה בגודלה בתולדות אפל, מדגישה את ההימור שלה על בינה מלאכותית מבוססת ראייה ושמיעה

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

נקמה בארקיע? סומליה לא מאפשרת לחברת התעופה לטוס במרחב האווירי שלה

טיסות של ארקיע לתאילנד ולווייטנאם יצטרכו לעבור בימים הקרובים במסלול טיסה חלופי, לאחר שסומליה מעכבת אישור לחידוש מעבר במרחב האווירי שלה ● לפי הערכות, מדובר בצעד על רקע מבצע ההטסה של שר החוץ גדעון סער לסומלילנד, עליו הייתה אחראית ארקיע ● נכון לעכשיו, לאל על יש אישורים לטוס מעל סומליה עד סוף חודש מרץ

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

הנשיא דונלנד טראמפ הודיע רשמית שקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"