גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

ארבע שנים של מליחות חריגה: מה האחריות של בעלי מתקן המים בשורק, והאם יש עילה לתביעה ייצוגית?

החשדות מעלים גם שורה של סוגיות משפטיות: האם נחצה רף פלילי, מה האחריות המשפטית של בעלת השליטה הקודמת ועוד ● 4 היבטים משפטיים שעל הפרק

מתקן ההתפלה בשורק / צילום: איל יצהר
מתקן ההתפלה בשורק / צילום: איל יצהר

החשדות שנבדקים בימים אלה ברשות המים ובאוצר, לפיהן מפעילי מתקן ההתפלה בשורק סיפקו מי שתייה ששיעור המלחים בהם היה גבוה פי כמה מהמותר לפי הסכם הזיכיון, עשויים בקרוב מאוד לקבל ביטוי גם בזירה המשפטית. ארבעה היבטים משפטיים שעל הפרק:

ארבע שנים של מליחות חריגה במתקן ההתפלה: איפה הייתה רשות המים

1. במישור הפלילי - ככל שבירור החשדות נגד מפעילי מתקן ההתפלה ילך ויעמיק, ייתכן כי תעלה לדיון השאלה האם מפעילי המתקן רימו את המדינה כדי להגדיל את הכנסותיהם (כתוצאה מהחיסכון בעלויות האנרגיה הנדרשות כדי לעמוד ברמת המליחות שנקבעה בחוזה), והאם בכך הם חוצים רף פלילי כלשהו. לדברי סנגור פלילי בכיר, "באופן עקרוני, לכל מצג כוזב שבאמצעותו התקבל דבר מה יכול להיות היבט פלילי כמובן. עם זאת, הכול תלוי בקיומה של מודעות להיותו של המצג לא נכון ובנסיבות הספציפיות של המקרה".

2. האחריות של IDE - היבט נוסף נוגע לטענות שיעמדו לחברת דן קפיטל, אשר רכשה באוקטובר 2018 את חלקה של חברת IDE בבעלות על המתקן (50%) לפי שווי של מיליארד שקל. ככל שהחשדות יתאמתו, והמדינה תטיל קנסות על מפעילי המתקן, דן קפיטל עשויה לדרוש מ-IDE כי זו תעביר לה תשלומים בגין הקנסות שצפויים להיות מוטלים כעת עליה כמפעילת המתקן, ועל נזקים נוספים שעלולה הפרשה לגרום לה.

בהקשר זה חשובות שתי נקודות מרכזיות שנכון לעת הזו פרטיהן ידועים רק ל-IDE ולדן קפיטל. הראשונה תלויה בהסכם שנחתם בין החברות, במסגרתו הוסדרה העברת הבעלות מ-IDE לדן קפיטל. ההסכם עב-הכרס, כיאה לעסקאות-עתק כמו זו, כולל ודאי גם התייחסות למקרים כמו זה שעולה בימים אלה. לעתים נוהגים צדדים לעסקה לקבוע כי ככל שיתברר שהתנהגות מסוימת בחברה לוותה בכוונה וזדון - והייתה ידועה גם לבעל המניות - יישא בעל המניות הקודם באחריות כלשהי לנזקים שנגרמו בעקבות התנהלותו, גם אם הנזקים נחשפו או נוצרו לאחר שכבר פסק מלשמש כבעל במניות. הבעיה במקרים כאלה היא שקשה מאוד להוכיח ידיעה או זדון, ובכל מקרה הם כרוכים במאבק משפטי ארוך ומורכב, שבמסגרתו אף צד לא צפוי לוותר במהרה על עמדתו.

הנקודה השנייה קשורה לבדיקת הנאותות (Due Diligence) שביצעה דן קפיטל בטרם רכשה את חלקה של IDE. עסקאות בשווי מיליארד שקל הן עסקאות המלוות בבדיקות נאותות קפדניות ומקיפות. במשך מספר שבועות מתפנה צוות גדול של עורכי דין לעבור על אלפי מסמכים ומחפש כל דבר שיכול להתברר כמכשול או תקלה. בבדיקות נאותות לעסקאות ענק אף נהוג לשכור מומחים כלכליים, הנדסיים וחשבונאיים שיתנו את חוות-דעתם על מצב החברה.

בדיקת הנאותות המקיפה, שסביר שביצעה דן קפיטל בטרם הושלמה העסקה, יכולה לשמש לה גם כחרב פיפיות. מצד אחד, היא יכולה לטעון כי הדברים הוסתרו ממנה למרות בדיקות מקיפות שביצעה, מה שמעלה חשש למעשי הסתרה מכוונים מצד מפעילי המתקן. מצד שני, IDE יכולה לטעון כי העובדה שדן קפיטל נכנסה לעסקה אחרי כל הבדיקות המקיפות שעשתה, מעידה על כך שגם לשיטתה לא הייתה כל בעיה עם התנהלות הבעלים הקודמים.

3. תביעות ייצוגיות - היבט משפטי לא פחות חשוב נוגע לאפשרות שצרכנים יבחרו להגיש תביעות ייצוגיות נגד מפעילי המתקן ונגד רשות המים שלא פיקחה על פעולתו. לצרכני המים, שהם מטבע הדברים קבוצה רחבה מאוד, יכולות לעלות מספר טענות אפשריות. האינטואיטיבית ביותר, נוגעת לכך שעצם הסתרת רמת המליחות במים מהווה הטעיה ופגיעה בצרכני מים, או כפי שמכונה הדבר בעגה המשפטית - "פגיעה באוטונומיה".

כפי שחברת תנובה נתבעה בתביעה ייצוגית בזמנו על כך שהוסיפה סיליקון לחלב (ואף נקבע בעניינה כי היא פגעה באוטונומיה של הצרכן, שכן לאדם יש זכות לקבוע מה הוא מכניס לפיו ומה לא), עשויה להיות מוגשת לבית המשפט תביעה ייצוגית בטענה כי כל מי ששתו את המים שלא עמדו ברמת המליחות הנדרשת, חוו פגיעה באוטונומיה.

ככלל, בתי המשפט לא ממהרים לאשר תובענות ייצוגיות בעילה של פגיעה באוטונומיה בלי שמתלווה אליהן גם פגיעה מוחשית שניתנת לכימות. עם זאת, בשנים האחרונות היו מספר מקרים בהם הביעו בתי משפט והיועץ המשפטי לממשלה (שעמדתו נדרשת בתובענות ייצוגיות בהן מתבקש אישור הסכם פשרה) גם עמדות שונות בהקשר זה.

טענות נוספות שיכולות לעלות לצרכני המים כחלק מתביעה ייצוגית, קשורות לכך שהם צרכו מים שלא עומדים במחויבות החוזית של הזיכיון, וכן לכך שהם מימנו דרך תעריף המים את הרווח הלא חוקי שהזכיין הפיק כתוצאה מאי-עמידה ברמת המליחות הנדרשת.

בבקשה לאישור תובענה ייצוגית על סך 11 מיליארד שקל, שהוגשה נגד חברת החשמל ושאת ניהולה אישרר בית המשפט העליון, כבר נטענו טענות דומות, ולפיהן תעריף החשמל טפח גם לאור חריגות שכר בלתי חוקיות שאושרו לעובדי החברה במרוצת השנים.

עו"ד יעקב דוידוביץ, מומחה בהגשת תובענות ייצוגיות, סיפר ל"גלובס" כי כבר היום פנו אליו לקוחות מאזור חולון בקשר לפרשת מתקן ההתפלה, וכי הוא בוחן הגשת תביעה ייצוגית נגד הזכיינית לאחר שתתקבל אצלו חוות-דעת בעניין ההשפעה הבריאותית בנושא מליחות היתר. עם זאת, גם עו"ד דוידוביץ מזכיר כי גם אם ייטען כי אין נזק בריאותי למי השתייה - עדיין קיימת עילת תביעה בעניין ריכוז המלח בעילה של פגיעה באוטונומיה.

לא כולם שותפים למחשבה כי קיימת עילה להגשת תובענה ייצוגית בקשר למקרה שנחשף. לדברי עו"ד יצחק אבירם, המתמחה גם הוא בהגשת בתביעות ייצוגיות, "לכאורה - ואני אומר זאת רק על סמך מה שפורסם בכתבה - עילת התביעה כאן היא של המדינה ושל רשויות המים שרכשו את המים. הן מי שנפגעו מבחינה כלכלית. לעניין הצרכנים, הרי שלפי מה שמסופר מרשות המים, הגם שהמים אינם בהתאם לחוזה - הם עומדים בתקנות. מכאן שתביעה ישירה היא בעייתית. מבחינת הצרכן מחיר המים אחיד וקבוע ואינו מושפע ממקור המים".

4. תביעה מצד המדינה - יש לזכור גם את ההיבט המשפטי הנוגע ליחסים החוזיים בין המדינה למפעילי מתקן ההתפלה, מכוחם לכאורה תעמוד למדינה עילת תביעה טובה נגד מפעילי המתקן. ואולם עו"ד אבירם סבור כי המדינה לא תמהר לעמוד על זכויותיה בהקשר זה.

לדבריו, "לצערי ונוכח המציאות, אני מטיל ספק בתמריץ של המדינה לממש זכויות של כלל האזרחים באמצעות תביעות. ראינו פעמים רבות מדי כי המדינה מתמהמהת באכיפת זכויותיה הכספיות מול עסקים. מקרה כזה מעלה את צורך ביצירת מסלול של תביעה נגזרת נגד המדינה שתפעיל את כוחותיה המשפטיים מול צדדי ג', כלומר הליך שיאכוף על המדינה לממש זכויות משפטיות שלה". 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בתל אביב ננעלה באדום; טבע זינקה ב-10%, שו"ב אנרגיה קפצה

מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ● טבע זינקה בחדות אחרי הדוחות ● שו"ב אנרגיה קפצה אחרי חתימת עסקת המכירה מול קרן ג'נריישן ● המסחר התנהל ברקע הירידות החדות במניות השבבים, המתקפה האיראנית בירדן והעלייה החדה במחירי הנפט ● הערב: החלטת הריבית של הפד, התחזיות חלוקות ● וגם: האם דוחות ענקיות הטכנולוגיה ירגיעו את חששות ה-AI?

מגדל TOHA2 / הדמיה: 3d Vision

גב-ים הציגה צמיחה של 12% בהכנסות והקפיצה את השווי של מגדל תוה"א 2

חברת הנדל"ן המניב נהנתה מעלייה בדמי השכירות והניהול בנכסיה במהלך הרבעון השני של השנה, חרף האתגרים בתחום ● לקראת השלמת הקמתו, גב-ים חושפת הערכת שווי חדשה להחזקותיה במגדל תוה"א 2 – 1.9 מיליארד שקל

נשיא ומנכ”ל קוואלקום, כריסטיאנו אמון, בתערוכת Computex 2026

פחד קהל? הרובוט של קוואלקום קרס על הבמה בכנס היוקרתי

ההדגמה של קוואלקום בתערוכת Computex 2026 הסתיימה באופן לא מתוכנן, לאחר שרובוט דמוי אדם קרס לעיני הקהל ● הסרטון הפך לוויראלי והמחיש כי למרות ההתקדמות בתחום, הטכנולוגיה עדיין אינה חפה מתקלות

מייסדי סיארה. מימין: יונתן איתי, מייסד-שותף וסמנכ''ל מחקר ופיתוח, תמר בר-אילן, מייסד-שותף ו-CTO, יותם שגב, מייסד-שותף ומנכ''ל החברה / צילום: נטשה זריקר

כפי שנחשף בגלובס: סייארה רוכשת את אואזיס סקיוריטי במיליארד דולר

שתי חברות הסייבר הישראליות חתמו על הצהרת כוונות לקראת עסקת רכישה, שבמסגרתה צפויה סייארה לצרף אליה את אואזיס סקיוריטי ● המהלך נועד לשלב אבטחת מידע, זהויות לא־אנושיות וסוכני AI בפלטפורמה אחת, על רקע העלייה בשימוש בסוכני בינה מלאכותית בארגונים

דוד אנוליק / צילום: יח''צ אוהד רומנו

מינוי חדש לאסף רפפורט: דוד אנוליק ימונה למנכ"ל קבוצת ישראל בידור

לגלובס נודע כי אנוליק, מנכ"ל חברת הייעוץ האסטרגי של גיתם, ימונה למנכ"ל ישראל בידור - אחת מקבוצות המדיה המובילות בישראל, שבה השקיעה לאחרונה קרן מריוט אותה מובילים מייסדי וויז ובראשם אסף רפפורט

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות חדות: הפד, הנפט והשבבים הכבידו על השווקים

נאסד"ק ירד ב-1%, הדאו ב-2% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי, מיד מסיבת העיתונאים של יו"ר הפד ● תקיפות הדדיות בין ארה"ב לאיראן הקפיצו את מחירי הנפט ● ישראליות: פייבר הפחיתה משמעותית את התחזית, למונייד סיפקה תחזית מאכזבת, טבע מעלה תחזיות ● אחרי הנעילה דוחות מטא ומיקרוסופט

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

טראמפ: "נתקוף את האיראנים הלילה, נכה בהם חזק"

נשיא ארה"ב הודיע על הסלמה נוספת: "הם ביקשו שלא נעשה זאת, עכשיו זה תורנו" ● סעודיה לארה"ב: איננו מעוניינים במלחמה עם איראן ● חשד למתקפת כטב"מים במצרים: מכלית גז אמריקאית נפגעה ● גורם אמריקאי לניו יורק טיימס: כ-20 יועצים איראניים נהרגו הלילה בתקיפות של ארה"ב וסעודיה בעיראק ● הפסקת האש הופרה: D9 של צה"ל בדרום לבנון נפגע מרחפן נפץ של חיזבאללה; לא היו נפגעים ● עדכונים שוטפים

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

עננת הזיהום בשדה דב: רוכשי דירות בפרויקטים כבר מכניסים סעיפי ביטול

המשרד להגנת הסביבה דורש מעיריית ת"א לעצור עבודות בשדה דב, מחשש לסיכון בריאותי כתוצאה מהימצאות מזהמים ● במקביל לחילופי האשמות בין הגופים, מומחים מזהירים מכאוס רגולטורי, בזמן שרוכשים חדשים דורשים להכניס סעיפים לשחרור מהיר מהחוזה עקב זיהום

יו''ר הפדרל ריזרב, קווין וורש / צילום: Reuters, Tom Williams/CQ Roll Call/Sipa USA

לאחר החלטת הריבית, יו"ר הפד במסר ניצי: "לא נהסס לפעול"

כצפוי, הבנק המרכזי הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי, 3.75% ● וורש: "אין יעד אינפלציה רך, ואין יעד משתמע רך – לפחות לא כל עוד הוועדה הזו מכהנת"

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

השיטה החדשה של אוניברסיטת רייכמן ללמד סטודנטים לרפואה

מחקר חדש עשוי לסלול את הדרך לטיפולים חדשניים בהפרעת אישיות גבולית; בית החולים איכילוב חושף חממה חדשה לסטארט־אפים בתחום הבריאות; והפרויקט הישראלי שזכה בפרס אירופי ● השבוע בביומד

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

אחרי שנתיים של מסלול מקרטע: השיפוצניקים יוכלו להביא לארץ 2,000 פועלים זרים בהליך מהיר

מיולי 2024 הגיעו לישראל במסלול הבילטראלי פחות מ־1,000 עובדים זרים לענף השיפוצים, מתוך מכסה של 5,000 ● כעת מאשרת רשות האוכלוסין נוהל זמני שיאפשר הבאה מהירה, באופן ישיר ולא דרך המסלול הקיים ● כניסת העובדים לישראל במסלול זה תתאפשר רק עד תחילת פברואר 2027

נמל רוטרדם, הולנד. בקרוב יהיו פחות סחורות מישראל / צילום: Reuters, Piroschka Van De Wouw

הולנד העבירה חוק נגד סחר עם ישראל, והחריגה חברת ענק

חוק חדש שעבר בהולנד לחרם על מוצרי התנחלויות, כולל רמת הגולן, עשוי לפגוע ביחסי המסחר של המדינה האירופית עם ישראל, ואף לשמש כמדריך למדינות נוספות ששוקלות חרם דומה ● מה כולל החוק, כמה יקבל מי שיעבור עליו, ולמה בוקינג הוחרגה?

מיכה קאופמן, מייסד ומנכ''ל פייבר / צילום: רמי זרנגר

אפקט ה-AI: פייבר מפחיתה משמעותית את התחזית השנתית

תוצאות פייבר ברבעון השני היו בהתאם לטווח התחזית שהחברה מסרה בעבר, אך נמוכות מעט מתחזיות האנליסטים ● במכתב למשקיעים, המייסד והמנכ"ל מיכה קאופמן ציין כי לקוחות פייבר מאיצים את אימוץ ה-AI, ובשבועות האחרונים החברה החלה לזהות "האטה ניכרת בביקוש הכולל ובטראפיק" ● הפתרון: מעבר לפרויקטים מורכבים ובעלי ערך רב יותר ללקוח

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

מס הגודש מתקרב: פרטנר זכתה במכרז שיכניס לה עשרות מיליוני שקלים

קבוצת התקשורת פרטנר נבחרה לספק את תשתיות התקשורת לפרויקט מס הגודש הלאומי במטרופולין גוש דן ● הפרויקט, שצפוי להתחיל בשנת 2028, מוגדר כזיכיון ארוך-טווח, כך שתקופת ההפעלה עבור פרטנר נאמדת בכשני עשורים לפחות

מטה יצרנית הרכב BMW במינכן, גרמניה / צילום: ap, Matthias Schrader

פרישה במקום פיטורים: ענקית רכב נוספת בגרמניה נקלעה לקשיים

בניגוד לפולקסווגן שהודיעה על פיטורים אפשריים של עד 100 אלף עובדים עד סוף העשור, BMW מקדמת תוכנית פרישה מרצון שתכלול מענקים ותנאים מיטיבים ● המהלך נועד לצמצם עלויות לאחר ירידה של 44% ברווחי החברה ב-2025

שי ג'ינפינג, נשיא סין / צילום: ap, Maxim Shemetov

בזמן הלחימה עם ארה"ב: סין מספקת אמל"ח לאיראן

לפי דיווח של רויטרס, איראן תרכוש מסין כ-400 טילי כתף להגנה אווירית בכ-70 מיליון דולר ● משלוחי נשק סיניים לאיראן מציבים את בייג'ינג בלב המאבק הגאו־פוליטי המתעצם

לינקדאין / אילוסטרציה: Shutterstock

מהגרי לינקדאין: הבכירים הכי מנוסים בשוק - והכי שקופים בו

20 שנות קריירה - ופרופיל ריק ● מה גילינו אחרי מאות שיחות עם מנהלי שיווק בכירים, ולמה החסם האמיתי הוא לא הזמן

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

עשרות עובדי מטריקס בפרויקט של בנק מזרחי הוחלפו בכלי AI

חברת המחשוב מטריקס שמובילה בשנתיים האחרונות את האצת המעבר לדיגיטל בבנק מזרחי טפחות משנה את מתכונת עבודתה בבנק ● עשרות עובדים יועברו לפרויקטים אחרים, כמה יפוטרו, וכלי בינה מלאכותית יתפסו חלק מהמשימות

סם אלטמן. בלי לספר את הסיפור / צילום: Reuters, Image Press Agency

בניגוד לפרסומים: OpenAI לא תפתח משרד בארץ. תשווק מוצרים לישראל מרחוק

לפי גורמים בסביבת OpenAI, חברת הטכנולוגיה לא צפויה לפתוח משרדים בישראל, וגם לא לשכור מנהל ייעודי, כך נודע לגלובס ● זאת, בניגוד לפרסומים בנושא ● האסטרטגיה: להרחיב מרחוק את פעילותה באירופה, המזה"ת ובאפריקה ● על המהלך מנצחים בכירים לשעבר באמזון

רגליו של פראן טורס במונדיאל / צילום: צילום מתוך חשבון האינסטגרם של אנדר ארמור

המונדיאל הסתיים, עכשיו כוכבי הכדורגל גוזרים את הקופון

אנדר ארמור, דורדאש ואמריקן איגל הם רק חלק מהמותגים בינלאומיים שמגייסים את כוכבי המונדיאל לקמפיינים חדשים, ומנסים להפיק את המרב מרגע השיא שלהם