גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

ארבע שנים של מליחות חריגה: מה האחריות של בעלי מתקן המים בשורק, והאם יש עילה לתביעה ייצוגית?

החשדות מעלים גם שורה של סוגיות משפטיות: האם נחצה רף פלילי, מה האחריות המשפטית של בעלת השליטה הקודמת ועוד ● 4 היבטים משפטיים שעל הפרק

מתקן ההתפלה בשורק / צילום: איל יצהר
מתקן ההתפלה בשורק / צילום: איל יצהר

החשדות שנבדקים בימים אלה ברשות המים ובאוצר, לפיהן מפעילי מתקן ההתפלה בשורק סיפקו מי שתייה ששיעור המלחים בהם היה גבוה פי כמה מהמותר לפי הסכם הזיכיון, עשויים בקרוב מאוד לקבל ביטוי גם בזירה המשפטית. ארבעה היבטים משפטיים שעל הפרק:

ארבע שנים של מליחות חריגה במתקן ההתפלה: איפה הייתה רשות המים

1. במישור הפלילי - ככל שבירור החשדות נגד מפעילי מתקן ההתפלה ילך ויעמיק, ייתכן כי תעלה לדיון השאלה האם מפעילי המתקן רימו את המדינה כדי להגדיל את הכנסותיהם (כתוצאה מהחיסכון בעלויות האנרגיה הנדרשות כדי לעמוד ברמת המליחות שנקבעה בחוזה), והאם בכך הם חוצים רף פלילי כלשהו. לדברי סנגור פלילי בכיר, "באופן עקרוני, לכל מצג כוזב שבאמצעותו התקבל דבר מה יכול להיות היבט פלילי כמובן. עם זאת, הכול תלוי בקיומה של מודעות להיותו של המצג לא נכון ובנסיבות הספציפיות של המקרה".

2. האחריות של IDE - היבט נוסף נוגע לטענות שיעמדו לחברת דן קפיטל, אשר רכשה באוקטובר 2018 את חלקה של חברת IDE בבעלות על המתקן (50%) לפי שווי של מיליארד שקל. ככל שהחשדות יתאמתו, והמדינה תטיל קנסות על מפעילי המתקן, דן קפיטל עשויה לדרוש מ-IDE כי זו תעביר לה תשלומים בגין הקנסות שצפויים להיות מוטלים כעת עליה כמפעילת המתקן, ועל נזקים נוספים שעלולה הפרשה לגרום לה.

בהקשר זה חשובות שתי נקודות מרכזיות שנכון לעת הזו פרטיהן ידועים רק ל-IDE ולדן קפיטל. הראשונה תלויה בהסכם שנחתם בין החברות, במסגרתו הוסדרה העברת הבעלות מ-IDE לדן קפיטל. ההסכם עב-הכרס, כיאה לעסקאות-עתק כמו זו, כולל ודאי גם התייחסות למקרים כמו זה שעולה בימים אלה. לעתים נוהגים צדדים לעסקה לקבוע כי ככל שיתברר שהתנהגות מסוימת בחברה לוותה בכוונה וזדון - והייתה ידועה גם לבעל המניות - יישא בעל המניות הקודם באחריות כלשהי לנזקים שנגרמו בעקבות התנהלותו, גם אם הנזקים נחשפו או נוצרו לאחר שכבר פסק מלשמש כבעל במניות. הבעיה במקרים כאלה היא שקשה מאוד להוכיח ידיעה או זדון, ובכל מקרה הם כרוכים במאבק משפטי ארוך ומורכב, שבמסגרתו אף צד לא צפוי לוותר במהרה על עמדתו.

הנקודה השנייה קשורה לבדיקת הנאותות (Due Diligence) שביצעה דן קפיטל בטרם רכשה את חלקה של IDE. עסקאות בשווי מיליארד שקל הן עסקאות המלוות בבדיקות נאותות קפדניות ומקיפות. במשך מספר שבועות מתפנה צוות גדול של עורכי דין לעבור על אלפי מסמכים ומחפש כל דבר שיכול להתברר כמכשול או תקלה. בבדיקות נאותות לעסקאות ענק אף נהוג לשכור מומחים כלכליים, הנדסיים וחשבונאיים שיתנו את חוות-דעתם על מצב החברה.

בדיקת הנאותות המקיפה, שסביר שביצעה דן קפיטל בטרם הושלמה העסקה, יכולה לשמש לה גם כחרב פיפיות. מצד אחד, היא יכולה לטעון כי הדברים הוסתרו ממנה למרות בדיקות מקיפות שביצעה, מה שמעלה חשש למעשי הסתרה מכוונים מצד מפעילי המתקן. מצד שני, IDE יכולה לטעון כי העובדה שדן קפיטל נכנסה לעסקה אחרי כל הבדיקות המקיפות שעשתה, מעידה על כך שגם לשיטתה לא הייתה כל בעיה עם התנהלות הבעלים הקודמים.

3. תביעות ייצוגיות - היבט משפטי לא פחות חשוב נוגע לאפשרות שצרכנים יבחרו להגיש תביעות ייצוגיות נגד מפעילי המתקן ונגד רשות המים שלא פיקחה על פעולתו. לצרכני המים, שהם מטבע הדברים קבוצה רחבה מאוד, יכולות לעלות מספר טענות אפשריות. האינטואיטיבית ביותר, נוגעת לכך שעצם הסתרת רמת המליחות במים מהווה הטעיה ופגיעה בצרכני מים, או כפי שמכונה הדבר בעגה המשפטית - "פגיעה באוטונומיה".

כפי שחברת תנובה נתבעה בתביעה ייצוגית בזמנו על כך שהוסיפה סיליקון לחלב (ואף נקבע בעניינה כי היא פגעה באוטונומיה של הצרכן, שכן לאדם יש זכות לקבוע מה הוא מכניס לפיו ומה לא), עשויה להיות מוגשת לבית המשפט תביעה ייצוגית בטענה כי כל מי ששתו את המים שלא עמדו ברמת המליחות הנדרשת, חוו פגיעה באוטונומיה.

ככלל, בתי המשפט לא ממהרים לאשר תובענות ייצוגיות בעילה של פגיעה באוטונומיה בלי שמתלווה אליהן גם פגיעה מוחשית שניתנת לכימות. עם זאת, בשנים האחרונות היו מספר מקרים בהם הביעו בתי משפט והיועץ המשפטי לממשלה (שעמדתו נדרשת בתובענות ייצוגיות בהן מתבקש אישור הסכם פשרה) גם עמדות שונות בהקשר זה.

טענות נוספות שיכולות לעלות לצרכני המים כחלק מתביעה ייצוגית, קשורות לכך שהם צרכו מים שלא עומדים במחויבות החוזית של הזיכיון, וכן לכך שהם מימנו דרך תעריף המים את הרווח הלא חוקי שהזכיין הפיק כתוצאה מאי-עמידה ברמת המליחות הנדרשת.

בבקשה לאישור תובענה ייצוגית על סך 11 מיליארד שקל, שהוגשה נגד חברת החשמל ושאת ניהולה אישרר בית המשפט העליון, כבר נטענו טענות דומות, ולפיהן תעריף החשמל טפח גם לאור חריגות שכר בלתי חוקיות שאושרו לעובדי החברה במרוצת השנים.

עו"ד יעקב דוידוביץ, מומחה בהגשת תובענות ייצוגיות, סיפר ל"גלובס" כי כבר היום פנו אליו לקוחות מאזור חולון בקשר לפרשת מתקן ההתפלה, וכי הוא בוחן הגשת תביעה ייצוגית נגד הזכיינית לאחר שתתקבל אצלו חוות-דעת בעניין ההשפעה הבריאותית בנושא מליחות היתר. עם זאת, גם עו"ד דוידוביץ מזכיר כי גם אם ייטען כי אין נזק בריאותי למי השתייה - עדיין קיימת עילת תביעה בעניין ריכוז המלח בעילה של פגיעה באוטונומיה.

לא כולם שותפים למחשבה כי קיימת עילה להגשת תובענה ייצוגית בקשר למקרה שנחשף. לדברי עו"ד יצחק אבירם, המתמחה גם הוא בהגשת בתביעות ייצוגיות, "לכאורה - ואני אומר זאת רק על סמך מה שפורסם בכתבה - עילת התביעה כאן היא של המדינה ושל רשויות המים שרכשו את המים. הן מי שנפגעו מבחינה כלכלית. לעניין הצרכנים, הרי שלפי מה שמסופר מרשות המים, הגם שהמים אינם בהתאם לחוזה - הם עומדים בתקנות. מכאן שתביעה ישירה היא בעייתית. מבחינת הצרכן מחיר המים אחיד וקבוע ואינו מושפע ממקור המים".

4. תביעה מצד המדינה - יש לזכור גם את ההיבט המשפטי הנוגע ליחסים החוזיים בין המדינה למפעילי מתקן ההתפלה, מכוחם לכאורה תעמוד למדינה עילת תביעה טובה נגד מפעילי המתקן. ואולם עו"ד אבירם סבור כי המדינה לא תמהר לעמוד על זכויותיה בהקשר זה.

לדבריו, "לצערי ונוכח המציאות, אני מטיל ספק בתמריץ של המדינה לממש זכויות של כלל האזרחים באמצעות תביעות. ראינו פעמים רבות מדי כי המדינה מתמהמהת באכיפת זכויותיה הכספיות מול עסקים. מקרה כזה מעלה את צורך ביצירת מסלול של תביעה נגזרת נגד המדינה שתפעיל את כוחותיה המשפטיים מול צדדי ג', כלומר הליך שיאכוף על המדינה לממש זכויות משפטיות שלה". 

עוד כתבות

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

מודל צרפתי או הולנדי? הדוח שמציף את הקרב על החשמל בישראל

חברת הייעוץ שלדור חושפת במסמך כיצד המבנה של משק החשמל הישראלי חורג מהסטנדרט העולמי, הדוגל בהפרדה בין גוף המייצר חשמל לבין זה האמון על התשתית ● האוצר והיצרנים הפרטיים דוחפים למודל מבוזר, בעוד בחברת החשמל מתריעים כי הפרטה תוביל להתייקרות

חוות שרתים של EdgeConneX / צילום: אתר החברה

הימור במיליארד דולר: הגופים המוסדיים שהשקיעו בחוות שרתים אמריקאית

מגדל, מור, מיטב וכלל השקיעו בחברת EdgeConneX, המפעילה יותר מ-90 חוות שרתים עבור חברות הענן וה-AI הגדולות בעולם ● מגדל: "כשאתה הולך עם גוף חזק ומנוסה, הסיכוי להיפגע נמוך יותר" ● מיטב: "כשיש חוזים מול החברות הכי גדולות, יש ביטחון לעשות את העסקה"

עומסים בנתב''ג. המאבק על קולות תושבי חו''ל עשוי להביא לצמצום הטיסות ארצה / צילום: בר לביא

בשליחות נתניהו, יריב לוין מונה לקדם הצבעה בחו"ל. ואז הכול השתנה

ההסדר בישראל שמאפשר רק למעטים להצביע בחו"ל הוא החריג, וברוב הדמוקרטיות האופציה קיימת, גם אם תחת תנאים ● איך בעולם פתרו את הקונפליקטים סביב הסוגיה, ואילו שיטות הצבעה יש? ● וגם: כשנתניהו פעל לאשר הצבעה כזאת - וזכה לביקורת מהאופוזיציה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שאלה של 180 מיליון שקל: מי ינהל את החניה שלכם בטיסה הבאה מנתב"ג?

רשות שדות התעופה פרסמה מכרז להפעלת מערך החניונים בנתב"ג, במעבר הגבול בגין ובנמלי התעופה רמון וחיפה ● מי שמפעילה כיום את המערך היא חברת מרחבים טל ● מדובר באחד ממכרזי התפעול הגדולים והמשמעותיים בישראל

פייסבוק / צילום: Shutterstock

משתמשים ברחבי העולם מדווחים על תקלות בפייסבוק ובאינסטגרם

עפ"י הדיווחים, האפליקציה של הרשת החברתית מבית מטא עובדת כנדרש, אך גרסת המחשב לא עובדת ● מטא לא פרסמה הודעה רשמית, ולפי שעה לא ברור מה סיבת התקלה או היקפה

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

אזהרת מסע? מתדלקים בדרך? כרטיס הטיסה שלכם לא בסכנה. בינתיים

למתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן, בשלב זה אין השפעה על הטיסות האזרחיות בנתב"ג ● רוב המטוסים והמתדלקים האמריקאים שהגיעו לאזור הועברו לבסיסי חיל האוויר ● ברש"ת צופים כי עד סוף החודש צפויים לעבור בנתב"ג כל יום יותר מ-80 אלף נוסעים

צילום: Shutterstock

הטעות הנפוצה והמסלול שמתאים למי שקיבל ירושה: המדריך לכסף שלכם

מגמל להשקעה ועד ההטבה בקרן השתלמות: אחרי עוד חצי שנה מצוינת בבורסה, שוק החיסכון מציע מגוון מכשירים שיכולים לסייע לכם להגדיל משמעותית את הונכם לאורך השנים ● למי מתאים כל מוצר, ואיך תרוויחו ממנו יותר?

מדד הביג מק כבר לא לבד / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד הביג מק לא לבד: מדף הספרים וכוס הקפה שמגלים כמה באמת שווה הכסף שלכם

מאחורי נוסחאות מורכבות של כלכלנים, מסתתרים מוצרי צריכה יומיומיים שמשקפים את יוקר המחיה, פערי שערי החליפין וכוח הקנייה האמיתי שלכם ברחבי הגלובוס ● על הדרך הם מייצגים את ההתפשטות הגלובלית של כמה מהמותגים החזקים בעולם ● הצצה לחמישה מדדים אלטרנטיביים

פאנלים סולאריים במושב / צילום: נחלה סולארית

שדות סולאריים במושבים: איפה לא יהיה היטל השבחה?

ועדת הערר של מינהל התכנון קיבלה פה-אחד את הערר על החלטת הוועדות המקומיות להטיל היטל השבחה על הקמת פאנלים סולאריים ב"חלקה א'" במושב, וכעת לא יוטל בהם ההיטל ● ההחלטה תפתח את הפתח להקמה נרחבת של שדות סולאריים קטנים במושבים

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

לא עדכנה על העלאת תעריף כנדרש: אושרה הגשת ייצוגית נגד פלאפון

בבקשה לניהול התביעה הייצוגית נטען כי פלאפון העלתה מחירים ללקוחות ללא הודעה כנדרש בחוק הגנת הצרכן ● התובעים טוענים כי יש לחייב את החברה להשיב ללקוחות את ההפרש בין המחירים ● הערכת שווי הפיצוי, במקרה שהתביעה תתקבל, עומדת על עשרות מיליוני שקלים

המשחק של צרפת מול אנגליה, אמש / צילום: ap

אחרי שלושה ניצחונות – המודל שפספס את המנצחת של המונדיאל

שלוש תחזיות מוצלחות הפכו את מודל המונדיאל של הכלכלן יואכים קלמנט לאחד המסקרנים בעולם הספורט ● הפעם המודל סימן את הולנד, שהודחה בשלבים המוקדמים כזוכה – והמודל שסחף תשומת לב עולמית הגיע לסוף רצף ההצלחות שלו

טהרן / צילום: Reuters, Fatemeh Bahrami

הסדר החדש מתבהר: המטרות החדשות של איראן במלחמה

צה"ל התריע שייתכנו אזעקות בדרום הארץ בעקבות הטילים ששוגרו מאיראן לירדן ● להתרעה קדמה הודעה של שגרירות ארה"ב בירדן שטענה ש"נמלי התעופה והים בעקבה מפונים עקב 'איום ממוקד'"; בעקבה הכחישו ● עפ"י דיווח סעודי, המסרים של חמינאי נכתבים בידי משמרות המהפכה באיראן; עוד דווח כי איראן תכננה להתנקש באישים ישראלים בת"א כנקמה על חיסול עלי חמינאי ● עדכונים שוטפים

כך הפך טיסן חובבני לכטב''ם שמכריע מלחמות / צילום: ap, Capture One Macintosh

כך הפך הקלף הסודי נגד סוריה לנשק מרכזי של ישראל במלחמה

מכלי טיס מיושן על גלי רדיו לאחד מנדבכי העליונות של צה"ל: הכטב"מים הישראליים עברו אבולוציה ארוכת־שנים ● עמירם דגן, ממובילי המהפכה ומחבר הספר "זיק של חדשנות ישראלית", מדבר על ההחלטה שהפכה לנקודת מפנה, ההשראה שקיבלו מדינות האויב ושדה הקרב העתידי: "להקות של רחפנים יסתדרו בעצמן באוויר ויכסו את השטח"

גור פילים. מדעני הפרויקט פיתחו חיסון לנגיף ה-EEHV, גורם המוות המרכזי של גורי פילים אסייתיים / צילום: Shutterstock

תעודות ביטוח לאנושות: היתרונות והחסרונות של כספת DNA עולמית

חברת הביוטכנולוגיה Colossal Biosciences מבקשת להקים רשת כספות של DNA לבעלי חיים ● מיזם כזה יכול לסייע ביצירת חיסונים ובחיזוק מינים נחלשים ● מנגד, אם הכל מגובה במעבדות קפואות, למה להשקיע תקציבים בהגנה על החי?

אילוסטרציה: Shutterstock

מניות השבבים נכנסו לשוק דובי. אבל האנליסט הזה לא מודאג

הסנטימנט במניות השבבים הגיע לנקודת רתיחה: מדד השבבים נכנס רשמית לטריטוריה דובנית עם נפילה של 20% מהשיא ● אך אנליסט בנק אוף אמריקה בטוח שלא מדובר בהיפך מגמה: "הלחץ הנוכחי על הסקטור הוא בסך-הכול אתחול קיצי"

משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

שוק המשרדים מתכווץ: התחלות הבנייה בקצב הנמוך ביותר זה 17 שנה

ברבעון הראשון החלה בנייתם של 53,128 מ"ר משרדים בכל רחבי הארץ, קצב שנתי של קצת יותר מ־200 אלף מ"ר ● ב־2025 היקף התחלות הבנייה למשרדים הסתכם בכ־560 אלף מ"ר, ובתחילת העשור הקצב הגיע ליותר ממיליון מ"ר בשנה

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הנוסחה שסידרה לאלטשולר שחם קאמבק בתשואות ביוני – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

רשות שוק ההון יצאה להיאבק בשידול חוסכים למשיכה מוקדמת של כספי פנסיה, אך הותירה בחוץ סעיף מרכזי אחד ● בית ההשקעות אלטשולר שחם הוביל ביוני את טבלת התשואות - זו האסטרטגיה שהשתלמה לו ● מה אומרים האנליסטים על הזינוק החריג של מדד המניות הקטנות ביותר בוול סטריט ● וגם: מנהל ההשקעות שממליץ לצעירים להשקיע 100% מהתיק במניות

קמפיין ההשפעה של ישראל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הניסוי הישראלי לשינוי דעת הקהל בארה"ב שמוערך ב־50 מיליון דולר

ממשלת ישראל מנסה לשקם את תדמיתה בארה"ב בעזרת משפיענים, מקורבי טראמפ ומיליוני הודעות שנוצרו על ידי בינה מלאכותית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המחיר ירד ביותר מ-350 אלף שקל: בכמה נמכר בית פרטי בשכונת יד אליהו בת"א?

בית פרטי בן 3.5 חדרים בשטח בנוי של 85 מ"ר נמכר בשכונת יד אליהו תמורת 3.52 מיליון שקל ● הרוכשים יוכלו לבנות על הקרקע שתי יחידות דיור בשטח כולל של כ־240 מ"ר, או לחלופין, ניתן יהיה לממש את זכויות הבנייה בבניית יחידת דיור אחת עם ארבעה מפלסים ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים מחפשים מנכ"ל חדש לאיגוד הבנקים

לגלובס נודע כי הבנקים החברים באיגוד החלו לחפש מחליף למנכ"ל איתן מדמון, המכהן בתפקיד מאז 2019