גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

ארבע שנים של מליחות חריגה: מה האחריות של בעלי מתקן המים בשורק, והאם יש עילה לתביעה ייצוגית?

החשדות מעלים גם שורה של סוגיות משפטיות: האם נחצה רף פלילי, מה האחריות המשפטית של בעלת השליטה הקודמת ועוד ● 4 היבטים משפטיים שעל הפרק

מתקן ההתפלה בשורק / צילום: איל יצהר
מתקן ההתפלה בשורק / צילום: איל יצהר

החשדות שנבדקים בימים אלה ברשות המים ובאוצר, לפיהן מפעילי מתקן ההתפלה בשורק סיפקו מי שתייה ששיעור המלחים בהם היה גבוה פי כמה מהמותר לפי הסכם הזיכיון, עשויים בקרוב מאוד לקבל ביטוי גם בזירה המשפטית. ארבעה היבטים משפטיים שעל הפרק:

ארבע שנים של מליחות חריגה במתקן ההתפלה: איפה הייתה רשות המים

1. במישור הפלילי - ככל שבירור החשדות נגד מפעילי מתקן ההתפלה ילך ויעמיק, ייתכן כי תעלה לדיון השאלה האם מפעילי המתקן רימו את המדינה כדי להגדיל את הכנסותיהם (כתוצאה מהחיסכון בעלויות האנרגיה הנדרשות כדי לעמוד ברמת המליחות שנקבעה בחוזה), והאם בכך הם חוצים רף פלילי כלשהו. לדברי סנגור פלילי בכיר, "באופן עקרוני, לכל מצג כוזב שבאמצעותו התקבל דבר מה יכול להיות היבט פלילי כמובן. עם זאת, הכול תלוי בקיומה של מודעות להיותו של המצג לא נכון ובנסיבות הספציפיות של המקרה".

2. האחריות של IDE - היבט נוסף נוגע לטענות שיעמדו לחברת דן קפיטל, אשר רכשה באוקטובר 2018 את חלקה של חברת IDE בבעלות על המתקן (50%) לפי שווי של מיליארד שקל. ככל שהחשדות יתאמתו, והמדינה תטיל קנסות על מפעילי המתקן, דן קפיטל עשויה לדרוש מ-IDE כי זו תעביר לה תשלומים בגין הקנסות שצפויים להיות מוטלים כעת עליה כמפעילת המתקן, ועל נזקים נוספים שעלולה הפרשה לגרום לה.

בהקשר זה חשובות שתי נקודות מרכזיות שנכון לעת הזו פרטיהן ידועים רק ל-IDE ולדן קפיטל. הראשונה תלויה בהסכם שנחתם בין החברות, במסגרתו הוסדרה העברת הבעלות מ-IDE לדן קפיטל. ההסכם עב-הכרס, כיאה לעסקאות-עתק כמו זו, כולל ודאי גם התייחסות למקרים כמו זה שעולה בימים אלה. לעתים נוהגים צדדים לעסקה לקבוע כי ככל שיתברר שהתנהגות מסוימת בחברה לוותה בכוונה וזדון - והייתה ידועה גם לבעל המניות - יישא בעל המניות הקודם באחריות כלשהי לנזקים שנגרמו בעקבות התנהלותו, גם אם הנזקים נחשפו או נוצרו לאחר שכבר פסק מלשמש כבעל במניות. הבעיה במקרים כאלה היא שקשה מאוד להוכיח ידיעה או זדון, ובכל מקרה הם כרוכים במאבק משפטי ארוך ומורכב, שבמסגרתו אף צד לא צפוי לוותר במהרה על עמדתו.

הנקודה השנייה קשורה לבדיקת הנאותות (Due Diligence) שביצעה דן קפיטל בטרם רכשה את חלקה של IDE. עסקאות בשווי מיליארד שקל הן עסקאות המלוות בבדיקות נאותות קפדניות ומקיפות. במשך מספר שבועות מתפנה צוות גדול של עורכי דין לעבור על אלפי מסמכים ומחפש כל דבר שיכול להתברר כמכשול או תקלה. בבדיקות נאותות לעסקאות ענק אף נהוג לשכור מומחים כלכליים, הנדסיים וחשבונאיים שיתנו את חוות-דעתם על מצב החברה.

בדיקת הנאותות המקיפה, שסביר שביצעה דן קפיטל בטרם הושלמה העסקה, יכולה לשמש לה גם כחרב פיפיות. מצד אחד, היא יכולה לטעון כי הדברים הוסתרו ממנה למרות בדיקות מקיפות שביצעה, מה שמעלה חשש למעשי הסתרה מכוונים מצד מפעילי המתקן. מצד שני, IDE יכולה לטעון כי העובדה שדן קפיטל נכנסה לעסקה אחרי כל הבדיקות המקיפות שעשתה, מעידה על כך שגם לשיטתה לא הייתה כל בעיה עם התנהלות הבעלים הקודמים.

3. תביעות ייצוגיות - היבט משפטי לא פחות חשוב נוגע לאפשרות שצרכנים יבחרו להגיש תביעות ייצוגיות נגד מפעילי המתקן ונגד רשות המים שלא פיקחה על פעולתו. לצרכני המים, שהם מטבע הדברים קבוצה רחבה מאוד, יכולות לעלות מספר טענות אפשריות. האינטואיטיבית ביותר, נוגעת לכך שעצם הסתרת רמת המליחות במים מהווה הטעיה ופגיעה בצרכני מים, או כפי שמכונה הדבר בעגה המשפטית - "פגיעה באוטונומיה".

כפי שחברת תנובה נתבעה בתביעה ייצוגית בזמנו על כך שהוסיפה סיליקון לחלב (ואף נקבע בעניינה כי היא פגעה באוטונומיה של הצרכן, שכן לאדם יש זכות לקבוע מה הוא מכניס לפיו ומה לא), עשויה להיות מוגשת לבית המשפט תביעה ייצוגית בטענה כי כל מי ששתו את המים שלא עמדו ברמת המליחות הנדרשת, חוו פגיעה באוטונומיה.

ככלל, בתי המשפט לא ממהרים לאשר תובענות ייצוגיות בעילה של פגיעה באוטונומיה בלי שמתלווה אליהן גם פגיעה מוחשית שניתנת לכימות. עם זאת, בשנים האחרונות היו מספר מקרים בהם הביעו בתי משפט והיועץ המשפטי לממשלה (שעמדתו נדרשת בתובענות ייצוגיות בהן מתבקש אישור הסכם פשרה) גם עמדות שונות בהקשר זה.

טענות נוספות שיכולות לעלות לצרכני המים כחלק מתביעה ייצוגית, קשורות לכך שהם צרכו מים שלא עומדים במחויבות החוזית של הזיכיון, וכן לכך שהם מימנו דרך תעריף המים את הרווח הלא חוקי שהזכיין הפיק כתוצאה מאי-עמידה ברמת המליחות הנדרשת.

בבקשה לאישור תובענה ייצוגית על סך 11 מיליארד שקל, שהוגשה נגד חברת החשמל ושאת ניהולה אישרר בית המשפט העליון, כבר נטענו טענות דומות, ולפיהן תעריף החשמל טפח גם לאור חריגות שכר בלתי חוקיות שאושרו לעובדי החברה במרוצת השנים.

עו"ד יעקב דוידוביץ, מומחה בהגשת תובענות ייצוגיות, סיפר ל"גלובס" כי כבר היום פנו אליו לקוחות מאזור חולון בקשר לפרשת מתקן ההתפלה, וכי הוא בוחן הגשת תביעה ייצוגית נגד הזכיינית לאחר שתתקבל אצלו חוות-דעת בעניין ההשפעה הבריאותית בנושא מליחות היתר. עם זאת, גם עו"ד דוידוביץ מזכיר כי גם אם ייטען כי אין נזק בריאותי למי השתייה - עדיין קיימת עילת תביעה בעניין ריכוז המלח בעילה של פגיעה באוטונומיה.

לא כולם שותפים למחשבה כי קיימת עילה להגשת תובענה ייצוגית בקשר למקרה שנחשף. לדברי עו"ד יצחק אבירם, המתמחה גם הוא בהגשת בתביעות ייצוגיות, "לכאורה - ואני אומר זאת רק על סמך מה שפורסם בכתבה - עילת התביעה כאן היא של המדינה ושל רשויות המים שרכשו את המים. הן מי שנפגעו מבחינה כלכלית. לעניין הצרכנים, הרי שלפי מה שמסופר מרשות המים, הגם שהמים אינם בהתאם לחוזה - הם עומדים בתקנות. מכאן שתביעה ישירה היא בעייתית. מבחינת הצרכן מחיר המים אחיד וקבוע ואינו מושפע ממקור המים".

4. תביעה מצד המדינה - יש לזכור גם את ההיבט המשפטי הנוגע ליחסים החוזיים בין המדינה למפעילי מתקן ההתפלה, מכוחם לכאורה תעמוד למדינה עילת תביעה טובה נגד מפעילי המתקן. ואולם עו"ד אבירם סבור כי המדינה לא תמהר לעמוד על זכויותיה בהקשר זה.

לדבריו, "לצערי ונוכח המציאות, אני מטיל ספק בתמריץ של המדינה לממש זכויות של כלל האזרחים באמצעות תביעות. ראינו פעמים רבות מדי כי המדינה מתמהמהת באכיפת זכויותיה הכספיות מול עסקים. מקרה כזה מעלה את צורך ביצירת מסלול של תביעה נגזרת נגד המדינה שתפעיל את כוחותיה המשפטיים מול צדדי ג', כלומר הליך שיאכוף על המדינה לממש זכויות משפטיות שלה". 

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Lee Jin-man

"רוצות מודל זול יותר": ענקיות הטכנולוגיה לוקחות את המרד באנבידיה לשלב הבא

גוגל חשפה השבוע שבב חדש שישפר את יעילות Gemini, והמשקיעים התלהבו והקפיצו את המניה ● במקביל, AMD הרחיבה את שיתוף הפעולה עם מיקרוסופט והציבה תחרות למערכות של אנבידיה ● המהלכים מגיעים כחלק ממרוץ בין הענקיות שהסיתו משאבים לתחום החומרה

יוחאי ג'בלי / צילום: דקל אבו, צילום מסחרי

תלמיד הישיבה לשעבר שעשה 60% בתיק ב-3 שנים: "כסף לא מנהל אותי בחיים"

יוחאי ג'בלי גילה את עולם ההשקעות אחרי השחרור מהצבא ורגע לפני הקורונה, וקיבל שיעור מכונן כשהשווקים נפלו אז ● כשגילה שקופת גמל לא "עושה לו כסף" עבר למדדי מניות ● מאז הוא שם, ולמד לא לפחד ו"לא לתת לכסף לשכב בחשבון" ● המשקיעים החדשים, מדור חדש

סיגריות אלקטרוניות / צילום: באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

רשות המסים ציפתה לגבות מאות מיליוני שקלים. התוצאה רחוקה משם

רשות המסים כמעט שלא הצליחה לגבות מס על סיגריות אלקטרוניות מאז כניסתו לתוקף, בשל התחמקות רחבה מתשלום והתרחבות השוק השחור ● חקיקה להגברת האכיפה נתקעה בכנסת בעקבות מחלוקות והתפזרות הכנסת, ולכן לא הושלמה ● ברשות המסים מסרבים לקדם שינוי במס ללא אישור חבילת החקיקה המלאה, וממתינים לכינון הכנסת הבאה

אנדי ברנהאם, רה''מ הנכנס של בריטניה / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

"מאיפה הכסף?": רה"מ הבריטי מדאיג את המשקיעים שכל מנהיג בעולם מפחד מהם

ראש ממשלת בריטניה החדש יוצא במהלכים להקל על יוקר המחיה ובשוק חוששים מניפוח הגירעון ● תשואות האג"ח זינקו לשיא

דונלד טראמפ חותם על המכסים / צילום: Reuters, Aaron Schwartz

המכסים של טראמפ חוזרים, והם לא האיום היחיד על יציבות השווקים

בממשל טראמפ רומזים על הטלת מכסים חדשים כבר ביום שישי, והשווקים בעולם הזכירו איך נראית מציאות עם תנודתיות גבוהה וחוסר ביטחון ● טראמפ בנתיים כבר החל בהטלת מכסים חדשים על ברזיל, קנדה, ותרופות מיובאות

מתקן דלקים בסעודיה / צילום: ap, Amr Nabil

מחירי הנפט קופצים לאחר עוד לילה של תקיפות; טסלה וגוגל יורדות במסחר המאוחר

מחיר חבית נפט מסוג ברנט עולה בכ-2.1% ומגיע ללמעלה מ-96 דולר, מחיר חבית מסוג WTI עולה בכ-1.7% ● מגמה חיובית בבורסות המרכזיות באסיה: הקוספי מטפס בכ-2.3% ● דוחות אלפאבית וטסלה הלילה הביאו לירידת המניות במסחר המאוחר ● ואילו עוד דוחות של ענקיות טכנולוגיה צפויים בקרוב

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

טסלה עקפה את תחזית ההכנסות, אך פספסה ברווח ויורדת במסחר המאוחר

הכנסות  החברה היו 28.3 מיליארד דולר והרווח עמד על 33 סנט לעומת צפי של כ-50 סנט למניה ● דיווחה על תזרים מזומנים חופשי שלילי של 1.1 מיליארד דולר ברבעון השני

שר הכלכלה ניר ברקת. סוף השבוע, ערוץ 14, 16.07.26 / צילום: איל יצהר

ברקת שלף נתון שממחיש את ה"פלא" הכלכלי של ישראל. האם הוא נכון?

האם כלכלת ישראל צפויה לצמוח ב־5% כבר השנה, כפי שאמר שר הכלכלה ניר ברקת? ● התחזית קצת פחות אופטימית ● המשרוקית של גלובס

מכלית נפט נערכת לפריקה במחוז שאנדונג, סין / צילום: Reuters, CFOTO

לא סעודיה: זאת המדינה שקובעת את מחירי הנפט

בתחילת המלחמה כלכלנים חששו שמחירי הנפט יגיעו ל־150 דולר לחבית ● בגלל עצירת יבוא הנפט של סין, תחזית האימים לא התגשמה ● מה האינטרס של המעצמה בשמירה על מחירים נמוכים?

הנפקות האג''ח תקועות / אילוסטרציה: Shutterstock

"חברות על הקשקש": מה קרה לגל גיוסי האג"ח שאמור היה לשטוף את הבורסה

למרות פעילות שיא בשוק האג"ח הקונצרניות, יותר ממחצית החברות החדשות שהגישו תשקיפים לגיוס חוב בת"א, לא השלימו את המהלך - בהן יזמיות נדל"ן שמובילים מאיר דוד, גדי דנקנר ומוטי גרין ● מנכ"ל מידרוג: "המשקיעים בוחנים בקפידה רבה יותר את יכולת שירות החוב" ● חתם: "בפרויקטים שחלק מהמנפיקות מציעות לשעבד כנגד האג"ח, יהיה קשה למכור דירות"

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

במאנדיי התעקשו שאין צורך בפיטורים נרחבים. פתאום הכול השתנה

בחודשים האחרונים הסביר המנכ"ל המשותף, ערן זינמן, כי AI רק יגדיל את מצבת העובדים, דחה את מודל הפיטורים של וויקס והבטיח שמאנדיי אינה מחליפה כוח אדם ● כעת, פחות מחודשיים לאחר מכן, החברה מפטרת כ־620 עובדים, כ־20% מכוח האדם שלה, וממשיכה לטעון כי לא מדובר במהלך של התייעלות

פטריק דרהי / צילום: Studio Alterego

i24NEWS מצטרף למאבק המשפטי לטובת חוק התקשורת של קרעי

ערוץ החדשות מבקש להצטרף כמשיב לעתירות נגד חוק התקשורת, בטענה כי הקפאת החוק פוגעת בו באופן ישיר ● בבקשה שהגיש לבג"ץ נטען כי הרפורמה נועדה להגביר את התחרות בשוק ולהסיר חסמים רגולטוריים ● עורכי הדין שהגישו את הבקשה מטעם הערוץ מייצגים את קרעי בבג"ץ בעתירות על הרחבת אזורי השידור של תחנות הרדיו האזוריות

מטוסי קרב אמריקאים F-15 בשרות חיל האויר הסעודי / צילום: מתוך ערוץ היוטיוב Tactical Wings

עסקת הענק הביטחונית החדשה של ארה"ב עם סעודיה

אלביט מקדמת פתרון חדש שיהפוך ספינות קיימות לנושאות מל"טים ומגבירה תחרות עם יריבות טורקיות ● יוון וקפריסין מקדמות רכישת כטב"מים במימון האיחוד האירופי, ובוחרות במערכות אירופיות ולא ישראליות ● ארה"ב אישרה מכירת ענק של ערכות הנחיה לפצצות לערב הסעודית בשווי של כ-2 מיליארד דולר ● וכמה משלמים הסעודים עבור כטב"מים מטייוואן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הצגת הרפורמה להקמת חשבון השקעה (ארביטראז') / צילום: לע''מ

הנתונים נחשפים: פחות מ-0.1% מהחוסכים בגמל להשקעה ניצלו את הפטור ממס

מהפכת חשבון ההשקעות המאוחד אמורה להרחיב את הטבות המס לכלל אפיקי החיסכון ● כדי למנוע אובדן הכנסות ממסים, קבעה המדינה תקרת פטור של 200 אלף שקל בלבד ● אבל נתונים בלעדיים חושפים כי מעטים מנצלים כיום את ההטבה, ומעלים ספק לגבי גובה התקרה

ג'ניפר אניסטון, רוברט קנדי ג'וניור, ובקבוק פפטידים ברקע / צילומים: רויטרס - Sipa USA, AP - Jose Luis Magana

​ג'ניפר אניסטון "נשבעת" בהם, שר הבריאות בארה"ב בעד: מה עומד מאחורי שיגעון הפפטידים

פפטידים הפכו ללהיט של קליניקות לונג'ביטי, סלבס ומשפיענים, אבל רבים מהשימושים בהם עדיין אינם מאושרים ● רגע לפני דיון מיוחד ב־FDA על הקלות רגולטוריות, בדקנו מה באמת ידוע על ההבטחות, הסיכונים והאינטרסים שמאחורי הטרנד ● וגם: מהם החומרים שהכי מסעירים את השוק • מדעי אריכות החיים, מדור חדש 

הלבנת הון (אילוסטרציה) / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

נעצרו שלושה חשודים בהלבנת הון בחצי מיליארד שקל

המשטרה ורשות המסים עצרו שלושה חשודים בפרשת הלבנת הון, העלמת מס וקבלת דבר במרמה בהיקף של כחצי מיליארד שקל ● החשד הוא שהפעילו רשת של חברות ועמותות פיקטיביות בארץ ובחו"ל להלבנת כספים באמצעות חשבוניות כוזבות, העברות בנקאיות ושוברי תשלום בתחום הנדל"ן ● מעצרם של שני החשודים המרכזיים הוארך עד מחר

אוניברסיטת תל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג טייוואן למצוינות מחקרית: אוניברסיטת ת"א מובילה, אך גם היא רק במקום ה-206

דירוג טייוואן למצוינות מחקרית שפורסם היום מציב את אוניברסיטת תל אביב כמובילה בין המוסדות האקדמיים בישראל, עם עלייה של שבעה מקומות לעומת השנה שעברה ● גם השנה אף אוניברסיטה ישראלית לא פרצה ל-200 המקומות הראשונים בדירוג

המוסדיים מקטינים חשיפה לדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל בשפל של מעל שלושה חודשים מול הדולר - אלו הסיבות

השקל ממשיך במגמת ההיחלשות שלו מול הדולר, ושערו עומד על 3.06 שקלים - רמה שנראתה לאחרונה רק בתחילת אפריל האחרון ● יוני פנינג, האסטרטג הראשי של מזרחי טפחות, הצביע על התנודתיות בוול סטריט כמניע מרכזי לפיחות בשקל: "המתאם השלילי בין שוק המניות לדולר-שקל עלה לאזור ה-60% מול ה-S&P 500"

לימור בקר / צילום: טל שחר

בתום 17 שנה: לימור בקר, מנכ״לית המילטון ליין ישראל, תסיים את תפקידה

בקר נכנסה לתפקיד מנכ״לית המילטון ליין ישראל ב-2009 ● במהלך כהונתה פעלה המילטון ליין ליצור גישה למשקיעים מוסדיים בישראל לשווקי ההשקעות הפרטיים הגלובליים ● זואי נקש, ששימשה כדירקטורית-מנהלת בחברה מונתה למנכ"לית החדשה

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

המהלך היצירתי שיניב לבעלי המניות של פרטנר חצי מיליארד שקל

בתוך 4 שנים אבי גבאי, שלמה רודב והפניקס מורווחים כ־750 מיליון שקל מהשקעתם בחברת התקשורת ● כעת פרטנר פנתה לביהמ"ש שיאשר לה לחלק דיבידנד מיוחד של חצי מיליארד שקל שימומן בגיוס אג"ח: "החלוקה המבוקשת לא תפגע ביכולת הפירעון של החברה"