גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה אריזות התכווצו והמחיר שלהן לא השתנה? אף אחד לא בודק

חברות המזון והטואלטיקה מוסיפות אוויר במקום מוצר או מקטינות את האריזה בלי לשנות את המחיר, ואנחנו הצרכנים לא מחשבים כמה אנחנו משלמים עבור 100 גרם ● מבדיקות שערכנו מתברר כי במשרד הכלכלה ובלמ"ס לא מסמנים את הייקור הריאלי במוצרים רבים כמטרה ששווה לטפל בה

חברות טואלטיקה מוסיפות אוויר במקום מוצר או מקטינות את האריזה בלי לשנות את המחיר / צילום: שני מוזס
חברות טואלטיקה מוסיפות אוויר במקום מוצר או מקטינות את האריזה בלי לשנות את המחיר / צילום: שני מוזס

אחרי תקופה ארוכה של גישושים, השבוע נודע כי אמזון נכנסת לשוק הישראלי. זה כנראה מה שנזכור מהשבוע החולף בשוק הקמעונאות, והמהלך צפוי לשנות כאן סדרי עולם. רכישה מקוונת באמצעות פלטפורמה דיגיטלית צפויה להקל על רכישות והשוואת המחירים ולהגדיל תחרות, אבל המציאות היא שבישראל המזון נרכש כמעט כולו עדיין, באופן מסורתי, על-ידי צרכנים שמגיעים לסופרמרקט ובוחנים את המחיר על המדף.

רוב מוצרי המזון והטואלטיקה נמכרים לצרכנים שלא נעזרים במנוע חיפוש כדי לבצע השוואת מחירים, פר יחידה או פר משקל, בזמן השהות בחנות.

אמזון כנראה תשנה לחלוטין את תחום השילוח בישראל, אבל הצעד הזה לא ישפיע על הייקור הריאלי של מוצרים באמצעות הקטנת אריזה, הוספת אוויר במקום מוצר, או שינוי הגודל הקיים של המוצרים, תוך ניצול האופי של כולנו, שלא מחשבים כמה אנחנו משלמים עבור 100 גרם וכמה בעצם שילמנו על אותו מוצר בפעם הקודמת. מבדיקות שערכנו מתברר כי במשרד הכלכלה ובלמ"ס לא מסמנים את הייקור הריאלי במוצרים רבים כמטרה ששווה לטפל בה.

יש לנו מידע, אבל לא נגלה לכם

סיקרנו כאן בהרחבה את הפרקטיקה המוכרת של חברות מזון וטואלטיקה, לייקר את המוצרים בצורה שלא מרגיזה את הציבור פשוט כי הוא לא מבחין בה: הקטנת האריזה או המשקל של המוצר. רק בשנה האחרונה דיווחנו על עשרות מוצרים שהוקטנו, החל משמפו של פנטן, מגבונים וחיתולים של האגיס או נוזלי הכביסה של פריסל ואריאל.

ההתייקרויות הללו באופן טבעי לא הצליחו לתפוס את תשומת-ליבו של הצרכן שהפנה את המחאה הציבורית שלו נגד חברות שהצהירו על העלאת מחיר המחירון, דוגמת אסם או תנובה, משום שקשה יותר להבחין בהן.

כעת מתברר כי גם הן גם לא הצליחו למשוך את תשומת-ליבו של הרגולטור, וכי כלל לא נאסף מידע כזה בצורה מקיפה. באופן מקומם, את המידע הקיים הרשויות מסרבות למסור. בדצמבר האחרון פנה "גלובס" ללשכה המרכזית לסטטיסטיקה כדי לקבל נתונים על היקפי ההקטנה של מוצרים, עד כמה מקיפה הבדיקה לגבי שינויים כאלה, והאם הם מעודכנים במדד המחירים לצרכן.

התשובה שקיבלנו הייתה כי הקטנות מוצרים אכן משתקפות במדד: "אם מוצר מסוים עלה 10 שקלים ל-100 גרם, ובחודש לאחר מכן 10 שקלים ל-80 גרם, זה משוקף במדד כעליית מחיר", השיבו לנו. ביקשנו לדעת כמה הקטנות מוצרים התבצעו במהלך שנת 2018 ובארבע השנים שקדמו לה, אך התשובה שקיבלנו הייתה כי לא ניתן להעביר נתון כזה.

מדוע? מדי חודש קיימות 75 אלף תצפיות, פירטו בלמ"ס, לצורך זיהוי התצפית שבה השתנה גודל המוצר. כל תצפית היא מחיר של מוצר, שכוללת סוג מוצר, מותג, משקל, סניף הרשת בה הוא נמכר, והמחיר. בלמ"ס השיבו כי לפני פרסום הסל ל-2018 לא יוכלו להתחיל בבדיקה כזו, והשיבו "ננסה לעשות משהו אחרי זה. זה בהחלט מעניין גם אותנו".

לא ויתרנו. אחרי חודש הגשנו בקשת חופש מידע לקבלת הנתונים באמצעות עמותת "הצלחה" בסיוע היועץ המשפטי של העמותה, עו"ד אלעד מן. הבקשה הייתה לקבל פירוט של מוצרי הצריכה שהוקטנו או הוגדלו מבחינת משקל, כמות או גודל אריזה בחמש השנים האחרונות. בנוסף ביקשנו את שינויי המחירים של המוצרים הללו.

מהלמ"ס מסרו לנו כי בידיהם "לא קיים מידע לגבי כלל מוצרי הצריכה שהוקטנו או הוגדלו ושינויי מחיריהם, ולכן בקשתך נדחית". עוד פירטו בלמ"ס כי "ישנם אמנם נתונים לגבי מוצרי צריכה מסוימים, ובכלל זה מחיריהם ומאפייניהם, אולם אין פירוט של מידע כמבוקש על-ידייך. הנתונים שישנם לגבי מוצרי הצריכה שנמכרים בשוק הם נתונים ספציפיים לגבי מוצרים מוגדרים בלבד, אשר הם כשלעצמם אינם מלמדים על השוק בכללותו, שכן הם בגדר מדגם בלבד שנקבע לפי שיטות דגימה סטטיסטיות ובהתאם לשיקולים מתודולוגיים ייעודיים לצרכים סטטיסטיים מוגדרים".

עוד צוין כי מסירת מידע באופן חלקי אינה אפשרית בנסיבות העניין, משום שהיא "עלולה לשבש את התפקוד התקין של הרשות הציבורית לחוק חופש המידע". מאותה סיבה נדחתה גם בקשתנו לקבל שיעור או מספר מוצרים מכלל המוצרים הנסקרים על-ידי הלמ"ס. עוד נטען כי "גם אם המידע המבוקש היה קיים, ולא הייתה מניעה למסור אותו מבחינת מהות העניין", הרי שהטיפול בו היה מצריך "הקצאת משאבים בלתי סבירה", וכי אין היום בלמ"ס אפשרות לבדוק ולהפיק את המידע שמתקבל בכל חודש.

הקטנת המוצרים היא מגמה שמאפיינת לא רק את השוק הישראלי, והיא נפוצה בעולם כולו. חלק מההחלטות על ההקטנות האלה נעשות במטות הבינלאומיים של חברות מוצרי המזון והטואלטיקה הבינלאומיות. במדינות אחרות בעולם דווקא ניתן למצוא מעקב מפורט של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על נתונים מסוג זה. כך למשל, לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בבריטניה, 2,529 מוצרים על מדפי הסופרמרקט התכווצו בגודלם או במשקלם בחמש השנים שבין 2012 ל-2017.

גם משרד הכלכלה לא עוזר

ביקשנו לבחון האם יש גורם אחר שאחראי על הנושא בישראל, ופנינו גם למשרד הכלכלה באותה שאלה, שוב באמצעות עמותת "הצלחה".

גם כאן לא הצלחנו לקבל מענה, והתשובה שקיבלנו הייתה כי "אין בידי המשרד אפשרות לספק את המידע המבוקש". ומדוע? "הנתונים שנמצאים בידי הרשות כוללים בין היתר רשימה של שמות פריטים וברקודים כוללים סה"כ מעל 25,500 פריטים מאפריל 2015".

במשרד ציינו כי במקרה של שינוי הברקוד אין ליחידה דרך לשייך בין שני פריטים ולקבוע כי מדובר באותו פריט אשר גודל האריזה שלו הוקטן, וכי ישנם מוצרים רבים שנמכרים בגדלים שונים, ואין דרך לזהות האם זו אריזה שהוקטנה או פשוט אותו מוצר שמשווק במקביל תחת גודל אריזה אחר. עוד פירטו במשרד כי גם במקרה שהברקוד לא שונה, במערכות של חברת נילסן, שמספקת את הנתונים למשרד הכלכלה, אין שינוי בנתונים אודות אותו מוצר, לכן גם במקרה כזה אין למשרד הכלכלה יכולת לבחון את הנתונים.

משתי התשובות של המשרדים השונים עולה כי מידע חלקי קיים, אך הרשויות הללו מסרבות למסור אותו. "מצער שמשרד הכלכלה, הלמ"ס ורשויות אחרות אינן מקיימות מעקב תדיר ומסודר אחרי סוגיית הקטנת האריזות, שהיא סוגיית ליבה צרכנית ומרכזית גם בניתוח התייקרויות ויוקר המחיה", אומר עו"ד מן ל"גלובס". לדבריו, "ככל שקיים גם מידע חלקי, אי-מסירתו של זה אינה אפשרית. מדובר במידע שאין מחלוקת כי הוא קיים (בחלקו) וכי ניתן למוסרו". עו"ד מן מציין כי בית המשפט העליון קבע כבר כי חשש להיות מידע חלקי, לא מדויק או אפילו מטעה אינו שיקול בנוגע למסירתו".

במשרד הכלכלה ציינו בתגובה לפניית "גלובס" כי מי שאחראי על הסוגיה הוא הרשות להגנת הצרכן. ואולם מפנייה לרשות עולה כי הרשות עוסקת באכיפה על יצרנים שלא מקיימים את החוק בנוגע להקטנות קיימות, ואינה אוספת כלל נתונים סטטיסטיים.

נציין כי הגופים לעיל לא ידעו להפנות אותנו לגוף אחר שאוסף מידע שרלוונטי באופן ישיר לכיס של הצרכן. בשורה התחתונה, נראה כי משרד הכלכלה נהנה להתהדר בסקירות השוואתיות תקופתיות שהצרכנים לא משתמשים בהם, וגם בלמ"ס ניתן לקבל תמונה חלקית בלבד.

כשאסם הצהירה כי תעלה מחירים, אפילו שר האוצר משה כחלון התגייס כדי לבלום את המהלך. גם שר הכלכלה אלי כהן ביצע לא מעט מהלכים פומפוזיים, תקף את חברות הטואלטיקה וטען כי הרווחים שלהן חזיריים. ובכל זאת, מעקב אמיתי ומקיף כפי שקיים במדינות אחרות ושיאפשר להבין כמה מוצרים התייקרו לנו מתחת לאף לאורך זמן, אינו חשוף לציבור בארץ. וכידוע - מה שרחוק מהעין רחוק מהלב, ותמיד יש את מי שמנצל את זה.

עוד כתבות

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק