גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סגירת שדה דב - כניעה לטייקוני נדל"ן

עוד אפשר לעצור את הדהירה שמעדיפה את האינטרסים של בעלי ההון על פני רוב הציבור

שדה דב / צילום: איל פישר
שדה דב / צילום: איל פישר

אין הצדקה לסגור את שדה דב בעוד חודשיים.

מה בוער לממשלת ישראל להתעלם מהמציאות ולנתק את העיר אילת כבר עכשיו? התשובה נעוצה בחטא הקדמון, שהפך את ממשלת ישראל לאחרון טייקוני הנדל"ן, שפועל על חשבון הציבור בשילוב אינטרסים מסוכן עם שורת בעלי הון, שזהותם עלומה.

נחזור רגע ל-1972, אז מינה בית המשפט חמישה "מנהלי הגוש הגדול" בשם מאות בעלי הקרקע. ב-1980 נחתם הסכם עם המדינה. הוסכם בו כי המדינה תוכל להפעיל את שדה דב כרצונה לעולם ועד ללא תשלום, בתמורה לפיתוח הצד המזרחי של הגוש הגדול. המנהלים ויתרו אז על כל טענה בקשר לשדה דב, לרבות הזכות לדמי שימוש מהמדינה. בוודאי תתפלאו לגלות כי ההתחייבות המפורשת הזו בהסכם, שקיבל תוקף של פסק דין, עדיין תקפה היום.

מנהלי הגוש הגדול החלו להסדיר את זכויות בעלי הקרקעות, ושמרו על זהותם בסוד. ממש לאחרונה התקיים דיון בערעור של המנהלים נגד ההחלטה שחייבה לחשוף לציבור את זהות הבעלים.

מה הם מסתירים? כנראה שחלק מבעלי הקרקע ההיסטוריים מכרו ברווח יפה את זכויותיהם ליזמי נדל"ן, שזיהו את הפוטנציאל בשטח. מנתוני רשות המסים עולה כי בכל שנה מתבצעות עשרות עסקאות "על הנייר", שמתועדות בפנקס הסודי של המנהלים. אין איש יודע מי הם הבעלים בקרקע כיום.

נחזור למסע בזמן. עם האוכל בא התיאבון - בעלי הקרקעות החלו ללטוש עיניים לשטח שדה דב הצמוד לים. תחילה דרשו המנהלים מהמדינה דמי שימוש בניגוד להסכם מ-1980, ונתקלו בהתנגדות עיקשת של פרקליטת מחוז תל-אביב דאז, עו"ד נעמי שטרן ז"ל, שניהלה קרב עיקש נגדם. לאחר פטירתה ב-2005 נכנעה המדינה ללחצים, וההסכם תוקן.

בהסכם מ-2007 המדינה הצהירה לראשונה על כוונתה לפנות את שדה דב. ההסכם הבהיר כי ההחלטה על הפינוי "תהיה בסמכותה ובהכרעתה הבלעדית של המדינה", אבל מנהלי הגוש הגדול העניקו למדינה הצעה שאי-אפשר לסרב לה - שותפות של 50% בזכויות הבנייה "אם וכאשר" יפונה שדה דב. כך, בתמורה לאתנן שעם השנים צמח ערכו למיליארדי שקלים, שוכנעה המדינה על-ידי יזמי נדל"ן עלומים למכורשדה תעופה ששירת את אזרחי ישראל משנות ה-50.

הסכמת המדינה לקבל תמריץ לפינוי השדה ולתכנון של זכויות בנייה, הוא החטא הקדמון. ההסכם הפך את המדינה ליזמית הנדל"ן המרכזית בפיסת הקרקע היקרה ביותר במדינה, שאיננה מסוגלת להבחין בין "טוב" ל"כסף".

בדיון בבית המשפט בדצמבר 2007, המנהל המיוחד עו"ד אייבי נאמן ז"ל הציג את ההסכם כך: "כדי שהדברים יהיו ברורים, המדינה באה לקראתנו בקנה-מידה אדיר... נעמי שטרן עמדה בתקיפות על כך שבחלק המערבי אין זכויות בנייה. הוא מיועד לשטח ירוק... היום בחלק המערבי אי-אפשר לבנות כלום אלא ארמונות מחול... המדינה ויתרה על הטענה שאין אפשרות לבנות בחלק המערב, והסכימה שהשטח יהיה שטח לבנייה. זה הוויתור האדיר שהמדינה נתנה...".

יזמית הנדל"ן מדינת ישראל לא יכולה הייתה לעמוד בפיתוי. הממשלה החליטה ב-2012 לפנות את השדה והחלה לתכנן את השטח כטייקון נדל"ן חסר מעצורים - בנייה מסיבית מקסימלית עד הים. בעת אישור ההסכם ב-2007 הבהיר בית המשפט: "קביעת יחידות הדיור הוא עניין המסור לשיקול-דעתם של מוסדות התכנון, אשר בין יתר שיקוליהם צריכים להתחשב גם באינטרס הציבורי, בטובת הכלל ובאי-אילו שיקולים שאינם כלכליים בלבד".

בכל העולם בונים שדות תעופה מטרופוליניים בהשקעה של מיליארדים. רק במדינת ישראל, כששדה תעופה כזה כבר עומד על תילו, העניין לא נשקל. והנה נעלמו "טובת הכלל ואי-אילו שיקולים שאינם כלכליים". 

סגירת השדה בעוד חודשיים היא נזק לציבור כולו, בתמורה לכלום ושום דבר. ככה זה כנראה כשהשיקולים הם כשל אחרון טייקוני הנדל"ן. עדיין ניתן לתקן את החטא הקדמון ולעצור את הדהירה העיוורת. אני מפציר בקברניטי המדינה, שזכו כעת למנדט מחודש גם מתושבי עירי, לעשות את המעשה הנכון למען כלל תושבי ישראל.

הכותב הוא הראש הוא העיר אילת

עוד כתבות

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"