גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוקדם להספיד את הקניונים: מי באמת צריך לפחד מהכניסה של אמזון לישראל

לאחר הודעת אמזון כי תיכנס לפעילות בישראל, המניות של חברות הקניונים צנחו • בינתיים המרכזים הלוגיסטיים מתחזקים, אך את הקניונים עוד מוקדם להספיד • רינת שילה, אנליסטית הנדל"ן של רוסאריו: "גם אם נראה הקטנה של חנויות, לא ייסגרו פה קניונים"

אמזון / צילום: Shutterstock :
אמזון / צילום: Shutterstock :

ההודעה הדרמטית של ענקית הקניות אונליין אמזון, שפנתה למוכרים בישראל והזמינה אותם לראשונה למכור את סחורותיהם בישראל דרך אמזון, זעזעה את השוק. התגובה בשוק הנדל"ן המסחרי הייתה מידית, כאשר מניות חברות הקניונים צנחו ואיבדו מאות מיליוני שקלים משוויין.

בין אם ירידת המניות היא מהלך רגעי וזמני בלבד, ועוד על כך בהמשך, מסתמן כי לחברות הקניונים - ולא רק להן - יש סיבה לחשש או לכל הפחות סיבה לחשוב מחדש על תמהיל העסקים.

למעשה, כפי שהדברים נראים כרגע, כניסת אמזון לישראל צפויה להחריף שתי מגמות שכבר נראות בשטח: התחזקות המרכזים הלוגיסטיים (מרלו"גים), והיחלשות הקניונים.

המרוויחים: בעלי מרלו"גים וקרקעות למרלו"גים

חברת גב ים מחזיקה מאז קום המדינה קרקעות במפרץ חיפה. אחרי שנים שבהן עמדו בשטח מחסנים מיושנים שהושכרו בהתאם לביקוש ולמצבם הפיזי - עכשיו החליטה החברה לבנות עליהן מרכזים לוגיסטיים, לאור הפריחה בתחום.

"גב ים מקימה היום פארק לוגיסטיקה בצמוד לנמל החדש שנמצא בבנייה, עם פוטנציאל לעשרות אלפי מ"ר", אומר מנכ"ל החברה אבי יעקובוביץ'. "אנחנו בהקמה של מרלו"ג ראשון שכבר הושכר, ובתכנון של מרלו"ג שני. יש לנו גם מרלו"ג גדול במודיעין שמושכר ברובו לנייר חדרה, חלקו רגיל חלקו אוטומטי.

"יש עלייה בביקושים למרלו"גים ולמחסנים אוטומטיים בתוך המרלו"גים. זה עולם שצומח מהר. יש מחסור במחסנים מודרניים וההיצע מצומצם. בגלל העלייה בהיקף המסחר המקוון, מי שיש לו קרקעות סמוך לצירי תנועה, נמלים או רכבות, מרוויח. הביקוש הוא למקומות איחסון גדולים מודרניים".

גב ים לא לבד. כניסתה של אמזון לארץ היא רק שלב נוסף בעידן הקניות אונליין, שכבר הביא לשינוי משמעותי אחד בענף הנדל"ן המניב: עלייתם של המרלו"גים, שנמשכת כבר שנים אחדות ומגיעה בימים אלה לרתיחה.

ראיה נוספת למידת האטרקטיביות של השוק ניתן לראות מכניסתן של קבוצות הרכישה לקנייה של קרקעות למרלו"גים - תחום שבכלל לא היה על הרדאר של קבוצות הרכישה עד לאחרונה. באשדוד, סמוך לנמל, כבר מתארגנות קבוצות רכישה לבניית מרלו"ג. בחולון התארגנה לאחרונה קבוצת רכישה שקיבלה אופציה לרכישת מגרש להקמת מרלו"ג באזור התעשייה תמורת 124 מיליון שקל.

במקביל, גם חברות הנדל"ן המניב ממשיכות להשקיע במרלו"גים. אמות, למשל, רכשה בספטמבר האחרון את המרלו"ג של יוניליוור באירפורט סיטי תמורת 105 מיליון שקל. במקביל היא בונה עבור שופרסל מרכז לוגיסטי גדול בהשקעה של 330 מיליון שקל באזור התעשייה במודיעין.

סמנכ"ל חטיבת השירותים הלוגיסטיים של UPS בישראל, איתי יעקבי, מציין שבתחום המרכזים הלוגיסטיים צפויה עוד התייעלות: "מי שרוצה להישאר רלוונטי מחפש להוריד עלויות גם בתחום הלוגיסטי. אם בשנות ה-80 המחסנים שבהם היו מחזיקים סחורות היו בגובה חמישה מטר, היום המחסנים שנבנים הם בגובה 13.70 מטר לפחות, ויש גם מרלו"גים ומחסנים אוטומטיים שעולים לגובה של 30 ו-40 מטרים, כך שכל מ"ר נדל"ן מייצר פריון אחסנה יותר משמעותי. התחום המקוון ממשיך לשחוק את הרווחים על המוצרים ולכן מחפשים פתרונות זולים יותר זמינים וגמישים יותר בנדל"ן שבו צריכים לאחסן את הסחורה.

איתי יעקבי. "גם המרלו"גים יצטרכו להתייעל" / צילום: ניר עמוס

"נכון שמחירי הקרקע גבוהים, אבל מכיוון ששיטות האחסנה הולכת ומתפתחות, עם הרבה רובוטיקה, זה מאזן את העלויות. אנחנו שחקן בכל שרשרת האספקה, ובספטמבר האחרון השקנו מרלו"ג במודיעין בהשקעה של 100 מיליון שקל. אנחנו בסוף רוצים שהלקוח שלנו יתעסק במה שהוא יודע הכי טוב וזה למכור".

המפסידים: קניונים ומרכזים מסחריים

מגדל המשרדים עזריאלי שרונה אוכלס במחצית 2017 והוכתר כהצלחה יתרה בהשכרת המשרדים (בין היתר שכרה שם אמזון 25,000 מ"ר). אבל בקומת הכניסה של המגדל עומדים שטחי המסחר ריקים עד היום, כמעט שנתיים אחר-כך. בתקופת השיווק של המגדל הגדירה קבוצת עזריאלי את שטחי המסחר כקניון בוטיק יוקרתי בן 11.5 אלף מ"ר המתפרסים על פני שלוש קומות, אשר יביא מותגי אופנה בינלאומיים יוקרתיים, ושפתיחתו צפויה במהלך 2018. ציפיות אלה לא התממשו.

עזריאלי שרונה, בשבוע שעבר. קומות המסחר עדיין ריקות / צילום:  שלומי יוסף

"באזור של שרונה יש עודף של שטחי מסחר, ולכן קשיים בהשכרה של שטחים יכולים לנבוע בגלל ההצפה בשטחים ולא בגלל העלייה במסחר המקוון", אומר מודי כידון, ממייסדי קרן ההשקעות אלטו הפועלת בארה"ב. "בארה"ב למשל, כשיש ריכוז של מרכזים מסחריים זה בדרך-כלל בפריפריה, ואז שכר הדירה נמוך מאוד. עזריאלי שרונה לעומת זאת, ממוקם בקרקע הכי יקרה, ולכן הם מצפים לקבל שכר דירה גבוה".

מודי כידון. "בחמש השנים הבאות צפויים להיסגר עוד 200 קניונים בארה"ב" / צילום: יוסי צבקר

מנגד, בקבוצת עזריאלי מבהירים כי הם לא ממהרים לחתום על הסכמי שכירות עם שוכרים לפני גיבוש הקונספט המתאים ביותר, ובכל מקרה לשטחי המסחר טרם הונפק טופס 4.

את מהלך החישוב מחדש שחברות הקניונים נאלצות לעשות בכל הקשור לרלוונטיות של הקניונים, מבצעת קרן ריאליטי, שרכשה את קניון ארנה בהרצליה, שכבר סבל מתפוסה ופדיונות נמוכים. אומנם הסיבות לכך אינן קשורות למסחר האלקטרוני, אך יש במהלכים שמבצעת הקרן היום לקידום תוכנית שתאפשר שימושים נוספים מלבד מסחר, כדי ללמד על מגמה שייתכן שתתרחש בקניונים נוספים.

"תפעול קניונים מצריך היום עירוב שימושים, שינוי תמהיל ומעבר ממסחר קלאסי קמעונאי למסחר של בילוי ופנאי, משהו שקניות באינטרנט לא יכולות להחליף. אינטראקציה בין אנשים, פעילות גופנית וכוס קפה עם חברים הם דברים שאנחנו עושים מחוץ לבית", אומר דן מנחם, שותף ומנהל פיתוח עסקי בקרן ריאליטי.

"יש קושי גדול לגייס היום גופים גדולים להשכרת שטחים בקניונים", אומר מנכ"ל מאן נכסים ג'קי מוקמל. "אנחנו רואים שבעלי הקניונים מנסים להיות זכיינים של גופים גדולים כמו מותגי אופנה וספורט, ולוקחים על עצמם להפעיל אותם בקניונים. קבוצת עזריאלי למשל, הודיעה כבר כי היא עומדת להביא את יוניקלו לארץ".

כפי שפורסם ב"גלובס", עזריאלי תמלא גם את תפקיד הזכיין של יוניקלו - שלא קיים היום בארץ, אולם עזריאלי מכחישה את הדברים.

למרות הדרמה שהביאה ההצהרה של אמזון לבורסה בתל-אביב, בשוק מעריכים כי ההשפעה על חברות הנדל"ן הגדולות לא תהיה משמעותית בטווח הרחוק יותר. 

בחודש האחרון איבדה מניית עזריאלי כמעט 11% משוויה, ורוב הירידות נרשמו אחרי הודעת אמזון על הכניסה לארץ. מליסרון איבדה כ-8.4% בחודש אחד. אולם כי גם אחרי הירידות הללו, בשנה האחרונה עלתה בכ-20%, ואילו מליסרון עלתה בשנה האחרונה בכ-22%.

"נכון שהשוק הגיב ביום אחד לכניסה של אמזון לישראל, אבל בשנתיים האחרונות חברות הנדל"ן המסחרי הגדולות נערכו ליום הזה", אומרת רינת שילה, אנליסטית הנדל"ן של רוסאריו יעוץ ומחקר.

"ראשית, מבחינת הביצועים אפשר לראות עדיין שיפורים בפדיונות של החברות הגדולות כמו עזריאלי מליסרון וביג, וזה אף שיש עלייה וגידול בקנייה באינטרנט. נוסף לכך החברות נערכות למצב בשני מישורים: בתוך הקניונים משפרים את תמהיל האופנה - מכניסים רשתות מחו"ל, משנים את גודל החנויות, מבצעים שיפורים פיזיים ומכניסים יותר שימושים של בילוי. נוסף לכך בוחנים מחדש את המודל העסקי, מגוונים את תיק הנכסים ומכניסים עוד רגליים בשביל לפזר את הסיכונים, כמו תחום הדיור המוגן שאליו נכנסה עזריאלי, וכמו תחום המרכזים הלוגיסטיים (מרלו"גים) שהיום מהווה 17% מהפעילות של חברת אמות".

ואמנם, בין תחומי הפעילות של עזריאלי, רק 40% הם קניונים. השאר הם משרדים (33%), דיור מוגן בישראל (7%), נדל"ן מניב בארה"ב (8%) והשקעות אחרות. עזריאלי חנכה לאחרונה דיור מוגן עם כמה מאות יחידות דיור במודיעין, ובטקס הפתיחה אמרה דנה עזריאלי כי בכוונת החברה להרחיב עוד את כיוון הפעילות הזה.

חברת המרכזים המסחריים ביג מגוונת אף היא את פעילותה: היא פונה לסרביה, ופותחת שם גם משרדים, תחום שאין לה בארץ.

שילה: "גם ברמה הפיננסית מדובר בחברות שיש להן יכולת להתמודד עם התחרות, ועדיין ערוץ ההפצה הראשי לדעתי של הסחורות נמצא בקניונים. גם אם נראה הקטנה של חנויות, ירידה במחירים ובפדיונות, לא ייסגרו פה קניונים".

כידון סבור גם הוא כי "המפסידים יהיו בשוליים בריטייל. אף קניון לא ייסגר בגלל אמזון". גם הוא חושב סבור כי הירידה שנרשמה בשבועיים האחרונים במניות חברות הקניונים הן תגובה זמנית. "אף אחד עוד לא יודע בדיוק כיצד הפלטפורמה של אמזון תעבוד עבור עסקים ישראליים ובטוח שיהיו מגבלות. היקפי ההחזרות למשל בארה"ב בחנות הפיזית היא 3%-4% בעוד באינטרנט מדובר על החזרות בהיקפים של 30%. הסיכוי שאמזון תסכים שמדיניות ההחזרות בישראל תהיה זהה הוא נמוך בגלל עלויות השינוע הגבוהות".

רמי לוי, בעל רשת השיווק הנושאת את שמו, אמר בשבוע שעבר בוועידה לעסקים קטנים ובינוניים: "אין מה לפחד מכניסת אמזון לישראל, אתם שומעים? אני אומר את זה שוב: אין מה לפחד מאמזון".

בשיחה עם "גלובס" אמר לוי, שמחזיק בנוסף לרשת הסופרמרקטים שלו גם בשני קניונים, במבשרת ציון ובעטרות, כי "לבעלי עסקים אין מה לפחד. אמזון לא יודעת לתת את הטוב שכל אחד יכול לתת. בחנות בקניון אתה מקבל שירות ואיכות".

רמי לוי.  "אמזון לא יכולה להתחרות בישראל בתחום המזון" / צילום: איל יצהר

לוי הוסיף כי "בתחום של המזון למשל, אמזון לא יכולה להתחרות. אפילו אם היא תנסה במוצקים מסוימים, בישראל יש עניין של כשרות. בשורה התחתונה כל חנות שנמצאת אצלי בקניון, יודעת לתת מענה לתחרות, כי גם לפני האינטרנט הייתה לחנויות תחרות מול חנויות אחרות".

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס