גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה המורה הרוחני של וורן באפט היה חושב על שוק המניות של היום

בנג'מין גרהאם, אבי תורת השקעות הערך, האמין בקנייה של מניות זולות כדי ליהנות מהתשואות שלהן בטווח הארוך ● האם השיטה הזו טובה גם במציאות הנוכחית?

וורן באפט, תלמידו של בנג'מין גרהאם / צילום: ריק ווילקינג, רויטרס
וורן באפט, תלמידו של בנג'מין גרהאם / צילום: ריק ווילקינג, רויטרס

בנג'מין גרהאם, אבי תורת השקעות הערך והמורה הרוחני של וורן באפט, נולד השבוע לפני 125 שנה. גם הרעיון שהוא טיפח - קנייה של מניות זולות כדי ליהנות מהתשואות שלהן בטווח הארוך - נראה כעת גריאטרי.

מניות צמיחה מהירה במחיר גבוה עקפו לאחרונה את ביצועי מניות הערך בפערים כה גדולים, עד שהיתרון של מניות הערך בטווח הארוך התנדף לו. האם זה יימשך כך? כנראה שלא. האם גרהאם טעה? כמעט בוודאות לא. אבל משקיעי הערך לא צריכים להסתיר את חומרת הראיות שהצטברו נגדם, והם צריכים לחשוב אם העולם השתנה מיסודו.

לגרהאם, כאמור המורה הרוחני של וורן באפט ואחד המשקיעים הגדולים של המאה שעברה, היו שלוש תובנות עמוקות: תחילה, מניה איננה פיסת נייר או הבהוב אלקטרוני, אלא חלק בבעלות על עסק בסיס שאפשר לשערך לפי המזומנים שהוא צפוי להניב. שנית, שוק המניות עשוי לעבור מאופוריה לדיכאון, אבל אתה לא חייב להשתתף במצבי הרוח הללו. שלישית, אתה חייב שולי ביטחון - ריפוד של ערך שבא מחשיבה בטווחים ובסבירויות ולא מאמונה בוודאות מדויקת.

"הגישה המקורית של גרהאם, של לחפש מקרים שבהם אתה מקבל יותר מכפי ששילמת, נכונה", אמר לנו בחודש שעבר צ'רלי מנגר, סגן יו"ר ברקשייר האתאוויי. "זה אף פעם לא יצא מהאופנה".

ממתינים עדיין ל"המפנה החיובי"

אבל ההשקעה "בנוסח גרהאם" לא הייתה באופנה לאחרונה.

בחמש השנים האחרונות, מדד הצמיחה של 500 S&P, בהובלת מניות כמו אמזון ואלפאבית, החברה האם של גוגל, הניב תשואה של 14.2% בממוצע בשנה. מדד הערך של 500 S&P, עם שמות פרה-היסטוריים כמו ג'יי.פי. מורגן צ'ייס ו-AT&T, הניב 8.7% בשנה. בנקודת הזמן הנוכחית, מניות הצמיחה עקפו במעט את מניות הערך גם ב-20, 25 ,30, 35 ו-40 השנים האחרונות.

זה יכול להיות בין היתר מפני שחברות הטק הענקיות הופכות ליותר דומיננטיות בשוק כשהן גדלות, במקום לפגר אחרי השוק. פירוש הדבר הוא אולי שהמתחרות המוחלשות לא יכולות כבר להתאושש מתקופות חולשה שהיו פעם זמניות - והמפנה החיובי במניות הללו שאותו מחפשים משקיעי הערך כבר אינו מתרחש במציאות.

ייתכן, לעומת זאת, שהשקעת הערך הפכה לפופולרית מדי והזיקה לעצמה.

אחרי שמניות טכנולוגיה התרסקו בשנים 2000-2002, המשקיעים העדיפו ביטחון על פני צמיחה. בעשור עד סוף שנת 2014, המשקיעים משכו על פי הערכה 273 מיליארד דולר מקרנות שמשקיעות במניות צמיחה גדולות והזרימו 87 מיליארד דולר לקנות של מניות ערך גדולות, לפי נתוני חברת המעקב אחרי קרנות מורנינגסטאר. כאשר הערך הפך לחביב הקהל, התשואות שלו הצטננו.

במקביל, פחות משקיעים מנתחים כל מניית ערך בפני עצמה. במקרים רבים הם משתמשים במחשבים כדי לקנות את "פקטור הערך" כולו, כלומר משקיעים במאות מניות זולות בבת אחת.

זה מוזיל את העלויות למשקיעים, אבל גם מייקר את המניות, ומפחית את היצע המציאות בין מניות הערך, אומר טאנו סנטוס, ממנהלי מרכז היילברון ללימודי Graham & Dodd Investing בבית הספר לעסקים באוניברסיטת קולומביה.

חישבו על בחירת מניות כעל משחק פוקר, אומר מייקל מאובוסין, מנהל המחקר בחברת בלו מאונטן, קרן גידור מניו יורק. כאשר קרנות מדדיות (תעודות סל) בהוצאה נמוכה ואסטרטגיות של "פקטור" הופכות לפופולריות יותר, הן "מקיאות" החוצה הנהלות חלשות.

"אם השחקנים החלשים עזבו את השולחן, אלו שנשארו הם השחקנים החכמים", הוא אומר. "כדי שמישהו מהם ינצח, האחרים חייבים להפסיד. הפוקר הזה הופך להיות קשה יותר, לא פשוט יותר".

גם כך, קרנות פקטור ערך אוטומטיות והשקעת ערך מסורתית של בחירת מניות מדוקדקת, יכולות להתקיים בכפיפה אחת, אומר רונן ישראל, מנהלי חברת ניהול התיקים AQR Capital מגריניץ', קונטיקט.

שתי הגישות הללו הן, לדבריו, "משלימות, לא בלעדיות". בהרבה נכסים ולאורך עשרות שנים (עד השנים האחרונות), השקעות הערך החזיקו מעמד - בין אם הן היו איסוף סטטיסטי של מאות מניות או בחירה מדוקדקת של מניה אחרי מניה.

לא לשיטת העדר, כן לטווח הארוך

גרהאם אולי לא היה מרגיש נוח בזמננו. בספרו "המשקיע הנבון" הוא מפקפק מאוד בעסקים שמניבים שפע של מזומנים. במהלך השפל הגדול הוא תקף חברות שצברו מזומנים כדי להבטיח לעצמן הישרדות, במקום לחלק אותם לטובת המשקיעים שלהם.

גרהאם לא היה יודע מה לעשות עם חברה כמו אמזון, שמייצרת נהרות של מזומנים, שהמנכ"ל שלה ג'ף בזוס משקיע במיזמים שאולי לא יתגמלו אותה במשך שנים. מניית אמזון לעולם אינה נראית זולה במדידות ערך רגילות, אבל ברקשייר של באפט קנתה לאחרונה מניות כאלה.

פרופ' סנטוס אומר שחלק מה שהשקעת הערך המודרנית הפכה להיות הוא להעריך מה יעשו מנהלי חברות גדולות ועתירות מזומנים שחייבים להחליט מה לעשות במיליארדי דולר מההון שלהן. לפי שעה לפחות, יכול להיות שזו משימה שבני אדם מבצעים טוב יותר מאשר מחשבים.

חשוב במיוחד, בעולם שנשלט יותר ויותר על ידי קרנות מדד ותעודות סל, שמשקיעים יוכלו לנתק את עצמם מהעדר.

זה אומר לעשות את מה שאפילו המשקיעים המקצועיים ביותר לא יכולים לעשות: להשקיע בסבלנות בחברות שמודדות את התקדמותן מול יעדים של הטווח הרחוק, ולא רווחים בטווח הקצר או שינויים במחיר המניה. מעל הכל, אומר פול וולי, משקיע מקצועי לשעבר שמנהל את "המרכז ללימודי אי התפקוד של שוק ההון" בבית הספר לכלכלה בלונדון, "אתה צריך להיות בחור של הטווח הארוך שמשקיע בעסק עם אופק ארוך". 

עוד כתבות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שיגור כטב''ם / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר