גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת המאה של טראמפ וקושנר: יזמים ומשקיעים יעמידו עשרות מיליארדי דולרים לפיתוח המזה"ת

הבית הלבן הודיע כי יכנס בחודש הבא "סדנה כלכלית" בבחריין – השלב הראשון בתוכנית השלום בין ישראל לפלסטינים שהוא מקדם ● המטרה: לגייס מיזמים ומשקיעים עשרות מיליארדי דולרים לפיתוח המזרח התיכון, וכך לעודד את הצדדים לגלות גמישות דיפלומטית ● התגובות: הפלסטינים מוחים ולא יגיעו לאירוע, מדינות ערב כנראה יתמכו, ובישראל? כולם שומרים על שתיקה

טראמפ, נתניהו, אבו מאזן / צילומים: shutterstock, אלעד מלכה, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
טראמפ, נתניהו, אבו מאזן / צילומים: shutterstock, אלעד מלכה, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אתרי האינטרנט של הבית הלבן ושל משרד החוץ בבחריין פרסמו אמש הודעה על כינוס "סדנה" (Workshop) בשם "שגשוג לשלום", שתיערך ב-25-26 ביוני במנאמה, עיר הבירה של בחריין. מאחורי ההצהרה היבשה הזאת מסתתרת ההתנעה של "עסקת המאה", תוכנית השלום הכלכלי של הבית הלבן למזרח התיכון.

האירוע מכונה "סדנה" ולא "פסגה" או "ועידת שלום", ולא בכדי: מטרתו היא לגייס אנשי עסקים, יזמים ואנשי חברה אזרחית להשקעות כספיות גדולות במזרח התיכון, עם דגש על הגדה המערבית ועזה, אך תוך שיתוף פעולה והזרמת השקעות גם לירדן, מצרים ולבנון, בהשתתפות מדינות המפרץ. ה"ניו יורק טיימס" פרסם היום (ב') שסכום גיוס ההשקעות המצופה בשלב זה עומד על כ-68 מ יליארד דולר. מקור אמריקאי אמר ל"גלובס" שהסכום "לא רחוק מהשאיפות", ושבכל מקרה מדובר בתוכנית בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים.

בהודעת בחריין נאמר בין היתר כי הסדנה "תעסוק בכלכלה ופיתוח לפי צרכיהם של הפלסטינים ותתמוך בקידום האזור כולו", ו"תספק פלטפורמה להחלפת רעיונות ושיח אסטרטגי כדי לעודד השקעות ויזמות כלכלית אשר עשויים להוביל להשגת שלום אזורי". עוד נמסר שהשלב הבא של התוכנית יצריך שיתוף פעולה מכל הצדדים כדי ליצור עתיד כלכלי לטובתם של כל העמים. המילה "ישראל" לא מוזכרת בהודעה.

זה יותר משנתיים שדונלד טראמפ ואנשי ממשלו מכינים את תוכניתם לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, שזכתה לכינוי "עסקת המאה". נשיא ארה"ב המתין עם הצגת התוכנית עד להשלמת הבחירות בישראל וכמעט-כינון ממשלה חדשה: הוא לא רצה להפריע לנתניהו לזכות בבחירות, ולעורר חששות בימין שמא תוקם מדינה פלסטינית. בניגוד לממשלים קודמים ולעמדת האיחוד האירופי, ממשל טראמפ לא דבק בעיקרון של פתרון שתי המדינות ורמז בשנתיים האחרונות שמדינה פלסטינית אינה מחויבת המציאות. גם ראש הממשלה נתניהו דיבר בשנים האחרונות על המונח "מדינה מינוס", מעין גוף שלא מקבל מעמד ריבוני מלא.

בהתאם לכך, המונח "מדינה פלסטינית" אינו מופיע בהצהרות שפורסמו אמש, אף שמשרד החוץ הבחרייני הדגיש את תמיכתו ב"מניעים של הפלסטינים ובשאיפות של העם הפלסטיני". רק לאחר רתימת המשקיעים, היזמים ובעלי ההון למתן תמריצים כלכליים לשיתוף פעולה אזורי, מתכוונים האמריקאים לפרסם את "הפרק הפוליטי" של התוכנית, כהגדרתם. בבית הלבן מסרבים לפרט בשלב הזה מהו לוח הזמנים לפרסום הפרק הזה, ומה הוא יכיל. הרשות הפלסטינית הביעה את התנגדותה לתוכנית, והודיעה היום כי אין בכוונתה להשתתף בוועידה בבחריין.

גורם ממשל אמריקאי אמר אתמול שבמסגרת הסדנה בבחריין ייעשה ניסיון לעקוף את השאלות כבדות המשקל שבליבת הסכסוך: המעמד המדיני של הפלסטינים, הסדרי הביטחון, שאלת הפליטים ועתיד ירושלים. לשם כך יוזמנו לכנס שרי אוצר ולא שרי חוץ, ואליהם יצורפו משלחות של אנשי עסקים. "אנחנו מכירים בכך שהתוכנית הכלכלית צריכה ללכת יד ביד עם תוכנית פוליטית, אבל זו (הסדנה) תהיה אפשרות ראשונית לפרט צעדים כלכליים. זו תהיה הזדמנות להראות לפלסטינים, לירדנים, לישראלים וללבנונים שמנכ"לי חברות גדולות מגלים עניין ורוצים להשקיע באזור".

הרעיון לרתום אנשי עסקים לפני הדיפלומטים והצדדים הפוליטיים אמנם שונה מהגישה שהציג ממשל אובמה בסוגיית הסכסוך הישראלי-פלסטיני, אך הוא אינו חדש - ולא צלח בעבר. עד כה אנשי עסקים פרטיים לא מיהרו לשים את כספם על מיזמים במזרח התיכון, כל עוד בעיות הליבה הפוליטיות לא מתקרבות לפתרון ועשויות להצית מלחמה באזור בכל זמן נתון. שגריר ארה"ב לישראל לשעבר, דן שפירו, מתח אמש ביקורת על התוכנית החדשה: "ועידות איזורית כלכליות במזרח התיכון מייצרות הצהרות רבות, אך רבות מהן לא באות לידי מימוש. אם אין אפילו תהליך פוליטי ויעד שאליו רוצים להגיע, במה בדיוק מבקשים מאנשים להשקיע? המשקיעים לבטח ישאלו זאת".

שותקים בישראל, שותקים גם בארה"ב

בישראל התקבלה ההודעה על האירוע הכלכלי בבחריין בשתיקה. משרד החוץ נמצא לחלוטין מחוץ לתמונה: בישיבה שבועית של הנהלתו שהתכנסה אתמול בירושלים, ציינו הנוכחים כי הם לומדים על ההתפתחויות בתוכנית מהמידע המתפרסם בכלי התקשורת. ההודעות של בחריין והבית הלבן אמנם הדגישו ששרי האוצר של המדינות יובילו את הסדנה ולא שרי החוץ, אך לא מסרו פרטים כלשהם גם על מעורבות אפשרית של משרד האוצר הישראלי. "גלובס" פנה ללשכת נתניהו, למשרד החוץ ולמשרדים ממשלתיים שעשויים ליטול חלק בתוכנית, כמו משרדי התחבורה והאנרגיה, בניסיון להבין אם האירוע בבחריין יכלול נציגים ישראליים כלשהם. לפי שעה כולם שותקים.

גם בצד האמריקאי הדממה נשמרת. הפרסום הראשון על התוכנית, אמש ברשת CNN, לווה רק בהודעות הרשמיות של ארה"ב ובחריין. חשבונות הטוויטר של שר האוצר האמריקאי סטיב מנוצ'ין (שיוביל את המשלחת לבחריין) ושל השליח המיוחד למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלאט לא התייחסו לתוכנית, וכך גם הנשיא טראמפ ומחלקת המדינה. פניית "גלובס" בנושא נותרה אף היא ללא מענה.

השאלה המתבקשת היא איזו השפעה יהיה לפרסום התוכנית על המו"מ להרכבת הקואליציה. איחוד מפלגות הימין, המפלגה הניצית ביותר שאמורה להצטרף לקואליציה העתידית, החלה את המו"מ לפני כחמישה שבועות עם שאיפות גדולות: מטרתם הייתה להכניס לקווי היסוד של הממשלה הסכמה על סיפוח שטחי C, שינוי סטטוס קרקעות ביו"ש וביטול חוק ההתנתקות בנוגע לארבע ההתנחלויות שפונו בצפון השומרון ב-2005. ואולם, לליכוד אין כל כוונה לאפשר להצהרות הללו למצוא את דרכן לקווי היסוד של הממשלה ה-35, ודאי לא באופן שיסכן את מערכת היחסים ההדוקה בין נתניהו לטראמפ.

באיחוד מפלגות הימין אישרו היום ל"גלובס" שהשר יריב לוין דחה את כל בקשותיהם באשר ליו"ש, בהוראת נתניהו. למרות זאת, פני המפלגה הם לקואליציה: ח״כ בצלאל סמוטריץ' חש ברע ביממה האחרונה והיה מנוטרל מקיום מגעים פוליטיים, אך למפלגתו אין כוונה לשבת מחוץ לממשלה הבאה. בשיחות סגורות מקווים בכירים בה שתוכנית טראמפ השלמה, לכשתפורסם, תוביל דווקא לסיפוח, ומשוכנעים שהפלסטינים יתנגדו לכל הצעה ולא תהיה התקדמות מולם.

במפלגת כולנו מקווים עדיין שמשה כחלון יישאר בתפקידו כשר האוצר. כחלון הוא השר היחיד אשר קיים קשר עבודה שוטף בשנים האחרונות עם השרים הפלסטיניים, ומפלגתו תשמח לקחת חלק מרכזי בדיונים בסדנה בבחריין. שר הבטחון המיועד אביגדור ליברמן (ישראל ביתנו) לא הגיב לפרסומים, וכך גם ש"ס ויהדות התורה.

הפלסטינים מתנגדים, אבל לא כולם

בשורה התחתונה, נראה שתוכניתו של טראמפ נועדה לתת לכל אחד מהצדדים המסוכסכים הצעה שיתקשו לסרב לה. לפלסטינים - יצירת בסיס כלכלי ותשתיתי יציב ליישות מדינית, תוך הסרת התלות המוחלטת בישראל ומתן עתיד לתושביה. לישראל - סיום הסכסוך תוך עמעום המושג "מדינה פלסטינית", בתמורה לוויתור על רוב שטחי הגדה. לירדן, מצרים ולבנון - שיקום כלכלי לטווח ארוך. למדינות המפרץ - הבטחת עתידן הכלכלי ביום שבו ייגמרו עתודות הנפט, וחיזוק הקואליציה נגד האיום הגדול שמהווה איראן. היקפה הכלכלי של "עסקת המאה" מעיד כי מדובר בתכנית אסטרטגית עצומה, המזכירה את תכנית מרשל - השיקום הכלכלי של אירופה לאחר מלחמת העולם השנייה. ההיגיון זהה: שגשוג כלכלי אמור למנוע סכסוכים ומלחמות.

לפי מקורות דיפלומטיים אמריקאים, גם הממשל עצמו יהיה מעורב בהשקעה: בספטמבר פרסמנו ב"גלובס" כי בכוונת ארה"ב להשקיע כ-5 מיליארד דולר בהקמת תשתיות ברשות הפלסטינית וברצועת עזה. אבל זהו רק חלק קטן מהתוכנית: האמריקאים מתכוונים ליצור מסגרת ורעיון כללי, וכן כמה תחומי כלכלה הכרחיים לקידום. הרעיון הכללי הוא ניצול היתרונות הכלכליים של כל המשתתפים: הטכנולוגיה והיזמות הישראלית; מקורות האנרגיה במפרץ (והגז המצרי); כוח האדם הפלסטיני, המצרי והירדני המשווע לתעסוקה; וכן שימוש במיקום הגיאוגרפי של מדינות האזור לצורך שינוע סחורות, נפט וגז במהירות לאירופה וממנה.

בתחום התשתיות המטרות הן פתרון לטווח הארוך של בעיית המחסור במים, באמצעות התפלה; ייצור חשמל נקי בהתבססות על גז ואנרגיה סולרית; וכן פרויקטים בתחום הבריאות, כמו בניית מרכזים רפואיים גדולים ופקולטות לרפואה. בתחום הטכנולוגי השאיפה היא להקים אזורי תעשיה ענקיים לצד מוסדות אקדמיים ומחקריים. בתחום התחבורה - מערכת רכבות, כבישים וקווים ימייים ואוויריים, שלאחר הסרת המחסומים בגבולות יקצרו מאוד את קווי המסחר למערב. בתחום האנרגיה - שת"פ אזורי עם מתקני ההנזלה במצרים ופיתוח מרבצי הגז בים התיכון ובמפרץ.

אלא שברשות הפלסטינית מסרבים לפי שעה לשתף פעולה עם התוכנית. הרשות, על כל בכיריה, ניתקה לחלוטין את הקשר עם ממשל טראמפ ב-7 בדצמבר 2017, אחרי שהנשיא הודיע על כוונתו להעביר את שגרירות ארה"ב לירושלים. בשנתיים האחרונות מתמיד הממשל האמריקאי בקיצוץ וחיסול מנגנוני תרומות שהזרימו כסף אמריקאי לשטחי הרשות, באמצעות גופים בינלאומיים כמו אונר"א וארגונים שונים. עם הכינוס של סדנת "שגשוג לשלום", הדגש על התרומות וההשקעות לפלסטינים יעבור לבעלי הון, משקיעים ויזמים ממדינות המפרץ או מדינות אחרות.

הפלסטינים לא מתלהבים מכך, אם כי לא משמיעים תגובות חריפות במיוחד, אולי כי מדובר בינתיים בהיבטים הכלכליים ולא המדיניים. ראש הממשלה הפלסטיני, מוחמד א-שתייה, אמר כי ארצות-הברית לא התייעצה עם הפלסטינים בנוגע לכינוס המתוכנן בבחריין, והדגיש כי הפתרון לסכסוך הוא מדיני ולא כלכלי. כך גם נביל שעת', מבכירי הרשות, שאמר לתקשורת כי טראמפ מנסה לשקם בכסף את מה שנהרס בפעולות מדיניות - בדגש על העברת השגרירות לירושלים. הרשות פתחה בימים אלה במסע מדיני-דיפלומטי, שבמסגרתו ייפגשו אבו מאזן ואנשיו עם בכירים במדינות האזור ובאירופה בניסיון לטרפד את התוכנית.

נביל אבו רודיינא, מאנשיו הקרובים של אבו מאזן, אמר ל"גלובס" כי הפלסטינים עדיין רואים בהסכמי אוסלו את הבסיס להסכם שלום עתידי, ולא מוכנים לשינוי הכיוון המהותי שמציג ממשל טראמפ. לדבריו, האמריקאים מנסים לחבל ביציבות האזורית באמצעות התוכנית, ולא לקדם שלום עתידי. בדבריו הביע אבו רודיינא זלזול בקשריו של נתניהו עם מדינות ערב, לרבות מדינות המפרץ, שאמורים לכאורה לסייע לקידום התוכנית. "בלי הפלסטינים, אף אחד לא יוכל לחתום על שום נייר הקשור אלינו", אמר והוסיף כי גם מצרים וירדן יישרו קו עם עמדה זו.

אלא שלא כל הפלסטינים מתנגדים. ב-1 במאי הוכרז בחברון על הקמתה של מפלגה חדשה שמטרותיה קידום כלכלי וחברתי של העם הפלסטיני, גם תוך שיתוף פעולה עם ישראל. לטענת "מפלגת הרפורמה והפיתוח", הרוב הדומם של הפלסטינים מעוניין בשיפור איכות חייו, וסולד מהסכסוך. מייסד המפלגה, אשרף ג'עברי, מבטיח להיאבק למען שינוי ממסדי ברשות ולמיגור השחיתות בה. דוברי הרשות תקפו את דבריו, אך הוא רשם הישג בכך שהצליח להביא לכנס השקת מפלגתו לא פחות מ-5,000 פעילים.

מצרים ומדינות המפרץ ירוויחו מהתוכנית

ומה באשר לשאר המדינות שיושפעו מ"עסקת המאה"? מדינות המפרץ, ובראשן סעודיה, הן תומכותיה העיקריות. הן הסכימו עקרונית למימון חלק הארי של התכנית, מתוך מחשבה כי הדבר יקדם מאוד את יעדי השינוי הכלכלי, הקידמה הטכנולוגית והסרת התלות בכלכלת הנפט. עם זאת, בשל התנגדות הפלסטינים, התמיכה לא מובעת בפה מלא. אבו מאזן טוען שבכיסו הבטחה מהמלך הסעודי בן סלמאן לא לקדם את התכנית האמריקאית בניגוד לרצון הפלסטינים.

ירדן עדיין אמביוולנטית, אבל כלכלתה הרעועה נזקקת לחילוץ כאוויר לנשימה. זו אחת מהסיבות העיקריות לכך שהיא מהווה מוקד חשוב בהשקעות ובפיתוח, כדי לרכוש את הסכמת המלך עבדאללה, שלו מנופי לחץ גדולים על הנהגת הרשות. מנגד, בירדן אופוזיציה פלסטינית ואיסלאמית למדיניות המלך, וללא נדוניה כבדה הוא יתקשה לתמוך בתוכנית. מצרים תומכת עקרונית ביוזמה, ומתואמת עם ישראל, ארה"ב וסעודיה, אם כי גם היא שומרת כרגע על שתיקה. הנשיא א-סיסי מצפה לתמורה ממשית שתקדם את כלכלת ארצו לטווח הארוך, על רקע הגידול המהיר באוכלוסייתה והאבטלה שמתרחבת בקרב צעירים משכילים. 

עוד כתבות

הציבור לווה החודש משכנתאות בשווי 5.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: Shutterstock, Yuri Dondish

שוק המשכנתאות חוזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי הציבור לווה 5.91 מיליארד שקל בחודש אפריל האחרון ● הסקירות של הלמ"ס, בנק ישראל והכלכלן הראשי באוצר מורות על התאוששות משמעותית שחלה בשוק הדירות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

עליות קלות בוול סטריט; פאוול: "אני כבר לא בטוח שהאינפלציה תרד"

נאסד"ק עולה בכ-0.2% ● פאוול: "היו סבלניים בקשר להורדת הריבית" ● גיימסטופ ו-AMC מזנקות שוב בעשרות אחוזים ● מלחמת הסחר: ביידן מעלה מכסים על היבוא הסיני, מכוניות חשמליות, שבבים ועוד - טסלה מזנקת ב-3.5% ● מדד מחירי הייצור בארה"ב עלה מעל הצפי ● הום דיפו יורדת בעקבות דוח מאכזב ● שינויים פרסונליים באמזון: אדם סליפסקי, מנכ"ל שירותי הענן, פורש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

לקוח הוריש את כל רכושו לעורך הדין. למה בית המשפט ביטל את הצוואה?

חברה רכשה מגרש באזור התעשייה בטמרה, מבלי לבקר בו קודם לכך, ולאחר קבלת הזכויות, גילתה שחברה אחרת כבר מחזיקה בחלק ממנו ● עו"ד ביקש לקיים את הצוואה האחרונה של לקוחו, לפיה הוא יורשו הבלעדי ● חברה המשכירה מחסנים דרשה תשלום ארנונה מופחת, וסורבה בטענה שמדובר בשטחי מסחר ● שלושה פסקי דין בשבוע

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

מימין: שלומי בן חיים, גל קרובינר, אלי גליקמן / צילום: ג'ייפרוג, ענבל מרמרי, איתי רפפורט

המניה הישראלית שקפצה ב-90% מהשפל והדוחות שהזניקו את פאגאיה

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • ג'יי פרוג הציגה דוחות חזקים אך המניה צללה ● פאגאיה זינקה בחדות לאחר שעקפה את התחזיות בתוצאות הכספיות ● וצים סיכמה זינוק של כ-20% בשני ימי מסחר בעקבות עלייה במחירי התובלה הימית

הריסת הבניין הישן / צילום: קטה גרופ

3 שנים בלבד להריסה: כך קידמתי פרויקט תמ"א במהירות שיא

גיא ליברמן עמד למכור את הדירה שלו בפתח תקווה אך שיחה מיזם שינתה את דעתו והוא החליט לקדם פרויקט התחדשות עירונית בבניין ● מה הוא למד ומה חשוב שאתם תדעו לפני שאתם חותמים ליזם ● האזינו

עימאד חבקה באירוע ב''גלובס'' לזכר בנו סלמאן ז''ל / צילום: תמר מצפי

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל: הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית והקשר האמיץ עם המדינה

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל, עליו סיפר נשיא המדינה בערב יום הזיכרון, נפל ברצועת עזה בתחילת נובמבר ● במפגש מיוחד שנערך לזכרו במערכת גלובס, לקראת יום הזיכרון, סיפר אביו, עימאד, על הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית, הורי החיילים שהגיעו לנחם והקשר האמיץ עם המדינה

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

שני בנייני ענק שיאכלסו 9 מיליון איש: כך נקלע לסחרור הפרויקט הגדול בעולם

התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה ● אפילו אדריכל בריטי המעורב בפרויקט כינה אותו "תמוה ובלתי סביר, אפילו עבור מי שעוסק בתכנונו"

אייר קנדה בנתב''ג / צילום: איל יצהר

אחרי יונייטד ואיזי ג'ט: חברה נוספת דוחה את החזרה לישראל

האפשרות לטוס ישירות לטורונטו תידחה עד אוגוסט: חברת התעופה אייר קנדה שהשהתה את פעילותה בישראל דוחה את החזרה שתוכננה ומצטרפת לאיזיג'ט, יונייטד איירליינס ואייר אינדיה שהשהו את חזרתן בשל השלכות מתקפת הכטב"מים האיראנית ● אייר אינדיה אמורה לחזור לפעילות בהמשך השבוע

ג'ים סימונס / צילום: Reuters, Reuters

"המשקיע הטוב בעולם" הלך לעולמו. מה למדנו ממנו?

ג'ים סימונס, המשקיע האגדי ומייסד חברת מחקר השווקים רנסנס, הלך לעולמו בסוף השבוע האחרון כשהוא בן 86 ● גלובס צולל לסיפורו של משקיע העל היהודי, שניצח את התשואות של וורן באפט, המציא שיטה חדשה לניהול השקעות, ובכלל חלם בילדותו להיות רב. "מזל שזה בא והלך", סיפר באחד מראיונותיו

קייטנה של הקרן לנפגעי טרור / צילום: הסוכנות היהודית

מאז פרוץ המלחמה הצטרפו כ־8,500 משפחות לנתמכי הקרן לנפגעי טרור

הקרן העניקה בשבעת החודשים האחרונים סיוע בהיקף כולל של 36 מיליון שקל ● לצד מענקי חירום כספיים למשפחות שבתיהן נפגעו מטילים, ניתנים גם טיפולים אישיים וקבוצתיים, וקייטנות לילדים נפגעי טרור

יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה / צילום: ap, Adel Hana

דיווח: יחיא סינוואר מסתתר במנהרות בח'אן יונס

עם פתיחת אירועי יום הזיכרון הופעל צבע אדום בעוטף עזה ● פעמיים בתוך זמן קצר נשמעו אזעקות בשדרות: חלק מהרקטות יורטו וחלק נפלו בשטחים פתוחים • בצה"ל מעדכנים על התקדמות הלחימה בג'באליה, רפיח וזייתון: יותר מ-150 מטרות טרור הושמדו ביממה האחרונה ● עדכונים שוטפים

מודל ראש שהדפיסה סטרטסיס / צילום: באדיבות בילינסון וחברת סטרטסיס

מדפיסים אפילו חלקי גוף: השוק שהעלה הילוך דווקא בנסיבות קשות

ריבוי הפציעות ומקרי הקטיעות במלחמה הנוכחית הזניק את השימוש בהדפסות תלת ממד, שמאפשרות ייצור בזמן אמת של חלקי גוף וכלי עזר ייחודיים ● במרוץ לרפואה מותאמת אישית, המעבדות להדפסת תלת־ממד עוקפות את עולם התרופות

דובר צבא ירדן במסיבת עיתונאים / צילום: Reuters, Laith Al-jnaidi

בזמן מלחמת חרבות ברזל: תרגיל בינ"ל במעורבות לבנון בירדן

בתרגיל משתתפים כוחות יבשה, אוויר וים מ־33 מדינות כמו ארה"ב, בריטניה וצרפת וגם צבאות לבנון, מצרים ועיראק משתתפים בו ● לדברי דובר צבא ירדן, התרגיל מיועד לעזור במאבק בארגוני טרור ומהווה תגובה "להתפשטות כטב"מים, נשק ביולוגי, כימי וגרעיני"

אברהים קאלין, ראש סוכנות הביון הטורקית / צילום: ap, Emrah Gurel

מתווכת על מלא: ראש סוכנות הביון הטורקית נפגש עם הנייה בדוחא

ברקע המשבר בין ירושלים לאנקרה, ראש סוכנות הביון הטורקית נועד בבירת קטאר, דוחא, עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמעיל הנייה ● בפגישה בין השניים עסקו במו"מ, בניסיון הטורקי להביא להפסקת אש ובסוגיית הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה

עזריאלי ספירלה / הדמיה: KPF

80 קומות לפחות: המגדלים החדשים שישנו את קו הרקיע של תל אביב

שורת גורדי שחקים בני עשרות קומות צפויה לשנות את פניה של תל אביב וסביבתה בתוך עשור, והמבנים הגבוהים של היום יסתכלו מלמטה על הענקים של העתיד ● המגדלים החדשים לא ישמשו את הדיירים רק למגורים או לעבודה, אלא יכללו בתי קפה, חנויות ואפילו שטחים ציבוריים ● וגם: האם בבנייה החדשה נצטרך לוותר על הרכב? ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות הפרסום בגלובס: אאורה מתקנת את הדיווח בדבר זכייתה בפרויקט ההתחדשות העירונית בגבעתיים

כזכור, בעירייה טענו כי הנתונים שפרסמה החברה אינם תואמים את התכנון שהיא מקדמת ● בחברה מפרסמים כעת "דוח משלים" לדיווח הראשון ובו גרסה מסויגת יותר, ומפורטת פחות, של הצפוי בפרויקט

מחאה שקטה בעת דבריו של שר הביטחון גלנט בטקס יום הזיכרון בקריית שאול / צילום: דן בר דוב

"פושע, מה אתה עושה פה": צעקות לעבר בן גביר בבית העלמין באשדוד

עשרות בני משפחות שכולות עזבו את בית העלמין במחאה על הגעת בן גביר, וצעקו לעברו: "החטופים עכשיו" • בני משפחות שכולות אחרות התפרצו לדברי המוחים - ובמקום פרצה מהומה • מחאה גם בזמן נאום גלנט בקריית שאול: "הדם שלהם על הידיים שלך", רגב ושרים נוספים ספגו קריאות "בושה"

נקודת טעינה חשמלית ברמת גן. הטבת האגרה השנתית לכלי רכב חשמליים כבר בוטלה / צילום: Shutterstock

בגלל ה"בור" בתקציב, באוצר בוחנים את ביטול הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי

במסגרת הצעדים לצמצום החריגה מיעד הגירעון, נבחנת באוצר האפשרות לבטל את הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי מ־2025 ● איך השתנתה האג'נדה הממשלתית ומה המודל של גרמניה מלמד על מה שיקרה לביקוש לרכב חשמלי בישראל עם מס קנייה של 83%

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות המם זינקו בעשרות אחוזים

הדאו ג'ונס ננעל בירידה אחרי רצף עליות של 9 ימים ● אירופה ננעלה באדום ● מדד המחירים לצרכן של סין טיפס ב-0.3% בהשוואה לשנה שעברה - גבוה מהערכות לעלייה של 0.2% ● הונג קונג ננעל בעלייה של 0.76%