גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הניסיון של קבוצה מקושרת לדבר בשם כלל עורכי הדין - ראוי לגינוי"

לא כולם מסכימים עם המאבק של עורכי הדין שמתנגדים לחוק החסינות ואשר התאחדו יחד נגד יוזמות החקיקה של הממשלה הנכנסת ● עו"ד שמחה רוטמן: "ההתנגדות לשינויים מובילה לאובדן אמון הציבור" ● עו"ד נדב העצני: "דווקא ההגנה על הדמוקרטיה מחייבת לעשות רפורמה יסודית במערכת המשפט"

עו"ד שמחה רוטמן
עו"ד שמחה רוטמן

המאבק שמתנהל בימים אלה נגד יוזמות החקיקה של הימין להחלשת מערכת המשפט כולל מאות עורכי דין מהמגזר הפרטי, בהם בכירים מאוד ומוכרים מאוד, ראשי משרדי ענק וראשי משרדי בוטיק, ואפילו את עורך דינו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, עו"ד פנחס רובין, ראש משרד גורניצקי ושות'.

לשאלה מדוע התגייסו כולם, דווקא עכשיו, להגנה על מערכת המשפט במדינת ישראל, בייחוד לאור העובדה שיוזמות שונות לשינוי מעמד בית המשפט העליון ואחרות כבר עלו בעבר - השיבו לנו עורכי דין רבים את אותה תשובה כמעט: היוזמות האחרונות משקפות הגעה לנקודת לקיצון.

לדברי חלק מעורכי הדין השותפים למאבק, חלק מהיוזמות ראויות לדיון, אך הקונטקסט של כל יוזמות החקיקה יחד, כמהלכים רחבים, מהווה הרס של עולם המשפט כפי שהכרנו אותו. "כשהמערכה היא רב-חזיתית כל-כך, אז היא ממש קוראת תיגר על מעמד בית המשפט ועל מעמד רשויות האכיפה. גם אם לכל מהלך יש פנים נסבלות, אז ה-D9 של היום הוא בלתי נסבל לחלוטין. ועכשיו אנחנו לגמרי ב-D9", אומר עורך דין בכיר שהצטרף למאבק.

ראשי המאבק והשותפים לו מתעקשים שלא מדובר במאבק פוליטי. כך לדברי עו"ד יצחק אבירם, מהשותפים למאבק, "יש בתקופה האחרונה התרופפות מוחלטת של שלטון החוק והרגשה של 'הכול מותר'. אין מדובר בימין או שמאל. מדובר בשלטון החוק ובהגנה על זכויות הפרט ובמניעה של השלטון לעשות ככל העולה על רוחו לשם הגשמת מטרות אישיות של נבחרים".

לדברי אבירם, "מערכת המשפט כבר נפגעה, ואנו חשים זאת בזהירות היתר שמפגין בית המשפט העליון מול השלטון. בצער רב ניתן לומר כי כדי לפגוע בבית המשפט העליון לא צריך להגיע עם D9 אל שעריו, אלא מספיק לאיים בכך.

"ישראל היא דמוקרטיה חלשה מאוד ושברירית, ובשם הביטחון והמלחמה שבפתח ניתן כמעט תמיד לעשות הכול. אבל המלחמה האמתית שלנו היא לא מול אויב חיצוני אלא מול אויב פנימי שמאיים לשבור את המערכת החברתית בארץ ואת הזהות שלנו. בית המשפט הוא לא אויב. הוא המגן שלנו - לצערנו המגן היחיד שנותר, ולכן אנו עורכי הדין חייבים לעמוד בפרץ".

עו"ד תמי פירון ממשרד מ.פירון ושות', שהצטרפה אף היא ליוזמה, מוסיפה כי "מתוך הבנת האקלים והתרבות הישראליים, לא נכון להעניק לרשות המחוקקת כוח מופרז ובמקביל ליטול מן המערכת המשפטית את האפשרות לבקר את פעולות הריבון. בתרבות שלנו, שבה נוהגים להעדיף שיקולים פוליטיים קצרי-טווח, בין היתר לאור העובדה שהרשות המחוקקת מתחלפת מדי שני ספורות - בניגוד למערכת המשפטית - יש לתת משקל רב למערכת המשפט, אשר באמצעות כלים משפטיים מתעלמת משיקולים אלה ומבכרת שיקולים ארוכי-טווח, על בסיס יסודות דמוקרטיים חברתיים, כלכליים ומשפט צדק".

אבל לא כולם מסכימים עם הדרך שבה בחרו אותן מאות בודדות של עורכי דין מתוך עשרות אלפי עורכי הדין בארץ. כך למשל, לדברי שר המשפטים לשעבר, עו"ד משה ניסים ממשרד משה ניסים, רינקוב, סנדרוביץ, המאבק מוקדם מדי. "עדיין אינני יודע כלל וכלל אילו הצעות יביאו ואילו הצעות לא יביאו. הדברים שפורסמו, פורסמו מתוך הדלפות ולא מתוך תוצאות של משא-ומתן או הסכמים. אלה דברים שנזרקים לרחוב בעיקר על-ידי אדון סמוטריץ' או אחרים, מבלי שיש איזו ידיעה האם משהו מזה, כל זה, חלק מזה, יקבל ביטוי בהסכם".

עו"ד נדב העצני, עורך דין בתחום האזרחי ופובליציסט, חריף יותר בדבריו נגד המאבק המתגבש. בין היתר תוקף העצני את טענתם של עורכי הדין השותפים למאבק, לפיה מאבקם אינו מאבק פוליטי ואינו קשור לימין ושמאל. "זוהי כמובן אמירה שהיא לא נכונה", הוא אומר. "בעוד שאני מתנגד לתיקון ולכל חקיקה פרסונלית בנוגע לחסינות, אני סבור שדווקא ההגנה על הדמוקרטיה מחייבת לעשות רפורמה יסודית במערכת המשפט. רפורמה שתגרום לכך שהרשות המחוקקת תבצע את תפקידה, שהרשות המבצעת תוכל לבצע, ושהרשות השופטת תהיה רשות שופטת בלבד, ולא רשות-על שקובעת את הנורמות של החברה, במקום הריבון שהוא הציבור הרחב, ובמקום הנציגים שלו".

לטענת העצני, "מי שטוען שהוא מגן על הדמוקרטיה, צריך ללמוד מחדש מה זו דמוקרטיה. היות שאני משוכנע שעורכי הדין המכובדים שנזעקו למשרד גולדפרב-זליגמן יודעים היטב מה זו דמוקרטיה, ברור שמדובר ביוזמה פוליטית, אולי לא מפלגתית, אבל פוליטית שנובעת מהשקפת עולם של מי שרוצה להנציח את העיוות שהשתרר בדור האחרון במדינה ישראל, ולפיו השליטים האמיתיים הם 15 שופטים בבית המשפט העליון, כמה פרקליטים בכירים בפרקליטות ולהקת המעודדים שלהם בתקשורת ובאקדמיה".

עו"ד שמחה רוטמן, בעל משרד עורכי דין והיועץ המשפטי של התנועה למשילות ודמוקרטיה, מתנגד אף הוא למאבק עורכי הדין הבכירים, בין היתר היות שהוא תומך ביוזמות החקיקה המתגבשות. "אני לא אהיה במפגש, מכיוון שאני חושב שהצעדים והרפורמות הנדרשות ממערכת המשפט הם חיוניים דווקא להגנה על מערכת המשפט; וההתנגדות לשינויים הללו לא רק שלא מגינה על מערכת המשפט, אלא היא פוגעת בה והובילה אותה לאובדן האמון הציבורי ולמשבר החוקתי שבו היא שרויה כיום. מערכת משפט שואבת וצריכה לשאוב את סמכותה מהחוק שהתקבל בכנסת באופן דמוקרטי, והמגמה שבית המשפט העליון הוביל בעשורים האחרונים ניתקה אותו מהמשאב הכל-כך חשוב של לגיטימציה ציבורית".

עוד אומר עו"ד רוטמן כי "ציבור עורכי הדין במדינת ישראל הוא ציבור גדול ומגוון שמשקף את מגוון הדעות והתפיסות באוכלוסייה הישראלית, והניסיון של קבוצה קטנה ומקושרת לדבר בשם כלל עורכי הדין ראוי לגינוי".

עוד כתבות

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

מחזיקי אג"ח בול מסחר יזכו לתספורת, המנכ"לית לתגמול של מיליוני שקלים

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

רכבים מוכנים לייצוא בטורקיה, ב־2023 / צילום: Shutterstock

לא רק טורקיה: גם בסין מחלחלת לשוק אווירה אנטי ישראלית, ואלה ההשלכות

טורקיה מאיימת להטיל "מיסי יצוא" כבדים על כל הסחורות לישראל, בנוסף למגבלות הסחר עליהן הודיעה בשבוע שעבר, ובסין מתחילה האווירה האנטי־ישראלית לחלחל לשוק ● בינתיים, שתי המדינות חולשות על כ־30% מיבוא הרכב לארץ ● כיצד יוכל הענף המקומי להתגבר?

תזרים חיובי בכל מצב / צילום: יוסי כהן (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

הרכבים המשומשים עושים קאמבק ומסדרים את הדוחות של יבואניות הרכב

שנת 2023 לא הייתה קלה עבור שוק הרכב הישראלי: מכירות היבואניות צנחו בעשרות אחוזים, ועדיין הן מצליחות להציג רווחי עתק של מאות מיליוני שקלים ● מבט בדוחות היבואניות חושף את המגמות שמתדלקות תזרים חיובי בכל מצב: יציבות בשוק הליסינג, ביקוש גובר למכוניות משומשות וסטנדרט חדש בענף

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

חברת הלואו קוסט הזו רק חזרה לישראל, וכעת חוסמת הזמנת כרטיסים עד אוקטובר

חברת התעופה איזי ג'ט הודיעה כי היא משהה את הפעילות בישראל עד 21 באפריל, אך באתר החברה לא ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

מסחר בבורסה / צילום: Shutterstock

מגמה אדומה באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג משיל מערכו 1.6% ● התמ"ג בסין הפתיע לחיוב ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב יורדות קלות לאחר שזינקו אמש ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

העימות בין ישראל לאיראן העסיק את תעשיית הפייקים העולמית

המתיחות בין ישראל לאיראן משכה תשומת לב עולמית. אבל לא תמיד בגלל האמת ● המשרוקית של גלובס

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

לאן תגיע הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום במדד המחירים לצרכן בישראל?

העונתיות במספר סעיפים מושכת את מדד המחירים לצרכן כלפי מעלה, והקונצנזוס הוא לקצב אינפלציה שנתי של 2.6% ● עם זאת, הסיכונים הגאו-פוליטיים, העלייה העולמית במחירי הנפט והפיחות בשקל עלולים להחמיר את המצב אף יותר

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאיים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקניות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 ירד בכ-1.1%

מדד ת"א 35 צלל ב-1.2% ● מדד המחירים לצרכן בישראל יפורסם הערב, מה צופים הכלכלנים? ● BDO: "המתיחות מול איראן תשפיע על שוק הנפט" ● בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● וגם: 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, שמכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

את'ריום / צילום: Shutterstock

לראשונה, הונג קונג אישרה קרן סל העוקבת אחר האת'ריום

כשלושה חודשים לאחר אישור תעודות הסל על הביטקוין, הרשויות בהונג קונג הן הראשונות לאשר גם את האת'ריום ● גם בארה"ב הגישו בקשות להנפיק קרנות סל דומות, אך רק בסוף מאי תתקבל החלטה ● המטבע השני בגודלו עולה הבוקר ב-5%

ישי דוידי - מייסד ומנכ''ל פימי / צילום: יונתן בלום

פימי מכרה מניות של אורביט ב-100 מיליון שקל. אלה הרוכשים

הרוכשים העיקריים הם בתי ההשקעות מור ומיטב ● פימי מכרה את המניות אחרי זינוק של כ-37% במניה ותמשיך להיות בעלת השליטה בחברה ● התשואה של פימי על ההשקעה באורביט עומדת על 400%

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

למשקיעים עם אורך נשימה: האם כאן מסתתרת ההזדמנות הנדל"נית הבאה?

פינוי התושבים מקריית שמונה הוביל לקיפאון בשוק הנדל"ן בעיר ● האם המלחמה יצרה הזדמנויות חדשות למשקיעים עם אורך נשימה?

בחינות הסמכה / צילום: אלון רון

תוצאות בחינת ההסמכה בראיית חשבון: הסטודנטים של מכללת ספיר בראש

מדובר בבחינת ההסמכה הראשונה שהתקיימה מאז פרוץ המלחמה ● הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית נמצאים בתחתית הטבלה ● שיעור המעבר הכללי של כלל הנבחנים בבחינה עומד על 68%

תוכנית הכשרת הסייבר למפוני כפר עזה / צילום: CyberProof

החברה שמסייעת למפוני קיבוץ כפר עזה לעבור הסבה מקצועית לתחום הסייבר

בנק דיסקונט ועמותת אלו"ט חברו למיזם משותף בו ילדי המפונים במלונות ים המלח לקחו חלק בסדנאות ציור שבהן התבקשו לצייר בהשראת המילים "חופש" ו"תקווה" ● סטארט-אפ ההכשרות להייטק, Elevation, יאפשר למפונים לעבור הכשרות במטרה לספק להם עבודה והכנסה בתחום בניית האתרים ● ישראל מתגייסת

פרופ' רות פלאטו-שנער ואילנית אדסמן / צילום: איתמר מילרד, ניקי וסטפהל

כיצד שקל דיגיטלי יכול היה לסייע במלחמת "חרבות ברזל"

לשקל הדיגיטלי יש שלושה יתרונות אשר יכלו לבוא לידי ביטוי משמעותי במשבר הביטחוני והכלכלי הנוכחי: יעילות ביצוע תשלומים, הגשמת מדיניות ממשלתית וצמצום הסיכון של מימון טרור

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית