גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הודות לתשואות: שיפור ניכר ברווחי הפניקס וכלל ביטוח ברבעון הראשון

הפניקס הציגה זינוק של יותר מ-100% ברווח הכולל הרבעוני, שהסתכם בכ-357 מיליון שקל ● הפרמיות של כלל ביטוח גדלו ברבעון הראשון ב-5% ● יורם נוה: "תוצאות הרבעון הראשון טובות מאוד; עם זאת, בסביבה תחרותית ורגולטורית מאתגרת, עומדת לפנינו עוד עבודה רבה ואנו פועלים להמשך שיפור הרווחיות"

יורם נוה/ צילום: דוברות הכנסת - יצחק הררי
יורם נוה/ צילום: דוברות הכנסת - יצחק הררי

קבוצות הביטוח הפניקס  וכלל ביטוח ממשיכות את מגמת הדוחות החזקים של חברות הביטוח הגדולות שתוצאות פעילויותיהן קשורות ישירות לשוקי ההון.

כך, הפניקס, שאת פעילותה המרכזית מנהל כיום אייל בן סימון, הציגה זינוק של יותר מ-100% ברווח הכולל הרבעוני, שהסתכם בכ-357 מיליון שקל. עיקר הגידול ברווח נזקף לגידול ברווחי ההשקעה של הקבוצה, שזינקו בכ-790%, והובילו בין היתר לעלייה ל כ-166 מיליון שקל בדמי הניהול שגבתה הקבוצה ממבוטחיה ועמיתיה. במקביל, גם כלל ביטוח, שבניהול יורם נוה, נהנתה מהתשואות החיוביות ועברה מהפסד של 116 מיליון שקל ברבעון הראשון אשתקד לרווח כולל של 209 מיליון שקל ברבעון הראשון ב-2019.

אגב, התוצאות החזקות בשוק ההון קיזזו לגמרי השפעה הפוכה שהורגשה בשתי החברות, כמו גם אצל המתחרות, שנובעת מהגדלת עתודות בגין השפעות הירידה בעקום הריבית ובפרמיית אי הנזילות במשק.

קפיצה ברווחי הפניקס וכלל ביטוח ברבעון

נתחיל מהפניקס: בשורה העליונה הפניקס מציגה גידול דו ספרתי בפרמיות שגבתה, לכ-2.87 מיליארד שקל, בעיקר הודות לעסקי הבריאות, הגם שלא רק. זה קרה במידה רבה בעקבות זכיית הקבוצה בביטוח הסיעודי לחברי מכבי שירותי בריאות, קופת החולים השנייה בגודלה במשק. כך, לאחר שזכתה במכרז אשתקד הפניקס החלה לקבל את הפרמיות בגין הביטוח של מכבי בינואר השנה. הפניקס זכתה במכרז זה בעיקר בגלל הצעת מחיר תחרותית מאוד כך שהרווחיות בעסקה זו תיבחן לאורך זמן. בנוסף, הפניקס נהנתה מגידול בחוזי השקעה חד פעמיים בביטוח חיים.

עוד עולה מדוחות הפניקס כי בית ההשקעות אקסלנס חווה גידול חד בהכנסותיו, וזאת בין היתר בגלל רבעון חלש אשתקד, אז נרשמו הפסדים בתעודות הסל. כך, ברבעון הראשון ב-2019 רשמה אקסלנס הכנסות של כ-116 מיליון שקל לעומת סך של כ-41 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. בהקשר זה נהנה אקסלנס מהכנסות בהיקף 29 מיליון שקל בעיקר מרווח משערוך השקעה בחברת איסופ שירותי ניהול ונאמנות, שאוחדה לראשונה ברבעון הנוכחי בשל עלייה לשליטה וזאת לאחר שאקסלנס רכשה 49% ממניותי החברה ועלתה להחזקה של 91.6% (היתרה בידי מנכ"לית החברה).

למול זאת חלה גם עלייה ניכרת בהוצאות אקסלנס, מ-45 מיליון שקל לכ-59 מיליון שקל ברבעון הראשון השנה. בשורה התחתונה בית ההשקעות אקסלנס תרם להפניקס רווח כולל לפני מס של כ-58 מיליון שקל לעומת הפסד של כ-2 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

ומה לגבי כלל ביטוח ? נתחיל מכך שכלל ביטוח היא החברה שהביטוח הסיעודי לחברי מכבי יצא ממנה, ומשם הגיע להפניקס. דבר זה מסביר את הירידה בשיעור 3% שרשמה החברה בהכנסות מפרמיות, לכ-2.4 מיליארד שקל. ואולם, בנטרול פרמיות בהיקף 183 מיליון שקל שנרשמו בגין ההתקשרות הזו עם מכבי ברבעון הראשון אשתקד, הרי שהפרמיות של כלל ביטוח גדלו ברבעון הראשון ב-5%.

גם בכלל השיפור ברווח הושפע בעיקר מעלייה בתשואות שווקי ההון שהיו גבוהות מהתשואות בתקופה המקבילה אשתקד, ושהובילו לגבייה ערה של דמי ניהול משתנים. כך, ההכנסות של החברה מהשקעות צמחו פי 11.5 לכ-3.4 מיליארד שקל. ברבעון הראשון השנה השיפור היחסי ברווחי החברה נרשם גם משום שהחברה הגדילה השנה את עתודותיה בשל הריבית ותחזיות אקטואריות בשיעור נמוך משיעור הגדלת העתודות ברבעון המקביל.

לדברי המנכ"ל נוה, "תוצאות הרבעון הראשון של 2019 טובות מאוד... עם זאת, בסביבה תחרותית ורגולטורית מאתגרת, עומדת לפנינו עוד עבודה רבה ואנו פועלים להמשך שיפור הרווחיות של החברה".

בכלל ביטוח חל לאחרונה שינוי מעניין במפת בעלי המניות, כשמורי ארקין ויקיר גבאי הצטרפו לבעלי המניות עם החזקות של כמעט 5% כל אחד, כשגם אייל לפידות, מנכ"ל שיכון ובינוי הנכנס ומנכ"ל הפניקס היוצא, צפוי להחזיק שיעור דומה ממניות כלל ביטוח, לצד ארקין וגבאי. שלושתם התחייבו כי אין ביניהם הסכמות בדבר ההחזקה בכלל. למול זאת, לאחרונה חתמה בעלת השליטה בהפניקס - קבוצת דלק, על הסכם למכירת השליטה בה לקרנות הזרות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בתמורה ל-1.7 מיליארד שקל.

לסיום נציין כי הפניקס מנהלת נכון לסוף הרבעון הראשון ב-2019 נכסים בהיקף 191 מיליארד שקל וכלל ביטוח מנהלת נכסים בהיקף 202 מיליארד שקל.

עוד כתבות

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד מועמדת למכירה; אלו המתחרות עליה

על העסקה מתחרות קרן קוריאנית וקבוצת משקיעים ישראלית, כאשר המחירים שהוצעו משקפים פרמיה של 15%-25% על מחיר המניה בנאסד"ק ושווי של כמיליארד דולר ● המניה רחוקה מאוד מהשיא שרשמה ב-2021, אך עדיין נסחרת בתשואה של 98% ביחס למחיר ההנפקה שלה

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורה של עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, מיתוג והתוכניות להנפקה בבורסה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד, אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"

המיתוג החדש של אגד / צילום: קבוצת אגד

קבוצת אגד יוצאת במהלך מיתוג מחדש בהשקעה של מיליוני שקלים

אגד משיקה זהות מותגית חדשה תחת המסר "Flexibility in Motion", במטרה לשקף את השינוי מקואופרטיב תחבורה ישראלי לקבוצה גלובלית עם מספר זרועות ● המהלך, שכולל גם לוגו חדש, בוצע באמצעות Eureka, יחידת המיתוג העצמאית מקבוצת גיתם BBDO

מחיר הזהב בנסיקה / צילום: Shutterstock

חמש סיבות לרף מחיר של 5,000 דולר: מה דוחף את הזהב לשבור עוד ועוד שיאים

בין שזו ירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות, יוקר המניות או המכסים שמטיל הנשיא טראמפ — רכישת המתכת הזהובה הפכה לתרופת–נגד לכל התקף עצבנות בשוק ● מי מתדלקים את הרכישות, אילו אפיקים נפגעים מהמגמה, ומה יקבע אם המומנטום בזהב יימשך

מכוניות בנמל בסין / צילום: Shutterstock

המותגים הסיניים מסתערים על עסקי הליבה של ב.מ.וו ומרצדס

עם זינוק של 99% במסירות באירופה ב–2025 ושבירת שיאים היסטוריים, תעשיית הרכב הסינית מתחרה גם מול מכוניות היוקרה ביבשת ● בזמן שיבואנים ישראלים בונים על "אקזיט" באירופה, מותגי הענק מיפן ומקוריאה מאבדים אחיזה, וגם בשוק היוקרה האירופי נאבקים על הטריטוריה

בית הזיקוק פונטה קרדון בוונצואלה. בעיגול: דלסי רודריגס, נשיאת ונצואלה הזמנית / צילום: Reuters, Jesus Vargas, ULAN

קורצת לטראמפ: ונצואלה בדרך לרפורמה דרמטית בשוק האנרגיה

ההנהגה החדשה במדינה מקפלת את מדיניות ההלאמה ומקדמת את שחרור האחיזה הממשלתית בנכסים ● בתוכנית: קיצוץ מאסיבי במיסוי וויתור על ריבונות משפטית מול ענקיות האנרגיה ● לוונצואלה עתודות הנפט הגדולות בתבל, האם עתה סוף סוף יתממש הפוטנציאל?

מדיניות של חברות התעופה / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה עם איראן: חברות התעופה הישראליות מגמישות את תנאי הביטולים

הצעדים נועדו להעניק לנוסעים גמישות גבוהה יותר בתכנון טיסות בתקופה הקרובה, והם מצטרפים להיערכות תפעולית ושירותית של החברות נוכח אי הוודאות הביטחונית ● אף שמדובר במהלכים דומים במהותם, היקף ההקלות ותנאיהן משתנים מחברה לחברה

אורי אלון וטוני בלייר / צילום: תמונה פרטית

​ערב עם טראמפ ובלייר: יו"ר לאומי היה הישראלי היחיד במפגש המנהיגים העסקיים בדאבוס

במסגרת הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שהתקיים בשבוע שעבר, ערך נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מפגש סגור לכ–100 מבכירי המגזר העסקי הגלובלי - אורי אלון מלאומי היה הישראלי היחיד ● בכירי משק האנרגיה נפגשו באילת, והספריה הלאומית נחנכה סוף–סוף באופן רשמי ● אירועים ומינויים

לו הנג / אילוסטרציה: AI

היזם שגילה 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש - וגרף רווחים עצומים

לו הנג, יזם מכפר דייגים בסין, גילה באפריקה אוצר בלום: 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש ● אז הוא החל להשכיר אותן מחוץ ליבשת ● ההזדמנות שזיהה הפכה לעסק מצליח שגרף רווחים עצומים ● כשספקיות האינטרנט התעוררו, הוא הואשם בפעילות לא חוקית - והצדדים יצאו לקרב

רכב צה''לי בדרך לכיוון הגבול עם עזה / אילוסטרציה: Associated Press, Ohad Zwigenberg

בעלי החברה הביטחונית הכי חשאית בת"א מכר מניות ב-345 מיליון שקל

דניאל בלום, בעל השליטה בחברת מוצרי המיגון פמס, ניצל את הזינוק במחיר המניה כדי למכור נתח מהחזקותיו  ● גם לאחר המהלך ימשיך בלום להחזיק במעל מחצית מהמניות ובשווי של 1.35 מיליארד שקל ● בחודשים ינואר-ספטמבר רשמה פמס רווח של 31 מיליון דולר

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

נותנת עודף מ-10 דולר: מדוע צללה מניית מובילאיי לשפל של כל הזמנים

חברת האוטוטק שמוביל אמנון שעשוע פרסמה תחזית מאכזבת, ונפלה לשווי של 8 מיליארד דולר - פחות ממחצית השווי בהנפקה ● אמנון שעשוע: "פותחים את שנת 2026 עם מומנטום חזק"

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

מתחת לצפי אך עדיין גבוה: יחס החוב לתוצר עמד על 68.6% ב-2025

יחס החוב לתוצר של הממשלה עמד ב-2025 על 68.6% - עלייה של 0.9% משנת 2024 ● העלייה, מטבע הדברים, מיוחסת להוצאות הכבדות של המלחמה, אך נראה כי הדרך לירידה משמעותית, גם בזמן הפסקת האש, עוד ארוכה ● נגיד בנק ישראל: "אנחנו לא ארה"ב ולא יכולים להתנהל עם חוב כפי שהם מתמודדים איתה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האם בת של בעלת נחלה במושב זכאית למגרש ללא מכרז?

בעלת נחלה במושב שביקשה מרמ"י להקצות לבתה מגרש מגורים ללא מכרז עוד ב-2007, גילתה כי בקשתה נדחתה ● העליון הורה על עיכוב ביצוע פסק דין ליהלומן בן 87 שחויב במס של כ־34 מיליון שקל, עקב חשש שיקרוס כלכלית לפני בירור הערעור ● ושכנות שבנו דק בחצר משותפת חויבו להשיב את המצב לקדמותו ● 3 פסקי דין בשבוע

הפנטהאוז ברחוב חושן 12 בנס ציונה

"ביקוש לשכונה": בכמה נמכר פנטהאוז בנס ציונה?

ברחוב חושן בשכונת הדגל בנס ציונה נמכר פנטהאוז בן 5 חדרים, בשטח של 127 מ"ר עם שתי מרפסות בקומה החמישית תמורת 5.4 מיליון שקל ● מחירי פנטהאוזים בבנייה רוויה בעיר מגיעים עד ל־6.5 מיליון שקל, אך שטחם גדול מבעסקה זאת

הזהב בשיא / צילום: Shutterstock

לראשונה: הזהב נסחר מעל רף של 5,000 דולר

הזינוק במחירי המתכות נמשך, והזהב והכסף שוברים שיאים חדשים ● בין הסיבות: הטלטלות הגיאו פוליטיות, חולשת הדולר ומהלכים של בנקים מרכזיים

יואב אמתי המנכ''ל (מימין) ורועי קאשי, מהמייסדים ומנהל הטכנולוגיה הראשי צילום: דוד גראב / צילום: דוד גראב

"היינו בזמן הנכון עם המוצר הנכון": כך הפכה חברה קטנה מאור יהודה למניה שזינקה 1,000% בשנה באוסטרליה

מניית אלסייט, משרידיו האחרונים של גל הנפקות ישראליות בבורסת סידני, טסה בשנה האחרונה בעקבות התמקדותה בתחום התקשורת לרחפנים ● המנכ"ל: "השוק חווה התפוצצות משמעותית, גם בעולמות האזרחיים וגם בביטחוניים, ואנחנו היינו שם רגע לפני, עם הרבה שעות מנוע" ● וגם: האם היא עומדת בפני רכישה?

מימין לשמאל: צפריר יואלי, שחר גרשון, דב טנא / צילום: תמונה פרטית

יתחרו בעופר ינאי? העבודה החדשה של מנהלי נופר הפורשים

נדב טנא ושחר גרשון מקימים עם בכירים לשעבר באנלייט חברה שתפעל בשוק האנרגיה בארה"ב שצמא לחשמל ● נדב טנא, שמונה ליו"ר, "סטארק פאוור תקדם בשנים הקרובות פרויקטים בהיקפים משמעותיים ותמלא תפקיד מרכזי בפיתוח תשתיות האנרגיה ודיגיטל"

אילוסטרציה: Shutterstock

שימוש שלא כדין במאות אלפי שקלים: צו פירוק לעמותה לניצולי שואה

הבקשה הוגשה לפני מספר חודשים, לאחר הליך ביקורת עומק שנערך בעמותה והעלה שורה ארוכה של ליקויים מהותיים ● לפי ממצאי הביקורת, מוסדות העמותה לא תפקדו כמתחייב, וסמכויות מהותיות רוכזו בידי מייסדת העמותה, ששימשה גם כמורשית החתימה להעברות הכספים שהועברו אליה

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: Reuters

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות