גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרקליטו של אלוביץ בכנס לשכת עוה"ד: "מי מהנוכחים חושב שיש לנו סיכוי בשימוע?"

איש מהמשפטנים בקהל לא הרים את ידו ● "זאת בדיוק הבעיה", אמר עו"ד ז'ק חן, המייצג את בעל השליטה לשעבר בבזק בפרשת תיק 4000, בה הוא חשוד במתן שוחד לרה"מ נתניהו ● עוד אמר עו"ד חן בכנס הלשכה באילת: "אנו צריכים להתמודד עם תיקים שבהם המערכת מתבצרת ומתגוננת באמצעות הדלפות וקיבוע של נרטיב"

עו"ד ז'ק חן בכנס לשכת עורכי הדין באילת / צילום: ליאב פלד, דוברות לשכת עורכי הדין
עו"ד ז'ק חן בכנס לשכת עורכי הדין באילת / צילום: ליאב פלד, דוברות לשכת עורכי הדין

"למה בפרקליטות יש רק 'טעויות', ואצל הנאשמים תמיד יש כוונת זדון?" - כך אמר עו"ד ז'ק חן בכנס לשכת עורכי הדין באילת, תוך מתיחת ביקורת על נאומו של פרקליט המדינה שי ניצן ביום שני האחרון בטקס הפתיחה של הכנס.

הדברים נאמרו בפאנל בנושא "מה הופך משפט לאומנות", שהתקיים לזכרו של עו"ד יעקב וינרוט ז"ז. בפאנל השתתפו עו"ד צבי אגמון, עו"ד ז'ק חן, עו"ד אביגדור פלדמן, עו"ד איל רוזובסקי, עו"ד ברק טל ממשרד יגאל ארנון, עו"ד אהוד ארצי ממשרד ש. הורביץ ואחרים. את המושב הנחתה עו"ד אפרת רייטן ממשרד גולדפרב-זליגמן.

עו"ד ז'ק חן מייצג את שאול אלוביץ, בעל השליטה לשעבר בבזק ובאתר וואלה, בפרשת וואלה-בזק (תיק 4000), במסגרתה הוחלט להעמידו לדין, בכפוף לשימוע, במתן שוחד לראש הממשלה בנימין נתניהו. "הימים הם ימים שבהם המציאות מוקצנת ודורשת כישורים מיוחדים", אמר חן בפאנל. "בעידן של היום, כשעל כותלי בית המשפט מתדפק ההמון עם מגפונים ותופים, עם תקשורת קולנית ועם רשתות חברתיות שמגבירה את תיבת התהודה, החשש הוא שהדברים חודרים פנימה, ולכן הזירה לא מצטמצמת לשופט, אלא אנחנו מוצאים את עצמנו נאבקים על נרטיב שמתחיל מפרוץ החקירה, ויש לכולם עמדה, דעה וסיפור משלהם. זה מלחיץ את הנאשם ומלחיץ גם את רשויות האכיפה".

עו"ד חן התייחס, כאמור, לנאומו של פרקליט המדינה שי ניצן בטקס פתיחת כנס לשכת עורכי הדין ואמר: "שמענו את נאומו של פרקליט המדינה, 'נאום הגוועלד', שמה שאפיין אותו זו הבעת עמדה קיצונית של 'אנחנו ואתם'. הוא אמר בעצם, 'אצלנו יש טעויות, אצלכם יש מניעים זרים'. הוא אמר 'האמת תצא לאור, והצדק ינצח', אבל עד שהצדק ינצח, צריך להיות ערים ללחץ הציבורי העצום שזה יוצר".

עוד הוסיף חן: "קחו את תיקי ראש הממשלה. אין כמעט ערב שישי שאין הדלפה מחדרי חקירות, SMS כזה, SMS אחר, ומול הדברים האלה צריך עורך הדין להתמודד, כי הם חודרים ויכולים להשפיע. מה שמטריד אותי זה מידת ההשפעה שיש לקולות שבאים מבחוץ על מקבלי ההחלטות".

"מי מאמין שיש לי סיכוי בשימוע?"

עו"ד חן, פרקליטו של אלוביץ, אף ביצע "ניסוי" בשיתוף הקהל של עשרות עורכי דין שנכחו באולם כדי להמחיש עד כמה דעת הציבור מוטה מהפרסומים. "אני מייצג את שאול אלוביץ בתיק 4000, ואני סקרן: מי מבניכם היושבים בקהל חושב שיש לי סיכוי בשימוע, שירים את ידו".

אף אחד מבין עשרות עורכי הדין והמשפטנים שנכחו באולם לא הרים את ידו. על כך אמר חן: "זו בדיוק הבעיה. התקבע בציבור, אגב רעשים אינסופיים, איזושהי תחושה שאין טעם. ובמקום הזה אנחנו צריכים לשאול את עצמנו - על סמך מה? אני יכול לומר לכם שאנחנו, שעוברים בימים אלה על חומר החקירה, רואים את הדברים, אבל אנחנו צריכים להתמודד עם תיקים שבהם המערכת מתבצרת ומתגוננת באמצעות הדלפות וקיבוע של נרטיב. וזו נקודת הפתיחה של המשפט. בזמנים המודרניים האלה חלק מהעניין הוא התהודה הציבורית והפרופיל של המעורבים עם מניעים פוליטיים".

אומנות השכנוע

עו"ד צבי אגמון אמר בפאנל כי "מנקודת המבט הליטיגטורית, האומנות היא אומנות השכנוע. שכנוע זה אומנות. זה לא רק ידע וטכניקה. שני אנשים מציירים חמנייה. למה של ואן גוך הוא אומנות, ואת השני לא מכירים? זו אומנות השכנוע. וינרוט (עו"ד יעקב המנוח אשר לזכרו נערך הפאנל, א' ל"ו) לא טען טיעון, הוא סיפר סיפור. יש תיקים שאין לך מה לעשות. אבל רוב התיקים נמצאים באזורים לא ברורים, ויעקב לקח את כל הנקודות שמראות תמונה של בקבוק ומוציא פסל חדש לגמרי, עם אותן נקודות. זה כריזמה, דמיון ויצירתיות".

עו"ד אביגדור פלדמן הוסיף כי "אין מקצוע נפלא יותר מעריכת דין. הכישורים האומנותיים הם אכן לספר סיפור. פעם אתה מקבל תיק בנוי מהמשטרה, ומכל האוסף של שברים של חקירה אתה צריך לבנות סיפור טוב עם התחלה, אמצע וסוף. כל הסיפורים נבדלים זה מזה תלוי בנקודת המבט. מי מספר את הסיפור - הנאשם, הקרבן, התביעה. להשתמש בכל הכישורים האפשריים כדי להפיק מחדה, והבעיה של עורך הדין זה שהוא לא יכול לבחור את השחקנים. ויש לנו גם קהל - השופט. שהוא מאוד בעייתי. עורכי דין לא רוצים שופט טוב שכבר ראה הכל, אלא שופט סקרן".

עו"ד איל רוזובסקי התייחס בדבריו לחקירות הנגדיות, בדגש על אישי ציבור, ואמר: "חקירה נגדית היא מאבק מוחות מתוכנן מראש, אבל היא לא הולכת כמו שאתה מתכנן מראש. צריך יותר לאלתר תוך כדי. אנשי ציבור לא שונים מכל עד אחר. יש חכמים, יהירים וטיפשים. בתיק מתוקשר אנחנו גם ערים לזה שיש תקשורת, ואנחנו צריכים לוודא שאנחנו לא חוקרים עבור התקשורת. אכן אנחנו מאוד רוצים שבעיתונות ייכתב שהעד שקרן, אבל לא בהכרח זה מה שטוב לתיק. אנחנו צריכים לזכור שהחקירה הנגדית היא כלי לשכנע את השופט בגרסת הלקוח שלנו. בסופו של דבר כל עורך דין שהולך לבית המשפט לחקור בחקירה נגדית, מתרגש. הוא לא נרדם, הוא במתח ובהתרגשות של יום חקירה חשוב בבית המשפט, וזו מנת חלקנו עד יומנו האחרון. למשל, אני זוכר במיוחד את חקירתה הנגדית של שולה זקן בתיק טלנסקי". 

*** חזקת החפות: ההליכים המשפטיים נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שאול ואיריס אלוביץ והחשודים האחרים בתיקים עודם בראשיתם. כל החשודים מכחישים את המיוחס להם, הם עומדי בפני הליכי שימוע שלפני הגשת כתב אישום, ועומדת לזכותם חזקת החפות. 

עוד כתבות

אנילוטי / צילום: אפיק גבאי

20 שנה של אוכל טוב ואירוח מספק לא הולכות ברגל

"גוצ'ה" התל אביבית עומדת היטב במבחן הזמן, ויש לה תפקיד חשוב שכמעט ונעלם: מסעדה שהיא חלק מהחיים, לא אירוע חד-פעמי

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

תרחיש לא צפוי: המדינות שהורידו ריבית, ועכשיו בדרך להעלות אותה בחזרה

המגמה הגלובלית בחצי השני של 2025 הייתה של הורדת ריבית, אולם כעת בשוק יש כבר מי שמתמחרים העלאות ריבית מחודשות ב־2026 בכלכלות שונות ● בין הסיבות: עלייה בביקושים שיכולה לחמם בחזרה את האינפלציה, וכן סוגיות כמו המכסים והגבלות הגירה

אילוסטרציה: Shutterstock

הקרב על הדירות: ההבדל בין הסכם הדדי, מתנה והתחייבות למתנה

פסק דין שניתן השבוע בבית המשפט לענייני משפחה ממחיש את החשיבות שבהגדרה מדויקת של עילת התביעה ע"י התובע - וזאת לאחר שמחיקת התביעה, בתום שלוש שנות דיונים, נבעה משגיאה בסיווג העילה המשפטית

נמל אילת / צילום: שלומי יוסף

המדינה דוחה את בקשת נמל אילת להארכת תקופת ההפעלה

מנכ"לי משרדי התחבורה והאוצר שלחו מכתב תגובה להנהלת נמל אילת, ובו דחו את בקשתה להארכת תקופת ההסמכה להפעלה פרטית - בשל אי-עמידה ביעדי הפעילות ● המכתב מנגיעה בעקבות הפנייה אתמול של הנהלת נמל אילת, בה נטען כי המדינה מתעלמת מנסיבות חריגות של הנמל כגון משבר השיט בים האדום ותקיפות החות'ים

מנכ''ל OpenAI, סם אלטמן / צילום: Reuters, Lamkey Rod/CNP/ABACA

1.5 מיליון דולר לעובד: כך הפכה OpenAI לשיאנית שכר היסטורית

ניתוח של וול סטריט ג'ורנל מגלה כי חבילת השכר שמציעה OpenAI בשנה החולפת הגיעה לממוצע של 1.5 מיליון דולר לעובד - יותר מכל סטארט־אפ טכנולוגי גדול בהיסטוריה ● עפ"י ההערכות, הוצאות אלה יקפצו בכ־3 מיליארד דולר בשנה עד סוף העשור

OnePlus 15 / צילום: יח''צ

המכשיר שמביס את האייפון באחד המאפיינים הכי חשובים

סמארטפון הדגל הסיני החדש, OnePlus 15, מביא בשורה ענקית בסוללה שמחזיקה מעמד לפחות יום וחצי ומציג ביצועים טובים ● לעומת זאת, מערך הצילום לא מתחרה בענקיות השוק

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

ויכוח על 185 מיליון שקל: הדרישה של רשות המסים והתגובה של פרטנר

בדיווח של החברה לבורסה, צוין כי רשות המסים דורשת מפרטנר מס בשיעור של 185 מיליון שקל, בגין מחלוקת סביב דיווח החברה בנוגע לציוד החברה ● להערכת פרטנר, לא צפויות לשומות אלו השלכות מהותיות על דוח רווח והפסד

מנהלי השקעות בת''א בוחרים את הפתעת השנה / צילום: Shutterstock

מהראלי בביטוח ועד זינוק השקל: מנהלי השקעות בת"א בוחרים את הפתעת השנה

שנת 2025 שברה כל שיא אפשרי בשוק המניות המקומי, כאשר מדד הדגל של ת"א הניב למשקיעים תשואה פנטסטית של 52% - הגבוהה בבורסות המערב ● מספר השיאים החדשים ששבר המדד היה הגבוה ביותר מאז 1992 (63 השנה), מחזורי המסחר בבורסה זינקו ושוק ההנפקות התעורר לחיים ● ביקשנו ממנהלי השקעות בכירים לסמן את המהלך המפתיע של השנה, ואלה היו הבחירות שלהם

שוק הסטרימינג / צילום: Shutterstock

HBO Max יעלה לישראל ב-13 בינואר. כמה זה יעלה?

חברת וורנר ברדרס דיסקברי הודיעה היום על תאריך ההשקה בישראל של HBO Max, שירות הסטרימינג הגלובלי שלה, וחשפה גם את המחירים לקהל המקומי ● מספר שעות לאחר הודעת HBO, הספקיות yes והוט הודיעו על שיתוף-פעולה אסטרטגי עם החברה, אך לא ציינו בהודעתן את המחירים המוצעים

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: יח''צ

מנכ"ל קבוצת נקש: אבי נקש רודף אותי אישית, חשתי נבגד, ונישואיי התפרקו

אבי חורמרו הגיש תשובה לתביעה שהגיש נגדו אבי נקש על סך 65 מיליון שקל ● מי שניהל את עסקי הקבוצה, הכוללת את נמל אילת וארקיע, טוען כי הזכויות שקיבל אושרו ע"י האחים ג'ו ורפי נקש ● עוד טען כי השיב לקבוצה כספים בהתאם להסכם הפשרה מ-2024

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

חשיפה: המדריך של מטא להורדת לחץ הרגולטורים בסוגיית ההונאות הפיננסיות

מסמכים פנימיים שנחשפים ברויטרס הלילה מראים את הטקטיקות של מטא - כולל מאמצים להעלים מודעות ולא להסירן כדי שמשתמשים לא ייפלו בפח, אלא לפי התחקיר – איך לגרום להן להיות "בלתי ניתנו למציאה" כשהרשויות מחפשות אותן ● המסמכים חושפים איך מטא מגנה על מיליארדי דולרים מהכנסות מפרסומים

הקמפוס המתוכנן של אנבידיה בקריית טבעון. איך העובדים יגיעו? / הדמיה: באדיבות אנבידיה

הקמפוס אושר, אבל איך העובדים יצליחו להגיע למרכז החדש של אנבידיה בטבעון?

הקמת מרכז הפיתוח החדש של אנבידיה בקריית טבעון היא אחד המהלכים המשמעותיים ביותר לחיזוק התעסוקה בצפון בעשור האחרון ● אלא שהיעדר קישוריות למסילות הרכבת ותכנון ששם את הרכב הפרטי במרכז, מאיימים להשאיר את העובדים תקועים בכביש 6 ● האם המדינה תשכיל לייצר פתרון הוליסטי לפני שהקמפוס ייפתח ב־2031?

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

מגמה חיובית באירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

סמסונג קפצה לאחר נאום השנה החדשה של המנכ"ל ● למרות ש"ראלי סנטה קלאוס" לא הגיע, בשוק מקווים שהיומיים הקרובים, והאחרונים של תקופת סנטה, ישפרו את המצב ● למרות המהמורות שבדרך, וול סטריט סגרה שנה שלישית ברציפות של זינוק דו ספרתי ● בבתי ההשקעות מתגבש קונצנזוס אופטימי: וול סטריט תעלה גם ב־2026, ותרשום את רצף העליות הארוך מזה שני עשורים, "הפסימיות יצאה מהאופנה"

אילוסטרציה: Shutterstock

מיסוי, חוזים ו-AI: ההכרעות המשפטיות שיהדהדו גם ב-2026

הפסיקה של העליון שקידשה את הפורמליזם בדיני חוזים, אחרת שהבליטה פרשנות תכליתית, זו ששירטטה את גבולות ה- AI והכללים שהשתנו בנוגע לבעלי שליטה בחברות ציבוריות ● ארבע הכרעות משפטיות מהשנה שחלפה שישפיעו גם ב-2026

טיל L-SPIKE 4X / אילוסטרציה: דוברות רפאל

נגמ"שים וטילים: הרכישה הגדולה של גרמניה, והקשר לרפאל

צבא גרמניה ברכישת ענק של 200 נגמ"שים עם משגרים מתוצרת רפאל ● חברת האוזניות מנתניה, שנסחרת בבורסה בניו יורק, החלה במכירת מערכות שמע טקטיות ללקוחה ביבשת אסיה ● וגם: הודו השלימה את המשלוח הראשון לצבא מרוקו של משוריינים במסגרת עסקה רחבה בין הצדדים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ד''ר שמרית ממן / צילום: דני מכליס

יו"ר סוכנות החלל הישראלית רוצה שכל אחד מאיתנו יידע איך להתכונן לאסון הבא

ד"ר שמרית ממן מנהלת באוניברסיטת בן גוריון מעבדה שמשויכת לנאס"א, שותפה של האו"ם בתוכניות להתמודדות עם אסונות ומקדמת לימודי מדעים בקרב נערות ● לפני כחצי שנה היא גם מונתה ליו"ר סוכנות החלל הישראלית ● בראיון ראשון בתפקיד, היא מסבירה איך החלל יכול לעזור לנו להתמודד עם אסונות ומגלה את מי הייתה רוצה לראות כאסטרונאוטית הישראלית הראשונה

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

ועדת המינויים אישרה: מיכל עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית

ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה אישרה את בחירתה של מיכל עבאדי-בויאנג’ו לתפקיד החשבת הכללית במשרד האוצר ● במקביל, בכוונת שר האוצר להביא לאישור הממשלה גם את מהרן פרוזנפר לתפקיד ראש אגף התקציבים

ארי קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים / צילום: איל יצהר

הבכירים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות: מנכ"ל הקבוצה, יו"ר חברת הביטוח ומנהלת אגף הבריאות

מנכ"ל חברת ההחזקות ארי קלמן, יו"ר חברת הביטוח יהודה בן אסייג והמשנה למנכ"ל ומנהלת אגף הבריאות אורית קרמר נחקרו ביום שלישי בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות "יד לוחצת יד" ● לפי המשטרה, מנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

יוסי אבו, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: כדיה לוי

רשות המסים נגד ענקית הגז הישראלית: שלמו עוד 198 מיליון דולר

חברת הגז הישראלית ניו-מד אנרג'י, השותפה הגדולה ביותר במאגר לוויתן, נדרשת לשלם תוספת מס בשיעור כ-198 מיליון דולר לשנות המס 2019-2020 ● רשות המסים קבעה כי ההכנסה החייבת של החברה גבוה במאות מיליוני דולרים מההכנסות עליהן דיווחה

יו''ר רב-בריח, שמואל דונרשטיין, והמנכ''ל לשעבר עידן זו-ארץ / צילום: אייל טואג

המלכוד של התביעות הייצוגיות: המוסדיים נותרים בחוץ, וההליך נכשל

ביהמ"ש הכלכלי דחה בקשה לאישור תביעה ייצוגית שהגישה עמותה בעקבות הנפקת רב-בריח, בנימוק כי המוסדיים שהשתתפו בהנפקה בחרו שלא לתבוע את החברה ● מומחים מצביעים על שוק רווי ניגודי עניינים ועל חסמים כלכליים שמרתיעים את המוסדיים מלפעול