גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שש דמוקרטיות החליטו לאחרונה באופן דמוקרטי שאין צורך ביותר מדי דמוקרטיה. ומה אומרים הבוחרים?

המנהיגים הפופוליסטים שמצליחים לגרום לעם לא להתעניין בדמוקרטיה" שש דמוקרטיות (לא כולל ישראל) החליטו בשבועות האחרונים, באופן דמוקרטי בהחלט, שאין צורך ביותר מדי דמוקרטיה, ושהמטרה מקדשת את האמצעים ● דקויות של חוק וחוקה משעממות את ההמונים

נרנדרה מודי ראש ממשלת הודו / צילום: צילום: רויטרס - Adnan Abidi
נרנדרה מודי ראש ממשלת הודו / צילום: צילום: רויטרס - Adnan Abidi

התרבושים האדומים בחזית מוזיאון תל אביב ו"ארדואן מרחוב בלפור" מפי יאיר לפיד מנסים להעמיד את ישראל בקונטקסט החורג מגבולותיה. לא רע כשלעצמו, אם כי אולי מאולץ מדי. התרבושים האדומים הם לא רק טיפשיים, הם חוטאים בהתנשאות. כך היו מדברים על טורקיה באירופה לפני מאה שנה.

אין עוד תרבושים אדומים בטורקיה. ארדואן ואנשיו אינם חובשים אותם. לעומת זאת, לא תתקשו למצוא צילום של דוד בן גוריון ושל יצחק בן צבי חובשים תרבושים באיסטנבול, ערב מלחמת העולם הראשונה. גם אבות מייסדים אחרים של הציונות התהדרו בתרבושים.

אבל ברצינות, מה אנחנו יכולים ללמוד מניסיונן הסמכותני (=אוטוריטרי) של דמוקרטיות אחרות? די הרבה. מהונגריה ופולין ועד הפיליפינים והודו, וטורקיה וברזיל. בכל השש היו בזמן האחרון בחירות. ארבע הראשונות הצביעו במהלך החודש, אם בבחירות כלליות, ואם בבחירות פרלמנטריות. התוצאה החד-משמעית: התחזקות ניכרת של כוחות אנטי-ליברליים.

כמובן, לאנטי-ליברלים בחמש מן השש היה יתרון פתיחה: הם היו בשלטון בזמן הבחירות. התקשורת הממלכתית נמצאת בידיהם, וגם חלקים ניכרים של זו הפרטית. אבל שטות תהיה לייחס את התוצאות רק ליתרון הפתיחה.

גם האליטות פרקו עול

התוצאות האלה מלמדות אותנו משהו אחר: רוב המצביעים אינם מתעניינים בדקויות החוק והחוקה. הם אינם מוכנים להצביע לטובת עקרונות, שהם מופשטים בשביל רובם.

הבוחרים לא התרשמו אף כמלוא הנימה מן ההתכחשות השיטתית לדמוקרטיה ליברלית בהונגריה, מן הניסיון לערער את שלטון החוק ולצמצם את חופש הדיבור בפולין, משחרור המשטרה מן הצורך לציית לחוק בפיליפינים, מהסתה נגד מיעוטים ונגד מבקרי המשטר בהודו.

האם זה "גל גלובלי", כפי שאנחנו חוזרים ושומעים? אכן זה גל, במובן של סמיכות זמנים. אבל אינני בטוח שזה "גל" במובן של התגבשות הרצון הציבורי. לא דעת הקהל השתנתה, אלא התנהגות האליטות הפוליטיות השתנתה. לפנים, הן העלו מס שפתיים לעקרונות הדמוקרטיה הליברלית, ולמצביעים לא הייתה אפוא האופציה להתנגד להם. לא עוד. גם האליטות, או לפחות חלק מהן, פרקו עול.

כשהשמש זרחה על הדמוקרטיה הליברלית

אני נזכר בניסיונו של הסופר הפרואני המהולל, מריו ורגס יוסה, להיכנס לפוליטיקה. ב-1987 ניסה נשיא פופוליסטי מן השמאל להלאים את הבנקים בפרו. ורגס יוסה הנהיג תנועת מחאה, שהצליחה לאסוף 100 אלף איש לכיכר המרכזית של לימה. הסופר היה נפעם. מי היה מעלה בדעתו שהמונים ייצאו רחובות להגן על עקרונות מופשטים כמו קניין פרטי ודמוקרטיה קפיטליסטית?

הפרשנות הנדיבה שוורגס יוסה העניק להתנהגות ההמון התיישבה היטב עם רוח הזמן. בסוף שנות ה-80 זרחה השמש על הדמוקרטיה הליברלית. המונים מילאו כיכרות ממזרח אירופה עד אפריקה המשוונית ועד העיר האסורה של בייג’ין בתביעה לחרויות פוליטיות. בסתיו 1991 התמוטטה הדיקטטורה הסובייטית.

המאורעות ההם שכנעו את רוב הצופים (אני בכללם) שהדגם הליברלי, בפוליטיקה ובכלכלה, נחל ניצחון היסטורי. חלקיוּת ההנחה הזו התחוורה בבחירות הראשונות ברוסיה לאחר נפילת הקומוניזם, ב-1993. ניצח בהן דמגוג לאומני, ולדימיר ז’ירינובסקי. עשר שנים אחר כך, הדמוקרטיה השברירית של רוסיה עמדה בשלבי פירוק. רוב הרוסים משכו בכתפיהם. הם לא התעניינו בפלורליזם, בחופש דיבור ובהחלה שווה של החוק. הם התעניינו במטה לחמם. לשון אחר, הם התעניינו במטרה, לא באמצעים.

"נכונות מדהימה לשנוא ולתעב"

זו תמיד השאלה המכרעת, כאשר דמוקרטיות נאבקות על חייהן: איך לשכנע את המסות הגדולות של הבוחרים, שהמטרה אינה מקדשת את האמצעים. קחו למשל את הפיליפינים. ב-1986, הארץ המורכבת והמסובכת הזו שיגרה מסר רב-עוצמה לעולם החיצון: התקוממות עממית הפילה את האותוקרט פרדיננד מרקוס, שעלה לשלטון מכוח בחירות דמוקרטיות, אבל סירב לרדת ממנו במשך 20 שנה.

עכשיו יש לפיליפינים איש חזק חדש, רודריגו דוטרטה, שגמר אומר לחסל את נגע הסמים באמצעות הוצאות להורג ללא משפט. אלפים נורו למוות, ולשוטרים היורים הוענקה חסינות מלאה. רוב בני ארצו מריעים לנשיא, ועתה זה הנחילו ניצחון גדול לתומכיו בבחירות לקונגרס. דוטרטה מאשר את אחת הקלישאות המפורסמות של המאה ה-20, אשר ייחסה את הפופולריות של הפשיזם האיטלקי להצלחתו "להוציא את הרכבות בזמן".

ניצחון הבחירות המדהים של נרנדרה מודי בהודו, שהוכרז לפני שבוע, מאשר את עליונות האמצעים על פני המטרה. הפילוסוף והכלכלן ההודי המהולל, אמארטיה סֶן, חתן פרס נובל, כותב, כי מודי ניחן ב"נכונות מדהימה לעשות שימוש פוליטי בשנאה ובתיעוב כלפי אנשים בעלי אורח חיים שונה (שמאלנים, רציונליסטים, אינטלקטואלים ליברליים) וכלפי אנשים בעלי אמונות ושורשים שונים, כמו המוסלמים".

במוצאי יום ניצחונו, מודי, לאומן דתי קיצוני, יצא בהתקפה מרה על אלה התומכים במסורת החילונית של מייסדי הודו. שלושה ימים אחר כך הוא הטיל על "כנופיית Khan Market" את האחריות לחששות הרווחים בין מיעוטי הודו מפני כוונותיו. השוק הזה הוא מרכז הקניות היוקרתי ביותר של דלהי, ומשכילים ליברליים משוטטים בחנויות הספרים שלו ולוגמים קפוצ’ינו במסעדותיו.

אחת מצירות הפרלמנט החדשות של מפלגת מודי גמרה לפני עשרה ימים את ההלל על רוצחו של המהטמה גאנדהי (1948). היא קראה לו "פטריוט". הקורא מוזמן להרהר בחיבה ביגאל עמיר.
הודו העניקה מנדט סוחף לאחד הפוליטיקאים האנטי-ליברליים ביותר שנראו בה אי פעם. הוא מוזמן להוסיף ולצמצם את חרויות המיעוט. שר הפנים של מודי כבר הודיע שהחוקים "נגד הסתה" יוחמרו.

מרצים וסטודנטים לא-פטריוטיים בקמפוסים נמצאים על הכוונת. לא נורא, אומרים ההמונים, ובלבד שהרכבות יוסיפו לצאת בזמן. 

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו-פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס