גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזמן שהיא מונחת על המדף: חברת הנדסת המים תהל נקלעה לקשיים תזרימיים ושווייה נשחק

מדוחות החברה האם קרדן אן.וי עולה כי בשל עיכובים בסגירה הפיננסית של פרויקטים, ותזרים שלילי מתמשך מפעילות שוטפת, נאלצה תהל לנצל קווי אשראי לזמן קצר שעמדו לרשותה ● דירקטוריון תהל אישר באחרונה תוכנית חירום שפיתחה הנהלת החברה

בכירי חברת ההחזקות הקורסת קרדן אן.וי. , עושים בשנתיים האחרונות מאמצים גדולים למכירת החברה הבת, תהל גרופ (TGI), במטרה לפרוע חלק מחובותיה של קרדן אן.וי למחזיקי האג"ח שלה. עם זאת, דוחות קרדן אן.וי לרבעון הראשון של 2019, שפורסמו אתמול, חושפים כי גם תהל עצמה נקלעה בחודשים האחרונים לקשיים תזרימיים, וכי שווייה המוערך (לצורך מכירה או רישום מניותיה למסחר בבורסה בת"א) הולך ונשחק.

תהל היא חברת הנדסה שמעניקה שירותי תכנון וניהול הקמה של פרויקטים בתחום תשתיות המים. את הרבעון הראשון של 2019 סיימה תהל עם הפסד של 2.9 מיליון אירו המיוחס לבעלי המניות, וזאת בהשוואה להפסד של 337 אלף אירו שרשמה ברבעון המקביל. הגידול בהפסד נבע ביקר מהשפעה שלילית בגין הפרשי שער והוצאות חד-פעמיות.

"פעילות תשתיות המים שלנו עמדה בפני עיכובים במספר פרויקטים, אשר אנחנו צופים כי ניתן יהיה לסגור ברבעונים הקרובים", הסביר מנכ"ל קרדן אן.וי, אריאל חסון. "הוצאות הפרשי שער והוצאות חד-פעמיות הקשורות להתייעלות בתהל השפיעו על התוצאות הכוללת".

תהל ההפסדים מתרחבים, המזומנים מצטמצמים והאשראי גדל

ציפיות העבר מול האפשרויות הנוכחיות

את 2018 סיימה תהל גם עם רווח נקי המיוחס לבעלי המניות של 2 מיליון אירו בלבד, ועניין זה לבדו מעיד על הפער העצום בין ציפיות דירקטוריון קרדן אן.וי בעבר לבין האפשרויות הנוכחיות, בכל הקשור למחיר שיתקבל ממכירת תהל. אם בתחילת התהליך עוד קיוו בקרדן אן.וי לקבל סכום של 120 מיליון אירו לפחות ממכירת החזקותיה (98.43%) בתהל, הרי שבדוח הנוכחי כבר מציינת קרדן אן.וי סכום של 85 מיליון אירו בלבד שעשוי להתקבל מהמכירה.

לדברי קרדן אן.וי, היא מנהלת כיום מגעים עם מספר גורמים בנוגע למכירת החזקותיה בתהל, אולם במקביל היא בוחנת חלופות נוספות, למקרה שלא ניתן יהיה להשלים את המכירה במועד הנדרש על-ידי נאמני סדרות האג"ח שלה. אחת החלופות המרכזיות היא חלוקת מניות תהל למחזיקי האג"ח של קרדן כפירעון חלק מהחוב כלפיהם, בהתאם לשווי המניות שייקבע בעת רישומן למסחר בבורסה.

לקרדן אן.וי חוב של 1.3 מיליארד שקל (322 מיליון אירו) למחזיקי האג"ח שלה מסדרות א' ו-ב', לאחר שפרעה להם לאחרונה סכום של 145 מיליון שקל (36.5 מיליון אירו). מלבד ההחזקה בתהל, מחזיקה קרדן אן.וי גם בפעילות נדל"ן בסין, שאמורה לתרום גם היא בעתיד לפירעון חלק מהחוב למחזיקים.

תהל מתמקדת בביצוע פרויקטים בתחום המים ברחבי העולם באמצעות חברות בנות שבהחזקתה, הפועלות באפריקה, במזרח אירופה, בהודו, בישראל ובאזורים נוספים ברחבי העולם. ברבעון הראשון גדלו הכנסות תהל מביצוע עבודות בכ-12%, ל-35.4 מיליון אירו.

עם זאת, ברווח הגולמי נרשמה דווקא ירידה של 16% ל-4.5 מיליון אירו, עקב תמהיל פרויקטים בעלי רווחיות נמוכה יחסית, שנבע מעיכובים בפרויקטים באפריקה בעלי רווחיות גבוהה. מסיבה זו גם נשחק שיעור הרווחיות הגולמית ל-12.7% בלבד מההכנסות, לעומת 17% ברבעון המקביל אשתקד.

במקביל, רשמה תהל ברבעון הראשון הוצאות נוספות של 1 מיליון אירו בגין תוכנית התייעלות, ואף סבלה מזינוק בהוצאות המימון ל-3.2 מיליון אירו, לעומת 0.5 מיליון אירו בלבד ברבעון המקביל. בחברה הסבירו, כי הזינוק החד בהוצאות המימון נבע בעיקר מהפרשי שער שליליים (היחלשות האירו מול השקל ומטבעות נוספים בעולם), ומהוצאות ריבית בגין גידול בניצול קווי אשראי, כתוצאה מעיכובים בסגירה פיננסית של פרויקטים מסוימים.

תהל סיימה את הרבעון הראשון עם הון עצמי של 38.7 מיליון אירו, המהווה 16.8% בלבד מסך המאזן ועם מזומנים בשווי של 7.1 מיליון דולר בלבד. לשם השוואה, בתום הרבעון המקביל היו ברשות החברה מזומנים בשווי כפול של 14 מיליון דולר.

לדברי תהל, היא זכתה ברבעון הראשון בהזמנות חדשות בהיקף של 43.4 מיליון אירו, שהגדילו את צבר ההזמנות שלה ל-691.9 מיליון אירו, נכון לסוף מארס 2019. נוסף על צבר ההזמנות, חברות בקבוצת תהל התקשרו או קיבלו הודעות בדבר זכייה בפרויקטים נוספים בהיקף של 363 מיליון אירו, אולם אלו טרם צורפו לצבר ההזמנות, בשל היעדר סגירה פיננסית.

כתבי ויתור על אמות מידה פיננסיות

בשל עיכובים בסגירה הפיננסית לפרויקטים אלו, וקבלת מקדמות בגינם, ועקב תזרים שלילי מתמשך מפעילות שוטפת, נאלצה תהל לנצל קווי אשראי לזמן קצר שעמדו לרשותה. לדברי קרדן אן.וי, בצל האי-ודאות לגבי מועד קבלת המקדמות האמורות, והארכת קווי האשראי, וכדי להתמודד עם כל תוצאה שלילית העלולה להיגרם מכך, הכינה הנהלת תהל, בראשות המנכ"ל סער ברכה, תוכנית שמטרתה לגרום לתזרים מזומנים מספק לפעילותה. עם זאת, רואי החשבון של תהל כללו בדוחותיה הפניית תשומת לב לנושאים אלו.

מבט על היקף האשראי הבנקאי שנטלה תהל מגלה, כי נכון לסוף מארס הסתכם אשראי זה ב-56.8 מיליון אירו, לעומת 50.2 מיליון אירו נכון לסוף דצמבר 2018, ובהשוואה ל-35.6 מיליון אירו נכון לסוף מארס 2018. אחת הסיבות לכך היא היעדר כניסת מזומנים מספקת לקופתה של תהל ב-15 החודשים האחרונים.

ברבעון הראשון של 2019 הציגה תהל תזרים מזומנים שלילי של 11 מיליון אירו מפעילות שוטפת, וזאת בהמשך לתזרים מזומנים שלילי של 17 מיליון אירו מפעילות שוטפת, שהציגה תהל בשנת 2018 כולה. לצורך מימון פעילותה, נדרשה כאמור תהל להאריך חלק מקווי האשראי לזמן קצר שמעמידים לה הבנקים ומוסדות פיננסיים אחרים.

להערכת הנהלת תהל, יוארכו קווי אשראי אלו לתקופה נוספת, במידת הנדרש. עם זאת, חלק מהחברות הבנות בקבוצת תהל לא עמדו באמות מידה פיננסיות מסוימות המיוחסות לקווי האשראי הבנקאי לזמן קצר, ונאלצו בשל כך לקבל מהבנקים כתבי ויתור בקשר עם הפרות אלו.

"הנהלת תהל צופה התפתחויות חיוביות בנוגע לאירועים הלא ודאיים שתוארו לעיל", כותבים רואי החשבון. "עם זאת, כדי להתמודד עם התפתחויות שליליות לארועים שתוארו לעיל, אישר דירקטוריון תהל בחודש מארס 2019 תוכנית חירום, אשר פותחה על-ידי הנהלת תהל. תוכנית זו תאפשר להנהלת תהל לנקוט צעדים למכירת נכסים בתוך מספר חודשים ולייצר תזרימי מזומנים מספקים ל-12 החודשים הקרובים". 

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר