גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי אנשים אין ערך לטכנולוגיה

לא מספיק להכניס מסוף דיגיטלי כדי להכריז על תהליך דיגיטציה בארגון

צילום: shutterstock
צילום: shutterstock

בפתחו של דיון על אסטרטגיית דיגיטציה בארגון מסוים, סיפר אחד הסמנכ"לים על חוויה שעבר, המוכרת לרבים: הוא נכנס ללשכת שירות לקוחות ומצא בה מסוף, שנוסף על עמדות השירות המאוישות במטרה לכוון את הלקוחות אל תהליך שירות חדש ואוטומטי. אחרי השאלה הראשונה ששאל את נציגת שירות הלקוחות, היא ענתה לו משהו בנוסח "עזוב את הדבר הזה, גש לכאן, אני אטפל בך".

הסיפור הזה חושף רק את קצה הקרחון של הקושי בארגונים לראות את מלוא הערך של תהליכי דיגיטציה בתקופה הזאת.

השיח האסטרטגי על דיגיטציה ואוטומציה מתנהל זה זמן. ארגונים מובילים מזהים את הפוטנציאל של האינטליגנציה המלאכותית, המערכות הלומדות והיכולות הנלוות אליהן לשנות באופן מהותי את המודלים העסקיים. בתהליך הזה, שחקנים מסורתיים רבים מנסים לעמוד בקצב, אבל בתהליכי דיגיטציה ואוטומציה יש כאבים לא פחות מאשר הבטחות. כל מי שהתנסה בעשורים האחרונים ביישום מערכות ERP (מערכות לתכנון משאבי הארגון), לדוגמה, היה עד לפער בין ההבטחה למציאות המורכבת. בגיבוש אסטרטגיה דיגיטלית מושקעים כספים ומשאבים רבים, אבל כדי להפיק ממנה את המרב יש להפנות מבט אל משמעות התהליך הזה על האנשים בארגון ועל אופי העבודה, ולהיערך בהתאם.

זהירות ממלכודות הדיגיטציה

יש כמה אזורי סיכון ביישום אסטרטגיות דיגיטליות בארגונים:

סיכון טכנולוגי, הנובע ממורכבות הטכנולוגיה עצמה ומציב אתגרים הקשורים במרכז השליטה, האחסון, ביטחון המידע והסייבר. כל אלה דורשים גישה ויכולות שונות מאלה שנדרשו לפני שנים מהאנשים שמונו להיות אחראים על הטכנולוגיה בארגון.

הסיכון התפעולי, הנובע מהטמעת הדיגיטציה. מבחינת חלק מאנשי הארגון, מדובר בעניין טקטי, כמו מחשוב תהליכי נייר או הטמעה של אפליקציות לשירות לקוחות, אבל מבחינתם של אחרים מדובר ביותר מכך - הזדמנות לשנות בעזרת הטכנולוגיה את המודל העסקי כולו. זה ההבדל בין "לעשות דיגיטציה" ל"להיות דיגיטליים". חשבו על ההבדל בין סוס מהיר לרכב ממונע.

ההזדמנות לשנות מודלים עסקיים דורשת להגדיר מחדש את תהליכי העבודה, את הכישורים הנדרשים, ואת המבנים והתפקידים שנמצאים בליבת תהליכי השינוי.

הסיכון הארגוני, שנובע מהסיכון שבמפגש בין תהליכי הדיגיטציה לאנשים. אי-אפשר להמעיט בכאב שנגרם לאנשים בתהליך הזה, שדורש יותר מניהול שינוי, הכשרה ותקשורת.

הסיכון האישי, שנובע משינוי המשרות בעקבות תהליך הדיגיטציה. בתקפה הזאת, יותר מתמיד, רבים בוחרים להסתכל על השינויים מנקודת מבט מצמצמת ולא לראות את כל מה שהם עשויים לעשות לתפקיד שלנו, למקצוע שלנו, ליכולת שלנו להישאר רלוונטיים בשוק התעסוקה. וזו כבר איננה בעיה של הארגון בלבד.

לעתים קרובות המכשול המרכזי, וגם ההזדמנות הגדולה, ביישום תהליכי דיגיטציה אינם ביישום הטכנולוגיות אלא בתחום האנשים. אנשים הם המפתח להצלחת הטרנספורמציה הדיגיטלית. ארגון יכול להטמיע את הטכנולוגיה החדשה ביותר הקיימת, אבל אם האנשים בארגון לא עובדים יחד ליצירת הערך, לא יהיו פירות לקטוף ממנה.

ראו לדוגמה את הסיפור הפותח את הטור הזה, על ארגון שמנסה להפוך את השירות שהוא נותן לתהליך ללא נייר. לכאורה, ניתן להפוך את הניירות לטפסים דיגיטליים, למחשב את תהליכי הבדיקה והדיווח ולסמן וי על דיגיטציה. במציאות, ארגונים שלמים נוצרו סביב היכולת לקלוט את הטפסים, לבדוק אותם, לטפל בהם, לתת מענה לאנשים במפגש פנים מול פנים, ולכן אי-אפשר להכניס מסוף דיגיטלי למערך שירות הלקוחות ולהניח שבכך מחשבנו את התהליך. יותר מכך, אי-אפשר להניח שהערך המרבי מהדיגיטציה הוא בהחלפת נותני השירותים בטרמינל. כדי להבין ולממש את מלוא הפוטנציאל, צריך לגשת לתהליך הזה אחרת באופן אחר לגמרי.

יש פיתוי גדול בתהליך שמתחיל במיפוי המצב הקיים ובתובנות כיצד טכנולוגיה יכולה לשפר אותו, אבל סביר להניח שהתוצאה תהיה לא אופטימלית מבחינת התהליכים העסקיים, התפקידים הנדרשים והתמורה מהמערכת החדשה. תהליך הדיגיטציה להתחיל הפוך - בשרטוט תמונת עתיד ברורה המתייחסת לתהליכי עבודה, לתפקידים ואפילו לתרבות הנדרשת כדי לתמוך בטרנספורמציה הדיגיטלית. כך נוכל לוודא שאנחנו לא מיישמים אסטרטגיה חדשנית בהיבט אחד של העבודה בזמן שבחלקים אחרים שלה התפיסה היא של עסקים כרגיל.

באופן הזה נוכל לזהות מצד אחד תפקידים שהתייתרו ומצד אחר יכולות חסרות. בדוגמה שפתחנו בה, הארגון צריך להתמודד המערך שבנה לקבלת טפסים ובדיקתם. גם אם הדיגיטציה ייתרה חלק מהתפקידים, זה לא בהכרח אומר שאין מה לעשות עם האנשים שמילאו אותם בעבר, כי כעת יש תפקידים חדשים שלא נדרשו קודם לכן. לדוגמה, תפקידים הקשורים בתהליכי ביקורת דיגיטליים, טיפול בחריגים ואפילו תפקידים של הפקת ערך מהמידע שנאסף לצורך קבלת החלטות ושיפור מתמיד.

ההשלכות של דיגיטציה על תפקידים בארגון הן מעבר לארגון מסוים. הן רלוונטיות לעולמות מקצועיים שלמים. טרנספורמציה דיגיטלית בתחומי הבריאות והשירותים הציבוריים, לדוגמה, משליכה על שירותים ומקצועות טיפוליים. ראו לדוגמה את העובדים הסוציאליים. אנחנו נוטים לחשוב שאנשים במקצועות טיפוליים יידרשו יותר, לא פחות, בעולם המשתנה. ואכן, סביר להניח שהשינויים הדמוגרפיים והפערים החברתיים ימשיכו להגביר את הביקוש לשירותיהם של עובדים סוציאליים, במיוחד באוכלוסיות פגיעות. אבל הצמיחה המהירה של טכנולוגיה משפיעה גם על החברה, על המערכות המספקות את מערך השירותים הזה, ולכן גם על המקצוע באופן שאנחנו עדיין לא לגמרי מבינים.

עובד סוציאלי הוא יותר מעובד סוציאלי

מחקר על עתיד העבודה הסוציאלית הציג מטריצה מעניינת המסמנת ארבעה תרחישים עתידיים לעולם העבודה, בכל תחום. הדוגמה הזו נוגעת לעובדים סוציאליים, אבל אם תחשבו עליה, תוכלו למצוא בה גם את המקצוע שלכם, וכארגון, תוכלו למצוא בה את היכולת למפות פעילויות שלמות.

הציר הראשון נוגע למפגש בין המקצוע לטכנולוגיה על הטווח שבין אבולוציה לרבולוציה. הציר השני מתבונן באופן שבו יתפתח המקצוע עצמו בטווח שבין הישארות במסגרת המקצוע הנוכחי לבין יציאה מהתחום כפי שהוא מוגדר היום. ארבעת החלקים הנוצרים במפגשים האלה מתארים מרחבים שונים שבהם יצטרכו העובדים הסוציאליים, במקרה הזה, לעבוד ובוחנים את התפקידים שיוכלו למלא בתגובה לסביבה המשתנה.

תרחיש 1 מציג את האפשרות הפשוטה ביותר: הטכנולוגיה משפרת את הקיים ומתבססת על יכולות וחוזקים קיימים. בתרחיש הזה, לדוגמה, יש הטמעה של כלים לקיצור תורים, ושיפור מעקבים ותקשורת עם לקוחות, ואולי גם כלים מתחדשים לשיח שוטף ויוזמות. חשבו למשל איך מוגדרת מחדש "קהילה" במקצוע עבודה סוציאלית בעידן הזה.

תרחיש 2 עושה צעד אחד קדימה: אנחנו עדיין בתחומי המקצוע הקיים אבל כבר חושבים על המהפכות האמיתיות שהטכנולוגיה יכולה לזמן לעובדים הסוציאליים בבואם לשפר את מצבם של אנשים בחברה. כאן כבר ניתן להשתמש במידע שנאסף ולגבש גישות חדשות לטיפול בפרט, במשפחה, בקהילה ואפילו במערכת כולה, עד כדי טיפול באי-שוויון בחברה. חשבו, לדוגמה, מה אפשר היה לעשות אילו יכולנו ללמוד מה מאפיין את אלה שהצליחו לצאת ממעגלים חברתיים מסוימים וליצור בעקבות זאת מערכת שתעזור לאחרים.

תרחיש 3 מרחיב את תחום המקצוע: יש כאן הבנה שהיכולות והניסיון של עובדים סוציאליים רלוונטיים בעידן המשתנה מעבר לגבולות המקצוע ולכן הם יכולים להרחיב את היקף העשייה וההשפעה שלהם לתחומים אחרים בחברה. טשטוש גבולות המקצוע אינו נובע מהטכנולוגיה, אלא מההבנה שיש עולמות נוספים שבהם היכולות והניסיון של המקצוע יכולים לתרום. חשבו, לדוגמה, על ניהול קהילות ברשת בכלים של עבודה סוציאלית, או על טשטוש הגבולות בין מקצועות הטיפול כשחלק מהעשייה עובר לכלים חדשים.

תרחיש 4 מציע התפתחות בשני הממדים - הטכנולוגי והמקצועי. כאן ההובלה אל מעבר למקצוע נבנית גם על מהפכה טכנולוגית ושימוש בכלים כמו מערכות לומדות ומציאות מדומה. מדובר בכלים חדשים ובמידע שנועדו לשפר מערכות אנושיות, כולל מערכות חברתיות ובריאות במישורים לאומיים.

האתגר שלנו כיום, בארגון ובאופן אישי, הוא להבין שדיגיטציה היא הרבה מעבר למחשוב הקיים. כדי להתמודד עם האתגר הזה, אסטרטגיה דיגיטלית חייבת לפגוש אנשים, ואנשים חייבים לפגוש את האסטרטגיה. בין שאתם עוסקים בשירות לקוחות ובין שאתם מטפלים בנפשות ובמשפחות, העולם של מחר לא דומה לזה של היום.

הכותבת היא יועצת אסטרטגית, מרצה ובלוגרית בעולם העבודה העתידי. niritcohen.com

עוד כתבות

בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock

טראמפ הוציא את הנאסד"ק מ"שוק דובי", והמשקיעים תוהים כיצד לפעול כעת

מדד הנאסד"ק השלים עלייה של יותר מ־20% מהשפל האחרון, אבל האם זה אומר שכדאי להשקיע בו כעת? ● מדוע לא צריך לנסות "לתפוס" בדיוק את השפל, ומה קרה למי שמכר דווקא כשהשוק הוגדר כ"דובי" ● מומחי שוק מנסים להעריך אם כעת זה הזמן לחזור ולחפש הזדמנויות

יורם נווה מנכ''ל כלל, רונן אגסי מנכ''ל מגדל, אייל בן סימון מנכ''ל הפניקס / צילום: נטלי פורטי, צילומים: כדיה לוי, ניקולה וסטהפל, ענבל מרמרי

הפניקס, כלל ביטוח ומגדל רוצות להתחרות בבנקים על פיקדונות לציבור

הרפורמה ששואפת לפתוח את שוק הפיקדונות לתחרות מחוץ לבנקים תעלה השבוע לשימוע במשרד האוצר ● חברות הביטוח כבר נענות לאתגר ומתחילות להתחמם על הקווים, אך הדרך לשם עוד ארוכה ויקרה ● בינתיים, גורמים בענף מזהירים: בלי הקלות - אף אחד לא ייכנס

מארק בניוף, מנכ''ל סיילספורס / צילום: ap, Markus Schreiber

מנכ"ל סיילספורס צפוי להרוויח 600 מיליון דולר מהאקזיט של וויז

את ההשקעה ביצעה סיילספורס באמצעות זרוע ההשקעות של החברה ● מנכ"ל החברה, מארק בניוף, אף השקיע באופן אישי בוויז דרך הקרן הפרטית שלו

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

רגע לפני אישור "דירה בהנחה" במתכונת החדשה והמצומצמת: הרוחות מתלהטות בין ראשי הרשויות לאוצר

ראשי מרכז השלטון המקומי ומרכז השלטון האזורי מכנים את הצעת האוצר עבור אנשי המילואים "אחיזת עיניים", ודורשים שהתוכנית תתאפשר בכלל היישובים • שר האוצר: "התוכנית הפלתה לרעה את תושבי הפריפריה"

פרופ' גבי סרוסי, השר ישראל כ''ץ וגלעד ארדן / איור: גיל ג'יבלי

התעשייה האווירית כבר חצי שנה ללא יו"ר, והמועמד של כ"ץ מקבל הזדמנות אחרונה

דירקטוריון תע"א יתכנס לדון מחדש במועמדות גבי סרוסי, שקידם שר הביטחון ונפסלה על ידי הוועדה למינוי בכירים בשל "ניסיון ניהולי מצומצם" ● ברשות החברות דורשים הכרעה ומסמנים את השבוע הבא כמועד הקריטי ● מועמדותו של גלעד ארדן עשויה לחזור לשולחן

מגשר רכבי ליסינג בתל אביב / צילום: עינת לברון

המאבק הסמוי בין יבואניות הרכב הגדולות לחברות הליסינג

על רקע משבר מעמיק בשוק הרכב הישראלי, הכולל גידול חד בתחרות וירידה בהיקף המכירות, היבואנים פועלים להרחיב את פעילות הליסינג שבבעלותם ● במקביל, בשבועות האחרונים בוטלו ללא הסבר שתי תוכניות הנפקה של חברות ליסינג, שאחת מהן חודשה בסוף השבוע האחרון

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

הרווח הנקי של הבורסה בת"א זינק ב-40% ברבעון. אלו הסיבות

עמלות המסחר והסליקה גדלו ב-15% ועמדו על כ-50 מיליון שקל ● הבורסה נהנתה גם מגידול בהכנסות מדמי רישום ואגרות, לצד הכנסות מהפצת מידע ושירותי קישוריות ● מנכ"ל הבורסה, איתי בן זאב: "העלייה במחזורי המסחר לצד גידול בהנפקות ובהשקעות בקרנות סל מקומיות, מעידים על אמון ציבור המשקיעים המקומי והבינלאומי"

תעלת סואץ / צילום: Shutterstock

בצל הפסקת האש של טראמפ והחות'ים: מצרים פתחה במבצע הנחות בתעלת סואץ

בניסיון לעודד את חברות הספנות לחזור לים האדום בקצב גבוה יותר, תעלת סואץ הכריזה ביום חמישי האחרון על מבצע הנחות בשיעור 15% למעבר בתעלה ● בתוך כך, יו"ר מינהלת תעלת סואץ קיים בשבוע שעבר סדרת פגישות עם בכירי הענף

מטוס של וויזאייר. השפעה מכרעת על שוק הלואו־קוסט / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חדשות טובות לטסים: החברה הזרה הכי פעילה בנתב"ג חוזרת

בשעה שחברות תעופה אחרות מבטלות את הטיסות לישראל, באתר ויזאייר הודיעו על חזרה כבר בשבוע הקרוב ● אייר קנדה, שתכננה לשוב לארץ בתחילת יוני, החליטה על הארכת השהיית הטיסות הארוכה ביותר עד כה: עד 8 בספטמבר 2025 ● אלה המועדים בהם החברות הזרות צפויות לחזור לפעילות בישראל

קניות אונליין / אילוסטרציה: Shutterstock

הישראלים מזמינים פחות חופשות מאשר ב־2024, אבל משלמים יותר

גלובס מציג הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על התייקרות של 12% בגובה עסקאות התיירות, בשל עליות המחירים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; עליות קלות בחוזים בארה"ב

הדאקס יורד ב-0.3% ● הניקיי ירד ב-0.1% ● האינפלציה בארה"ב פחות גבוהה מהתחזיות, אבל עדיין עיקשת ● ● הזהב ממשיך לאבד גובה ● S&P 500 חזר לטריטוריה חיובית בשנת 2025 ● וגם: הבנק שאופטימי לגבי כלכלת ארה"ב ושוק המניות האמריקאי

טראמפ נפגש עם אמיר קטאר, תמים בן חמד א-ת'אני / צילום: Reuters, Brian Snyder

התחנה הבאה בביקור: טראמפ נפגש עם אמיר קטאר

הביקור של נשיא ארה"ב במזרח התיכון נכנס ליומו השני ● טראמפ נפגש הבוקר עם נשיא סוריה אחמד אל-שרע, יום לאחר שהכריז על הסרת הסנקציות האמריקאיות מעל סוריה ● אמש הספיק טראמפ לחתום על הסכם בשווי 142 מיליארד דולר הכולל אספקת ציוד צבאי מתקדם ושירותים ממעל לעשר חברות ביטחוניות אמריקאיות ● מה עוד צפוי בימים הקרובים?

ריינאייר / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט מדירות רגליהן מכאן. מגוון יעדים זולים נמחקים מהמפה

היעדרותן של חברות הלואו קוסט הבולטות שפעלו בקווים ישירים לישראל עד לגל הביטולים האחרון, מביאה לכך שמספר יעדים, חלקם משניים אך אהובים על הקהל הישראלי, פשוט נעלמו מהמפה עד שהחברות הללו יחזרו לפעולה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים נגד תופעת ה"דרייברים": פשטה על "תחנות מוניות" פיראטיות

מדובר במנגנון משומן הפועל במחשכים, ללא אישורים של משרד התחבורה וללא כל דיווח לרשויות המס ● האפשרות הזמינה של מערך היסעים באמצעות רכבים פרטיים לאורך כל שעות היום וללא כל רגולציה יצרה תעשייה שלמה של כסף שחור המתגלגל מתחת לעין הרשויות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 חזר לטריטוריה חיובית בשנת 2025

נאסד"ק עלה ב-1.6% ● אנבידיה חזרה ל"מועדון ה-3 טריליון דולר" לאחר שלושה חודשים ● האינפלציה בארה"ב הפתיעה לחיוב: יורדת לקצב שנתי של 2.3% באפריל ● קוינבייס נכנסת למדד S&P 500, זינקה ב-24% ● מניית הרץ, הפוזיציה החדשה של ביל אקמן, ירדה בחדות ● פלנטיר זינקה בכ-8% והשלימה עלייה של כ-70% מתחילת השנה

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

לאחר העתירה לבג"ץ: היכונו לעלייה נוספת במדד תשומות הבנייה

דניה סיבוס עתרה לבג"ץ, שיורה ללמ"ס לעדכן את מדד תשומות הבנייה לנוכח הזינוק בעלויות שסופגים הקבלנים בעקבות המלחמה ● בתגובה הודיעה הלמ"ס כי היא צפויה להשלים את עדכון המדד לקראת סוף השנה

נמל חיפה , ישראל / צילום: שלומי יוסף

דיל לחילוץ נמל חיפה? המדינה תאפשר לבעלים לשעבד חלק מהכסף

בקופת הנמל נעולים 2.7 מיליארד שקל שיועדו לתשתיות, שהרוכשים ביקשו לשעבד להפחתת חוב ● המדינה חוששת שהדבר ייפגע בפיתוח ● הפתרון המסתמן: חלק מהסכום יופקד בידי בעלת התשתיות

דונלד טראמפ ומוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ איש ערב: הנשיא חוצה קווים אדומים בדיפלומטיה של דולרים ושל ג׳סטות. לאן הוא יגיע ואיזה מחיר תשלם ישראל?

השתפכויות האהבה למוחמד בן סלמאן מזכירות לישראל שהיא אינה יכולה להתחרות על אהבתו של הנשיא בהשקעות של ״טריליון דולר״ או ב״ארמון המעופף״ ● כדי להינצל מקוצר הרוח הבסיסי של טראמפ היא חייבת לשכנע אותו שהיא עדיין נכס אסטרטגי ● אבל איך?

רון אילון / צילום: איל יצהר

מנאשם לעד תביעה: סיבוב הפרסה של הפרקליטות בתיק רון אילון

החלטת הפרקליטות התקבלה 8 שנים אחרי פתיחת החקירה ו־4 שנים לאחר הגשת כתב האישום נגד רון אילון ● כך הפך באופן רשמי מנכ"ל yes לשעבר מנאשם בפרשת בזק־yes לעד תביעה נגד שאול אלוביץ' בתיק 4000 ● התפנית נולדה כתוצאה מהצטברות של ראיות שחשפה ההגנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock

החברות הזרות מבטלות טיסות, והישראליות מתקשות לעמוד בעומס

יותר ויותר חברות תעופה מודיעות על הארכת ביטולי הטיסות, אבל יש גם כאלה שחוזרות או מאותתות על חזרה אפשרית ● בינתיים, הנוסעים נמצאים בחוסר וודאות, וזה משחק לידיהן של החברות הישראליות ● חדשות התעופה