גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה נשאר מה-1+1 של מיזוג קסטרו והודיס? בקושי 1

שווי השוק של החברה הממוזגת, הכוללת את פעילות קסטרו וקבוצת הודיס, דומה כיום לזה שבו נסחרה קסטרו לבדה לפני המיזוג אשתקד ● המשך ההידרדרות העסקית של גולף עלול להביא אותה לסיטואציה פיננסית מורכבת ● דעה

בר רפאלי בקמפיין הודיס / צילום מסך
בר רפאלי בקמפיין הודיס / צילום מסך

דוחות קסטרו לסיכום הרבעון הראשון של 2019 היו מהדוחות הכספיים הקשים שנראו בענף האופנה המקומי בשנים האחרונות. אין צל של ספק כי לתזמון חג הפסח ומזג-האוויר הייתה השפעה מהותית על תוצאות הרבעון, אבל בניגוד לקמעונאיות אחרות, קסטרו לא כללה בדיווחיה צפירת הרגעה ביחס לתוצאות האלה, כך שבקרב המשקיעים הדאגה אף גדולה יותר מחשש שגם חג הפסח לא היטיב עם החברה בהשוואה אפקטיבית.

בנוסף לעונתיות שפגעה בביצועי החברה, ציינו בקסטרו כי חלה ירידה ברווחיות הגולמית בתחום ההלבשה, בעקבות גידול בשיעור ההנחה הממוצעת. ההוצאות בגין השקת פעילות רשת קרולינה למקה בארה"ב הכבידו אף הן על תוצאות הרבעון (אם כי לא ניתנה לקוראי הדוחות הכספיים אינדיקציה כמותית על עלות ההרפתקה האמריקאית של קסטרו).

קסטרו  הציגה ברבעון בודד הפסד לפני מס בסך 61.6 מיליון שקל והפסד נקי של 48.6 מיליון שקל, שהגיע בהמשך להפסד שנתי נקי של 59.6 מיליון שקל. ואולם בניגוד להפסד אשתקד, שנבע במידה רבה מהפחתות חשבונאיות גדולות בגין עסקת המיזוג עם קבוצת חברות הודיס שרכשה, הרי שברבעון הנוכחי ההפסד היה כולו תוצאה של ביצועים עסקיים שוטפים.

הפדיון בחנויות זהות בתחום האופנה צנח ברבעון הראשון השנה ב-19% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, ונרשם הפסד תפעולי מגזרי של 31 מיליון שקל. החולשה בעסקיה של קסטרו באה לידי ביטוי גם בירידה של כ-10% בפדיון בחנויות זהות בתחום פעילות אביזרי האופנה, הפגיעים תיאורטית פחות מעונתיות, אשר הציגו הפסד תפעולי מגזרי של 15.9 מיליון שקל.

תחושת החמיצות בשוק גוברת

החברה מתקשה להתמודד עם ההוצאות הכבדות, ולפיכך עתידה ייקבע בראש ובראשונה ביכולתה להגדיל את המכירות למ"ר לאורך זמן. הוצאות שכר הדירה, דמי ניהול והוצאות אחזקה זינקו ל-23.3% מן המכר הרבעוני, שהתכווץ, ואילו הוצאות שכר העבודה ברבעון טיפסו ל-21.2% מהמכר, הן בשל התכווצות המכר והן בשל עליית שכר.

לצד העלייה החדה בשכר המינימום בשנים האחרונות, מתמודדת קסטרו עם עלויות עיבוי מצבת כוח האדם בתחום הדיגיטל והשיווק, במסגרת המפץ הגדול בענף המחייב נוכחות אפקטיבית בערוצי שיווק ומכירה אלה. להוצאות אלו יש להוסיף הוצאות הנהלה וכלליות אשר עמדו על 6.5% מן המכר.

העובדה שחברת קסטרו שוב אינה טורחת להעלות מצגת משקיעים לאתר הבורסה ואינה עורכת שיחת ועידה עם המשקיעים, מחריפה את תחושת החמיצות ומגבירה את רף הדאגה. אציין כי מחיר מניית החברה ירד מתחילת השנה בכ-20%, בהמשך ישיר לירידה של 31% אשתקד, כך שהדאגה משתקפת בביצועי המניה.

שווי השוק של החברה הממוזגת הכוללת את פעילות קסטרו וקבוצת הודיס עומד כיום על כ-480 מיליון שקל, דומה לשווי שבו נסחרה קסטרו לבדה טרם המיזוג אשתקד (אז הוערך שווי החברה הממוזגת ביותר ממיליארד שקל). מה שאומר כי פחות משנה לאחר השלמת המיזוג בין הצדדים - מה-1+1 של קסטרו והודיס יצא בקושי 1.

למרות ההפסדים הכבדים שרשמה קסטרו ברבעון, החוב הפיננסי נטו של החברה אינו גדול ועומד על כ-50 מיליון שקל בלבד. זאת כאשר בקופת החברה נזילות העולה על רבע מיליארד שקל והון עצמי של כ-585 מיליון שקל. בנתונים אלו, לרשות קסטרו עומדים הכלים הפיננסיים, המותגים המגוונים והניסיון הניהולי המגוון על מנת להתמודד עם המפץ הגדול בענף האופנה, והאתגרים הספציפיים עימם מתמודדת החברה. ואולם, במקביל למאמץ המרכזי חייבת החברה לייצר ערוץ תקשורת רציף אל מול השותפים שלה מן הציבור, המחזיקים כ-17% ממניות החברה.

"ילד הכאפות" של הסחר האלקטרוני

שווי השוק של חברת האופנה גולף  צנח בעקבות פרסום דוחות הרבעון הראשון לכ-100 מיליון שקל בלבד. חוכמת השוק גורסת כי שוויה הכלכלי של גולף, שמכרה אשתקד בכ-890 מיליון שקל ומגדירה עצמה בדוחות, במידה רבה של צדק, כחברה מהמובילות בתחומה בישראל,  שווה כיום רק כ-30 מיליון שקל מעבר לשווי השוק של החזקתה במניות החברה הבת עדיקה, העוסקת בעיצוב, ייצור ושיווק מקוון של מוצרי אופנה, הלבשה והנעלה. 

גולף, שמנהלת כ-326 חנויות לצד פעילות אונליין ומפרנסת כ-1800 משרות, מצויה בעיצומה של שקיעה רב שנתית מדאיגה. תקן IFRS 16 החדש שיושם ברבעון הראשון ב-2019 מלמד כי חולשת גולף היא מקור לדאגה גם לבעלי המרכזים המסחריים שלהם משלמת החברה הוצאות שכר דירה שנתיות של כ-140 מיליון שקל, כאשר נוצרה לה התחייבות חכירה רב שנתית של כחצי מיליארד שקל.

דוחות הרבעון הראשון של גולף היו חלשים מאוד והציגו הפסד של 14.7 מיליון שקל. החולשה בביצועים נומקה בין השאר בסיבות עונתיות אובייקטיביות של תזמון חג הפסח, ואולם במקרה של גולף לא הרבעון החלש הוא מקור הדאגה, אלא המציאות העסקית המדכדכת שנמשכת זמן רב ומתבטאת בביצועים העסקיים ובמחיר המניה.

החברה אמנם ציינה כי מניתוח ראשוני של נתוני הרשת לינואר-אפריל 2019 חלה צמיחה של 3% במכירות, וצמיחה של 2.6% במכירות חנויות זהות לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אך המשקיעים לא השתכנעו מצפירת הארגעה הרפה שעלתה מהנתונים החלקיים שפרסמה גולף.

מגזר ההלבשה וההנעלה הוא "ילד הכאפות" של הסחר האלקטרוני בישראל, ועיוות המע"מ המעודד אותו רק מחמיר את המצב. עלויות שכר הדירה הכבדות בענף ושכר העבודה המטפס, מוסיפים אתגרים גדולים. לפיכך, אם נוסיף לתנאי השוק את דעיכת המותג של גולף, צפוי כי נקבל תמונה עסקית קשה. 

המשך ההידרדרות העסקית של גולף עלול להביא אותה לסיטואציה פיננסית מורכבת שבה יידרש בעל השליטה העשיר, לן בלווטניק, המחזיק ב-53% ממניותיה, לשקול אופציות לחיזוקה הפיננסי של החברה.

לחלופין, ראוי כי בלווטניק ישקול ברצינות את מכירת השליטה בגולף או של פעילותה בחלקים. מימוש פעילות אופנת הבית של גולף, אשר מציגה תוצאות חיוביות בשנים האחרונות, לצד מימוש ההחזקה בעדיקה, עשויים להציף ערך רב ביחס לתמחור האפסי של גולף כיום, וכך לשקם חלק מהנזקים שנגרמו לציבור בעלי המניות, להבטיח תעסוקה לעובדים ולאפשר לחברה להתייצב ולשקם עצמה. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של איילון בית השקעות . כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בניירות הערך המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"