גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רישום הדירות התעכב - הקבלן ועורכי הדין חשופים לתביעת נזיקין

שבע שנים לאחר שאוכלסו, הדירות ברחוב חברון 6 ברמת-גן טרם נרשמו על-שם בעליהן • בית המשפט המחוזי קבע כי הקבלן ועורכי הדין הפרו את ההתחייבות לרישום

הבניין ברחוב חברון ברמת-גן. השופט קבע כי "אין הצדקה לאיחור ברישום" / צילום: כדיה לוי
הבניין ברחוב חברון ברמת-גן. השופט קבע כי "אין הצדקה לאיחור ברישום" / צילום: כדיה לוי

בית המשפט המחוזי בתל-אביב פסק לאחרונה כי חברת גאון נדל"ן ומשרד עורכי הדין דורון טיקוצקי קנטור גוטמן ושות' הפרו את התחייבותם כלפי רוכשי דירות בפרויקט חדש שהקימה החברה ברחוב חברון 6 ברמת-גן, לרשום את הבניין כבית משותף, וזאת 7 שנים לאחר שהבניין אוכלס. בית המשפט מינה את עו"ד אלון סמואל ככונס נכסים לביצוע רישום הבית המשותף ורישום הדירות על-שם הרוכשים. אי-רישום, כידוע, יכול לחבל בעסקאות מכר דירות ומחליש את חזקת הדיירים בנכסיהם.

בתביעה שהגישו 9 משפחות לבית המשפט נגד החברה ומשרד עורכי הדין, נטען, באמצעות עורכי הדין אלון סמואל ותומר אזרחי ממשרד יוסף סמואל ושות', כי בין השנים 2009-2012 רכשו התובעים דירות בפרויקט שכלל 11 יחידות דיור. במסגרת ההסכמים עם הרוכשים, התחייבה החברה לרשום את הדירות כיחידות נפרדות בבית משותף. 

בחלק מההסכמים התחייב הקבלן לבצע את הרישום בתוך 24 חודשים ממועד גמר בניית הבניין, ובחלקם תוך 60 חודשים מהמועד. בחלק מההסכמים לא צוין מועד לרישום הבית המשותף. על-פי ההסכמים, משרד עורכי הדין דורון טיקוצקי קנטור גוטמן ושות', שייצג את החברה, קיבל מכל רוכש סך של 1.75% ממחיר הדירה שרכש. למרות זאת, עד היום הבניין לא נרשם כבית משותף. 

לטענת התובעים, הקבלן ומשרד עורכי הדין הפרו את ההסכמים הפרה יסודית בכך שלא רשמו עד היום את הדירות כיחידות בבית משותף. לכל המאוחר היה על החברה לרשום את הבניין המשותף עד ספטמבר 2016, וגם ביחס לדיירים שבהסכמים עמם לא נקבע מועד לרישום הבית המשותף, הייתה מוטלת על הקבלן החובה לרשום את הדירות כבית משותף תוף פרק זמן סביר. בפועל, חלפו כבר יותר משבע שנים מאז שהבניין אוכלס, והקבלן לא עמד במחויבותו לביצוע הרישום.

עוד טענו התובעים כי טרם ניתנה תעודת גמר לבניין בגלל מחדלי הקבלן שביצע חריגות בנייה לרבות בניית מחסנים בלתי חוקיים, ולכן הוא כלל לא ניסה להשיג תעודת גמר ולא פנה ללשכת רישום המקרקעין לצורך ביצוע רישום בית משותף. לטענת התובעים, עורכי הדין קיבלו שכר-טרחה של מאות אלפי שקלים מהדיירים לצורך ביצוע הרישום ולא עשו זאת, ובכך הפרו את חובת הנאמנות כלפי הדיירים. על כן התובעים מבקשים מבית המשפט למנות כונס נכסים שישלים את הרישום.

מנגד טענו הנתבעים כי הסיבה לאי-רישום בית משותף נעוצה במחדלי התובעים, שכן, אחת המשפחות בבניין, שנמנית בין התובעים, ביצעה עבירות בנייה חמורות אשר מסכנות את יציבות הבניין, כשחצבה פתח כניסה בקירות הממ"ד בדירתה. לטענתם, רק בגלל אותן חריגות, מחלקת הפיקוח בעיריית רמת-גן מסרבת להעניק לבניין תעודת גמר ולכן לא ניתן לרשום את הבניין כבית משותף. על-פי ההסכמים, במידה והעיכוב ברישום נובע ממחדלי הדיירים, אין חובה על הנתבעים לבצעו.

לטענת הנתבעים הדיירים לא עשו דבר על-מנת להסדיר את חריגות הבנייה שביצעה אותה משפחה, ולא דרשו ממנה להסיר אותן ולא דיווחו על החריגות לעירייה. "החציבה בקיר ממ"ד המהווה קיר יסוד תומך לכל הבניין ולמגדל הממדים שמעליו חמורה ומסוכנת ביותר" ציינו הנתבעים. לטענתם, יש לחייב את התובעים לסלק את חריגות הבנייה שביצעו ולאחר מכן לאפשר לחברה לבצע את הרישום, כאשר אין להחשיב את התקופה שבה העיכוב נגרם בגלל סיבות שלא בשליטת החברה. לכן על-פי ההסכמים, ועל-פי חוק המכר, לא חלף המועד לרישום הבית המשותף.

עוד טענו הנתבעים כי התשלום לעורכי הדין היה בגין השתתפות בכל ההוצאות המשפטיות של הפרויקט לרבות עריכת ההסכמים, קיום פגישות, טיפול בערבויות, טיפול במשכנתאות, ורישום הבניין כבית משותף מהווה חלק מזערי בו.

השופט נפתלי שילה קיבל את התביעה וקבע כי חריגות בנייה באחת הדירות בבניין אינן מהוות עילה לאי-רישום בית משותף. "במקרה כזה לא ניתן להפוך את כל הדיירים לבני-ערובה" קבע שילה. "יש לנסות לרשום את הבניין כמשותף ולכל היותר לא לייחד את הדירה החורגת ולא לרשום אותה על-שם בעליה ולחלופין לרשום אותה עם הערה אודות חריגות הבנייה. היה על החברה לפעול נמרצות לקידום הרישום והיא לא פעלה כמתחייב וכמצופה ממנה". שילה דחה את הטענה כי אין להכריח את החברה לבצע רישום הנוגד את ההיתר. "מי שנפגע מאי הרישום הם התובעים", קבע. "החברה לא תינזק מכך ואין הצדקה לעיכוב המתמשך ברישום".

עוד קבע שילה בפסק הדין כי העובדה שהדיירים לא פעלו נגד המשפחה שביצעה את חריגות הבנייה על-מנת שתסיר אותן, לא גורעת מחובתו של הקבלן לפעולה לקיים את התחייבותו. "הנתבעים היו חייבים לרשום את הבניין או לפחות לנסות לרשום אותו וזאת לאור מחויבותם לפחות לכל יתר הדיירים שהם תמי-לב, ואין להם כל אחריות לחריגות שבוצעו בדירת השכנים" נקבע. בנוסף, נדחתה טענת החברה כי החריגות באחת הדירות גרמו לכך שטרם הגיע מועד גמר הפרויקט שרק לאחריו חלה חובת הרישום. שהרי, למרות חריגות הבנייה, בניית הפרויקט הסתיימה והדירות נמסרו לדיירים.

בשאלת לוחות הזמנים הזכיר שילה כי תיקון לחוק המכר שנכנס לתוקף באפריל 2011 וחל אמנם רק על אחד מרוכשי הדירות בבניין, קובע כי על הקבלן לרשום את הבניין כבית משותף בפנקס בבתים המשותפים תוך שנה ממועד מסירת החזקה בדירה, ואת הדירה לרשום תוך חצי שנה לאחר מכן. עיריית רמת-גן הנפיקה טופס אכלוס לפרויקט בספטמבר 2011, ומיד לאחר מכן הדירות נמסרו לדיירים. מכאן שלכל המאוחר רישום הבית המשותף היה צריך להסתיים בחודש ספטמבר 2016, שאז חלפו 60 החודשים שנקבעו בחלק מההסכמים.

"זלזול מופגן וחוסר אכפתיות מצד החברה"

"ברור כי מדובר באיחור משמעותי ביותר ובלתי סביר והדבר מהווה הפרה יסודית של ההסכם" קבע שילה. "ביחס לדיירים שבהסכמים איתם נקבעו מועדים, המועדים חלפו לפני כמה שנים. למרות שניתנו לחברה הזדמנויות רבות לתקן את מחדלה, היא לא עשתה דבר וישבה בחיבוק ידיים. גם בהסכמים שבהם לא ננקב מועד לרישום ברור כי בחלוף יותר משבע שנים מאכלוס הבניין עבר הזמן הסביר להשלמת הרישום".

שילה הוסיף כי "העובדה שטרם התקבלה תעודת גמר מהעירייה לא מצדיקה איחור ברישום", והזכיר כי גם במחלקת הפיקוח בעיריית רמת-גן העידו כי לא נעשתה כל פנייה על-ידי החברה לצורך הוצאת תעודת גמר לבניין. עוד קבע שילה כי החברה לא נתנה כל הסבר מדוע לא טרחה להשיב לפניות הרבות של הדיירים שביקשו ממנה לקיים את חובתה לרישום הבניין. "העדר כל תשובה לפניותיהם החוזרות מלמדת על זלזול מופגן וחוסר אכפתיות מצד החברה", קבע.

שילה לא קיבל את הטענה כי רישום הבניין במצבו "חושף את הבניין לסיכונים הנדסיים חמורים עד לקריסת הבניין", וקבע כי אין כל קשר בין רישום הבניין לחוזק, ולדבריו, במידה והמצב הבטיחותי של הבניין הושפע מחריגת הבנייה שביצעה אחת המשפחות, הרי שהוא מצוי באחריותה.

לגבי עורכי הדין נקבע כי אינם יכולים להסתתר מאחורי הטענה כי הקבלן הורה להם לחדול מהטיפול ברישום הבית המשותף, לאחר שהדיירים הגישו נגדו תביעת ליקויי בנייה. במצב זה, היה על עורכי הדין להודיע לדיירים כי הם מצויים בניגוד עניינים ולבקש מהם להשתחרר מתפקידם בביצוע הרישום. יש לדחות את טענת עורכי הדין שאין להם מחויבות כלפי הדיירים מאחר שהלקוחה שלהם היא החברה בלבד וההסכמים הם בין הדיירים לקבלן בלבד.

עורכי הדין קיבלו תמורה עבור ביצוע הרישום וחובת הנאמנות שלהם בכל הנוגע לרישום היא לא רק כלפי החברה אלא גם כלפי הדיירים ששילמו להם ממיטב כספם לצורך ביצוע הרישום. שילה אף ציין בפסק הדין כי "נראה שהחברה רצתה "להעניש" את הדיירים על כך שהגישו נגדה תביעת בגין ליקויי בנייה. ברם החברה לא יכולה הייתה להתנער ממחויבותה והיא הפרה אותה".

שילה קיבל את התביעה וקבע כי החברה ומשרד טיקוצקי הפרו את התחייבותם לפעול לרישום הבית המשותף ולפיכך מינה את בא-כוח התובעים עו"ד אלון סמואל לכונס נכסים לצורך רישום הבניין כבית משותף ורישום הדירות על-שם התובעים. עוד נקבע כי הדלת בפני התובעים להגיש תביעת פיצויים פתוחה. בנוסף חייב שילה את הנתבעים בשכר-טרחה בסך 117 אלף שקל.

מגאון נדל"ן ומשרד עורכי הדין דורון טיקוצקי קנטור גוטמן ושות' נמסר: "אנו לומדים את פסק הדין, אולם מעיון ראשוני בו עולה כי הוא מושתת על אמירות חלקיות ומתעלם מראיות שונות שהובאו בפני בית המשפט לכך שלא ניתן היה עד כה לבצע את הרישום, עקב חריגות בנייה שביצעו חלק מהדיירים עצמם והתראה על כך בהחלט נמסרה לדיירים, שלא כפי שנכתב. אנו שוקלים בכובד-ראש כיצד לפעול ויתכן מאד שנערער על פסק הדין".

עוד כתבות

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס