גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך באמת היו נראים החיים אם ישראל היתה מדינת הלכה

איך יתנהל הצבא, מה יקרה לאזרחים הערבים והלהט"בים והאם כל המרחב הציבורי יופרד מגדרית? ● בעקבות דבריו של בצלאל סמוטריץ' על כך שישראל צריכה להתנהל "כמו בימי דוד המלך", יצאנו לבדוק מה זה בעצם מדינת הלכה ● שני מומחים בעלי תפיסות שונות לחלוטין מסבירים

ח"כ בצלאל סמוטריץ' / צילום: אוריה תדמור
ח"כ בצלאל סמוטריץ' / צילום: אוריה תדמור

יו"ר האיחוד הלאומי ומספר 2 באיחוד מפלגות הימין, בצלאל סמוטריץ', שואף לרשת את איילת שקד במשרד המשפטים, ויש לו תוכניות גדולות. בראיון שנתן אתמול (ב') ל"קלמן-ליברמן" ברשת ב' אמר סמוטריץ' כי ישראל צריכה "לחזור להתנהל כפי שהתנהלה בימי דוד המלך ושלמה המלך. רצוני בטווח הארוך הוא שמדינת ישראל תתנהל על פי התורה. כך צריך להיות".

דבריו של סמוטריץ', שחוללו במהירות סערה ציבורית, שפכו עוד שמן למדורת יחסי הדת ומדינה שהביאו באחרונה למשבר פוליטי חסר תקדים שאף התגלגל לפיזור הכנסת בתוך פחות מחודש מאז השבעתה. נראה כי השיח על מדינת הלכה מלא באי בהירות, מרתיע מאוד ציבורים רחבים והפך למעין כלי שרת בידי הפוליטיקאים.

ביהדות הדתית רוב מכריע של הזרמים מתנגד לכינונה של מדינת הלכה בשל הטעם הפשוט שמדינה כזו אמורה לקום רק לאחר ביאת המשיח. החרדים סוברים שאין לנקוט פעולות מעשיות המזרזות לכאורה; הציונות הדתית המבוססת על תורת הרב קוק רואה במדינת ישראל "אתחלתא דגאולה", אך גם שם הרוב המכריע של הרבנים ומורי הדרך לא מעלה אפילו את אפשרות מדינת ההלכה; בתוך הזרם החרד"לי יש מי שכן דוגל בכך, ותומך בסממנים כאלה, למשל בחידוש הפולחן בהר הבית - אבל מדובר בזרם מצומצם ושולי. בקרב היהדות החילונית, לא יהיה זה מופרך להניח שאין כל תמיכה בכינון מדינה כזאת.

ובכל זאת, בדקנו כיצד תיראה בפועל מדינת הלכה בעזרת שני מומחים בעלי דעות מנוגדות: מצד אחד הרב עדו רכניץ, מומחה לסוגיית התאמת מדינת ההלכה למציאות העכשווית בישראל של ימינו וכותב הספר "מדינה כהלכה", ומצד שני פרופ' ידידיה שטרן, עמית בכיר במכון הישראלי לדמוקרטיה, אדם דתי ומרצה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן.

האם יכולה לקום בישראל מדינת הלכה?

עמדתו של שטרן חד משמעית - אין היתכנות לקיומה של מדינת הלכה בעידן המודרני. לדבריו, חוקי ההלכה כפי שהם לא מתאימים ליישום כחוק בישראל. ההלכה חוברה כמעט כולה כשעם ישראל היה בגלות, והמשפט התייחס להיבטים שבין אדם לחברו ולא למושגים ברמת המדינה. יש פער אדיר בין ההלכה כפי שהיא לבין החיים שלנו כיום. הפתרון לדעתו הוא שימוש במקורות העבריים כהשראה בלבד לחוקי המדינה, אך לא החלתם במקומם.

רכליץ לעומתו מאמין כי יש היתכנות למדינת הלכה גם כעת, אבל תנאי יסוד לה הוא הסכמה של רוב מוחלט בציבור, שיכולה להשתקף בהצבעה של רוב מיוחס בכנסת - כלומר 80 ח"כים תומכים לפחות.

האם הרבנים ישלטו במדינה?

לפי המודל של רכליץ, במדינת הלכה הרבנים לא שולטים וראש הממשלה לא יהיה רב. יהיו בחירות דמוקרטיות כמו היום, והמנדט יהיה של הציבור. הכנסת תחוקק חוקים במקומות שבהם אין הלכה - חוקים כלכליים למשל. אין לו פתרון מיידי לוויכוח הערכי בין התורה ובין הגישות הליברליות, כמו למשל בסוגיות הבוערות ביותר של חילול שבת ומבנה המשפחה המסורתית.

שטרן נחרץ בהרבה, שכן לדבריו יישום ההלכה כפי שהיא יהיה צעד אנטי דמוקרטי ואפילו אנטי דתי. לשיטתו, צעד שכזה יגרור מלחמת תרבות במדינת ישראל.

איך ההלכה תשפיע על חיי היומיום?

לפי שטרן, מעורבות ההלכה תיתכן רק אם יינתן לה מעמד של השראה בלבד למשפט העברי - שכן לדעתו ניתן לזקק ממנה דברים טובים. המשמעות היא שתהיה לה יש משמעות בחיים הלאומיים, אבל לא כמסכת נורמטיבית מחייבת, שכן אז היא הופכת לכפייה דתית הנוגדת את עקרונות הדמוקרטיה. הוא מוסיף שבהלכה היהודית יש עקרונות יסוד שיכולים להתקבל מרצון בקרב הציבור הישראלי וצריך לשאול את עצמנו מה בחוכמת היהדות שהתפתחה לאורך הדורות מתאים לעומק של החיים היהודיים בישראל - אבל לא מעבר לכך.

רכניץ טוען מנגד כי בשדות מסוימים ניתן להחיל חוקי התורה בהרחבה, למשל בתחום הפלילי. השינוי יהיה לדבריו בצד הפיננסי בעיקר, שם יש הבדלים רבים בין ההלכה היהודית העתיקה ובין מה שמקובל כיום. למשל בדיני חוזים - כיום גם חוזה שנכרת בדיבור, באמירה ובתקיעת כף תופס, ולעומת זאת בהלכה יש צורך במעשה, תשלום למשל.

מי יהיה אחראי על פירוש ההלכה והתאמתה לזמננו?

לדברי רכניץ, כל זמן שהסנהדרין לא תקום, סביר שיהיה בית דין עליון הלכתי המקביל לבית המשפט העליון של ימינו. "ההלכה לא נעצרה לפני 2,000 שנה, היא גובשה בכל שנה ושנה על ידי פוסקי ההלכה באותה התקופה", הוא אומר ובכך יותר מרומז על הרכבו של בית הדין ההלכתי שהוא מדמיין, שלו אמורות להיות סמכויות הן חקיקתיות-הלכתיות והן פרשניות לחקיקה.

שטרן חולק עליו ומציין שאם יוחלו חוקי ההלכה, השופטים של היום לא יהיו מסוגלים לשפוט על פיהם פשוט כי לא כולם אנשי דת, וחלקם אף לא יהודים. הרעיון של להחליף את כל השופטים ולהעניק סמכויות הלכתיות לבית המשפט פסול מעיקרו לדעתו.

תהיה כפייה דתית במרחב הציבורי?

"בהלכה יש מעצם קיומה כפייה דתית, זה ברור", אומר רכניץ, אבל מסייג שכל פוסקי זמננו מסכימים שצריך להשתמש בה רק במקומות שבהם היא מועילה לשמירת המצוות ולא במקומות שבהם יש התנגדות. הוא מצטט את החזון איש, מי שקיבע את כללי ההתנהגות של החברה החרדית בישראל המודרנית, ולפיו כפייה דתית יוצרת את התוצאה ההפוכה - ובין השאר תגרום לאנשים שלא לשמור שבת.

רכניץ מדגיש כי גם בהלכה הבסיסית אין כפייה ביחס למה שאדם עושה בדל"ת אמותיו. כל עוד הוא עושה את זה בביתו - אין ענישה. הוא מודה, עם זאת, כי במסגרת מדינת ההלכה המודרנית תתבטא הכפייה בין השאר באיסור אירועים ללא הפרדה מגדרית.

מאחר שלתפיסתו של שטרן ההלכה צריכה לשמש השראה בלבד, ניתן להסיק שמבחינתו אין לכפות התנהגות דתית במרחב הציבורי על מי שאינו מעוניין בכך.

איך ייראו חייהם של האזרחים הלא יהודים במדינה?

מעמדם של המיעוטים החיים בישראל יהיה שווה אבל נפרד - כך רכניץ. ההלכה אומרת שצריך לעשות כל דבר כדי לעזור להם והם יזכו לשוויון זכויות במובן הפרטי, זכות הצבעה לכנסת וכו', אבל זו תהיה מדינה יהודית ועל כך לא יהיה עוררין. מהדברים ניתן להסיק שלא יהיו זכויות קבוצתיות למיעוטים - למשל השפה הערבית לא תזכה למעמד רשמי, החגים המוסלמיים והנוצריים לא יצוינו על ידי המדינה וייתכן שיוטלו מגבלות נוספות על אזרחים לא יהודים.

איך יתנהלו ענייני המשפחה והיחסים בין בני זוג?

לגישתו של רכניץ, שמסתמך על ההלכה, הזכויות הכספיות של גברים ונשים בעולם העסקים זהות לחלוטין. אבל בתוך המשפחה לגבר עומדת הזכות הבלעדית לגרש את האישה. "המצב הזה משקף את התפיסה של התורה שלפיה יש הבדלים בין גברים לנשים", אומר רכניץ, אבל לשיטתו זה לא אומר שיש קיפוח או אפליה. רבים בציבור הדתי והחילוני כאחד יתווכחו עם האמירה הזאת.

האם במצב של גירושים כל הרכוש יהיה של הגבר? "ממש לא", הוא טוען, "נשים היום מפרנסות כמו גברים, ולכן בית הדין הרבני מכריע על פי העיקרון שבני הזוג הם שותפים ולא כמו שהיה בעבר".

מה יקרה ללהט"בים במדינת הלכה?

שטרן אומר כי אין מחלוקת על כך שההלכה אוסרת על משכב זכר ואף קובעת על כך עונש מוות, אך לדבריו מדובר בדיני עונשין שהם יותר חינוכיים מאשר ריאליים ואין ראייה בכתובים לכך שבתי משפט דתיים הוציאו להורג אנשים בשל משכב זכר. כאן הוא מדגיש כי אמירות כמו זו של סמוטריץ' יוצרות נזק תרבותי והופכות את המשפט העברי לסכנה ולאויב בעיני רבים. "המשפט העברי צריך לתת אפשרות לחיים יהודיים-ליברליים מתוך רצון ולא מתוך כפייה", הוא אומר.

רכניץ לא התייחס ישירות לסוגייה הלהט"בית, אבל אמר בהקשר אחר שלאדם מותר לעשות כרצונו בביתו. מכך עולה שבהחלט ייתכן שלדעתו במדינת הלכה תיאסר התנהגות שאינה הטרונורמטיבית במרחב הציבורי.

האם עונש מוות וסקילה יחזרו להיות לגיטימיים?

גם רכניץ, שגישתו מחמירה יותר, טוען שלא, ושעונשים יהיו מידתיים. לדבריו, חז"ל במשנה פירשו שעין תחת עין פירושו תשלום ולא עקירת עין אמיתית. "גם עונשים אחרים מההלכה כמעט שלא ניתנים ליישום", הוא אומר, "הענישה המעשית היא בידי השלטון, במקרה שלנו שלטון דמוקרטי, והוא זה שמחליט כיצד". גם במקרה הזה רכניץ מציג סתירה פנימית בין כללי ההלכה לבין המשטר הדמוקרטי, אבל לא מציע פתרון שיאפשר לשתי השיטות לחיות יחד.

האם הרבנים ישתלטו על הצבא?

עמדתו של רכניץ היא שיציאה למלחמה היא בסמכותה הבלעדית של הממשלה, שיש לה מעמד הלכתי של מלך. היא תוכל לנהל את המלחמות לפי הבנתה והרבנים לא יוכלו להתערב. הרב שאול ישראלי למשל פסק שהדין הבינלאומי מחייב אותנו, כמו שהוא מחייב את יתר המדינות. זה ימשיך להיות ככה גם במדינה הלכה.

מצד שני, לדבריו גם בצבא תהיה הקפדה על חופש דת, כלומר גברים שלא ירצו בכך יוכלו להימנע משירות בקרבת נשים ויוכלו לגדל זקן כאוות נפשם. בצבא תחול הפרדה מלאה, כמו בגדודים החרדים כיום, אבל אולי יהיה מקום לגדוד אחד מעורב.

שטרן לא התייחס באופן ישיר להפרדה מלאה בצבא, אך מאחר שלתפיסתו יש להשתמש בהלכה כמקור השראה בלבד, סביר שהיה מתנגד לכך.

האם ניתן יהיה להתיישב בכל ארץ ישראל השלמה?

לעמדה הזו יהיו לרכניץ מבקרים רבים בציונות הדתית. לדבריו, גם על פי חוקי ההלכה פלישה לקרקע פרטית, גם אם היא בבעלות גויים, אסורה. העונש יהיה אזרחי והם יידרשו להתפנות. רבנים אחרים בציונות הדתית רואים במצוות ישוב הארץ וגאולתה ערך עליון, כלומר סוג של חוק יסוד הגובר על חוקים אזרחיים רגילים.

מה יקרה לפערים החברתיים?

על פי דין תורה, אחת ל-50 שנה כל עסקאות הנדל"ן מבוטלות. רכניץ אומר כי מצוות יובל לא חלה היום כי עם ישראל לא נמצא פה במלואו, אבל לדבריו גם הרצל וגם ז'בוטינסקי האמינו במודל הזה. "זהו דגם שמאזן בין סוציאליזם לקפיטליזם ומוביל לצמצום פערים", הוא אומר.

הוא מוסיף כי השפעתם של עורכי הדין תפחת ובכך יצטמצם היתרון של עשירים על עניים. זה יקרה משום שבמשפט העברי - בדומה למשפט האירופי - בית הדין מנהל את הדיון, חוקר את הנאשמים ואת העדים, ולעורכי הדין מעמד פחות חזק.

לתפיסתו של שטרן, שאיבת השראה מהמשפט העברי יכולה להועיל לסולידריות החברתית, שכן בניגוד למשפט האמריקאי שבו יש פרט ומדינה, ביהדות יש התייחסות למושג ביניים - קהילה. "רוב הישראלים חיים במסגרות של קהילה ויש לזה משמעות", הוא אומר.

עוד כתבות

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"